Birim iç Değerlendirme Raporları (BİDR)
![]() |
![]() |
KARACABEY MESLEK YÜKSEKOKULU
BİRİM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU (BİDR)
1 Ocak-31 Aralık 2023
BİRİM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU
Raporun oluşturulması sürecinde, toplanan tüm bulgular incelenerek kapsamlı bir yaklaşımla değerlendirilmiştir. Söz konusu tüm bulgulara raporun ilgili bölümlerinde ayrıntılı şekilde yer verilmiş; sonuç ve değerlendirme kısmında güçlü yönler ve geliştirilmeye açık yönler bir kez daha sunulmuştur. Genel olarak bakıldığında Meslek Yüksekokulunun güçlü yanlarının sistematik olarak devamlılığının sağlandığı, gelişmeye açık yönlerinin ise sürece paralel olarak pozitif anlamda geliştirilmeye açık durumdadır.
2023 yılı değerlendirildiğinde, Meslek Yüksekokulu kurulduğu günden bu yana sahip olduğu ve her geçen gün koruduğu güçlü yönlerine ek olarak değişen süreçlerin sonucu esnek yönetim ve adaptasyon yeteneği ile birime özgü iyi uygulama örneklerini sürdürmektedir. Sürekli iyileştirme ana odak noktasına sahip Yüksekokulu, bundan sonraki süreçte de ortaya çıkan ve geliştirmeye açık yönleri üzerinde çalışmalarını sürdürmeye devam etmelidir.
ÖZET
Bu rapor 2023 yılı içerisinde Meslek Yüksekokulu Liderlik, Yönetişim ve Kalite, Eğitim ve Öğretim, Araştırma ve Geliştirme ile Toplumsal Katkı konularında gerçekleştirdiği faaliyetlerin izleme ve değerlendirilmesinin yapılması amacıyla oluşturulmuştur. Raporun hazırlanma sürecinde kalite süreçlerinden sorumlu Müdür öncülüğünde, Birim Kalite Komisyonu üyeleri aktif rol almış olup, 2023 yılına dair tüm süreçler göz önüne alınarak ve özellikle birime ait tüm bölümlerden ve idari yapıdan gelen son bir yıla ait geniş çerçevedeki ayrıntılı kanıtlardan elde edilen bulgular ile 2023 yılı Birim İç Değerlendirme Raporu oluşturulmuştur.Raporun oluşturulması sürecinde, toplanan tüm bulgular incelenerek kapsamlı bir yaklaşımla değerlendirilmiştir. Söz konusu tüm bulgulara raporun ilgili bölümlerinde ayrıntılı şekilde yer verilmiş; sonuç ve değerlendirme kısmında güçlü yönler ve geliştirilmeye açık yönler bir kez daha sunulmuştur. Genel olarak bakıldığında Meslek Yüksekokulunun güçlü yanlarının sistematik olarak devamlılığının sağlandığı, gelişmeye açık yönlerinin ise sürece paralel olarak pozitif anlamda geliştirilmeye açık durumdadır.
2023 yılı değerlendirildiğinde, Meslek Yüksekokulu kurulduğu günden bu yana sahip olduğu ve her geçen gün koruduğu güçlü yönlerine ek olarak değişen süreçlerin sonucu esnek yönetim ve adaptasyon yeteneği ile birime özgü iyi uygulama örneklerini sürdürmektedir. Sürekli iyileştirme ana odak noktasına sahip Yüksekokulu, bundan sonraki süreçte de ortaya çıkan ve geliştirmeye açık yönleri üzerinde çalışmalarını sürdürmeye devam etmelidir.
KURUM HAKKINDA BİLGİLER
Bursa Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksekokulu; Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkındaki 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin değişik 2809 Sayılı Kanun ile 78 ve 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılması Hakkında Kanunu değiştiren 3837 sayılı Kanunun 11. Maddesi uyarınca 1992 yılında kurulmuş ve 1995-1996 eğitim-öğretim yılında öğretime başlamıştır. Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği kapsamında oluşturulan Bursa Uludağ Üniversitesi Kalite Güvence Yönetmeliği ve Kalite Koordinatörlüğü tarafından, Kalite Güvencesi Sistemi, Eğitim-Öğretim, Araştırma-Geliştirme ve Yönetim Sistemi açısından Yüksekokulunun değerlendirme çalışması yapılarak iç değerlendirme raporu hazırlanmıştır.Yüksekokulu eğitim-öğretim ve Ar-Ge faaliyetlerinde teknolojik gelişmeleri esas alarak, ilgili sektörlerin ihtiyaç duyduğu ulusal ve uluslararası standartlarda mesleki bilgi, beceri ve anlayışa sahip, bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlayacak, çözümleyici, çağdaş, nitelikli eleman yetiştirmekle birlikte araştırma faaliyetlerinde bölgesel ve Ulusal alanda gelişme ve kalkınmaya destek olmak, yurt içi ve yurt dışı kurumlarla işbirliği yapmak, çağdaş gelişmeye katkıda bulunmak üzere kamu kaynaklarının, kalkınma planları ve programlarda yer alan politika ve hedefler doğrultusunda 2023 yılında da faaliyetlerine devam etmiştir.
Yüksekokulu eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleriyle il ve ilçede, istihdam olanakların desteklenmesini, bölgedeki büyük, orta ve küçük ölçekli sanayi kuruluşları ile üniversite-sanayi işbirliğinin kurulmasını, ticaretin ve hizmet sektörünün gelişmesini ve buna paralel olarak yaşam kalitesinin yükseltilmesini sağlayabilecek mesleki ve teknik eğitimin gerektirdiği teknolojik bilgi ve beceriye sahip, güncel bilgiler ile donanmış, değişen teknolojik ve bilimsel bilgi birikimine sahip, alanında yeni uygulamalar hakkında beceriler kazanmış, problem çözme yetisinde ve ekip çalışması ruhuna sahip, önderlik yapabilecek vasıfta, Atatürk İlke ve Inkılaplarına bağlı ve onları özümsemiş, yurtsever nitelikli bireyler yetiştiren eğitim kurumu olmayı misyon edinmiştir.
Yüksekokulu 9752 m2 bina yerleşkesi, 33.752,00 m2 alanda hizmet vermektedir. Bu alanda 1 adet yüksek okul binası ve 392 öğrenci kapasiteli yurt binası bulunmaktadır. 2023-2024 Eğitim Öğretim döneminde toplam 1217 öğrenci eğitim ve öğretim almaktadır.
Yukarıda vurgulanan bilgiler ışığında hazırlanan Birim İç Değerlendirme Raporunun, özverili ve gayretli çalışmalarını arttırarak devam ettiren Yüksekokulu, güçlü ve iyileşmeye açık yönlerini detaylı bir şekilde ortaya koyabilmesine ve neticede gelecek yıl için takip edilmesi gereken bir yol haritası çizilebilmesine imkân sağlayacağına inancıdayız. Bu raporun hazırlanmasında emeği geçen tüm akademik ve idari personelimize teşekkür eder ve bu çalışmanın üniversite ve meslek yüksekokuluna yeni ufuklar açmasını dilerim.
Prof. Dr. Önder CANBOLAT
BİRİM HAKKINDA BİLGİLER
- İletişim Bilgileri
E-posta: canbolat@uludag.edu.tr
Meslek Yüksekokulu Müdürü Yardımcısı: Dr. Öğr. Üyesi. Sevin Teoman Duran Telefon: (0 224) 294 26 62 (61609)
E-posta: sevinteoman@uludag.edu.tr
Meslek Yüksekokulu Müdürü Yardımcısı: Öğr. Gör. Koray Çoşkun Telefon: (0 224) 294 26 62 (61629)
E-posta: koraycoskun@uludag.edu.tr
Meslek Yüksekokulu Sekreter V.: Yılmaz Çoban Telefon: (0 224) 294 26 62 (61641)
E-posta: ycoban@uludag.edu.tr
Adres: Karacabey Meslek Yüksekokulu, Esentepe, 225. Sk. No:6, 16700 Karacabey/Bursa
- Tarihsel Gelişimi
Karacabey; tarım, hayvancılık ve tarıma dayalı sanayinin geliştiği ülkenin en önemli merkezlerinden birisidir. Ülkemizde süt ve süt ürünleri teknolojisi, yem ve yem sanayi, gıda ve gıda sanayi, tarım makineleri ve teknolojisine önderlik etmiş bir ilçedir. Bölgede ülkenin en büyük süt ve süt ürünleri kuruluşlarından birisi olan Sütaş başta olmak üzere, Matlı, Eker, Feyz, Sezer, Nestle, Karacabey tarım işletmesi vb. önemli kuruluşlar bu bölgede faaliyet göstermektedir. Gerek bu bölgenin gerekse ülkenin tarım, hayvancılık, tarımsal teknoloji, yönetim ve organizasyon alanında gereksinim duyduğu teknik elemanların yetiştirilmesi amacıyla Bursa Uludağ Üniversitesi tarafından Karacabey’de meslek yüksekokulu (MYO) kurulmasına karar verilmiştir.
