Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Bursa AB Bilgi Merkezi ilk bölgesel etkinliğini, iş dünyası temsilcilerinin gelişimine büyük katkılar sunan BTSO Akademi Projesi işbirliğinde gerçekleştirdi.
Bursa AB Bilgi Merkezi projesi kapsamında ‘AB ve Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliği’ ve konulu toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler M.Y.O İş Sağlığı ve Güvenliği Programı akademisyenlerince mesleki hastalıkların sebepleri, iş kazası, sebepleri ve meslek hastalığından doğan hukuki konular, acil durum planları, tahliye ve kurtarma, kimyasal riskler ve güvenlik sağlık işaretleri hususlarında bilgiler paylaşıldı.
HER 15 SANİYEDE BİR İŞÇİ HAYATINI KAYBEDİYOR
‘AB ve Türkiye’de Temel İş Sağlığı Güvenliği’ eğitimine katılan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, Uluslararası Çalışma Örgütü rakamlarına göre dünyada her 15 saniyede 1, her gün ise yaklaşık 6 bin işçinin iş kazaları veya meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. Her yıl yaklaşık 360 bin kişinin iş kazası, 1 milyon 950 bin kişinin ise meslek hastalıklarına bağlı olarak hayatını kaybettiğini dile getiren Onur, dünya genelindeki toplam gayri safi hasılanın yüzde 4’ünün bu iş kazalarıyla birlikte eridiğini dile getirdi. Onur, mesleki ve teknik eğitimin iş dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmesi adına birçok ilke imza attıklarını ifade etti. Türkiye’de mesleklerin standartlarını yükselterek iş güvenliğini uluslararası standartlara taşımak için MESYEB’i hayata geçirdiklerini dile getiren Onur, BUTGEM ile de iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine katkı sağladıklarını kaydetti.
RİSKLERİ EN AZA İNDİRELİM
Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler M.Y.O Öğretim Görevlisi Gizem Akalp çalışma mevzuatı, çalışanların yasal hak ve sorumlulukları, iş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlara ilişkin detaylı bilgilendirme yaptı. Akalp, Türkiye’nin iş kazalarında dünyada üçüncü, Avrupa’da birinci olduğunu belirterek “Meslek hastalıkları konusunda eksiğimiz çok. Bu rakamlar da bize bunu gösteriyor. Bizler iş kazalarını olduktan sonra çözmeye çalışıyoruz ancak asıl hedefimiz kazalar olmadan bu önlemleri alabilmemiz. Tehlikeyi doğru tanımlayabilirsek ortaya çıkabilecek riskleri de en aza indirgemiş oluruz” dedi.
Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler M.Y.O Öğretim Görevlileri Sermet Çelikçapa, Mehmet Şen ve Nurettin Yamankaradeniz de iş ekipmanlarının güvenli kullanımı, iş hijyeni, kimyasal riskler ve güvenlik sağlık işaretleri konusuna ilişkin katılımcılara bilgilendirici sunum gerçekleştirdi.
Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv