Program dersleri ve ders içerikleri için tiklayin.
Vizyonu
Programimizdan mezun olacak ögrencilerin, mesleki ve toplumsal etik degerlere sahip, üniversite sanayi isbirligi sonucunda etkin uygulamali egitim almis, kendi alanlarindaki yenilikleri takip edebilen nitelikli teknik elemanlar olarak yetistirilmeleri hedeflenmektedir.
Misyonu
Programimizda nitelikli ara eleman yetistirmenin yani sira bilimsel ve teknik olarak yetkin, sanayide takim çalismasina uyumlu, bölgenin ve ülkemizin hizli gelisimine adapte olmalarinin saglanmasidir.
Genel bilgiler
Programimizda egitim 1995 yilindan beri sürdürülmektedir. Türk gida sanayi fabrikalarinin %50’sinden fazlasi bölgemiz içinde yer almaktadir. Bu nedenle ögrencilerimiz, iki yillik egitim-ögretim dönemi içinde 15’i askin gida isletmesinde uygulama ve teknik gezi yapma olanagina sahiptirler. Bu isletmeler et, süt ve meyve-sebze isleyen, çikolata, dondurulmus ve kurutulmus ürün üreten, bitkisel yag, su ürünleri, hububat, ambalaj alanlarinda faaliyet gösteren; TAT, TAMEK, AKFA, SEB-KUR, NESTLE, SARTEN, TRAKYA BIRLIK, BERTAN UN, DÖRT MEVSIM, BANVIT, KOCAMAN BALIKÇILIK,BAL-PI, DINK GIDA, MERKO, EMEK YAG, TADAL ZEYTINLERI ve KEREVITAS gibi sanayi kuruluslaridir.
Ögrencilerimizin mezun olabilmeleri için gida isletmeleri veye laboratuvarlarinda 30 is günü staj yapmalari gerekmektedir.
Programimizda gündüz örgün ve ikinci ögretim olmak üzere ikili egitim uygulanmaktadir.
Programimiz Fransa'nin Toulouse sehrinde yer alan EPLEFPA ile Slovenya'nin Maribor sehrindeki IC Pramida Gida Teknolojisi Okulu ile ERASMUS antlasmalari bulunmaktadir. Bu kurumlar belirtilen ülkelerin saygin egitim kurumlarindandir. ERASMUS anlasmalari kapsaminda staj ve ögretim elemani haraketlilikleri yapilabilmektedir.
Programimiz mezunlari kamu ve özel sektöre ait isletmelerde üretim ve laboratuvar bölümlerinde çalisabilmektedir. Mezunlarimiz Dikey Geçis Sinavi (DGS) ile fakültelerin basta Gida Mühendisligi olmak üzere; Beslenme ve Diyetetik, Kimya ve Ziraat Mühendisliginin ilgili bölümlerine geçebilmektedirler.
Programimiz ögrencileri önlisans derecesine sahip ve Gida Teknikeri ünvani ile mezun olmaktadirlar.
Ögretim Elemanlari:
Ögr.Gör.Dr. Kader ÇETIN (Bölüm Baskani)
Ögr.Gör. Nihal KANAT (Program Baskani)
Doç. Dr. Tülay ELAL MUS
Yararli Linkler
Resmi ve Kurumsal siteler
T.C. Saglik Bakanligi (http://www.saglik.gov.tr)
Türk Standartlari Enstitüsü (http://www.tse.gov.tr)
T.C. Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi (http://www.tarim.gov.tr/TarimPortal.html)
Atatürk Orman Çiftligi (http://www.aoc.gov.tr)
Et ve Balik Kurumu (http://ebk.gov.tr)
Çay Isletmeleri Genel Müdürlügü (http://www.caykur.gov.tr/)
T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanligi (http://www.sanayi.gov.tr)
T.C. Tütün, Tütün Mamülleri ve Alkollü Içkiler Piyasasi Düzenleme Kurumu (http://www.tapdk.gov.tr)
Gida ve Kontrol Genel Müdürlügü (http://www.gkgm.gov.tr/)
Avrupa Birligi Genel Sekreterligi (http://www.abgs.gov.tr)
Türk Akreditasyon Kurumu (http://www.turkak.org.tr)
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (http://www.tubitak.gov.tr/)
Gida Mühendisleri Odasi (www.gidamo.org.tr)
TURIZM BAKANLIGI (www.turizm.gov.tr)
TÜBITAK (www.tubitak.gov.tr)
Türk Standartlari Enstitüsü (www.tse.org.tr)
Türkiye Kalite Dernegi (KalDer) (www.kalder.org.tr)
Sivil toplum kuruluslari:
Gida Güvenligi Dernegi http://www.ggd.org.tr/
Türk Toksikoloji Dernegi (http://www.turktox.org.tr/)
Türkiye Gida ve Içecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (http://www.gdf.org.tr/)
Gida Teknolojisi Dernegi (http://www.gidadernegi.org/)
Türkiye Süt, Et, Gida Sanayicileri ve Üreticileri Birligi (http://www.setbir.org.tr/)
Beyaz Et Sanayicileri ve Damizlikçilar Birligi (http://www.besd-bir.org/)
Ambalaj Sanayicileri Dernegi (http://www.ambalaj.org.tr)
Birlesmis Markalar Dernegi (http://www.birlesmismarkalar.org.tr)
Bitkisel Yag Sanayicileri Dernegi (http://www.bysd.org)
Gida Katki ve Yardimci Madde Sanayicileri Dernegi (http://www.gidakat.org.tr)
Meyve Suyu Endüstrisi Dernegi (http://www.meyed.org.tr)
Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Dernegi (http://www.mumsad.org.tr)
Nisasta ve Glikoz Üreticileri Dernegi (http://www.nigud.com)
Pirinç Degirmencileri Dernegi (http://www.pdd.org.tr)
Sekerli Mamül Sanayicileri Dernegi (http://www.semad.org)
Tarim Ürünleri Hububat Isleme ve Paketleme Sanayicileri Dernegi(http://www.pakder.org.tr)
Teneke Ambalaj Sanayicileri ve Isadamlari Dernegi (http://www.tasiad.net)