B.U.Ü. Karacabey MYO 1992 yılında kurulmuş ve 1995-1996 yılında eğitim ve öğretime başlamıştır. Karacabey MYO 2 yıllık önlisans eğitimi veren bir meslek yüksekokul niteliğindedir. Meslek Yüksekokulu eğitim öğretim kalitesini artırmak için 11 Haziran 1996 tarihinde Sütaş ile Üniversite-Sanayi eğitimde işbirliği protokolü imzalanmıştır. Bu protokol çerçevesinde aynı yıl Sütaş tarafından Karacabey süt fabrikası yanında “Karacabey Meslek Yüksekokulu Uygulamalı Hayvancılık Eğitim Çiftliği” faaliyete geçirilmiştir. Eğitimde işbirliği protokolü çerçevesinde okulumuz öğrencileri Sütaş tesislerinde uygulamalı eğitim görmekte ve başarılı öğrencilere karşılıksız Sütaş Mesleki Eğitime Destek Bursu ve iş olanağı sağlamaktadır.
B.U.Ü. Karacabey MYO, Sütaş tarafından 2007 yılında yaptırılan 196 öğrenci kapasiteli Sadık Yılmaz Öğrenci Yurdu ile birleşerek Sadık Yılmaz Yerleşkesi’ ne dönüştürülmüştür. B.U.Ü. Senatosu Sütaş'ın kurucusu merhum Sadık Yılmaz'a Eğitime verdiği katkılarında dolayı 24 Mayıs 2007 tarihinde Fahri Doktor unvanı vermiştir. Uludağ Üniversitesi ve Sütaş'ın 1996 yılında başlayan ve günümüze kadar başarılı bir şekilde devam eden eğitimde işbirliği çalışmaları etmektedir. B.U.Ü. Karacabey MYO bölgesinde bulunan ülke için önemli kuruluşlarla (13 adet) protokol yapmış ve bu kuruluşlar eğitim ve öğretime staj, işyeri eğitimi, yazılım ve burs desteği sağlamaktadırlar.
Karacabey tarım, hayvancılık, tarım teknoloji ve insan gücü potansiyeli kullanılarak meslek yüksekokulu ve öğrencilerinin eğitim ve öğretimine desteğini sürdürmektedir.
Karacabey MYO’da halen 6 bölümde 8 programda, 2 Profesör, 2 Doçent, 4 Dr. Öğretim Üyesi, 8 Öğretim Görevlisi Dr. ve 9 Öğretim Görevlisi olmak üzere toplam 25 akademik personel, 13 idari personel, 1 teknik personel, 2 Koruma ve Güvenlik Görevlisi, 5 hizmetli personel olmak üzere toplam 46 çalışanı ile eğitim-öğretim ile 2023-2024 yılı verileri incelendiğinde 1237 öğrenciye sahip olan Meslek Yüksekokulu gelişmeye, değişmeye ve büyümeye devam etmektedir.
- Misyonu, Vizyonu, Değerleri ve Hedefleri Misyon
Vizyon
Ülkede faaliyet gösteren farklı sektörlerin talep ettiği nitelikli ara eleman ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak ve mensubu olmaktan onur duyulan bir yüksekokul olmaktır (Kanıt 2).Temel Değerleri
Ortak Akıl ve Katılımcılık: Üniversite çalışanlarının bireysel özellik ve ideallerini koruyarak her kademede yönetim süreçlerine katılmalarını sağlamak, tüm paydaşlarının görüş ve düşüncelerine değer vermek.Etik Değerlere Bağlılık: Üniversite çalışmalarında hukuki, bilimsel ve ahlaki değerlere dikkat etmek. Kurumsal Aidiyet: Üniversite çalışanlarının ve öğrencilerinin memnuniyetini sağlamak, görüşlerini önemsemek, farklı fikir ve önerilere anlayışı ile yaklaşarak yeni fikirlerin oluşumuna zemin hazırlamak.
Kalite Odaklılık: Üniversite yönetim sisteminin ve eğitim kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar yaparak, kurum kalite kültürünü oluşturmak.
Yenilikçilik ve Girişimcilik: Yeni düşüncelerin ve girişimlerin faydalı, katma değeri yüksek ürün ve hizmetlere dönüşme süreçlerini desteklemek.
Çevreye Saygı ve Duyarlılık: Çevrenin korunması, sürdürülebilirliği ve iyileştirilmesi için öncü olmak Evrensel ve Yerel Değerlere Saygı: Üniversitenin görev ve sorumlulukları çerçevesinde, çalışan ve tüm paydaşlar ile evrensel ve toplumsal değerlere saygılı ve duyarlı tutum ve tavır içinde olmak.
Sosyoekonomik ve Kültürel Kalkınmaya Destek: Akademik bilgi birikimleri, küresel ve bölgesel konulara duyarlılığı ile yerel ve toplumsal kalkınmaya destek olmak.
Araştırma ve Geliştirmede Kalite ve İş Birliği: Tüm sektörlerle işbirliği içinde özgün değeri ve fikri mülkiyete dönüşme potansiyeli bulunan nitelikli araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütmek.
Öğrenci Odaklılık: Üniversitenin eğitim, araştırma ve topluma katkı süreçlerinde öğrenci odaklı uygulamalarda bulunmak (Kanıt 3).
Kanıtlar:
Kanıt 1: https://uludag.edu.tr/karacabey/konu/view?id=8729&title=vizyon-ve-misyonKanıt 2: https://uludag.edu.tr/karacabey/konu/view?id=8729&title=vizyon-ve-misyon
Kanıt 3: https://www.uludag.edu.tr/konu/view/16/vizyon---misyon---temel-degerler
Eğitim-Öğretim Faaliyetlerinde Hedefleri;
- Her program başına, en az 3 öğretim elemanı bulunmasını sağlamak.
- Öğrencilere ve öğretim elemanlarına yönelik fiziksel ve teknolojik donanımı, aşamalı olarak iyileştirmek.
- Akademik personelin lisansüstü eğitimlerinde ve araştırma, bilimsel yayın gibi faaliyetlerde kazandıkları yetkinliklerin, eğitim öğretim sürecine aktarılmasını ve akademik personelin performansının yükseltilmesi,
- Mevcut öğrenci kapasitesinin korunması,
- Yüksekokulunu tercih eden öğrencilere, aşamalı olarak diğer yüksekokullardan daha iyi olanaklar sağlama,
- Öğrencileri takip ve teşvik ederek lisans programlarına geçişlerini sağlama,
- Hayat boyu öğrenme faaliyetlerini artırmak. Bu amaçla kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği protokolleri yapma,
- Mevcut öğretim elemanlarının niteliklerini geliştirmek ve ihtiyaç duyulan alanlarda nitelikli yeni öğretim elemanları istihdam etme,
- Eğitim alanında değişen ve gelişen şartlar çerçevesinde, paydaş görüşleri de dikkate alınarak program çıktılarını, müfredatı ve ders içeriklerini güncelleme,
- Önlisans öğrencilerin mesleki gelişimlerini sağlayacak konferans, eğitim ve sertifika programlarının sayısını artırmak.
Araştırma-Geliştirme Faaliyetlerinde Hedefler;
- Kamu ve özel sektör firmaları ile işbirliği yaparak Ar-Ge faaliyetlerine katkıda bulunma,
- Ulusal ve uluslararası proje, yayın, patent, faydalı model, telif sayılarını artırma,
- Araştırma-geliştirme faaliyetlerinde kullanılan donanımların miktarını artırma,
- Yüksekokulunun tanınırlığını sağlayacak araştırma-geliştirme çalışmalarına öncelik verme,
- Akademik personelin hareketlilik ve değişim programlarına katılımını teşvik etmek.
Fiziki Altyapı Faaliyetlerinde Hedefler;
- Barınma olanaklarının sağlandığı,
- Engelsiz programların ve engelsiz erişimin sağlandığı yerleşke alanının oluşturulmak.
Bölge/Topluma Hizmet Faaliyetlerinde Hedefler;
- Toplumun ihtiyaçlarına yönelik, seminer ve bilimsel etkinlikleri yapma,
- Öğretim elemanı, dış paydaşları ile işbirliğini geliştirmeye teşvik etme,
- Yerel yönetimler, STK’lar ve diğer kamu kurumlarıyla işbirliğinin arttırılarak, Yüksekokulunu daha fazla desteklemesini sağlama,
- Yüksekokul-Sanayi işbirliğini artırarak bölgeye katma değer oluşturmak.
Tanınırlık Faaliyetlerinde Hedefler;
- Öğretim elemanlarının ve öğrencilerin ulusal ve uluslararası toplantılara, kongrelere, fuarlara tanıtımlara katılımının teşvik edilmesinin sağlanması yoluyla “Tercih Edilen Yüksekokul” niteliğine ulaşma,
- Yüksekokul tanıtımında yerel ve sosyal medya faaliyetlerinin ön planda tutma,
- Öğretim elemanlarının ve öğrencilerin ulusal veya uluslararası camiada saygınlığını sağlayacak bilimsel faaliyetlerde bulunmasına teşvik etme,
- Bölgesel ve yerel okullara tanıtımda bulunarak, adayların tercih aşamasında emsalleri karşısında ön plana çıkmayı sağlamak.
-
- LİDERLİK, YÖNETİŞİM VE KALİTE
- Liderlik ve Kalite
- LİDERLİK, YÖNETİŞİM VE KALİTE
12/10/2023 tarihli ve 2023-22/2 nolu Senato Kararı ile “Bursa Uludağ Üniversitesi Kalite Güvencesi Ynergesi” Çalışma Usul ve Esasları Yönergesi’nin 5. Maddesine alt başlık olarak, Kalite komisyonu yapısı verilmiştir. 7. maddesinde kalite komisyonu görevleri görev tanımları yapılmıştır. Yönergeye istinaden “Birim Kalite Temsilcileri” belirlenmiştir (Kanıt 1, 2).
