Sosyal Bilimler Enstitüsü Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanlığı’na Prof. Dr. Mehmet Emin Ay atanmıştır.
 Sosyal Bilimler Enstitüsü Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanlığı’na Prof. Dr. Mehmet Emin Ay atanmıştır.

BUÜ. Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak disiplinler arası eğitim vermek üzere “Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı” kurulmuş ve Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği 5/d maddesi uyarınca Anabilim Dalı Başkanlığı’na fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay atanmıştır.

Yeni kurulan anabilim dalı, 2020-2021 yılı Güz yarıyılında “Tezli Yüksek Lisans Programı”na öğrenci kabulüne başlayacak olup başvuru şartlarıyla ilgili bilgilere BUÜ. Sosyal Bilimler Enstitüsü internet sayfasından ulaşılabilecektir.

MANEVİ DANIŞMANLIK VE REHBERLİK ANABİLİM DALI

Teknolojik ve bilimsel alanlarda yaşanan baş döndürücü gelişmelerin insanoğluna beklenen mutluluğu ve huzuru sağlayamadığı gerçeği yanında, insanın inanma, bağlanma, dayanma, güvenme, korunma gibi ruhsal/manevi ihtiyaçlarının sağlıklı bir şekilde karşılanması ayrı bir hakikattir. Bu ruhsal yönelimlerin kişiyi, bilgiye, sevgiye, umuda, aşkınlığa, bağlanmaya ve şefkate ulaştırdığı bilinmektedir. Ruh ve beden ikilisi, insan bütününü meydana getirdiği için bu ikiliden herhangi birine ait eksiklik ya da olumsuzluk bu bütünlüğün bozulmasına sebep olabilmektedir.

Bu bağlamda, “Manevi Danışmanlık” ve “Rehberlik” alanlarını kendisine akademik çalışma sahası olarak belirleyen ve Manevî Danışmanlık ve Rehberlik adıyla kurulan yeni bir anabilim dalı giderek seküler bir hal alan ve kutsal olan her şeyle ilişkisi zayıflamaya yüz tutan günümüz insanının, sorularına ve ihtiyaçlarına cevap verecek hizmet alanlarının tanımlanması, mevcutlarının geliştirilmesi ve bu konularda hizmet sunacak kişilerin alan uzmanlığı formasyonunu sağlamalarına yönelik bilimsel çalışmalar yapma imkanı bulacaktır. Temel amacı yukarıdaki ifadelerle belirlenen ve “disiplinler arası bir anabilim dalı” olarak kurulan anabilim dalının hedeflerinden bir kısmı aşağıda sunulmuştur:

- Hastane, ceza ve tutukevleri, huzurevi, çocuk yuvaları ve son zamanlarda sayıları artan yaşlı bakım evlerinde yaşlı, mahkum, hasta, yetim ve öksüz çocuklar yanında farklı yönlerden engelli konumunda bulunan fertlerin sorunlarını çözme ve dini ilgilendiren alanlardaki sorularına cevap verme hususunda farklı branşlardan katkılar alarak akademik bir alt yapı sağlamak.                                                                                                       

- Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olarak görev personeli alan bilgisi ve tecrübelerini, yanı sıra akademik düzeylerini yükseltmek; özellikle 2003 yılında kurulan ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Aile İrşat ve Rehberlik Bürolarında (AİRB) görev yapmayı düşünenler için bu alanda uzmanlaşmaya yönelik bilgi birikimi oluşturmak.

- Gençler ve gençlik dönemine ait yerel, ulusal ve küresel sorunların tespiti ve çözümüne yönelik bilimsel nitelikli araştırmalar gerçekleştirmek.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [09-Haz-2020]

Haber Görüntüleme : [4.172]