Türkiye Makarna Sanayicileri Dernegi (http://www.makarna.org.tr)
Tüm Gida Ithalatçilari Dernegi (http://www.tugider.org.tr)
Un Sanayicileri Dernegi (http://www.usd.org.tr)
Türkiye Damizlik Sigir Yetistiricileri Merkez Birligi (http://www.dsymb.org.tr)
Yumurta Üreticileri Merkez Birligi (http://www.yum-bir.org)
Türkiye Yem Sanayicileri Birligi (http://www.turkiyeyembir.org.tr)
Türk Veteriner Hekimleri Birligi Merkez Konseyi (http://www.tvhb.org.tr/)
Veteriner Hekimler Dernegi (http://vethekimder.org.tr/)
Türk Tabipleri Birligi (http://www.ttb.org.tr/)
Türk Veteriner Hekimler Birligi Vakfi (http://www.tvetvakfi.org.tr/)
Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odasi (http://www.avho.org.tr/)
Türkiye Ziraatçilar Dernegi (http://www.ziraatcilerdernegi.org.tr/)
Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Dernegi (http://www.orguder.org.tr/)
Ambalajli süt ve süt ürünleri sanayicileri dernegi (http://www.asuder.org.tr/)
Uluslararasi Kurumlar:
Aoac (Association of Official Analytical Chemists) http://www.aoac.org/
Aocs (American Oil Chemist Society) http://www.aocs.org/
Apha (American Public Health Association) http://www.apha.org/
EFQM (European Foundation For Quality Management) http://www.efqm.org/
England Food Standards Agency http://www.food.gov.uk
EOQ – European Organization for Quality http://www.eoq.org/
European Association for Food Safety http://www.safeconsortium.org
European Food Safety Authority http://www.efsa.eu.int/
FAO (Food and Agricultural Organization) http://www.fao.org/
ILAC – International Laboratory Accreditation Cooperation http://www.ilac.org/
ISO (International Organization for Standardization) http://www.iso.ch/
Codex Alimentarius (http://www.codexalimentarius.net)
FAO- Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (http://www.fao.org)
WHO- Dünya Saglik Örgütü (http://www.who.int)
UNICEF (http://www.unicef.org)
WTO- Dünya Ticaret Örgütü (http://www.wto.org/)
FAO- BM Gida ve Tarim Örgütü / Türkiye (http://www.un.org.tr/unic_tur/turkey_fao_tr.htm)
FAO- BM Gida ve Tarim Örgütü / Türkiye (http://www.un.org.tr/fao/FAO_tr.htm)
FAO- BM Gida ve Tarim Örgütü / Türkiye (http://www.un.org.tr/fao/)
UNICEF / Türkiye (http://www.unicef.org/turkey/)
IFT- Institute of Food Technologists (http://www.ift.org/cms/)
IFT Gida Mühendisligi Dairesi (http://www.ift.org/divisions/food_eng/)
ABD Gida ve Ilaç Kurumu (http://www.fda.gov)
ABD Tarim Bakanligi (http://www.usda.gov)
Avrupa Gida Güvenligi Otoritesi (http://www.efsa.eu.int)
AB Saglik ve Tüketicinin Korunmasi Genel Müdürlügü (http://europa.eu.int/comm/dgs/health_consumer)
Confederation of the Food and Drink Industries of the EU (http://www.ciaa.be)
International Food Policy Research Institute (http://www.ifpri.org)
International Food Information Council (http://ific.org)
American Society of Agricultural and Biological Engineers (http://www.asabe.org)
Ingiltere: Institute of Food Science and Technology (http://www.ifst.org)
Europen Federation of Food Science and Technology (http://www.effost.org)
International Union of Food Science and Technology (http://www.iufost.org)
Avustralya: Australian Institute of Food Science and Technology Incorporated(http://www.aifst.asn.au)
Belçika: Belgian Association of Food Technology (BAFT)(http://www.agr.kuleuven.ac.be)
Kanada: Canadian Institute of Food Science and Technology (http://www.cifst.ca)
Çin: Chinese Institute of Food Science and Technology (http://www.cifst.org.cn)
Çek Cumhuriyeti: Czech Committee of Food Science and Technology(http://www.vupp.cz/ckpvt/english.htm)
Danimarka: Danish Association of Food Science and Technology(http://www.levs.dk)
Yeni Zelanda: New Zealand Institute of Food science and Technology(http://www.nzifst.org.nz)
Yeni Zelanda: Institution of Professional Engineers (http://www.ipenz.org.nz/ipenz)
Norveç: Norwegian Food Research Institute (http://www.matforsk.no)
Isveç: The Swedish Institute for Food and Biotechnology (http://www.sik.se)
Tayland: Institute of Food Research and Product Development (http://www.ku.ac.th)
International Society of Food Engineering (http://www.bsyse.wsu.edu/isfe)
Avrupa Ulusal Mühendislik Örgütleri Federasyonu (http://www.feani.org)
Uluslararasi Mühendisler Konsorsiyumu (http://www.iec.org)
Gida Güvenligi ve Uygulamali Beslenme Merkezi (http://vm.cfsan.fda.gov)
Uluslararasi Gida Mühendisligi Dergisi (http://www.bepress.com/ijfe)
Gida Mühendisligi Dergisi (http://www.elsevier.com/wps/find/journaldescription.cws_home/405862/description#description)