Birim Kalite Temsilcileri tüm personelin görev alanıyla ilgili kalite yönetim sürecine katılmasını sağlamak için faaliyetlerini sürdürmektedir.
Programların müfredatlarında yer alan derslerin bölüm sorumluları ve öğretim elemanları tarafından Öğrenci Bilgi Paketi üzerinde veri girişleri tamamlanarak, yapılan işlemlere ilişkin çalışma raporları Kalite Yönetim Birimine birim faaliyet izlenebilmektedir.
Yüksekokulunun ve bölümlerin web sayfalarının aktif kullanılması ve güncel tutulması sağlanmaktadır. Eğitim ve İş süreç takvimi oluşturularak, web sitesinde duyurulmaktadır.
Kanıtlar:
Kanıt 1: https://uludag.edu.tr/kalite/konu/view?id=10178&title=ekibimizKanıt 2: https://uludag.edu.tr/karacabey
-
-
-
- Yönetim Modeli ve İdari Yapı:
-
-
Birimin yönetim ve organizasyonel yapılanmasına ilişkin uygulamaları izlenmekte ve iyileştirilmektedir.
Meslek Yüksekokulu yönetim ve idari yapısı (Kanıt 1, 2), 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu, 2914 Sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, 2809 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile 124 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmiştir. Eğitim öğretim ve akademik faaliyetler; Meslek Yüksekokulu Koordintörlüğü (Kanıt 3) tarafından yürütülmekte olup araştırma faaliyetleri ise birim özelinde birim yönetimi tarafından dönemsel olarak takip edilmektedir. İdari faaliyetler ise Meslek Yüksekokulu Sekreterliğine bağlı birimler aracılığıyla yürütülmektedir (Kanıt 2). Bu bağlamda akademik ve idari görev tanımları (Kanıt 4) ve iş akış süreçleri (Kanıt 5) üniversite tarafından belirlenmiş olup ayrıca birim özelinde belirlenen tüm süreçler birimin web sayfasında mevcuttur. Meslek Yüksekokulu tarafından benimsenen katılımcı yönetim anlayışı bağlamında tüm paydaşların değerlendirme ve görüşlerinin alındığı farklı komisyonlar kurulmuş olup bu komisyonların görev tanım, yetki ve sorumlulukları birimin web sayfasında yer almaktadır (Kanıt 6). Aynı zamanda Karacabey Meslek Yüksekokulu 2023 Yılı faaliyet raporu (Kanıt 7) kapsamında belirlenen güçlü yönleri sürdürülebilir olarak devam ettirmektedir. Gelişmelere göre birim komisyonları güncellenmiş ve yeni komisyonlarda kurulmuştur (Kanıt 6).
Biriminin 2021-2023 Stratejik Planı kapsamında yönetim ve idari alanlarla ilgili birim politikası ve Üniversite stratejik hedefleri yanı sıra birime özgü stratejik hedefler yer almaktadır (Kanıt 8). Stratejik plan hedeflerine yönelik hazırlanan raporlarda bir önceki yıla göre sürekli artan bir eğilim gösterdiği ve yüksek oranda belirlenen hedeflere ulaşıldığı görülmektedir (Kanıt 8).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Yüksekokul Yönetimi- https://uludag.edu.tr/karacabey/konu/view?id=191&title=yonetim Kanıt 2: Yüksekokul İdari Yapı- https://uludag.edu.tr/karacabey/konu/view?id=7506&title=idari-yapi Kanıt 3: MEYÖK Koordinatörlüğü- https://uludag.edu.tr/meyok
Kanıt 4: Görev Tanımları-
Kanıt 5: İş Akış Süreçleri-
Kanıt 6: Yüksekokulu Komisyonları-
Kanıt 7: 2023 Faaliyet Raporu-
Kanıt 8: B.U.Ü. Stratejik Plan-
-
-
-
- Liderlik:
-
-
Liderlik uygulamaları ve bu uygulamaların kalite güvencesi sistemi ve kültürünün gelişimine katkısı izlenmekte ve bağlı iyileştirmeler gerçekleştirilmektedir.
Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü ve üst yönetiminin benimsemiş olduğu Kalite Yönetim Sistemi (KYS)’ne paralel şekilde Meslek Yüksekokulu yönetimi ve üst kurulları KYS’nin geliştirilmesi, uygulanması ve etkinliğinin sürekli olarak artırılmasınına, tüm faaliyetlerin birim özelinde etkili bir şekilde yürütüleceğini taahhüt etmekte ve liderlik yapmaktadır (Kanıt 1). Ayrıca Kalite Komisyonu tarafından kalite kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla bilgilendirme çalışmaları yapılmakta ve Bursa Uludağ Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü ile iş birliği yapılarak eğitimler verilmektedir (Kanıt 2).
Öğrenci merkezli anlayış ile eğitim öğretim faaliyetlerini yürüten Meslek Yüksekokulu; öğrencilerin beklenti ve ihtiyaçlarını etkin şekilde tespit etmek, gelen talepleri kısa sürede neticelendirmek, mevcut kaynakların en etkili şekilde kullanımını sağlamak üzere kurulmuş bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte birim genelinde proje yazma kültürünün yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla Meslek Yüksekokulu Yönetimi tarafından “TÜBİTAK 2209-A-Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı”na başvuruda bulunulmuştur (Kanıt 3).
Üniversite tarafından tüm birimleri kapsayıcı nitelikte başta öğrenciler olmak üzere hem iç hem de dış paydaşların memnuniyetinin artırılması amacı ile memnuniyet anketleri, dilek, öneri ve şikâyet sistemi gibi uygulamalar ile memnuniyetler ölçülmektedir (Kanıt 4).
Meslek Yüksekokulu tarafından her sene birime ilişkin birim faaliyet raporu hazırlanarak yapılan faaliyet ve çalışmaların tam doğru ve güvenilir olduğuna ilişkin iç kontrol güvence beyanı birim yöneticisi tarafından imzalanarak birim resmi internet sayfasında kamuoyuna duyurulur (Kanıt 1).
Kanıt 2: Kalite Komisyonu ile Kalite Koordinatörlüğü Tarafından Düzenlenen BİDR Yazımı Eğitimi Hakkında Bilgilendirme Üst Yazısı-
Kanıt 3: Tübitak Araştırma Başvurusu-
Kanıt 4: Memnuiyet Anketleri-
İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır.
1992 yılında kurulan Meslek Yüksekokulu, ana odak noktasını nitelikli mesleki eğitim ve mezunlarının yüksek istihdam oranına sahip olması üzerine oluşturmuştur. Meslek Yüksekokulu, uygulamalı meslek eğitimini ön planda tutmaktadır (Kanıt 1). Mesleki uygulamı eğitimler için protekoller düzenlenmiştir (Kanıt 2). İşyeri uygulama eğitiminin yaygınlaştırılmasını sağlamak ve özellikle özel sektör temsilcileri ile öğrencilerin bir araya gelmesine katkı sunmak amacıyla yeni bir iş birliği protokolü imzalanmıştır (Kanıt 3). Birim Staj ve Uygulamalı Eğitim Komisyonu tarafından işyeri uygulama eğitimi planlanarak gerçekleştirlmektedir (Kanıt 4).
Birim Komisyonların birim idari iş ve işlemlerin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla komisyon başkanları her yıl sonunda faaliyet raporu hazırlanması planlanmaktadır.
Kanıt 2: Mesleki Eğitim Programı İşbirliği Protokoleri- Tüm Protekoller
Kanıt 3: Protekol Örneği-Sütaş
Kanıt 4: Staj Uygulaması-
Olgunluk Düzeyi: 4
İç kalite güvencesi Sistemi mekanizmaları izlenmekte ve ilgili paydaşlarla birlikte iyileştirilmektedir.
Meslek Yüksekokulunun kalite hedeflerini hazırlamak, Üniversitenin hedefleri doğrultusunda, birimdeki akademik ve idari hizmetlerin değerlendirilmesi, kalitenin geliştirilmesi ve akreditasyon sürecinde gerçekleştirilecek faaliyetlerin yürütülmesini sağlamak üzere Kalite Komisyonu bulunmaktadır (Kanıt 1). Hizmet odaklılığının güvence altına alınması, bütünlüğünün sağlanması ve sürekli iyileştirilmesi için yüksekokulda Kalite Komisyonu tarafından bilgilendirme toplantıları yapılmaktadır.
2023 yılında hazırlanan Birim İç Değerlendirme Raporu ve 2024 Yılı Eylem Planı gereğince Meslek Yüksekokulu tarafından yürütülecek faaliyetler yıllık olarak iş akışı planlanmıştır (Kanıt 2). İlgili Plan doğrultusunda birim genelinde kalite kültürünün yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla Kalite Komisyonu tarafından akademik ve idari insan kaynağına yönelik eğitimler düzenlenmektedir. Kalite Komisyonu tarafından BİDR hazırlanması üzere Meslek Yüksekokulu akademik ve idari insan kaynağına yönelik “BİDR Yazım Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar” adlı eğitim verilerek yürütülen akademik ve idari işlemlerde kanıtların önemi, nelerin kanıt olabileceği ve bu kanıtların nasıl elde edileceğine hakkında bilgilendirmeler yapılmıştır (Kanıt 3).
