Rektör Ulcay: Birbirimizi kopyalayarak rekabet edemeyiz
 Rektör Ulcay: Birbirimizi kopyalayarak rekabet edemeyiz

Uludağ Üniversitesi

 

Bursa Uludağ Üniversitesi bünyesinde hayata geçirilen URTEB Eğitim Salonu’nun açılış töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Türkiye’de 200’den fazla üniversitenin bulunduğuna işaret etti. Üniversitelerin farklı alanlarda araştırma yapması gerektiğinin altını çizen Rektör Ulcay; “Birbirimizi taklit ederek rekabet edemeyiz. Ancak eğitimi ve ekonomiyi baltalarız” dedi.

Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği'nin (URTEB) Eğitim Salonu, Bursa Uludağ Üniversitesi’nde (BUÜ) açıldı. Açılış törenine BUÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı Ali Uğur, Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, URTEB Genel Başkanı Ahmet Özenalp, iş dünyasının temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

REKABET YOKSA YENİLİK YOK

Törende konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, rekabetin olmadığı yerde gelişmenin olmayacağını söyledi. Rehavetin gerilemeyi tetiklediğine işaret eden Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay; “İlk önce öğrencilerime seslenmek istiyorum. En iyi notları almak için bir anlamda yarış halindesiniz. Arkadaşınızdan biraz daha iyi not almak için daha çok çalışıyorsunuz. Unutmayın ki; bugün mevcut olan mesleklerin yarısından fazlası önümüzdeki 50 yıl içerisinde olmayacak. Dolayısıyla kendimizi birçok noktada yeni şeylere adapte edebilir hale getirmemiz ve bunları uygulayabilir olmamız gerekiyor. Bu işin birinci kısmı, ancak rekabet olmadığı zaman yenilikçi bir ürünü ortaya çıkarma şansımız yok. Rekabeti tetikleyen tüm olguları da aynı anda geliştirmemiz gerekiyor. Üniversitelerimiz de buna dâhildir. İş dünyası da ayakta kalabilmek ve kendisini geliştirebilmek için rekabet halinde olmak zorunda. Rekabetin içerisinde yer alabilmek için de önce donanımlı olmak gerekiyor. Donanımlı olmadığınız müddetçe rekabet etme şansınız yok. Kendiniz donanımlı olmak ve yenilikçi ürünleri ortaya koymak zorundasınız” diye konuştu.

ÜNİVERSİTELER SADECE DİPLOMA VEREN KURULUŞLAR DEĞİLDİR

Ülke sanayisinin standart ürünlerle ayakta durma veya dünyaya açılma şansının kalmadığını söyleyen Prof. Dr. Yusuf Ulcay, dünya piyasanın açıklarını görebilmek adına pazar çalışması yapmanın büyük önem taşıdığını vurguladı. Üniversitelerin de artık rekabet halinde olduğuna işaret eden Ulcay; “YÖK tarafından yeni koyulan kurallar sayesinde artık üniversiteler de kendi aralarında rekabete girmiş durumdalar. Üniversitelerde misyon farklılaşmasına gidildi. Birbirini taklit eden, kopyalayarak aynı çalışmaları yapan üniversitelerin rekabet etme şansları yok. Türkiye’de 200’den fazla üniversite var. Birbirinin kopyacılığını yapan üniversiteler rekabet etmez, kendisini ve eğitimi baltalar. Ancak rekabet halinde olursak hem kendimizi geliştiririz hem de ülkemizdeki eğitim seviyesini yükseltiriz. Biz Bursa Uludağ Üniversitesi olarak kendimize 3. Nesil Üniversite hedefini koyduk ve bu doğrultuda çalışmalarınızı yürütüyoruz. Ülkemizdeki tüm öğretim üyeleri ve üniversiteler de bu anlayışı uygulamakla mükelleftir. Bizim artık sadece eğitim veren ve diploma veren kurumlar olmaktan uzaklaşmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

GENÇLİĞİ GÖRÜNCE BAŞARIYA OLAN İNANCIM ARTIYOR

BOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz ise gençliği gördüğü zaman ülkesinin daha iyi yerlere gideceğine olan inancının arttığını vurguladı. Durmaz konuşmasına şöyle devam etti; “Bir dönem geliyor bizler geçiyoruz, ihtiyarlıyoruz ve sizler arkadan geliyorsunuz. Burada merakla hepinize teker teker bakıyorum. Pırıl pırılsınız. Kendi gençliğim gözlerimin önüne geliyor. Yarın evlatlarınız olacak, mutlaka bu ülkeye bir şeyler vereceksiniz. Verdiğinizin en iyisini verin. Bu ülke bizim. Biz ülkemizde birinci kaliteyiz. Yurtdışında da kalitemiz ile yarışır olmak durumundayız. Tüm öğrenci kardeşlerime başarılar diliyorum.”

15 TEMMUZ’DA ÜLKEMİZİN REKABET GÜCÜ YOK EDİLMEK İSTENDİ

URTEB Genel Başkanı Ahmet Özenalp de yaptığı açılış konuşmasında kuruma destek veren herkese teşekkür etti. Bursa sanayicilerinden büyük bir destek gördüklerini aktaran Genel Başkan Ahmet Özenalp; “Biz 15 Temmuz hain kalkışmanın ardından böyle bir girişime ihtiyaç duyduk. 15 Temmuz günü ülkemizin rekabet gücü yok edilmek istendi. Bu rekabet gücünü nasıl toplarız düşüncesiyle yola çıktık. Rekabet gücümüzü yeniden toparlamanın en önemli durağı ise üniversitelerimizdir. Onun için burada böyle bir merkez kurduk. Bu merkez içerisinde inşallah Kurtuluş Savaşı ruhu ile çalışacağız. Merkezimizin katkılarıyla bu üniversiteden çıkan gençlerimiz ülkemiz sanayicilerine büyük hizmetler sunacaktır. Ben buna inanıyorum” dedi.

Konuşmalarının ardından URTEB Eğitim Salonu’nun kurdelesi kesilerek hizmete açıldı. Etkinlikte URTEB ile Bursa Uludağ Üniversitesi arasında geçerli olacak işbirliği protokolü de imzalandı.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [27-Şub-2019]

Haber Görüntüleme : [1.128]