Haber

11.07.2017 11:21:22

Bölümümüzü Tercih Edecek Ögrencilerin Dikkatine

ULUDAG ÜNIVERSITESI ZIRAAT FAKÜLTESI GIDA MÜHENDISLIGI BÖLÜMÜ 1981 yilinda Ziraat Fakültesi bünyesinde kurulmustur. 1982 yilinda lisans düzeyinde egitim vermeye baslayan bölümün ilk ismi “Tarim Ürünleri Teknolojisi Bölümü” olup, daha sonra “Gida Bilimi ve Teknolojisi Bölümü” olarak degistirilmistir. 1993 yilinda “Gida Mühendisligi Bölümü” adini almis ve 1996 yilinda bu ünvanla ilk mezunlarini vermistir.   

Dört yillik egitim, teorik ve uygulamali derslere dayanmaktadir. Gida Mühendisligi Bölümü bünyesinde birçok ders, laboratuvar uygulamali olarak yürütülmektedir. 

Gida Mühendisligi Bölümü Arastirma Laboratuvarlari

Gida Bilimi ve Gida Teknolojisi Anabilim Dallari’ndaki temel uzmanlik konulari; gida mikrobiyolojisi, beslenme ilkeleri, gida kimyasi ve biyokimyasi, gida analizleri, gida biyoteknolojisi, gida katki maddeleri, gida kalite kontrol, gida mühendisliginde temel islemler, meyve ve sebze isleme teknolojisi, yemeklik yag teknolojisi, tahil ürünleri teknolojisi ve hayvansal ürünler (et ve süt ürünleri) teknolojisidir. Program, alaninda vermis oldugu egitim ve yapmis oldugu arastirmalar ile dünyada kabul görmeyi amaçlamakta ve elde ettigi sonuçlari diger egitim-sanayi kuruluslari ile paylasmaktadir. Pratik bilgi ve yetenegin arttirilmasi ve endüstriyel islemlerin gözlenmesi amaciyla ögrenciler,

  • 2 inci yariyildan sonraki en az 10 is günlük stajlarini TUAM’da,
  • 4 üncü yariyildan sonraki en az 10 is günlük stajlarini TUAM’da,
  • kalan stajlarini ise 6 inci yariyildan sonra ilgili bölüm staj komisyonu ve fakülte tarafindan uygun görülen kurum, kurulus ve bölümlerinde yapmaktadir. Bazi ögrencilere yurtdisinda çesitli enstitü ve üniversitelerde staj yapma imkâni da saglanabilmektedir.

Gida Mühendisligi Bölümü’ne ait pilot üretim tesisinde çesitli uygulama derslerine yönelik gida maddeleri üretilmektedir. Bunlar arasinda, tarhana, domates suyu, biber ve domates salçasi, domates konservesi, sirke ve zeytin sayilabilir.

Gida Bilimi ve Gida Teknolojisi Anabilim Dallari’ndan olusan programda 8 Profesör, 9 Doçent ve 3 Arastirma Görevlisi bulunmaktadir.

Bölüm bünyesinde yürütülen projeler,  Uludag Üniversitesi Bilimsel Arastirma Projeleri (BAP) Fonu, Devlet Planlama Teskilati (DPT) ve TÜBITAK tarafindan desteklenmektedir. Ayrica, endüstri ile ortak çalismalar da yapilmaktadir.

2003 yilindan beri uygulanmakta olan ERASMUS/SOKRATES programi çerçevesinde çesitli AB üniversiteleri ile ikili anlasmalar yapilmistir. Bu üniversiteler ile bölüm arasinda karsilikli ögrenci ve ögretim üyesi degisim programi gerçeklestirilmektedir. Ögrenciler anlasma yapilmis üniversitelerin Gida Mühendisligi Bölümü’nün esdegeri bir programa kayit olarak egitim görebilmektedir. Bu üniversiteler; Bonn University ve KIEL University, Almanya; Wageningen University, Hollanda; Alexander Technological Educational Inst. of Thessaloniki, Yunanistan; Brunel University, Ingiltere; Czech University of Life Sciences Praque, Çek Cumhuriyeti; Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Polonya; Szent Istvan University, Macaristan.  LLP/ERASMUS kapsaminda kabul edilen ögrenciler, yurtdisindaki üniversitelerde (Avrupa ülkelerinde) belirli süre staj da yapabilmektedir. Ayrica Alman Hükümeti’nin sagladigi Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) bursu ile Bonn Üniversitesi birçok ögrencimize staj hakki tanimistir.