Meslek Yüksekokulu bünyesinde görevli olan tüm personelin sorumlulukları, yetkileri ve yeterlilikleri belirlenmiş̧ olup vekâlet atamaları yapılmış̧, ast üst ilişkileri belirtilmiştir. Görev tanımları üniversite Kalite Koordinatörlüğünün ve birimlerin web sayfalarında yayınlanmak suretiyle paylaşılmıştır (Kanıt 4).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Yüksekokulu 2023 Yılı Birim Faaliyet Raporu-Kanıt 2: Kalite Komisyonu ile Kalite Koordinatörlüğü Tarafından Düzenlenen BİDR Yazımı Eğitimi Hakkında Bilgilendirme Üst Yazısı-
Kanıt 3: Tübitak Araştırma Başvurusu-
Kanıt 4: Memnuiyet Anketleri-
-
-
-
- Kurumsal Dönüşüm Kapasitesi:
-
-
İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır.
1992 yılında kurulan Meslek Yüksekokulu, ana odak noktasını nitelikli mesleki eğitim ve mezunlarının yüksek istihdam oranına sahip olması üzerine oluşturmuştur. Meslek Yüksekokulu, uygulamalı meslek eğitimini ön planda tutmaktadır (Kanıt 1). Mesleki uygulamı eğitimler için protekoller düzenlenmiştir (Kanıt 2). İşyeri uygulama eğitiminin yaygınlaştırılmasını sağlamak ve özellikle özel sektör temsilcileri ile öğrencilerin bir araya gelmesine katkı sunmak amacıyla yeni bir iş birliği protokolü imzalanmıştır (Kanıt 3). Birim Staj ve Uygulamalı Eğitim Komisyonu tarafından işyeri uygulama eğitimi planlanarak gerçekleştirlmektedir (Kanıt 4).
Birim Komisyonların birim idari iş ve işlemlerin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla komisyon başkanları her yıl sonunda faaliyet raporu hazırlanması planlanmaktadır.
Kanıtlar:
Kanıt 1: Uygulamalı Eğitimler Yönetmeliği- https://uludag.edu.tr/dosyalar/karacabey/duyurular/yasin%2021/duyuru/i%C5%9Fyeri%20e%C4%9Fitim i/uygulamali_egitim_yonergesi_2023.pdfKanıt 2: Mesleki Eğitim Programı İşbirliği Protokoleri- Tüm Protekoller
Kanıt 3: Protekol Örneği-Sütaş
Kanıt 4: Staj Uygulaması-
-
-
-
- İç Kalite Güvencesi Mekanizmaları
-
-
Olgunluk Düzeyi: 4
İç kalite güvencesi Sistemi mekanizmaları izlenmekte ve ilgili paydaşlarla birlikte iyileştirilmektedir.
Meslek Yüksekokulunun kalite hedeflerini hazırlamak, Üniversitenin hedefleri doğrultusunda, birimdeki akademik ve idari hizmetlerin değerlendirilmesi, kalitenin geliştirilmesi ve akreditasyon sürecinde gerçekleştirilecek faaliyetlerin yürütülmesini sağlamak üzere Kalite Komisyonu bulunmaktadır (Kanıt 1). Hizmet odaklılığının güvence altına alınması, bütünlüğünün sağlanması ve sürekli iyileştirilmesi için yüksekokulda Kalite Komisyonu tarafından bilgilendirme toplantıları yapılmaktadır.
2023 yılında hazırlanan Birim İç Değerlendirme Raporu ve 2024 Yılı Eylem Planı gereğince Meslek Yüksekokulu tarafından yürütülecek faaliyetler yıllık olarak iş akışı planlanmıştır (Kanıt 2). İlgili Plan doğrultusunda birim genelinde kalite kültürünün yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla Kalite Komisyonu tarafından akademik ve idari insan kaynağına yönelik eğitimler düzenlenmektedir. Kalite Komisyonu tarafından BİDR hazırlanması üzere Meslek Yüksekokulu akademik ve idari insan kaynağına yönelik “BİDR Yazım Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar” adlı eğitim verilerek yürütülen akademik ve idari işlemlerde kanıtların önemi, nelerin kanıt olabileceği ve bu kanıtların nasıl elde edileceğine hakkında bilgilendirmeler yapılmıştır (Kanıt 3).
Meslek Yüksekokulu bünyesinde görevli olan tüm personelin sorumlulukları, yetkileri ve yeterlilikleri belirlenmiş̧ olup vekâlet atamaları yapılmış̧, ast üst ilişkileri belirtilmiştir. Görev tanımları üniversite Kalite Koordinatörlüğünün ve birimlerin web sayfalarında yayınlanmak suretiyle paylaşılmıştır (Kanıt 4).
Bursa Uludağ Üniversitesi’nin kalite politikası doğrultusunda hijyen ve sanitasyon kalite belgesine sahiptir. Bu belgeye bağlı olarak kurum içi hijyen standartları sağlanmaktadır (Kanıt 5).
Kanıt 2: İş Akış Takvimi-
Kanıt 3: Eğitim Verilmesi Üzere Kalite Koordinatörlüğünden Gelen Yazı-
Kanıt 4: Görev tanımları
Kanıt 5: Kurum içi hijyen standartları- https://uludag.edu.tr/dosyalar/sbf/kalite/yd_001_buu_kalite_el_kitabi_s2_1.pdf
İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır.
Birimdeki gelişmelerin ve faaliyetlerin kamuoyuna duyurulması, etkinlik takviminin oluşturulması ve etkinliklerin belgelenmesi, ulusal ve yerel, diğer sosyal medya araçlarına servis edilmesi işlemleri birim Bilgi İşlem ve Web Komisyonu tarafından sağlanmakta ve Üniversite ilgili birimleri ile koordineli olarak yürütülmektedir. (Kanıt 1).
Yüksekokulu tarafından kamuoyunu bilgilendirme ilkesi benimsenmiştir, hangi kanalların nasıl kullanılacağı tasarlanmış, erişilebilir olarak ilan edilmiştir. Tüm bilgilendirme adımları sistematik olarak atılmaktadır. Birim web sayfası doğru, güncel, ilgili ve kolayca erişilebilir bilgiyi vermektedir; bunun sağlanması için gerekli mekanizma mevcuttur (Kanıt 2). Yüksekokulunun öğrenci, öğretim elemanı ve idari personel sayısı ile idari-mali ve diğer hizmetlerine ilişkin güncel verilerin bulunduğu faaliyet raporu vb. gibi dokümanlar (Kanıt 3).
Yüksekokulu ve Üniversitenin web sayfasından, haber bülteninden, yazılı, görsel ve sosyal medya araçlarından kamuoyu ile paylaşılmaktadır (Kanıt 2). Eğitim-Öğretim faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen sınav tarihleri, başvurular, yatay geçişlerin değerlendirme sonuçları vb. web sitesi duyuru kısmından, öğrencilerimize ve kamuoyuna duyurulmaktadır. 2023 Yılı Birim Faaliyet Raporu, Yönetim Kurulu Kararları, Kamu Hizmetleri envanter tablosu yer almaktadır (Kanıt 3).
Birimin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa tabi olup harcama birimleri tarafından yapılan doğrudan temin kapsamındaki alımlar Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına ait Doğrudan Temin Takip Sistemi ile takip edilmektedir (Kanıt 4). Doğrudan temin takip sistemi ile harcama öncesi alımın ihtiyaç kontrolü, tertiple alımın ilişkisinin kontrolü, gerekliliği ile işin bölünüp bölünmediği gibi kontroller yapılmaktadır (Kanıt 5). Birim yöneticileri ve idari personel, üniversite tarafından yapılan e-ihale, e-bütçe uygulama, mali yönetim bilişim gibi konular başta olmak üzere verilen hizmet içi eğitimler katılmaktadır (Kanıt 6).
Her yıl düzenli olarak Birim Faaliyet Raporu hazırlanarak web sayfasında kamuoyuna duyurulmaktadır.
Öğrencilerin ders ile ilgili bilgilere ulaşılabilirliğini sağlamak üzere ders bilgi paketlerinin %100 dolu olması sağlanmakta, içerikleri güncellenmekte ve birim web sayfasında öğrenciler ile paylaşılmaktadır (Kanıt 9).
Araştırma-geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik olarak Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından 2023 yılı proje başvuru takvimi ve değerlendirme sürecine ilişkin usul ve esaslar ile desteklenen ve tamamlanan projelere ait bilgiler Üniversite BAP web sayfasında erişime açılmaktadır (Kanıt 10).
Kanıt 2: Web Sayfası Bilgilendirme- https://uludag.edu.tr/karacabey
Kanıt 3: 2023 Yılı Birim Faaliyet Raporu-
Kanıt 4: Doğrudan Temin Takip Sistemi-
Kanıtlar:
Kanıt 1: Kalite Komisyonu-Kanıt 2: İş Akış Takvimi-
Kanıt 3: Eğitim Verilmesi Üzere Kalite Koordinatörlüğünden Gelen Yazı-
Kanıt 4: Görev tanımları
Kanıt 5: Kurum içi hijyen standartları- https://uludag.edu.tr/dosyalar/sbf/kalite/yd_001_buu_kalite_el_kitabi_s2_1.pdf
-
-
-
- Kamuoyunu Bilgilendirme ve Hesap Verebilirlik
-
-
İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır.
Birimdeki gelişmelerin ve faaliyetlerin kamuoyuna duyurulması, etkinlik takviminin oluşturulması ve etkinliklerin belgelenmesi, ulusal ve yerel, diğer sosyal medya araçlarına servis edilmesi işlemleri birim Bilgi İşlem ve Web Komisyonu tarafından sağlanmakta ve Üniversite ilgili birimleri ile koordineli olarak yürütülmektedir. (Kanıt 1).
