Vefa Günleri: Asım'ın İzinde Akif'i Anlamak Programı Yapıldı
 Vefa Günleri: Asım'ın İzinde Akif'i Anlamak Programı Yapıldı

İlki geçen yıl düzenlenen Vefa Günleri'nin ikincisi geçtiğimiz hafta gerçekleştirildi. Dekanlığımızın ve Bursa İlahiyat Vakfımızın almış olduğu kararla her Aralık ayının üçüncü Cuma günü "Vefa Günü" ilan edildi. Gerek fakültemizde emeği geçen, gerekse medeniyetimizin tesisinde rol alan şahsiyetlerin anılmasına karar verildi.

"Vefa Günleri" programları bu yıl 19-20 Aralık tarihlerinde  düzenlendi. Bu çerçevede ilk program 19 Aralık Perşembe günü Ibnü'l-Cezeri salonunda gerçekleştirildi. Mehmet Akif Ersoy Topluluğu'nun öncülüğünde gerçekleşen programda M. Murat Yurtsever, Mefail Hızlı ve Süleyman Sayar hocalarımız "Asım'ın İzinde Akif'i Anlamak" düşüncesi etrafında konuştu.

Programın selamlama konuşmasında söz alan dekanımız Bilal Kemikli, açılış konuşmasını yapan öğrencimizin "Hazreti Akif" nitelemesine dikkat çekerek bunu takdirle karşıladığını dile getirdi, tebrik etti. Dekanımız konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Akif bir hareket adamıdır. Umut şairidir. Düştüğümüz kuyudan ye'se kapılmadan çıkabilmenin rehberi olmuştur. O sadece bir şair değil, modern ilimleri de tahsil eden bir münevverdir. Meseleleri tahlil ederken amatomiden, fizyolojiden de haberdardı. Allahın yarattığı varlığı bu açıdan da ele alıyordu. Gayretli bir insandı. Biz Akif'in bu gayretinin bugün de devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Vefa kavramı Akif'in en önemli kavramlarından birisi. Mefail hocamız da 27 Aralık tarihinde vefat eden Mehmet Akif'e de vefa göstermemiz gerektiğini hatırlatarak bu programın yapılmasına vesile oldu.

Akif şiiri İsa'nın nefesi gibi ölü ruhları canlandırmak için kullanıyor. Meselelerin üzerine şiirle gidiyor. Çünkü şiir, şuurdur. Ve şuuru olanlar şiiri anlarlar. Şuurlu olanlar şiire ölçü koyarlar. Bursa'nin işgali dolayısıyla Akif Bülbül şiirini yazdı. Bülbül'ün Şarkısı kitabı ile Bursalılar Akif'e olan vefa borçlarını bir kez daha hatırlamış oldu."

Dekanımızın Bilal Kemikli'nin ardından söz alan Murat Yurtsever, Akif'in "Mütefekkir, mütevekkil ve mütehammil bir insan olduğu üzerinde durdu. Toplum olarak en fazla ye'se düşüldüğü dönemlerde yaşadığını, o dönemde dahi ye'se düşmeyerek bu millete umutsuzluğun yakışmadığını fiili olarak gösterdiğini vurguladı. Dalgalı bir hayatı olduğunu, cemiyet hayatının merkezinde bulunduğunu, üşenme nedir bilmediğini söyledi. "Bir bakmışsınız milletvekili olarak mecliste, bir bakmışsınız kümeste. Bir bakmışsınız dergi çıkarıyor, bir bakmışsınız Mısır'a sürgüne yollanmış." diyerek Akif'in ne denli hareketli bir hayatı olduğunu anlattı.

 

Murat Yurtsever'ın ardından söz alan Mefail Hızlı Dostoyevski'nin "Başkaları için kendinizi unutursanız, daima sizi hatırlarlar." sözünden hareketle Mehmet Akif'i şöyle anlattı:

 

"Kendisini unuturcasına ümmet için hayatını harcayan biri. Medyaya bakın, ne kadar fotoğrafı varsa hepsinde mahsundur, dertlidir, mütevazidir. Onun sureti ümmetin durumunu gösteriyor.

 

Zenginlik, paraya tamah yok. Gerek İstiklal Marşı'nı yazdığında, gerekse Kur'an-ı Kerim'in mealini hazırladığında pek çok maddi teklif yapılmasına rağmen reddetmiştir."

 

Başbakanlık arşivlerinden aldığı bir belgeyi dinleyicilere gösteren Hızlı, bugüne kadar Akif'in İstanbul Fatih'te doğduğu söylendiğini, gün yüzüne yeni çıkan bu belgede ise Çanakkale Bayramiç'te doğduğunun kayıtlı olduğunu söyledi. Arşivlerden çıkan bu belge ile Akif hakkında bildiklerimizin yakın zamanda güncelleneceğini dile getirdi. Akif'in hayatını kronolojik olarak anlatan slayt sunumuyla konuşmasını sonlandırdı.

 

Son olarak söz alan Süleyman Sayar ise Mithat Cemil Kuntay'ın Akif için "Aruzun Mimar Sinanıdır." dediğini hatırlatarak sözlerine başladı. Kendisi ise;

 

"Büyük Akif'i en veciz tasvir

Şiiri hayat, hayatı şiir"

diyerek Akif'i özetledi. Bülbül'ün Şarkısı kitabındaki yazılara değinerek özellikle Süleyman Uludağ'in Akif ve Abdülhamid Han arasındaki düşünceleri kaleme aldığı yazının mutlaka okunması gerektiğini vurguladı. Necip Fazıl'ın "Ulu Hakan Abdülhamid Han" kitabıyla büyüyen bir neslin bu konuyu hakkıyla irdelemediğinden yakındı. Ülkeyi kurtaracak Asım neslinin niteliklerine Akif'in şiirlerinden örnekler getirerek konuşmasını tamamladı.

Hediye takdimi ile program nihayete erdi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [23-Ara-2019]

Haber Görüntüleme : [1.237]