Yeni bir Lezzet: Bitki Çayı İçeceği
 Yeni bir Lezzet: Bitki Çayı İçeceği

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünde 3 yıldır yürütülen doktora çalışması, aktarlardan ya da marketlerden alınarak evde demlenen bitki çaylarının oluşturabileceği sağlık riskini sıfıra indirmeyi hedefliyor. Akademisyenler, her bitkinin demlenme şeklinin ve süresinin farklı olduğunu, buna uyulmadığı takdirde fayda yerine zarar görülebileceğine dikkat çekiliyor. Ayrıca dışarıdan alınan bitkilerin üzerinde mikroorganizmaların üremesi muhtemel olduğu gibi, uzman olmayan kişiler de sattıkları bitkilerle insanları kandırabiliyor. Bundan yola çıkan akademisyenler, bitki çayı içeceklerini sağlıklı bir şekilde hazırlayarak şişelere doldurdu. Şekerle tatlandırılan içeceklerin şeker kullanmayanlar için alternatifleri de üretildi.

Melisadan adaçayına, fundadan biberiyeye pek çok farklı çeşidi olan içecekler soğuk tüketilebildiği gibi arzu edilirse ısıtılıp, sıcak olarak da tüketilebiliyor. Bitki çayı içecekleri Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi satış birimlerinde satışa sunulmuştur. Ayrıca patent alınan meşrubatlar piyasaya sürülmek için yatırımcıların teklifini bekliyor.

“YENİ İÇECEĞİMİZ İÇİN GİRİŞİMCİLERİ BEKLİYORUZ”

Projeye liderlik yapan Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, her bitkinin demleme yönteminin farklı olduğunu belirterek, “Demlerden yapılan hatalar bu bitkilerden beklenen faydanın asgariye inmesine, hatta zaman zaman çeşitli sağlık problemlerinin çıkmasına sebebiyet veriyor. Ihlamur, adaçayı, ekinezya, mate gibi bitkilerden, sakkaroz olarak bilinen toz şekerle içecekler yaptık. Şekeri tercih etmeyenler için ise düşük kalorili şeker kullandık. Bunların haricinde ise gazlı ve mineralli içecekler de hazırladık. Bunları soğuk olarak tüketmek mümkün olduğu gibi, arzu edenler ısıtıp sıcak olarak içebilir. İçecek sektöründeki müteşebbisleri bu ürünle ilgilenmeye bekliyoruz. Çünkü ürünün maliyeti çok düşük olduğu gibi katma değeri yüksek yeni bir içecek. Ayrıca çiftçilerimize de yeni bir gelir oluşturacak” diye konuştu.

Projede görevli olan Doç. Dr. Canan Ece Tamer ise, “Çeşitli bitkilerin ekstratlarıyla hazırlanmış bu içeceğin yurt dışı muadilleri ve yurt içi piyasa şartları araştırıldı. İki yıl süren bir çalışma sonrasında patent aldık. Çeşitli bitkiler kullanılarak fonksiyonel özellikleri geliştirildi. İçecek sektörüne yeni bir soluk getireceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [24-Mar-2017]

Haber Görüntüleme : [3.863]