Yüksekokulu tarafından kamuoyunu bilgilendirme ilkesi benimsenmiştir, hangi kanalların nasıl kullanılacağı tasarlanmış, erişilebilir olarak ilan edilmiştir. Tüm bilgilendirme adımları sistematik olarak atılmaktadır. Birim web sayfası doğru, güncel, ilgili ve kolayca erişilebilir bilgiyi vermektedir; bunun sağlanması için gerekli mekanizma mevcuttur (Kanıt 2). Yüksekokulunun öğrenci, öğretim elemanı ve idari personel sayısı ile idari-mali ve diğer hizmetlerine ilişkin güncel verilerin bulunduğu faaliyet raporu vb. gibi dokümanlar (Kanıt 3).
Yüksekokulu ve Üniversitenin web sayfasından, haber bülteninden, yazılı, görsel ve sosyal medya araçlarından kamuoyu ile paylaşılmaktadır (Kanıt 2). Eğitim-Öğretim faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen sınav tarihleri, başvurular, yatay geçişlerin değerlendirme sonuçları vb. web sitesi duyuru kısmından, öğrencilerimize ve kamuoyuna duyurulmaktadır. 2023 Yılı Birim Faaliyet Raporu, Yönetim Kurulu Kararları, Kamu Hizmetleri envanter tablosu yer almaktadır (Kanıt 3).
Birimin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa tabi olup harcama birimleri tarafından yapılan doğrudan temin kapsamındaki alımlar Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına ait Doğrudan Temin Takip Sistemi ile takip edilmektedir (Kanıt 4). Doğrudan temin takip sistemi ile harcama öncesi alımın ihtiyaç kontrolü, tertiple alımın ilişkisinin kontrolü, gerekliliği ile işin bölünüp bölünmediği gibi kontroller yapılmaktadır (Kanıt 5). Birim yöneticileri ve idari personel, üniversite tarafından yapılan e-ihale, e-bütçe uygulama, mali yönetim bilişim gibi konular başta olmak üzere verilen hizmet içi eğitimler katılmaktadır (Kanıt 6).
Her yıl düzenli olarak Birim Faaliyet Raporu hazırlanarak web sayfasında kamuoyuna duyurulmaktadır.
(Kanıt 7).
Bursa Uludağ Üniversitesi ile uyumlu olarak Birim 2021-2023 Yılı Stratejik Planı hazırlanmış ve kamuoyu ile paylaşılmıştır (Kanıt 8).Öğrencilerin ders ile ilgili bilgilere ulaşılabilirliğini sağlamak üzere ders bilgi paketlerinin %100 dolu olması sağlanmakta, içerikleri güncellenmekte ve birim web sayfasında öğrenciler ile paylaşılmaktadır (Kanıt 9).
Araştırma-geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik olarak Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından 2023 yılı proje başvuru takvimi ve değerlendirme sürecine ilişkin usul ve esaslar ile desteklenen ve tamamlanan projelere ait bilgiler Üniversite BAP web sayfasında erişime açılmaktadır (Kanıt 10).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Karacabey Meslek Yüksekokulu Komisyon Listesi-Kanıt 2: Web Sayfası Bilgilendirme- https://uludag.edu.tr/karacabey
Kanıt 3: 2023 Yılı Birim Faaliyet Raporu-
Kanıt 4: Doğrudan Temin Takip Sistemi-
Kanıt 5: Malzeme Talep Formu-
Kanıt 6: Hizmet İçi Eğitim Davet Yazısı Örneği-
Kanıt 7: 2023 Yılı Birim Faaliyet Raporu- https://uludag.edu.tr/karacabey
Kanıt 8: B.U.Ü. 2022-2026 Stratejik Planı-
Kanıt 9: Ders Bilgi Paketi Örneği (Bologna Web)- https://bilgipaketi.uludag.edu.tr/Programlar/Index/21
Kanıt 10: BAP Birimi Web Sayfası- https://bapsis.uludag.edu.tr/Default2.aspx
Olgunluk Düzeyi: 4
Birimin genelinde misyon, vizyon ve politikalarla uyumlu uygulamalar bulunmaktadır.
https://uludag.edu.tr/karacabey/konu/view?id=8729&title=vizyon-ve-misyon
Yüksekokulunun Misyon ve Vizyon ifadeleri tanımlanmıştır. Bu ifadeler, Yüksekokulu çalışanlarınca bilinir ve paylaşılır ve birime özeldir, sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için yol göstericidir. Üniversitenin Kalite güvencesi politikası vardır (Kanıt 3, 4). Kalite politikası, araştırma politikası, eğitim politikası, uluslararasılaşma politikası, hesap verilebilirlik ve şeffaflık politikası, toplumsal katkı politikası, iş sağlığı ve güvenliği politikası ve bilgi güvenliği politikası vardır. Bu politika ifadelerinin somut sonuçları, uygulamalara yansıyan Yüksekokulunda etkileri vardır (Kanıt 5).
Kanıt 5: Birm Diğer Politikaları- https://uludag.edu.tr/kalite/konu/view?id=8489&title=politikalar
Olgunluk Düzeyi: 4
Birim uyguladığı stratejik planı izlemekte ve ilgili paydaşlarla birlikte değerlendirerek gelecek planlarına yansıtılmaktadır.
Meslek Yüksekokulu, vizyonuna ulaşmak için eğitim, girişimcilik, toplumsal katkı ve ekonomik katkıya yönelik 4 amaç belirlenmiştir (Kanıt 1). 2022-2026 Stratejik Plan amaç ve hedefleri aşağıda belirtilmiştir (Kanıt 1).
Kanıt 6: Hizmet İçi Eğitim Davet Yazısı Örneği-
Kanıt 7: 2023 Yılı Birim Faaliyet Raporu- https://uludag.edu.tr/karacabey
Kanıt 8: B.U.Ü. 2022-2026 Stratejik Planı-
Kanıt 9: Ders Bilgi Paketi Örneği (Bologna Web)- https://bilgipaketi.uludag.edu.tr/Programlar/Index/21
Kanıt 10: BAP Birimi Web Sayfası- https://bapsis.uludag.edu.tr/Default2.aspx
-
-
- Misyon ve Stratejik Amaçlar
- Misyon, Vizyon ve Politikalar
- Misyon ve Stratejik Amaçlar
-
Olgunluk Düzeyi: 4
Birimin genelinde misyon, vizyon ve politikalarla uyumlu uygulamalar bulunmaktadır.
Misyon
Bursa Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksekokulu; niteliklik bilgi ve beceriye sahip, güncel bilgiler ile donanmış, değişen teknolojik ve bilimsel bilgi birikimine sahip, alanında yeni uygulamalar hakkında beceriler kazanmış, problem çözme yetisinde ve ekip çalışması ruhuna sahip, önderlik yapabilecek vasıfta, Atatürk İlke ve Inkılaplarına bağlı ve onları özümsemiş, yurtsever nitelikli bireyler yetiştirmeyi görev edinmiştir (Kanıt 1). https://uludag.edu.tr/karacabey/konu/view?id=8729&title=vizyon-ve-misyonVizyon
Ülkede faaliyet gösteren farklı sektörlerin talep ettiği nitelikli ara eleman ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak ve mensubu olmaktan onur duyulan bir yüksekokul olmaktır (Kanıt 2).https://uludag.edu.tr/karacabey/konu/view?id=8729&title=vizyon-ve-misyon
Yüksekokulunun Misyon ve Vizyon ifadeleri tanımlanmıştır. Bu ifadeler, Yüksekokulu çalışanlarınca bilinir ve paylaşılır ve birime özeldir, sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için yol göstericidir. Üniversitenin Kalite güvencesi politikası vardır (Kanıt 3, 4). Kalite politikası, araştırma politikası, eğitim politikası, uluslararasılaşma politikası, hesap verilebilirlik ve şeffaflık politikası, toplumsal katkı politikası, iş sağlığı ve güvenliği politikası ve bilgi güvenliği politikası vardır. Bu politika ifadelerinin somut sonuçları, uygulamalara yansıyan Yüksekokulunda etkileri vardır (Kanıt 5).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Misyon- https://uludag.edu.tr/karacabey/konu/view?id=8729&title=vizyon-ve-misyon Kanıt 2: Vizyon- https://uludag.edu.tr/karacabey/konu/view?id=8729&title=vizyon-ve-misyon Kanıt 3: Kalite Güvence Politikarı- https://uludag.edu.tr/dosyalar/kalite/mevzuat/yonerge.pdf Kanıt 4: Kalite Güvence Politikarı- https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=28996&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5Kanıt 5: Birm Diğer Politikaları- https://uludag.edu.tr/kalite/konu/view?id=8489&title=politikalar
-
-
-
- Stratejik Amaç ve Hedefler
-
-
Olgunluk Düzeyi: 4
Birim uyguladığı stratejik planı izlemekte ve ilgili paydaşlarla birlikte değerlendirerek gelecek planlarına yansıtılmaktadır.
Meslek Yüksekokulu, vizyonuna ulaşmak için eğitim, girişimcilik, toplumsal katkı ve ekonomik katkıya yönelik 4 amaç belirlenmiştir (Kanıt 1). 2022-2026 Stratejik Plan amaç ve hedefleri aşağıda belirtilmiştir (Kanıt 1).
-
-
-
-
- Nitelikli Eğitimi ile Evrensel Bakış Açısına, Eleştirel Düşünme ve Problemleri Çözme Becerisine Sahip Bireyler Yetiştirmek.
- Özgün ve Nitelikli Bilimsel Araştırmalar Yaparak Çıktılarını Toplumsal ve Ekonomik Faydaya Dönüştürmek.
