Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü tarafından düzenlenen 32. Uluslararası Maliye Sempozyumu (IPFC) Antalya Kemer’de başladı. Sempozyuma, dünyanın ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinden yaklaşık 250 akademisyen ve maliye uzmanı katıldı.
Türkiye’nin en köklü bilimsel organizasyonlarından birisi olan Maliye Sempozyumu’na 2017 itibariyle uluslararası olma özelliği kazandırıldı. Sempozyum bu boyutuyla ilk kez Uludağ Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi. Etkinliğin açılış töreninde konuşan ev sahibi Uludağ Üniversitesi’nin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, “2018 yılında küresel GSYH’nın ılımlı bir gidişatla yükseleceği tahmin edilmektedir. OECD verilerine göre iktisadi ve mali güven unsurları politikalar yönünden tartışılmakla birlikte tüketim, yatırım, ticaret ve üretkenlik gibi unsurlar kırılma noktaları ile karşı karşıyadır. Küresel krizden bu yana süren kırılganlıklar; yüksek borçluluk, zayıf bankacılık sistemi, düşük verimlilik, demografi ve gelir dağılımındaki sorunlar büyümenin güçlenmesini engellemektedir. 2016 yılı reel GSYH büyümesi dünyada %3, ABD’de %1,6; Euro bölgesinde %1,7, Japonya’da %1, Kanada’da %1,4; İngiltere’de %1,8, Çin’de %6,7, Hindistan’da %7, Brezilya’da %-3,5, G-20 ülkelerinde %3,1; dünyanın geri kalanında ise %2,3 olarak kaydedilmiştir. Euro bölgesinde 2013 yılında başlayan ılımlı ekonomik büyüme 2016 yılında da devam etmiştir. Zayıf iç talep ise 2017’de büyümede kısmi düşüşe neden olabilir. OECD Geçici Ekonomik Görünüm Raporu çerçevesinde reel GSYH tahminlerine göre dünya GSYH büyümesinin ılımlı ama yavaş bir artış ile 2017’de %3,3; 2018’de ise %3,6’ya yükseleceği belirtilmiştir. Küresel büyümenin ılımlı bir toparlanma göstereceği tahmin edilmekle birlikte bu büyümenin yavaş kalacağı tahmin edilmektedir” dedi.
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER KÜRESEL BÜYÜMEYE KATKI SAĞLAYACAK
Prof. Dr. Mehmet Yüce konuşmasına şöyle devam etti: “2016 yılında ekonomi göstergeleri bakımından olumsuz gidişata sahip Rusya ve Brezilya’daki toparlanma, Hindistan’da devam eden güçlü büyüme ve Çin ekonomisinin dengelenmesi sonrası gelişmekte olan ülkelerin 2017 yılında küresel büyümeye katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Küresel ve ülke politikalarında büyümenin güçlendirilmesi ve daha kapsayıcı olması için riskleri yönetmesi gerekmektedir. Ülkelerin etkili mali girişimleri uygulamak için artan mali alanı kullanmaları gereklidir. Talebi artırma ve hükümetlerin vergi ve harcama politikalarının uzun vadeli büyüme ve eşitliği desteklemesi bu noktada önem arz etmektedir. Mali güvenlik açıkları ve politika riskleri, bu ılımlı toparlanmayı ise rayından çıkarabilir. Bu nedenle büyümeyi daha güçlü ve kapsamlı yapabilme ile riskleri yönetmede kapsayıcı politikalar izlenmelidir”
TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ BİLİM ORGANİZASYONLARINDAN
Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdare Bilimleri Fakültesi Maliye Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adnan Gerçek ise konuşmasına Maliye Sempozyu’mun tarihsel gelişimini özetleyerek başladı. Gerçek, sempozyumun Türkiye’nin en köklü bilimsel organizasyonlarından biri olduğunu ve hazırlık süreci kapsamında Bilim Kurulu toplantılarının Uludağ Üniversitesi kampüsünde yapıldığını aktardı. Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümünden oluşan Sempozyum Düzenleme Kurulu olarak 10 öğretim üyesi ve 11 araştırma görevlisi yoğun bir çalışma yürüttüğünü belirten Gerçek, bu süreçte desteklerini esirgemeyen Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce’ye teşekkür etti.
Sempozyum, 13 Mayıs Cumartesi günü sona erecek.
Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv