Araştırma Görevlimiz Hayrunnisa Keklik LTP Kapsamında Fas Ziyaretini Tamamladı
 Araştırma Görevlimiz Hayrunnisa Keklik LTP Kapsamında Fas Ziyaretini Tamamladı

Fakültemiz Temel İslam Bilimleri Bölümü Kelam Anabilim Dalı Araştırma Görevlilerinden Hayrunnisa Keklik danışmanlığını Prof. Dr. Orhan Şener Koloğlu’nun yürüttüğü doktora tezi saha araştırmalarını yapmak üzere BAP Lisansüstü Tez Projesi kapsamında 11 Ekim tarihinde başlayıp 8 Aralık 2022 tarihine kadar süren Fas seyahatini  gerçekleştirdi.

14-16 Ekim 2022’de Fas-Endülüs düşünce ve mirası çalışmaları konusunda oldukça tanınmış Merkez Revafid ve Freie Universitat Berlin işbirliği ile  Fes şehrinde düzenlenen “Uluslararası Arap Kültüründe Meçhul El Yazması Eserler" çalıştayına katılım sağlayan Keklik araştırma seyahatinin geri kalanına Merkez Revafid Müdürü ve Fas İbn Tufeyl Üniversitesi öğretim görevlilerinden Dr. Aziz Ebu Şer’ ile Merkez Revafid Müdür Yardımcısı ve Karaviyyin Üniversitesi öğretim görevlilerinden Dr. Muhtar Şakir danışmanlığında devam etmiştir. Çalıştay sonrasında Türkiye-Fas akademik iş birliğine zemin hazırlayacak network oluşturmaya yönelik görüşmeler de yapılmış; yapılan bu görüşmelerde üniversiteler arası iş birliği imkânları ile öğrenci ve personel değişimi programları çerçevesinde atılabilecek adımlar konusunda fikir alışverişinde bulunmuşlardır. Ayrıca fakülteler düzeyindeki anlaşmalara ilişkin olarak ne tür çalışmalar yapılabileceği değerlendirilmiştir. Bu hususta Faslı akademisyenlerin de bu akademik iş birliğinden memnuniyet duyacağı öğrenilmiştir. 

Çalıştayın tamamlanmasının ardından 17 Ekim 2022 tarihinde dünyanın en eski üniversitesi olarak nitelenebilecek Fatima el-Fihriye tarafından kurulan Karaviyyin Üniversitesi Kütüphanesi Freie Universitat Berlin öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Beatrice Gründler ve iki lisansüstü öğrencisi ile birlikte ziyaret edilmiştir. Prof. Gründler’in Ebu İshak el-Fezari’ye ait Kitabu’s-Sıyağ isimli matematiksel formülleri içeren mahtut esere ulaştığı bu ziyarette Araştırma Görevlimiz de doktora tezi için gerekli el yazmalarına ulaşmıştır.

Daha sonra 31 Ekim 2022 tarihinde Rabat şehrinde yer alan Fas Kraliyet Kütüphanesi Müdürü ve Mağrip Mahtutları duayenlerinden Dr. Ahmed Şevki Binbin’i makamında ziyaret eden Keklik, Kraliyet Kütüphanesi’nden doktora tezi için gerekli olan el yazmalarına ulaşmayı başarmış, baskısı tükenmiş bazı matbu kitaplar Dr. Binbin tarafından kendisine hediye edilmiştir.

1-3 Kasım 2022 tarihlerinde Kazablanka’da II. Hasan Üniversitesi Aynü’ş-Şak Edebiyat Fakültesi’nin düzenlediği Mağrip Mahtutları üzerine uygulamalı çalıştaya katılan Keklik bu bilimsel çalışmadan sertifika almaya hak kazanmıştır.

Bunun yanında 15 Kasım 2022 tarihinde Araştırma Görevlimiz doktora tezi konusu hakkında daha önce benzer çalışmalar yapan Mağrip Eş’ariliği duayenlerinden Dr. Cemal Allal el-Bahti yürütücülüğünde, Merkez Ebü’l-Hasan el-Eş’ari ve Merkez Revafid işbirliği ile bilimsel toplantıya katılım sağlayarak pek çok tarihsel ve kültürel bilgiye ulaşmıştır. Bu bilimsel toplantı ilgiyle karşılanmış ve er-Rabitatü’l-Muhammediyye’nin internet sayfasında haber olarak yayınlanmıştır. Araştırma Görevlimiz Merkez Revafid danışmanlığında pek çok kurum ve vakıf ziyaretlerinde bulunmuş doktora tezi için gerekli kaynakların %90’ına ulaşabilmiştir.

Araştırma seyahati süresince 12 şehir ziyaret eden Araştırma Görevlimiz Hayrunnisa Keklik bilimsel etkinliklerin yanı sıra seyahat kapsamında yapılan kurum ziyaretleri ve kültürel gezilerle de Mağrip kültürel dokusunu, inanç ve düşünce yapısını, Mağrip tarihini ve coğrafyasını yakından tanıma imkânı bulmuştur.

Araştırmacımız 8 Aralık 2022 tarihinde yurda dönüş yapmıştır.

BAP-LTP kapsamındaki bu seyahatin kısa sürede oldukça verimli gerçekleşmesi, Merkez Revafid ve Dr. Aziz Ebu Şer’in ciddi maddi ve manevi destekleriyle mümkün olabildi. Halen Dr. Ebu Şer’ ve doktora öğrencileri ile birlikte mahtut eserlerin okunmasına on-line olarak devam edilmektedir. Bunun yanında talep edildiği taktirde fakültemiz öğrencilerine Mağrip el yazmaları konusunda iki aylık bir kurs düzenlemeyi teklif etmişlerdir. Kendisi ve ekibine şükranlarımızı  sunarız. Ayrıca bu ilmi seyahate ulaşım desteği sağlayan Bursa İlahiyat Vakfına ve bu vakıf ve merkezleri kuran, yaşatan bütün hayırsever iş insanlarına, bireysel katkıları ile ilim yolunda olanlara maddi ve manevi katkılar sunmaktan keyif alan cümle ilim ve irfan muhiplerine şükranlarımızı sunarız.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [09-Oca-2023]

Haber Görüntüleme : [1.130]