- Sosyal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik Bilinci ile Toplumsal Katkıyı Geliştirmek.
- Kurumsal Aidiyeti Artırarak Kurum Kültürünü Güçlendirmek.
-
-
-
Hedefler: (Kanıt 1)
Öğrencilerin akademik ve bireysel gelişimini destekleyerek niteliğini artırmak.
Kanıt 1: 2022-2026 Stratejik plan- https://uludag.edu.tr/dosyalar/sgdb/204.pdf
Olgunluk Düzeyi: 3
Birimin geneline yayılmış performans yönetimi uygulamaları bulunmaktadır.
Bursa uludağ üniversitesi, 2022-2026 Dönemi Stratejik Planı’nın onaylanmasının ardından uygulama çalışmalarına başlanmıştır (Kanıt 1). Planda belirtilen amaç ve hedeflere ulaşmak amacıyla çalışmalar sürmektedir.
Birimde performans yönetim sistemleri bütünsel bir yaklaşımla ele alınmaktadır. Bu sistemler birimin stratejik amaçları doğrultusunda sürekli iyileşmesine ve geleceğe hazırlanmasına yardımcı olur. Bilişim sistemleriyle desteklenerek performans yönetiminin doğru ve güvenilir olması sağlanmaktadır. Birimin stratejik bakış açısını yansıtan performans yönetimi süreç odaklı sürdürülmektedir. Tüm temel etkinlikleri kapsayan kurumsal performans göstergeleri tanımlanmış ve paylaşılmıştır. (Kanıt 2)
Kanıt 2: Birim 2023 faaliyet raporu-
Birimin geneline yayılmış bilgi yönetim sistemi ve uygulamaları bulunmaktadır.
Bursa Uludağ Üniversitesi Bilgi işlem merkezi (Kanıt 1), Öğrenci ve akademik veri girişi (Kanıt 2), Doküman ve yazışma birimi (UDOS) (Kanıt 3), Ders takip ve ders yükü takip sistemi (UKEY) (Kanıt 4), akademik personel takip sistemi (AVESİS) (Kanıt 5), akadenik personel veri girişi (BUAKBİS) (Kanıt 6), Bilimsel araştırma projeleri (BAPSİS) (Kanıt 7), öğrenci veri ve mezuniyet sisyemi (UNİSİS) (Kanıt 8), ve ders bilgi pakati sistemi (BOLOGNA) (Kanıt 9) birimler tarafından etkili bir biçimde yukarıdaki bilgi giriş sistemleri kullanmaktadır. Birimin önemli etkinlikleri ve süreçlerine ilişkin veriler toplanmakta, analiz edilmekte, raporlanmakta ve stratejik yönetim için kullanılmaktadır. Akademik ve idari birimlerin kullandıkları Bilgi Yönetim Sistemi entegredir ve kalite yönetim süreçlerini beslemektedir. Toplanan verilerin güvenliği, gizliliği (kişisel bilgiler gibi gizlilik gerektiren verilerin güvenliği ve üçüncü şahıslarla paylaşılmaması) ve güvenilirliği kişisel şifre yöntemleri kullanılarak sağlanmaktadır.
Kanıt 2: Öğrenci ve akademik veri girişi- https://ogrotomasyon.uludag.edu.tr/Default.aspx
Kanıt 3: Doküman ve yazışma birimi (UDOS)- https://udos.uludag.edu.tr/
Öğrencilerin akademik ve bireysel gelişimini destekleyerek niteliğini artırmak.
- Eğitim ve öğretimde uluslararasılaşmayı artırmak.
- Ulusal ve uluslararası kaynaklarca desteklenen proje faaliyetlerini ve üniversitede üretilen bilimsel çıktıları artırmak.
- Ar-Ge ve Girişimcilik Odaklı Teknopark Firmalarının Etkinliğini Artırmak.
- Araştırmalardan elde edilen sonuçlardan patent, faydalı model ve tescil almak ve uygulamaya aktarmak.
- Topluma hizmet amacıyla yapılan faaliyetlerin sayısını ve kalitesi artırmak.
- Sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak.
- Hizmet kalitesini geliştirmek üzere; teknolojik ve fiziksel altyapıyı artırmak.
- Akademik ve idari personel memnuniyetini artırmak.
Kanıt 1: 2022-2026 Stratejik plan- https://uludag.edu.tr/dosyalar/sgdb/204.pdf
-
-
-
- Performans Yönetimi
-
-
Olgunluk Düzeyi: 3
Birimin geneline yayılmış performans yönetimi uygulamaları bulunmaktadır.
Bursa uludağ üniversitesi, 2022-2026 Dönemi Stratejik Planı’nın onaylanmasının ardından uygulama çalışmalarına başlanmıştır (Kanıt 1). Planda belirtilen amaç ve hedeflere ulaşmak amacıyla çalışmalar sürmektedir.
Birimde performans yönetim sistemleri bütünsel bir yaklaşımla ele alınmaktadır. Bu sistemler birimin stratejik amaçları doğrultusunda sürekli iyileşmesine ve geleceğe hazırlanmasına yardımcı olur. Bilişim sistemleriyle desteklenerek performans yönetiminin doğru ve güvenilir olması sağlanmaktadır. Birimin stratejik bakış açısını yansıtan performans yönetimi süreç odaklı sürdürülmektedir. Tüm temel etkinlikleri kapsayan kurumsal performans göstergeleri tanımlanmış ve paylaşılmıştır. (Kanıt 2)
Kanıtlar:
Kanıt 1: Bursa uludağ üniversitesi 2022-2026 Stratejik Planı- https://uludag.edu.tr/dosyalar/sgdb/204.pdfKanıt 2: Birim 2023 faaliyet raporu-
-
-
- Yönetim Sistemleri
-
-
-
-
- Bilgi Yönetim Sistemi
-
-
Birimin geneline yayılmış bilgi yönetim sistemi ve uygulamaları bulunmaktadır.
Bursa Uludağ Üniversitesi Bilgi işlem merkezi (Kanıt 1), Öğrenci ve akademik veri girişi (Kanıt 2), Doküman ve yazışma birimi (UDOS) (Kanıt 3), Ders takip ve ders yükü takip sistemi (UKEY) (Kanıt 4), akademik personel takip sistemi (AVESİS) (Kanıt 5), akadenik personel veri girişi (BUAKBİS) (Kanıt 6), Bilimsel araştırma projeleri (BAPSİS) (Kanıt 7), öğrenci veri ve mezuniyet sisyemi (UNİSİS) (Kanıt 8), ve ders bilgi pakati sistemi (BOLOGNA) (Kanıt 9) birimler tarafından etkili bir biçimde yukarıdaki bilgi giriş sistemleri kullanmaktadır. Birimin önemli etkinlikleri ve süreçlerine ilişkin veriler toplanmakta, analiz edilmekte, raporlanmakta ve stratejik yönetim için kullanılmaktadır. Akademik ve idari birimlerin kullandıkları Bilgi Yönetim Sistemi entegredir ve kalite yönetim süreçlerini beslemektedir. Toplanan verilerin güvenliği, gizliliği (kişisel bilgiler gibi gizlilik gerektiren verilerin güvenliği ve üçüncü şahıslarla paylaşılmaması) ve güvenilirliği kişisel şifre yöntemleri kullanılarak sağlanmaktadır.
Kanıtlar:
Kanıt 1: Bilgi işlem merkezi- https://uludag.edu.tr/bilgiislemKanıt 2: Öğrenci ve akademik veri girişi- https://ogrotomasyon.uludag.edu.tr/Default.aspx
Kanıt 3: Doküman ve yazışma birimi (UDOS)- https://udos.uludag.edu.tr/
Kanıt 4: Ders takip ve ders yükü takip sistemi (UKEY)- https://ukey.uludag.edu.tr/Home?ReturnUrl=%2f
Kanıt 5: Akademik personel takip sistemi (AVESİS)- https://avesis.uludag.edu.tr/
Kanıt 6: Akalenik personel veri girişi (BUAKBİS)- http://buakbis.uludag.edu.tr/Kullanici/KullaniciGiris
Kanıt 7: Bilimsel araştırma projeleri (BAPSİS)- https://bapsis.uludag.edu.tr/Default2.aspx
Kanıt 8: Öğrenci veri ve mezuniyet sisyemi (UNİSİS)- https://unisis.uludag.edu.tr/
Kanıt 9: Ders bilgi pakati sistemi (BOLOGNA)- https://bilgipaketi.uludag.edu.tr/Sayfalar
Birimde insan kaynakları yönetimi uygulamaları izlenmekte ve ilgili iç paydaşlarla değerlendirilerek iyileştirilmektedir.
Yüksekokulunda 2 Profesör, 2 Doçent, 4 Dr. Öğretim Üyesi, 8 Öğretim Görevlisi Dr. ve 9 Öğretim Görevlisi olmak üzere toplam 25 akademik personel, 13 idari personel, 1 teknik personel, 2 Koruma ve Güvenlik Görevlisi, 5 hizmetli personel olmak üzere toplam 46 kişiden oluşmaktadır. Birimi insan kaynakları planlaması Üniversite Personel Daire Başkanlığı’nca yapılmaktadır. İnsan kaynaklarının yönetimi; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu, 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunu başta olmak üzere Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre sağlanmaktadır (Kanıt 1). Akademik kadroların yönetimi ve planlanması, Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik hükümleri esas alınmak suretiyle ilgili bölümlerin görüşleri alınmak suretiyle Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenmektedir. Üst yönetim tarafından tanımlı görevler doğrultusunda, MYO yönetimi görevleri tanımlamakta ve personele yazılı olarak duyurmaktadır. İş tanımları yapılmıştır (Kanıt 2). Birimi idari ve akademik birimlerine ait teşkilat şemaları mevcuttur. Bu şemalar her birimin Web sayfasından duyurulmuştur. Fakat personel ve akademik iş yükü analizleri yapılmamıştır ve geliştirilmesi gerekmektedir.
