Molla Fenârî İslam Araştırmaları Teşvik Ödülleri dağıtıldı
 Molla Fenârî İslam Araştırmaları Teşvik Ödülleri dağıtıldı

Molla Fenârî İslam Araştırmaları Ödülleri sahiplerini buldu. Fakültemiz ile Bursa İlahiyat Vakfı'nın bu sene ilk kez düzenlediği yarışmanın ödül töreni İbnü'l-Cezeri salonunda yapıldı.

Programın açılış konuşmasını dekanımız Prof. Dr. Bilal Kemikli yaptı. Sözlerine programın hayırlara vesile olması temennisiyle başlayan Kemikli, İlahiyat Vakfı'nın akademik hayat için bu sene iki önemli atılımda bulunduğunu söyledi. "Bunlardan ilki ülkemizin ihtiyacı olan nitelikli ilim adamları ve seçkin mütefekkirler yetiştirmeyi hedefleyen BİLEM, diğeri ise lisansüstü çalışmaları ödüllendirme gayesiyle yaptığımız bu programdır" dedi.
Molla Fenârî ödüllerinin gelenek haline gelmesini arzuladıklarına dikkat çekerek her yılın ödülünün, ertesi yılın ilk haftasında verilmesi kararı alındığını söyledi. Ödüllerin Molla Fenârî'ye atfeldilmesini hususunda ise şunları söyledi:
"Molla Fenârî Bursa için bir markadır.  Osmanlı'nın ilk şeyhü'l-İslamidir. Ama bundan öte o büyük bir müctehid, büyük bir muhakkiktir. Bu milletin ihtiyacı olan düşünceyi ürettiği gibi aynı zamanda uygulayan biridir. Bir yanı fakih bir yanı sûfîdir. Molla Fenârî gibi memleketin meselelerine çözümler üretecek mütefekkirler yetiştirmek hedefindeyiz."

BİLEM'in binası hakkında da bilgi veren Bilal Kemikli, kullanım hakkı Bursa İlahiyat Vakfı'na, mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfı'na ait olan binanın resmi prosedür ve teknik işleriyle Bursa İlahiyat Vakfı'nin ilgilendiğini söyledi. Binanın kullanım ruhsatını da aldıklarını müjdeleyerek ruhsatnameyi Bursa İl Müftüsü İzani Turan'a takdim etti.

Dekanımızın ardından söz alan Dr. Öğr. Üy. Turgay Gündüz, fakültemiz tarafından yayınlanan uluslararası mahiyetteki "İlahiyat Studies" dergisi hakkında bilgilendirme sunumu yaptı. "Araştırmanın hakiki manasının Allah'ın bizden "oku" emriyle istediği şey olduğunu düşünüyorum" diyerek sözlerine başlayan Turgay Gündüz, uluslararası yayın yapan dergiler hakkında bilgi verdi. Genelden özele inerek uluslararası yayın yapan dergilere, alanlara ve konulara değinerek İlahiyat Studies'in bulunduğu konumu görsellerle açıkladı.
Dergiye gelen makalelelerin sayıları, kabul edilenlerin ve edilmeyenlerin oranlarını sunduğu görsellerle dinleyicilere aktardı. Dergideki makalelerin yaklaşık %40'ının Türkiye'den gelen makaleler olduğunu söyledi. Derginin bir amacının da Türkiye'deki akademik çalışmaları uluslararası platforma taşımak olduğu için bu oranın biraz yüksek tutulduğunu belirtti.
 
Sunum sırasında salonu teşrif eden rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, sunumun tamamlamasıyla kısa bir konusma yaptı. Programa başından itibaren katılma arzusunda olduğunu fakat toplantı sebebiyle geciktiğini söyleyerek sözlerine başladı. Kendisinin hem Molla Fenârî Ödülleriyle hem de İlahiyat Studies ile yakından ilgilendiğini belirtti. Özellikle derginin çıkması için sürece başından beri dahil olduğunu söylerek o günden bu güne kadar yaşanan iniş ve çıkışları, gösterilen çabaları anlattı.

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Yükseklisans kategorisinde birincilik ödülüne Prof. Dr. Vejdi Bilgin danışmanlığında Sümeyye Asa tarafından hazırlanan "Güney Kore Popüler Kültürü'nün (Hallyu) İmam Hatip Lisesi Öğrencilerine Etkisi Üzerine Bir Alan Araştırması" isimli çalışma layık görüldü. Mansiyon ödülü ise yine Prof. Dr. Vejdi Bilgin danışmanlığında yapılan "İletişim ve Propaganda Teknikleri Açısından Dini Gruplar" isimli tezle Gizem Yakışır'a verildi.

Doktora kategorisinde Prof. Dr. Abdurrahman Kurt'un danışmanı olduğu,Kadriye Durmuşoğlu'nun hazırladığı "Türkiye'de Sosyal Değişim Sürecinde Sekülerleşme Eğilimleri Üzerine Sosyolojik Bir değerlendirme" konulu tez birinciliğe layık görüldü. Mansiyon ödülü ise Osman Arpaçukuru'nun Prof. Dr. Mehmet Yalar'ın danışmanlığında hazırladığı "Arap Belâgatında Hasr Üslûbu ve Kur'an Meâllerinin Hasr Üslûbu Açısından Değerlendirilmesi" tezine verildi.

Tezlerin hazırlanmasında katkısı bulunan hocalarımıza da teşekkür belgeleri takdim edildi.

Ayrıca hediye takdiminde kısa bir söz alan Prof. Dr. Mustafa Kara, Unesco'nun bu seneyi Yunus Emre ve Hacı Bayram Veli yılı ilan ettiğini söyleyerek ödül alan öğrencilere baskıdan yeni gelen "Kalbe Düşen Cemre, Derviş Yunus Emre" kitabını imzalayarak hediye etti.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [06-Oca-2020]

Haber Görüntüleme : [1.772]