2020-2021 Güz Yarıyılı Kayıt Dönemi ve Derslere İlişkin Duyuru

Sevgili öğrencilerimiz,

2020-2021 Güz yarıyılında pandemi sürecinde Fakültemizde eğitimin nasıl yürütüleceği konusunda öğrencilerimizden gelen veya gelmesi muhtemelen sorulara ilişkin açıklamalara ihtiyaç duyulmuştur.

1. Dersler nasıl yapılacak? Online mı, yüz yüze mi?

Öğrencilerimizin Fakültemizi, dersleri ve güzel şehrimiz Bursa’yı özlediklerini biliyoruz. Biz de öğrencilerimizi gerçekten çok özledik. Ancak yaşadığımız pandemi sürecinde son zamanlarda vak’a ve ölüm sayılarında kaygı uyandıran bir artış gözlemleniyor. Üniversitelerin yüz yüze eğitime açılmasıyla, şehirler ve milletler arası öğrenci hareketliliği bu sayıları trajik boyutlara yükseltme potansiyeline sahipti. Bu sebeple, Sağlık Bakanlığımızın önerisi ve Üniversitemiz Senatosunun kararıyla 2020-2021 güz yarıyılında Fakültemizde eğitim uzaktan ve online yapılacaktır.

2. Hocalarımız ders anlatacak mı, yoksa materyal mi yükleyecek?

Öğrencilerimiz bu süreçte derslerin fiilen işlenip işlenmeyeceği konusunu merak etmektedirler.

Geçen yıl bahar döneminde eğitim öğretime pandemi nedeniyle aniden ara verilmesinin ardından hem öğrencilerimiz hem de hocalarımız uzaktan eğitime hazırlıksız yakalanmıştı. Her ne kadar bazı hocalarımız o dönemde fiilen ders işlemişlerse de, kimi derslerimizde materyal paylaşımı yapılmıştı. Ancak Yaz Okulu’nda uzaktan eğitim konusunda gerekli tedbirler alındı ve hocalarımız derslerini online olarak fiilen anlattılar. Güz yarıyılında da, yaz okulunda olduğu gibi, hocalarımız derslerini Google Meet üzerinden anlatacaktır. Bu anlatımlara ilave olarak, ders hocası kitap, makale veya ödev verebilir.

3. Dersler programda belirtilen saatte mi yapılacak? Dersleri sonradan izleme imkânı olacak mı?

Güz yarıyılında dersler, ders programında belirtilen saatte yapılacaktır. Ders hocası, dersi kaydedip, video bağlantısını Ukey’de ders materyalleri kısmına ekleyecektir. Öğrencilerimiz bu videoları dönem boyunca izleyebilecektir.

4. Online derslerin süresi ne kadar olacak?

Online eğitimde, 45 dakikalık dersler asgari 25 dakika, blok dersler ise asgari 50 dakika olarak işlenecek. Konunun durumuna göre ders hocası, bu süreleri normal ders saatini, yani 90 dakikayı geçmeyecek şekilde uzatabilir.

5. Devam mecburiyeti olacak mı?

Dersler sonradan izlenebileceği için, online eğitimde devam mecburiyeti aranmayacaktır.

6. Öğrencilerin hoca seçme hakkı devam edecek mi?

Öğrencilerimiz, geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da hoca seçme haklarının olup olmadığını merak ediyorlar. Evet, uzaktan eğitimde de öğrencilerimize hoca seçme hakkı vereceğiz, ders planlarımızı buna göre yaptık. Her bir ders için en az iki hoca alternatifi sunmaya çalıştık. Ancak şubelerin belli bir kontenjanı olduğu için, kontenjanı dolan derslerde öğrencimiz başka bir şubeden ders almak durumunda kalabilir.

7. “Şubeler neye göre oluşturuluyor?”

Şubeler dönemdeki öğrenci sayısının şube sayısına bölünmesiyle ortaya çıkacak aritmetik ortalamaya göre oluşturulmaktadır. Mesela, birinci öğretimde 400 öğrencimiz ve 4 şubemiz varsa, bu durumda şubeler 100 kişi olarak belirlenir. Şube kontenjanı en fazla yüzde 20 arttırılabilir. Bununla birlikte, online derslerde sanal sınıflarımız 250 öğrenci alabilmektedir. Bu sebeple, aynı derste iki şubesi olan bir hocamızın, talep etmesi halinde, şubeleri birleştirilebilir.