FARABI Degisim Programi kapsaminda Yüksekögretim kurumuna kayitli ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora ögrencileri ile tüm ögretim üyeleri, en az bir, en fazla iki yariyil süre ile diger bir Türk Yüksekögretim Kurumu’nda degisimden yararlanabilmektedir. FARABI programiyla bir ögrencimiz Mersin Üniversitesi’nde bir yariyil, Selçuk Üniversitesi’nden bir ögrenci de bölümümüzde iki yariyil egitim görmüstür. 

U.Ü.’nde Kasim 2000’de baslatilan akreditasyon çalismalari kapsaminda (ABET’e basvuru çalismalari), bölümümüzün ders planlari uluslararasi taninmis birçok programla (özellikle Cornell Üniversitesi) karsilastirilarak güncellenmis, AKTS uyumlu kredi toplama sistemi uyarlamasi yapilmistir. Ayrica Ingilizce hazirlik sinifi uygulamasi baslatilmis ve bagil degerlendirme sistemi uygulamaya konmustur.

Gida Mühendisligi Bölümü sürekli gelisim ve müsteri (ögrenci, analiz-danismanlik hizmeti yapilan kisi/kurumlar) memnuniyeti anlayisindan hareketle, 2006 yilinda büyük özveriyle baslattigi kalite yönetim çalismalarini 2007 yilinda tamamlayarak, “Certification International Ltd.” tarafindan yapilan denetim sonucu ISO 9001:2008 Kalite Belgesi’ni almistir. Ayrica 2011 yilindan itibaren Mühendislik Egitim Programlari Degerlendirme ve Akreditasyon Dernegi (MÜDEK) tarafindan akredite olabilmek için baslatilan çalismalar sonucu 2014 yili itibari ile de belge almaya hak kazanmistir.

Gida Mühendisligi Bölümü egitim-ögretim alaninda yaptigi sürekli iyilestirme çalismalarina bir yandan devam ederken, ayni zamanda bilimsel aktivitelerde de etkinligini sürdürmekte ve bu alanda da çesitli basarilar kazanmaktadir. Örnegin 2012 yilinda U.Ü. Rektörlügü tarafindan baslatilan “Uludag'in Zirvesindekiler Akademik ve Idari Personel Ödülleri" uygulamasi kapsaminda,  bölüm ögretim elemanlari; Fen Bilimleri alaninda SCI ve SCI Exp. tarafindan taranan dergilerde en fazla yayina sahip olmalarindan dolayi, “Grup Basari Ödülü” kategorisinde birincilige layik görülmüstür

Çift Anadal

Çift Anadal Lisans Diploma Programi Yönergesi’nde belirtilen kosullari yerine getiren ögrencilerden isteyenlere, danisman ögretim üyelerinin rehberliginde, baska bir lisans programinin ilgili yönergeye göre belirleyecegi ders planindaki dersleri ayni zamanda alma izni verilebilmektedir.

Her akademik yil basinda üniversitenin ilgili diger bölümlerinin ögrencilerine Gida Mühendisligi Bölümü’nde Çift Anadal yapmalari için bilgilendirme ve tesvik toplantilari düzenlenmektedir.

Yandal

Yandal lisans programina iliskin Senato tarafindan belirlenen esaslari yerine getiren ögrencilerden isteyenlere, danismanlarinin rehberliginde baska bir lisans programinin ilgili esaslara göre belirleyecegi ders planindaki dersleri ayni zamanda alma izni verilebilir. Bu tür ögretim "Yan Dal Lisans Programi" olarak isimlendirilmektedir.

