Uludag Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gida Mühendisligi Bölümünde 3 yildir yürütülen doktora çalismasi, aktarlardan ya da marketlerden alinarak evde demlenen bitki çaylarinin olusturabilecegi saglik riskini sifira indirmeyi hedefliyor. Akademisyenler, her bitkinin demlenme seklinin ve süresinin farkli oldugunu, buna uyulmadigi takdirde fayda yerine zarar görülebilecegine dikkat çekiliyor. Ayrica disaridan alinan bitkilerin üzerinde mikroorganizmalarin üremesi muhtemel oldugu gibi, uzman olmayan kisiler de sattiklari bitkilerle insanlari kandirabiliyor. Bundan yola çikan akademisyenler, bitki çayi içeceklerini saglikli bir sekilde hazirlayarak siselere doldurdu. Sekerle tatlandirilan içeceklerin seker kullanmayanlar için alternatifleri de üretildi.
Melisadan adaçayina, fundadan biberiyeye pek çok farkli çesidi olan içecekler soguk tüketilebildigi gibi arzu edilirse isitilip, sicak olarak da tüketilebiliyor. Bitki çayi içecekleri Uludag Üniversitesi Ziraat Fakültesi satis birimlerinde satisa sunulmustur. Ayrica patent alinan mesrubatlar piyasaya sürülmek için yatirimcilarin teklifini bekliyor.
“YENI IÇECEGIMIZ IÇIN GIRISIMCILERI BEKLIYORUZ”
Projeye liderlik yapan Uludag Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gida Mühendisligi Bölümü Baskani Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, her bitkinin demleme yönteminin farkli oldugunu belirterek, “Demlerden yapilan hatalar bu bitkilerden beklenen faydanin asgariye inmesine, hatta zaman zaman çesitli saglik problemlerinin çikmasina sebebiyet veriyor. Ihlamur, adaçayi, ekinezya, mate gibi bitkilerden, sakkaroz olarak bilinen toz sekerle içecekler yaptik. Sekeri tercih etmeyenler için ise düsük kalorili seker kullandik. Bunlarin haricinde ise gazli ve mineralli içecekler de hazirladik. Bunlari soguk olarak tüketmek mümkün oldugu gibi, arzu edenler isitip sicak olarak içebilir. Içecek sektöründeki mütesebbisleri bu ürünle ilgilenmeye bekliyoruz. Çünkü ürünün maliyeti çok düsük oldugu gibi katma degeri yüksek yeni bir içecek. Ayrica çiftçilerimize de yeni bir gelir olusturacak” diye konustu.
Projede görevli olan Doç. Dr. Canan Ece Tamer ise, “Çesitli bitkilerin ekstratlariyla hazirlanmis bu içecegin yurt disi muadilleri ve yurt içi piyasa sartlari arastirildi. Iki yil süren bir çalisma sonrasinda patent aldik. Çesitli bitkiler kullanilarak fonksiyonel özellikleri gelistirildi. Içecek sektörüne yeni bir soluk getirecegini düsünüyoruz” diye konustu.