Personelin verimliliği açısından ihtiyaçlara uygun hizmet içi eğitimler verilmektedir (Kanıt 3). Yeni başlayan idari ve akademik insan kaynağına birime uyum sürecinde oryantasyon eğitimi düzenlenmekte, 2023’de bu alnada birimde çalışma bulunmamaktadır.
Kanıtlar:
Kanıt 1: Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesi ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik- https://mevzuat.gov.tr/File/GeneratePdf?mevzuatNo=27923&mevzuatTur=KurumVeKurulusYonetmeligi &mevzuatTertip=5
Kanıt 2: İş Tanımları-
Kanıt 3: Hizmet İçi Eğitim-
Kurumun genelinde finansal kaynakların yönetime ilişkin uygulamalar tanımlı süreçlere uygun biçimde yürütülmektedir.
Yüksekokulu personeline ait maaş işlemi kamu hesapları bilgi sistemi (KBS) (Kanıt 1) sisteminden, ek ders, fazla mesai ücretlerine ilişkin bordro ve banka listeleri Üniversite Bilgi İşlem Merkezine bağlı Telnet programı üzerinden ve hazine ve maliye bakanlığı merkezi giriş sistemi (MYS) (Kanıt 2) sisteminden hazırlanmakta olup, Maliye Bakanlığı’na bağlı E-Bütçe ve KBS sistemlerinde ödemelere ait tahakkuk işlemleri gerçekleştirilmektedir. Öğrencilere ait kayıt ve sınav notlarının girişi ile diğer bilgi girişleri için Öğrenci İşleri Kredili Otomasyon Sistemi kullanılmaktadır. Yüksekokuluna ait Taşınır Kayıt Kontrol İşlemleri KBS sistemi üzerinden yapılmaktadır.
Meslek Yüksekokulunda mevcut idari büroların tamamında online durumda bilgisayarlar mevcut olup, kurumlararası tüm yazışmalar bu bilgisayarlardan takip edilmektedir.
Kanıt 2: Hazine ve maliye bakanlığı merkezi giriş sistemi (MYS)- https://giris.hmb.gov.tr/login
Kanıt 5: Akademik personel takip sistemi (AVESİS)- https://avesis.uludag.edu.tr/
Kanıt 6: Akalenik personel veri girişi (BUAKBİS)- http://buakbis.uludag.edu.tr/Kullanici/KullaniciGiris
Kanıt 7: Bilimsel araştırma projeleri (BAPSİS)- https://bapsis.uludag.edu.tr/Default2.aspx
Kanıt 8: Öğrenci veri ve mezuniyet sisyemi (UNİSİS)- https://unisis.uludag.edu.tr/
Kanıt 9: Ders bilgi pakati sistemi (BOLOGNA)- https://bilgipaketi.uludag.edu.tr/Sayfalar
-
-
-
- İnsan Kaynakları Yönetimi
-
-
Birimde insan kaynakları yönetimi uygulamaları izlenmekte ve ilgili iç paydaşlarla değerlendirilerek iyileştirilmektedir.
Yüksekokulunda 2 Profesör, 2 Doçent, 4 Dr. Öğretim Üyesi, 8 Öğretim Görevlisi Dr. ve 9 Öğretim Görevlisi olmak üzere toplam 25 akademik personel, 13 idari personel, 1 teknik personel, 2 Koruma ve Güvenlik Görevlisi, 5 hizmetli personel olmak üzere toplam 46 kişiden oluşmaktadır. Birimi insan kaynakları planlaması Üniversite Personel Daire Başkanlığı’nca yapılmaktadır. İnsan kaynaklarının yönetimi; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu, 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunu başta olmak üzere Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre sağlanmaktadır (Kanıt 1). Akademik kadroların yönetimi ve planlanması, Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik hükümleri esas alınmak suretiyle ilgili bölümlerin görüşleri alınmak suretiyle Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenmektedir. Üst yönetim tarafından tanımlı görevler doğrultusunda, MYO yönetimi görevleri tanımlamakta ve personele yazılı olarak duyurmaktadır. İş tanımları yapılmıştır (Kanıt 2). Birimi idari ve akademik birimlerine ait teşkilat şemaları mevcuttur. Bu şemalar her birimin Web sayfasından duyurulmuştur. Fakat personel ve akademik iş yükü analizleri yapılmamıştır ve geliştirilmesi gerekmektedir.
Personelin verimliliği açısından ihtiyaçlara uygun hizmet içi eğitimler verilmektedir (Kanıt 3). Yeni başlayan idari ve akademik insan kaynağına birime uyum sürecinde oryantasyon eğitimi düzenlenmekte, 2023’de bu alnada birimde çalışma bulunmamaktadır.
Kanıtlar:
Kanıt 1: Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesi ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik- https://mevzuat.gov.tr/File/GeneratePdf?mevzuatNo=27923&mevzuatTur=KurumVeKurulusYonetmeligi &mevzuatTertip=5
Kanıt 2: İş Tanımları-
Kanıt 3: Hizmet İçi Eğitim-
-
-
-
- Finansal Yönetim
-
-
Kurumun genelinde finansal kaynakların yönetime ilişkin uygulamalar tanımlı süreçlere uygun biçimde yürütülmektedir.
Yüksekokulu personeline ait maaş işlemi kamu hesapları bilgi sistemi (KBS) (Kanıt 1) sisteminden, ek ders, fazla mesai ücretlerine ilişkin bordro ve banka listeleri Üniversite Bilgi İşlem Merkezine bağlı Telnet programı üzerinden ve hazine ve maliye bakanlığı merkezi giriş sistemi (MYS) (Kanıt 2) sisteminden hazırlanmakta olup, Maliye Bakanlığı’na bağlı E-Bütçe ve KBS sistemlerinde ödemelere ait tahakkuk işlemleri gerçekleştirilmektedir. Öğrencilere ait kayıt ve sınav notlarının girişi ile diğer bilgi girişleri için Öğrenci İşleri Kredili Otomasyon Sistemi kullanılmaktadır. Yüksekokuluna ait Taşınır Kayıt Kontrol İşlemleri KBS sistemi üzerinden yapılmaktadır.
Meslek Yüksekokulunda mevcut idari büroların tamamında online durumda bilgisayarlar mevcut olup, kurumlararası tüm yazışmalar bu bilgisayarlardan takip edilmektedir.
Kanıtlar:
Kanıt 1: Kamu hesapları bilgi sistemi (KBS)- https://www.kbs.gov.tr/gen/login.htmKanıt 2: Hazine ve maliye bakanlığı merkezi giriş sistemi (MYS)- https://giris.hmb.gov.tr/login
-
-
-
- Süreç Yönetimi
-
-
Kurumun genelinde tanımlı süreçler yönetilmektedir.
Yüksekokulunda eğitim-öğretim süreci akademik takvim doğrultusunda yapılmaktadır (Kanıt 1). Süreç yönetimine ait iş akış süreci belirlenmiş ve süreç bundan sonra buna göre yürütülecektir (Kanıt 2). Yönetim sürecine ilişkin iş akış şemaları oluşturularak akademik ve idari personelin görev dağılımları yapılmıştır (Kanıt 3). Birimde oluşturulan komisyonların görev, yetki ve sorumlulukları ile birim koordinatörleri birim web sayfasında paylaşılmıştır (Kanıt 4). Süreç yönetim mekanizmalarının izlenmesi ve iyileştirilmesine ilişkin kanıtlar ve standart uygulamalar ve mevzuatın yanı sıra; birimin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği özgün yaklaşım ve uygulamalarına ilişkin kanıtlar gelişmeye açık bir yöndür.
Kanıtlar:
Kanıt 1: Akademik Takvim- https://uludag.edu.tr/oidb/konu/view?id=716&alias=akademik-takvimKanıt 2: İş Akış Süreci-
Kanıt 3: Görev Tanımları-
Kanıt 4: Birim Koordinatörleri-
-
-
- Paydaş Katılımı
-
-
-
-
- İç ve Dış Paydaş Katılımı
-
-
Tüm süreçlerdeki PUKÖ katmanlarına paydaş katılımını sağlamak üzere Kurumun geneline yayılmış mekanizmalar bulunmaktadır.
Yüksekokulunda iç paydaşlar (rektörlük, akademik ve idari insan kaynağı, öğrenciler) ve dış paydaşlar (ÖSYM, mezunlar, meslek yüksekokulları, YÖK, toplum, kamu ve özel sektör kuruluşlarından oluşan kurullar bulunmaktadır (Kanıt 1). Birim yönetişim anlayışı kapsamında, ortak karar alma süreçlerinde iç paydaşların ve dış katılımı sağlanmaktadır (Kanıt 2). Bu süreçte Birim Danışma Kurulu ile toplantı gerçekleştirerek karşılıklı fikir alışverişinde bulunulmuştur (Kanıt 2). Akademik, idari personel ve öğrenci memnuniyet anketleri 2023 yılı içerisinde internet ortamında yapılmıştır. Bu anketlerin değerlendirilmesi hem birim hem bölüm bazında yapılmıştır (Kanıt 3, 4). İşyeri uygulama eğitimi kapsamında, dış paydaş olarak belirlenen işyeri sorumlularına bu eğitim modeli ile ilgili memnuniyet anketleri yapılması planlanmaktadır.