Çift Anadal Lisans programindan ayrilan bir ögrenci, bir yan dal lisans programinin tüm kosullarini yerine getirmis ise dilekçeyle basvurusu üzerine kendisine Yandal Lisans Programi sertifikasi verilmektedir.

Danismanlik ve Izleme

Her sinifin ögrencileri için bir ögretim üyesi, akademik siraya göre Bölüm Baskani tarafindan danisman olarak belirlenmektedir. Bu dagilim her bir ögretim üyesine en fazla 40 ögrenci düsecek sekilde yapilmaktadir. Ögrencinin yariyilda alacagi dersler, programinda yapilacak degisiklikler, ön kosullu ve diger yariyillardan alinacak dersler,  danismanin tavsiyesi ile gerçeklestirilmektedir. Danisman, ögrencinin bölüme kayit olmasindan itibaren,  basari performansini takip etmektedir. Danisman,  ögrenciye akademik ve sosyal anlamda yardimci olmakta, yurtiçi / yurtdisi ögrenci degisimi programlari, kariyer planlama, staj, burslar ve lisansüstü egitim konularinda da bilgiler vermektedir. Ögrenci, ilgili danisman ögretim üyesiyle her iki tarafin da uygun oldugu zaman dilimlerinde (sözlü ya da yazili olarak duyurulan) görüsebilmektedir. Ayrica, danisman ögretim üyeleri, talep ettikleri takdirde ögrencilerimizin bireysel gelisim, psikolojik ve beden sagligi konularindaki sorunlari ile ilgilenip, gerekli hallerde onlari, Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi bünyesinde hizmet veren “Gençlik Danisma Merkezi”ne yönlendirmektedir.

Basari Degerlendirmesi

Ögrenciler, müfredatlarinda bulunan her dersten dönem bazinda degerlendirilir. Basari degerlendirmesinde, “Bagil Degerlendirme Sistemi (BDS)” kullanilmaktadir (http://www.uludag.edu.tr/Icerik/index/konu/196). Ögrenci yariyillara göre degerlendirildiginden her yariyilda ders planinda yer alan her ders için en az bir ara sinav ile bir yariyil sonu sinavi ve bir bütünleme sinavi planlanir. Yapilmasi öngörülen en az bir ara sinava ek olarak; ödev, uygulama sinavi ve haberli küçük sinavlar da yapilabilir. Bu durumda, o dersin yariyil içi çalismalarinin birbirlerine göre agirliklari, dersi veren ögretim elemani tarafindan belirlenir ve ögrencilere duyurulur.

Yariyil içi çalismalar ve tüm sinavlar 100 üzerinden verilen notlar ile puanlanir. Bir dersin yariyil sonu ham basari notuna, yariyil içi not ortalamasinin etkisi, ögretim elemaninin uygun gördügü sinav agirliklari üzerinden hesaplanir. Bir dersten basarili olmak için;  yariyil sonu ya da bütünleme sinavina girme mecburiyeti vardir, bunun yani sira, yariyil sonu ya da bütünleme sinavindan en az 30 puan almalari gerekmekte olup, ham basari notu alt siniri da 50’dir. Derslerde %70, uygulamalarda ise %80 devam zorunlulugu vardir. Genel anlamda ögrencinin akademik basarisi, her yariyil sonunda Yariyil Akademik Not Ortalamasi (YANO) ve Genel Akademik Not Ortalamasi (GANO) hesaplanarak bulunur.

Gida Mühendisligi Bölümü’nden lisans derecesi ile mezun olabilmek için ögrenciler,  4 yillik egitim süresince 240 AKTS ders almak zorundadirlar. Müfredat programinda zorunlu ve seçimli dersler yer almaktadir.

Bölüm ile ilgili ayrintili bilgi için 0 224 294 14 90 numarali telefondan ögretim üyelerine ulasabilirsiniz.



Bilgi

Okunma Sayısı: 6410
Eklenme Tarihi: 11.07.2017 11:21:22
Güncelleme Tarihi: 3.11.2022 18:14:53

Paylaş