Uludağ Üniversitesi (UÜ), öğrencilerinin telekomünikasyon sektörüyle ilgili mevcut teknik bilgi ve becerilerinin arttırılması ve sektöre nitelikli iş gücünün kazandırılması amacıyla Türk Telekom ile işbirliği protokolü imzaladı. Protokol kapsamında oluşturulan Telekomünikasyon Teknolojileri Uygulamalı Laboratuvarı’nda ilk etapta 25 öğrenciye telekomünikasyon dersleri verilecek.
Protokolün imza törenine UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Türk Telekom Batı İkinci Bölge Müdürü Metin Ay, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Eray Alper ve Prof. Dr. Aslı Hockenberger, Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muammer Demirel, Türk Telekom Akademi yöneticileri, akademisyenler, Türk Telekom çalışanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
ULCAY: MESLEK YÜKSEKOKULLARINA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR
Törende konuşan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, tüm sektörlerde ciddi bir kalifiye eleman ihtiyacının hissedildiğini söyledi. Özel sektör temsilcilerinin zaman zaman kalifiye eleman ihtiyacı nedeniyle üniversitelerin kapısını çaldığını belirten Rektör Yusuf Ulcay, kalifiye personel sorununun Türkiye’de yıllardır süregelen bir sıkıntı olduğunu vurguladı. Türkiye’de 1 milyon 200 bin meslek yüksekokulu öğrencisinin bulunduğunun altını çizen Rektör Ulcay; “Ülkemizde meslek yüksekokullarına çok fazla ihtiyacımız olduğu ortada. Ancak Türkiye’de herkes 4 yıllık üniversiteyi kazanmak istiyor. Hepimiz anne babayız. Toplumda bir algı yanlışlığı var. Dört yıllık fakülteyi kazanamayanların iki yıllık okuduğunu düşünüyoruz. Bir kere bu algıyı yıkmak zorundayız. Türkiye’de 894 meslek yüksekokulu var. Başarı oranı ise çok düşük. Yeterli imkânların olmaması nedeniyle bu başarısızlık ortaya çıkıyor. Gelişmiş ülkelerde genellikle ciddi bir meslek yüksekokulu sayısı ile karşılaşıyoruz. ABD’de liseyi bitiren çocukların büyük bir kısmı meslek yüksekokullarına başlıyor. Almanya ve İngiltere’de de böyle. Bizde ise çocukların meslek yüksekokuluna yönlendirilmesi durumunda aileler tarafından karşı çıkmalar oluyor” dedi.
EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ EKSİKLİKLER İYİ TESPİT EDİLMELİ
Türkiye’de yüzde 40 meslek lisesi yüzde 60 düz lise olduğunu açıklayan Rektör Ulcay, Bursa’da ise tam tersi bir durumun oluştuğunu; yüzde 60 meslek lisesi yüzde 40 da düz lise bulunduğunu kaydetti. İdeal oranın yüzde 70 meslek lisesi yüzde 30 düz lise olması gerektiğini aktaran Ulcay; “Meslek liselerinde verilen eğitimler yetersiz kalıyor. Çocuklarımız da meslek yüksekokullarında iki yıl içerisinde mesleki bilgilerin tamamını almaya çalışıyor. Bu da yetersiz kalınca öğrenciler dışarılardan eğitimler almaya başlıyor. Bir kere eğitim sistemindeki bu eksikliğin iyi tespit edilmesi gerekiyor. Türkiye’de 7 milyon 300 bin öğrenci bulunuyor. Bunların 3 milyonu açık öğretimde, 3 milyonu da dört yıllık fakültelerde okuyor. Geri kalanı da meslek yüksekokullarında eğitim görüyor. Aslında bu rakamın tam tersi olması gerekiyor. Üç milyonun meslek yüksekokullarında, bir buçuk milyonunda fakültelerde okuması gerekir” diye konuştu.
AY: KALİFİYE PERSONEL İHTİYACIMIZI BURADAN KARŞILAYACAĞIZ
Türk Telekom Batı İkinci Bölge Müdürü Metin Ay ise yaptığı konuşmasında, 8 ay süren bir hazırlık sonucunda çok güzel bir laboratuvarın ortaya çıkarıldığını vurguladı. Uludağ Üniversitesi’nin üniversite-sanayi işbirliği konusunda Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden birisi olduğunu belirten İkinci Bölge Müdürü Metin Ay; “Bilgi çağındayız. Ülkeler için, şirketler için ve organizasyonlar için bilgi en önemli güç olarak görünüyor. Bu bilgiyi üretecek, kullanacak ve geliştirecek en önemli unsur ise yetişmiş insan kaynağıdır. Sahip olduğunu imkânlar kısıtlı olabilir. Fakat sizin yetişmiş insan kaynağınız varsa bunların hepsi zamanlar aşılabilir. İletişim sektöründeki gelişim diğer sektörlerin ilerisinde ilerliyor. Kurduğumuz sistemleri 5-6 yılda bir değiştirmek zorunda kalıyoruz. Biz bölge müdürlüğü olarak yaklaşık 2 bin kişilik bir personel ile geniş bir alana bakıyoruz. Yaşadığımız en büyük sıkıntı da yetişmiş personel oluyor. Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun tecrübesi ve Türk Telekom’un da akademideki tecrübeleri birleştiğinde öğrencilerimiz çok daha iyi bir eğitim görme imkânı yakalayacaklar. Öğrencilerimiz mezun olduklarında karşılaşacakları güncel teknolojileri de laboratuvarda görme ve deneyimleme imkânları olacak. Bu işbirliğinden en kazançlı olanlar da öğrencilerimiz olacaktır. Bizler de işgücü ihtiyacımızı karşılamak için burayı kaynak olacak kullanacağız” şeklinde konuştu.
ÖĞRENCİLERDEN YOĞUN TALEP
UÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan, Türkiye’nin en iyi eğitim veren meslek yüksekokullarından birisi olduklarını ve öğrencilerine kaliteli bir eğitim verdiklerini söyledi. Türk Telekom ile imzalanan protokolün diğer sektörlere de model olmasını ve bu konuda adımlar atılmasını dileyen MYO Müdürü Prof. Dr. Karahan; “Türk Telekom ile UÜ Teknik Bilimler MYO arasında gerçekleştirilecek protokol kapsamında, telekomünikasyon teknolojileri dersi ile okulumuzun elektrik, elektronik ve mekatronik programlarında okuyan öğrencilerimizi bu alanda yetiştirmiş olacağız. Toplamda 25 öğrenci ile bu uygulamaya başladık. Fakat öğrencilerden ciddi anlamda talep geldiğini gördük. İçlerinden eleme yapmak durumunda kalıyoruz. Bunu da not kriterleri ile gerçekleştireceğiz. Yüksek puanları öğrencilerimiz bu seçmeli dersi alabilecekler. Talebin fazla olması nedeniyle her dönemde bu dersleri açacağız ve yıllık 50 öğrenciyi bu uygulamadan faydalandırmış olacağız” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Türk Telekom Batı İkinci Bölge Müdürü Metin Ay, Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan ve Türk Telekom Akademi ve Yetenek Yönetimi Direktörü Saynur Önen tarafından işbirliği protokolü imzalandı. Katılımcılar daha sonra hep birlikte Teknik Bilimler MYO binasında oluşturulan Telekomünikasyon Teknolojileri Uygulamalı Laboratuvarı'nın açılışını yaptı.
Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv