Bir Âlim Bir Eser adlı panel yapıldı
 Bir Âlim Bir Eser adlı panel yapıldı

İslam Tarihi Topluluğu ve Kur'an Araştırmaları Vakfı'nın işbirliği ile fakültemizde "Bir Âlim Bir Eser" temalı öğrenci paneli düzenlendi. Öğrencilere hitabet, sunum ve tebliğ tecrübesi kazandırmayı hedefleyen programın moderatörlüğünü Araş. Gör. Esra Keskin üstlendi. Duayen hocalarımızdan Dr. Öğr. Üy. Mahmut Kanık ve Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz da yer yer söz alarak katkıda bulundular.

Programda "İbn Sâd" ve "Tabakât" eseri farklı yönleriyle ele alındı. Prof. Dr. Ali İhsan Karataş'ın yaptığı açılış konuşmasının akabinde Esra Keskin konu ve mahiyetine dair kısa bir değerlendirmede bulundu.

Panelde ilk sözü fakültemizin 3. sınıf öğrencisi Senanur Arslan aldı. İbn Sâd'ın hayatı, eğitimi ve yaptığı ilim yolculukları hakkında bilgi verdi. 160 yılında Basra'da doğup büyüyen İbn Sad'ın çeşitli ilim ve kültür  merkezlerini gezdiğini, son olarak Bağdat'a yerleşerek 230 yılında bu şehirde vefat ettiğini söyledi. Abbasî halifelerinden Mehdî, Hârun Reşîd, Emîn, Me'mun, Mu'tasım ve Vâsık dönemlerini gördüğünü, özellikle Me'mun döneminde Beytü'l-Hikme'nin de etkisiyle ilmî açıdan büyük mesafe katettiğini vurguladı. Büyük  Günümüze kadar birçok alimin faydalandığı "Tabakatü'l-Kübra" adlı eserini bu dönemde kaleme aldığı üzerinde durdu. Onun en önemli özelliklerinden birinin Vâkidî'nin talebesi olduğunu söylerek cerh ve ta'dil âlimlerinin onu sika bir râvi olarak nitelediğine dikkat çekti.

Senanur Arslan'ın ardından Uluslararası İlahiyat Programı kapsamında Tacikistan'dan gelerek fakültemizde eğitim gören 4. sınıf öğrencisi Najibullo Sohibov söz aldı. "Tabakât"ın önemi ve özellikleri hakkında bilgi verdi. Hadis rivayetleri ve tarihe dair bilgileri birbirine bağlayan bir ansiklopedi mesabesinde olduğunu söyledi. İslam kültür ve medeniyetinin tesisinde büyük katkıları olduğunu belirtti.

Son olarak 3. sınıf öğrencisi Betül Bayram "Tabakât"ın İslami ilimler geleneği açısından önemi üzerinde durarak şunları söyledi:
"İbn Sâd'ın et-Tabakât'ı İslam tarihi tabakat kitaplarının ilki ve zamanımıza intikal eden çalışmaların en eskisidir.  Eserinde birçok hadis rivayeti bulunması bakımından önemlidir. Ayrıca siyer kaynaklığı açısından ve onu tamamlayan İslam tarihi açısından değerlendirilirse, asrından farklı olarak birçok ilklere imza atmıştır. Tüm bu özellikleri sebebiyle İbn Sâd'ın eseri gerek İslam tarihinde meydana gelen önemli hadiseler, gerekse bu hadiselerde rol oynayan şahıslar ve onların faaliyetlerini ortaya koymada vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Bu sebepledir ki, ilk üç neslinde meydana gelen bir hâdiseyi inceleme veya bir şahsın faaliyetlerini tespit etme konularında İbn Sâd'ın eserini gözden geçirmeden hazırlanmış bir araştırma eksik bir araştırma olacaktır."

Yunus Vehbi Yavuz'un değerlendirme konuşmasının ardından Mahmut Kanık'ın takdim ettiği hediye merasimi ile program nihayete erdi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [30-Ara-2019]

Haber Görüntüleme : [1.475]