BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ KÜTÜPHANESİ BAĞIŞ POLİTİKASI

     Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi, üniversitede verilen eğitim, öğretim ve araştırmayı destekleyen, kullanıcıların kültürel gelişimlerine katkıda bulunan ve kütüphane koleksiyonunu zenginleştiren yayınları bağış olarak kabul eder. 
Bağış yapılacak yayınlar, fakülte kütüphanesinin amaçlarına ve fakülte programına uygun niteliklere sahip ya da araştırmacıları sosyal ve kültürel açıdan destekleyici nitelikte olmalıdır.
     Koleksiyona dâhil edilecek eserler kütüphane koleksiyonunda olmayan yayınlardan seçilebileceği gibi kütüphanede olmasına rağmen kaynağın niteliğine ve kullanım sıklığına göre fazla nüsha olarak da kabul edilebilir.
Bağış olarak koleksiyona dahil edilemeyen bilgi kaynakları:

•    Gazeteler ve gazetelerin promosyon olarak verdiği yayınlar,
•    Fiziksel açıdan kötü durumdaki cildi yırtık, sayfaları eksik, kaşelenmiş, notlar yazılmış, çizilmiş yayınlar,
•    Fotokopi ile çoğaltılmış ya da korsan basım yayınlar,
•    Bağışçıya ait kişisel notların bulunduğu evrak ve diğer özel belge ve eşyalar,
•    İlköğretim ve lise ders kitabı niteliğindeki yayınlar,
•    Test kitapları,
•    Propaganda amaçlı veya ahlak kuralları ile bağdaşmayan yayınlar,

     Süreli yayınlarda; kendi içinde cilt bütünlüğü sağlamayan yayınlar, mevcut koleksiyon ile bütünlük sağlamayan yayınlar, tek sayılar ve makalelerin ayrı basımları bağış olarak kabul edilmez. Süreli yayınların bağış olarak kabul edilebilmesi için koleksiyonun başlangıcı ya da devamının kütüphanede bulunması ve basımı devam etmeyenler için de kullanıcı gereksinimine ve koleksiyona uygunluğuna göre cilt bütünlüğünün mutlaka sağlanması şartı aranır.
     Bağış yapan kişiler için, kütüphanede koleksiyonun bütünlüğünü bozacak şekilde özel bir koleksiyon ve raf oluşturulamaz ve kişiler yaptıkları bağışlarla ilgili sonradan herhangi bir hak ve istekte bulunamazlar.
     Kütüphanenin yapılan bağışı, koleksiyonuna ekleyip eklememe ve kütüphane içinde nereye ve nasıl yerleştireceğine karar verme yetkisi vardır.
Yayınların rafa çıkarılmaması veya koleksiyona eklenmemesi durumunda başka birim ya da kurum kütüphanesine bağış olarak gönderilmesi ile ilgili yetki ve haklar Kütüphaneye aittir.

 


Bilgi

Okunma Sayısı: 21
Eklenme Tarihi: 31.10.2025 15:23:07
Güncelleme Tarihi: 31.10.2025 15:24:31

Paylaş