Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, 1981 yılında Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. İlk ismi Tarım Ürünleri Teknolojisi Bölümüdür. Daha sonra Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü olarak değiştirilmiş ve 1993 yılından itibaren Gıda Mühendisliği Bölümü adını almıştır.
Gıda Bilimi ve Gıda Teknolojisi Anabilim Dallarından oluşan bölümde 13 Profesör, 4 Doçent ve 4 Araştırma Görevlisi mevcuttur.
Dört yıllık eğitim, teorik ve uygulamalı derslere dayanmaktadır. Bölümün amaç ve hedefleri arasında, gıda kalitesinin artırılması, ürün yelpazesinin genişletilmesi, birim maliyetlerinin azaltılması, gıda endüstrisi atıklarının değerlendirilmesi için sistemlerin geliştirilmesidir. Bölüm alanında vermiş olduğu eğitim ve yapmış oldugu araştırmalar ile dünyada kabul görmek ve elde ettiği sonuçları diğer eğitim - sanayi kuruluşları ile paylaşmayı amaçlamaktadır. Gıda Bilimi ve Gıda Teknolojisi Anabilim Dallarında islenen temel konular; gıda mikrobiyolojisi, beslenme ilkeleri, gıda kimyasi ve biyokimyası, gıda analizleri, gıda biyoteknolojisi, gıda katkı maddeleri, gıda kalite kontrol, gıda mühendisliğinde temel işlemler, özel gıdalar teknolojisi, hayvansal ürünler teknolojisi, meyve ve sebze işleme teknolojisi, yemeklik yağ teknolojisi ve tahıl ürünleri teknolojisidir. Bölümün pilot üretim tesisinde çesitli gıda maddeleri üretilerek tüketime sunulmaktadır. Bunlar arasında, domates suyu, biber ve domates salçası, domates konservesi, reçel ve marmelatlar, çesitli tipte meyve suları, sirke, turşu, siyah ve yeşil zeytin ile tarhana sayılabilir.
Bölüm bünyesinde yürütülen projeler Uludağ Üniversitesi Araştırma Fonu, DPT ve TÜBİTAK tarafından desteklenmektedir. Ayrıca, endüstri ile ortak olarak çalışmalar da yapılmaktadır. Mezunlar, ya akademik çalışmalara devam etmekte yada gıda endüstrisinin çesitli dallarında çalışmaya başlamaktadır. Dört yıllık eğitim ile; Gıda Bilimi ve Gıda Teknolojisi konusunda bilgili, karşılaşılacak problemlere çözüm bulabilen, becerikli ve üstün nitelikli Gıda Mühendisleri mezun edilmektedir. Pratik bilgi ve yeteneğinin artırılması ve endüstriyel işlemlerin gözlenmesi amacıyla, 4.yarıyılını tamamlayan ögrenciler çesitli gıda işletmelerinde en az 45 iş günü süreyle staj görmektedir. Bazı öğrencilere yurtdışında çesitli enstitü ve üniversitelerde staj yapma imkanı da sağlanabilmektedir.