TÜMSİAD Salı Söyleşilerinin Konuğu Olduk
 TÜMSİAD Salı Söyleşilerinin Konuğu Olduk

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği Bursa Şubesi’nin her ayın ilk Salı günü geleneksel hale getirdiği “Çırağan Söyleşileri” yapıldı.

Şubat ayında Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler MYO öğretim üyelerinin katılımlarıyla “Personel Çözümleri ve Destek Önerileri” konusunun masaya yatırıldığı söyleşide önemli konulara dikkat çekildi.

TÜMSİAD Bursa Şubesi tarafından artık her ayın Salı günü geleneksel hale getirilen ve üyelerin iş hayatlarına dair önemli bilgiler edindiği söyleşilerin Şubat ayı programı Çırağan Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. TÜMSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı R. Hakan Ziya’nın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiye Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan, Uludağ Üniversitesi Motorlu Ar. Ve Ulaş. Tekn. Böl. Bşk. Prof. Dr. Rıdvan Arslan ve Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Müdür Yardımcısı Dr. Mesut Ertan Güneş konuk konuşmacı olarak katıldı.

En önemli eksikliğimiz…

Açılış konuşmasını TÜMSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Arslan yaptı. TÜMSİAD Bursa Şubesi’nin tüm üyelerini yakından ilgilendiren konuları gündeme alıp tartışmaya açtığını belirten Arslan iş adamlarının en önemli sorunlarından birinin nitelikli insan gücünü bulamayışı olduğunu belirtti. Her iş adamının nitelikli ve kalifiye eleman eksikliği sorununu iliklerine kadar yaşadığını belirten Arslan, bu sorunu aşmak için bir sivil toplum kuruluşu olarak neler yapılabilir bunun derdindeyiz. Bu programda bu sorunun çözümü için attığımız adımlardaki mihenk taşlarından birisi olduğunu belirtti.

Mesleki okulların statüsü yok…

Arslan’ın ardından sözü alan Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan, Meslek Yüksek Okulu’nun alanlarında tecrübeli ve uzman 60 öğretim elemanı ile önemli eğitimler verdiğini ve benzer eğitim kuruluşları arasında fark yarattığını belirtti. Ülke olarak eskiden mesleki eğitimi daha iyi yaptığımızı belirten Karahan günümüzde bir takım yapısal nedenler, plansızlıklar ve yetersiz projelerden kaynaklanan nedenlerden ötürü mesleki eğitimin iyi bir seviyede olmadığını söyledi. Karahan, “Mesleki eğitimi belli bir seviyeye getiremezseniz kalkınmadan bahsedemezsiniz. Nitelikli insan kaynağına yatırım yapmadan nasıl kalkınacaksınız? Bir de en büyük sorunların başında mesleki okulların statü sorunu geliyor. Maalesef aileler çocuklarını mesleki liselere yönlendirmiyor. Böyle olunca da başarı ve algı seviyesi düşük olan öğrenciler mesleki okullara geliyor ve maalesef öğrenci düzeyimiz çok kötü oluyor.”

MYO’ların yüzde 85’i yetersiz…

Ülkede 940 civarı MYO olduğunu ve çoğunun işler halde olmadığını belirten Karahan, bu sayının daha aşağılara inmesi gerektiğini söyledi. Karahan sözlerini şöyle noktaladı: “Ülkemizde maalesef olması gerekenden fazla MYO var ve bunların çoğu işler halde değil. Bu ani büyüme maalesef niteliksiz eğitim kurumlarının doğmasına yol açtı. Bu sayının yüzde 80-85’i yetersiz okullar. Liseden bozma binalarda, barınma ihtiyacının ve sosyal dokusunun yetersiz olduğu kentlerde eğitim verilmeye çalışılıyor. Ne kadar başarılı olabilirsiniz ki? Ayrıca okurken AVM’de çalışan birçok öğrencimiz var. Maalesef kendi işleriyle ilgili bir şeyler yapmak istemiyorlar. Ben öğrencilerimizi staj için KOBİ’leri de öneriyorum çünkü KOBİ’lerde önleri daha açık, kariyer fırsatları daha iyi.”

Karahan’ın ardından konuşan Uludağ Üniversitesi Motorlu Ar. Ve Ulaş. Tekn. Böl. Bşk. Prof. Dr. Rıdvan Arslan da ülke gençlerinin zeka olarak bir eksikliği olmadığını başarısızlığın plansızlık ve sistemsizlikten kaynaklandığını belirtti. Arslan, “Stajyer sistemini Avrupa’daki gibi uygulayamıyoruz. 5 okul gününün 3’ünü okula 2’sini staja ayırıyoruz Avrupadaki gibi ama maalesef istenilen verimi bir türlü alamıyoruz. Yetiştirdiğimiz öğrencilerle işletmelerin beklediği öğrenciler arasında maalesef farklar var” dedi.

Öğrencilerimiz çok yetersiz…

Son olarak konuşan Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Müdür Yardımcısı Dr. Mesut Ertan Güneş de şunları söyledi: “Öğrencilerimiz meslek okullarına maalesef çok yetersiz geliyor. Çarpım tablosunu karıştıran, hesap makinesi kullanmayı bilmeyen öğrenciler Meslek Yüksek Okulları’na geliyor sonra biz onlara burada eğitim vermeye çalışıyoruz ve iş adamları da onlardan nitelikli bir eleman olmasını bekliyor. Bu mümkün değil. Ortaöğretimden Yükseköğretime geçişteki sistem mutlaka değişmeli. Son olarak stajın önemine de değinmek istiyorum. Öğrenirken üretmek, teoriyi pratikle birleştirmek çok önemlidir. Bunu da bir şekilde sistemimize entegre edebilmeliyiz”

Konuşmaların ardından TÜMSİAD Başkanı Osman Arslan tarafından konuk konuşmacılara teşekkür plaketi verildi. Ardından programın anısına toplu bir hatıra fotoğrafı çekilerek gece sona erdi. ( http://ekoport.net/index.php/2016/02/06/3663/)

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [05-Şub-2016]

Haber Görüntüleme : [1.969]