"Raşit Halifeler Döneminde Din Toplum ve Siyaset İlişkisi" konulu panel yapıldı

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla öğrenci toplululaklarımızın faaliyetleri hız kazandı. Son olarak İslam Tarihi Topluluğu tarafından "Raşit Halifeler Döneminde Din Toplum ve Siyaset İlişkisi" konulu bir panel düzenlendi.

 

İslam Tarihi bölüm başkanımız Prof. Dr. Adam APAK ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan DEMIRCAN'ın konuşmacı olduğu panelin moderatörlüğünü duayen hocalarımızdan Prof. Dr. Hüseyin Algül üstlendi.

 

Giriş mahiyetinde bir konuşma yapan Hüseyin Algül, Efendimiz hayattayken çözümsüz konularda vahyin ışığının intikal ettiğini, Efendimizin vefatıyla birlikte karşılaşılan sorunlara farklı yaklaşım tarzlarıyla çözümler sunulduğunu, böylece farklı görüşlerin ortaya çıktığını dile getirdi.

 

İlk olarak söz alan Adnan DEMIRCAN, siyasetin toplumsal değişime etkisinden bahsederek, toplumu ve tarihi yönlendiren temel dinamiğin siyaset olduğunu vurguladı. Hazreti Ebu Bekir halife olduğunda zekat vermek istemeyenlerin türemesi, irtidad edenlerin ortaya çıkması gibi birçok sıkıntıyı kucağında bulduğunu söyledi. Bu gibi sıkıntılarla mücadele ederken nasıl bir tavır takındığını etraflıca ele aldı. Hazreti Ömer devrinde ise İslam Medeniyetinin inkişaf ettiği yerlerin fethedildiğini, Hazreti Ömer'in fütuhattan ziyade fethedilen yerlerin dönüştürülmesine önem verdiğini söyledi.

 

Ardından söz alan Adam APAK, Efendimizin vefatıyla İslam toplumunun değişmeye ve çeşitlenmeye başladığı üzerinde durdu. Kureyşlilerin Efendimizin yanında büyük tecrübeler yaşadığını, Kureyş'in saygınlığının islamiyet öncesine dayandığını dile getirdi. Efendimizin muhatap olduğu sosyoloji ile Hazreti Ebu Bekir'in muahatap olduğu sosyolojinin aynı olduğuna dikkat çekerek Hazreti Ebu Bekir'in "Allah Rasulü ne yaptıysa doğrudur, ne yapmadıysa yanlıştır" anlayışını güttüğünü söyledi.

 

Moderatör Hüseyin Akgül'ün Hazreti Ebu Bekir'in halifeliği konusunda Muhammed Hamidullahtan alıntıladığı şu ifadelerle program sona erdi.

"Ensar, biz İslama, Peygambere Kur'ana hizmet ettik bu iş bize münasiptir dedi. Fakat hizmetin mükafatı Allahtan beklenir. Karşılığında yönetim istenmez. Bu hikmetin bir tecellisidir."

Hüseyin Akgül ayrıca,konunun derinliği hasebiyle Hazreti Osman ve Hazreti Ali dönemlerinin ele alınamadığını söyleyerek bunun için ayrı bir panel düzenleneceğinin müjdesini verdi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [23-Eki-2019]

Haber Görüntüleme : [1.579]