8. Ders seçiminde dersler çakışırsa ne olacak?

Öğrencilerimize hoca seçme hakkının tanınmasıyla birlikte, artık statik şubeler yerine öğrencinin tercihine göre oluşan dinamik sınıflar bulunmaktadır. Hoca veya şube seçme hakkı öğrenciye bir esneklik ve özgürlük sağladığı gibi, bir sorumluluk da yüklemektedir. Öğrencilerimiz bazen ders programlarını, tam olarak istedikleri gibi oluşturamamakta ve bazen de seçtikleri derslerin programlarında çakışmalar olabilmektedir. Bu dönem, dersleri sonradan izleme imkânı olduğu ve devam mecburiyeti aranmadığı için, ders seçimindeki çakışmalar uzaktan eğitimde bir sorun oluşturmayacaktır.

9. Sınavlar nasıl olacak?

Çokça sorulan sorulardan biri de sınavlarla ilgilidir. Uzaktan eğitimde sınavlar, UKEY üzerinden online olarak yapılacaktır.

 

Sevgili öğrenciler,

Hepinizin malumu olduğu üzere eğitim uzun süreli ve ciddi bir süreçtir. Emek ister, sevgi ister. Uykunuzdan, eğlencenizden, gezip tozmalarınızdan, akran sohbetlerinden fekadakârlık yapmanızı ister. Başlangıcı ve süreci ne kadar acıysa, sonu o kadar tatlıdır.

Evet, hepimiz uzaktan eğitimin, yüz yüze eğitim gibi olmadığında hemfikiriz. Ama pandeminin bizi mecbur ettiği bu şartlar altında bazı mazeretlere ve üretebileceğimiz sayısız bahanelere sığınacak halimiz de yok.

Yeni durumlara intibak etmenin, zekânın bir göstergesi olduğu söylenir. İlahiyat Fakülteleri içinde daima en üstte yer bulmuş bu güzide Fakültemizin siz mümtaz öğrencilerinin de eğitimin bu yeni şekline uyum göstereceklerinden eminim. Kendinize bir çalışma ortamı hazırlayabilir ve derslerinizi ciddiyetle takip ederseniz, uzaktan eğitimden de azami ölçüde istifade etmeniz mümkün olacaktır. Hocalarınızın ders için verdikleri kaynak metinleri ve ders materyallerini temin etmeye ve okumaya çalışın. Online derslerde mümkün olduğunca kameralarınızı açık tutun. Bu, sizin dersi ciddiyetle dinlemenizi ve hocalarınızın da ders anlatmaya daha iyi motive olmalarını sağlayacaktır.

Ders programınızı geçimi kolay olana göre değil, istifadesi bol olana göre yapın. Seçmeli derslerinizi ileride yapmayı düşündüğünüz mesleğe katkı sağlayacak şekilde ayarlayın.

Unutmayın ki hiçbir mazeret veya bahane, başarının yerini tutamaz. Uzaktan eğitimde imkânlarımız ve şartlarımız ne kadar kısıtlı olsa da, birlikte ciddiyetle süreci yürütebilirsek, başarabiliriz. Başarmalıyız da.

Bu vesileyle, hepinize sağlıklı ve huzurlu günler dilerim. Aile büyüklerinize çok selamlarımı iletiniz. İnşallah en kısa sürede yeniden yüzyüze eğitime kavuşmak ümidiyle, hayırlı bir dönem ve üstün muvaffakiyetler dilerim.

Allah’a emanet olunuz.

 

Prof. Dr. Muhammet TARAKÇI

Bursa Uludağ Ü. İlahiyat Fakültesi

Dekan Yardımcısı

Duyurunun Videosu için tıklayınız.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Duyurular

İçerik Ekleme Tarihi : [18-Eyl-2020 14:16]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [20-Eyl-2020 19:00]

Duyuru Görüntüleme : [3.639]