Kanıtlar:
Kanıt 1: Yüksekokul danışma komitesi, Program danışma komiteleri
Kanıt 2: Danışma Komitesi Toplantısı-
Kanıt 3: Öğrenci Değerlendirme Anketi- https://drive.google.com/file/d/1dD5eSkjKnWUhY- RUn7B4PdQ-osnJfkbX/view
Kanıt 4: Öğrenci Memnuniyet Anketi Değerlendirme-
-
-
-
- Öğrenci Geri Bildirimleri
-
-
Programların genelinde öğrenci geri bildirimleri (her yarıyıl ya da her akademik yıl sonunda) alınmaktadır.
Üniversite tarafından öğrenme aktivitelerinin ve öğretim elemanı performansının değerlendirilmesi amacıyla dönem sonunda değerlendirme anketleri yapılmaktadır (Kanıt 1). Ayrıca öğrencilere akademik danışmanlık faaliyetleri düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. Ayrıca dönem başında her ders için ayrı ayrı görevli öğretim elemanı tarafından oryantasyon eğitimi verilmektedir (Kanıt 2). Öğrenci şikâyetleri, bilgi edinme talepleri kapsamında birimin sosyal medya kanalları, sosyal iletişim hattı ve web sitesinde yer alan
“Bize Ulaşın” bölümü aracılığıyla yapılmaktadır (Kanıt 3). Ders dosyaları web’de paylaşılmaktadır (Kanıt 4).
Kanıt 2: Oryantasyon Eğitimi-
Kanıt 3: Bize Ulaşın Sekmesi- https://uludag.edu.tr/karacabey
Kanıt 4: Ders Dosyaları Paylaşımı Web Sayfası- https://bilgipaketi.uludag.edu.tr/Programlar/Index/211
Mezun izleme sistemi uygulamaları izlenmekte ve ihtiyaçlar doğrultusunda programda güncellemeler yapılmaktadır.
Yüksekokulunda, mezunlara yönelik olarak Mezunlar Komisyonu oluşturulmuştur (Kanıt 1). Ayrıca mezunlar danışma kurulu oluşturulmuştur (Kanıt 2). Mezunlara yönelik faaliyetlerimizden memnuniyet düzeyleri anket aracığıyla değerlendirilmiştir (Kanıt 3).
Kanıt 2: Mezunlar Danışma Kurulu-
Kanıt 3: Mezun Memnuniyet Anketi- Memnuiyet anketi
Birimin uluslararasılaşma süreçlerinin yönetim ve organizasyonel yapısına ilişkin planlamalar bulunmaktadır.
Üniversitede uluslararasılaşma birimi bulunmaktadır (Kanıt 1). Uluslararasılaşma süreçlerinin yönetimi birim koordinatörlüğünce yürütülmektedir. Koordinatörlük bünyesinde; Erasmus, Uluslararası Öğrenciler, Mevlâna ve Farabi yer almakta olup yüksekokulunda 4 koordinatör görev almaktadır (Kanıt 2). Tüm koordinatörler Dış İlişkiler Genel Koordinatörlüğüne bağlı olarak görevlerini yerine getirmektedirler. Meslek Yüksekokuluna ait ana web sayfası ve bölüm web sayfalarının yabancı dil versiyonları bulunmamaktadır. Uluslarılaşma kapsamında öğretim görevlisi görevlendirlmesi (Kanıt 3).
Kanıt 2: Erasmus Birim ve Bölüm Koordinatörleri-
Kanıt 3: Öğretim Görevlisi Görevlendirme-
Kanıt 4: Erasmus Projesi 1- Erasmus Projesi 1-
Olgunluk Düzeyi: 2
Kurumun uluslararasılaşma faaliyetlerini sürdürebilmek için uygun nitelik ve nicelikte fiziki, teknik ve mali kaynakların oluşturulmasına yönelik planları bulunmaktadır.
Birimin uluslararasılaşmaya ayırdığı kaynakların (mali, fiziksel, insan gücü) belirlenmesi, paylaşılması ve kurumsallaşması anlamında gelişmeye açıktır. Bu kaynakların nicelik ve nitelik bağlamında izlenmesi ve değerlendirilmesi gelişmeye açık bir yöndür.
Kanıtlar:
Kanıt 1: Dönemi Ders Değerlendirme Anketi-Kanıt 2: Oryantasyon Eğitimi-
Kanıt 3: Bize Ulaşın Sekmesi- https://uludag.edu.tr/karacabey
Kanıt 4: Ders Dosyaları Paylaşımı Web Sayfası- https://bilgipaketi.uludag.edu.tr/Programlar/Index/211
-
-
-
- Mezun İlişkileri Yönetimi
-
-
Mezun izleme sistemi uygulamaları izlenmekte ve ihtiyaçlar doğrultusunda programda güncellemeler yapılmaktadır.
Yüksekokulunda, mezunlara yönelik olarak Mezunlar Komisyonu oluşturulmuştur (Kanıt 1). Ayrıca mezunlar danışma kurulu oluşturulmuştur (Kanıt 2). Mezunlara yönelik faaliyetlerimizden memnuniyet düzeyleri anket aracığıyla değerlendirilmiştir (Kanıt 3).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Mezunlar Komisyonu-Kanıt 2: Mezunlar Danışma Kurulu-
Kanıt 3: Mezun Memnuniyet Anketi- Memnuiyet anketi
-
-
- Uluslararasılaşma
- Uluslararasılaşma Süreçlerinin Yönetimi
- Uluslararasılaşma
-
Birimin uluslararasılaşma süreçlerinin yönetim ve organizasyonel yapısına ilişkin planlamalar bulunmaktadır.
Üniversitede uluslararasılaşma birimi bulunmaktadır (Kanıt 1). Uluslararasılaşma süreçlerinin yönetimi birim koordinatörlüğünce yürütülmektedir. Koordinatörlük bünyesinde; Erasmus, Uluslararası Öğrenciler, Mevlâna ve Farabi yer almakta olup yüksekokulunda 4 koordinatör görev almaktadır (Kanıt 2). Tüm koordinatörler Dış İlişkiler Genel Koordinatörlüğüne bağlı olarak görevlerini yerine getirmektedirler. Meslek Yüksekokuluna ait ana web sayfası ve bölüm web sayfalarının yabancı dil versiyonları bulunmamaktadır. Uluslarılaşma kapsamında öğretim görevlisi görevlendirlmesi (Kanıt 3).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Uluslararasılaşma birim- Bursa Uludağ Üniversitesi Yabancı Öğrenci Sistemi (uludag.edu.tr)Kanıt 2: Erasmus Birim ve Bölüm Koordinatörleri-
Kanıt 3: Öğretim Görevlisi Görevlendirme-
Kanıt 4: Erasmus Projesi 1- Erasmus Projesi 1-
-
-
-
- Uluslararasılaşma Kaynakları
-
-
Olgunluk Düzeyi: 2
Kurumun uluslararasılaşma faaliyetlerini sürdürebilmek için uygun nitelik ve nicelikte fiziki, teknik ve mali kaynakların oluşturulmasına yönelik planları bulunmaktadır.
Birimin uluslararasılaşmaya ayırdığı kaynakların (mali, fiziksel, insan gücü) belirlenmesi, paylaşılması ve kurumsallaşması anlamında gelişmeye açıktır. Bu kaynakların nicelik ve nitelik bağlamında izlenmesi ve değerlendirilmesi gelişmeye açık bir yöndür.
-
-
-
- Uluslararasılaşma Performansı
-
-
Olgunluk Düzeyi: 2
Kurumda uluslararasılaşma politikasıyla uyumlu faaliyetlere yönelik planlamalar bulunmaktadır.
Yüksekokulunda, üniversite geneline yayılmış olan Erasmus gibi programların politikalarını takip etmektedir. Birimin uluslararasılaşma için henüz kendine ait olgunlaşmış uluslararasılaşma politikaları bulunmamakla birlikte birimde uluslararsılaşma politikalarını ve uygulamalarını geliştirme adına bir komisyon kurulmuştur (Kanıt 1).
Uluslararasılaşma kapsamında 2023 yılı itibariyle birim bünyesinde 8 kayıtlı uluslararası öğrenci bulunmaktadır (Kanıt 2). 2023 yılı oryantasyon programında, yurt dışındaki öğrenim ve staj hareketliliği fırsatlarını tanıtım amacıyla ayrıntılı bilgi verilmiştir (Kanıt 3). Birimde yurtdışında görevlendirilen öğretim görevlisi bulunmaktadır (Kanıt 4).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Uluslararsılaşma Komisyonu-Kanıt 2: Uluslararası Öğrenci-
Kanıt 3: Oryantasyon Eğitimi Bilgilendirme-
Kanıt 4: Uluslararası Öğretim Görevlisi Görevlendirilmesi-
-
- EĞİTİM VE ÖĞRETİM
- Program Tasarımı, Değerlendirmesi ve Güncellenmesi
- Programların Tasarımı ve Onayı
- Program Tasarımı, Değerlendirmesi ve Güncellenmesi
- EĞİTİM VE ÖĞRETİM
Olgunluk Düzeyi: 4
Programların tasarım ve onay süreçleri sistematik olarak izlenmekte ve ilgili paydaşlarla birlikte değerlendirilerek iyileştirilmektedir.
Programların eğitimlerinin yürütülmesinde yetkili birim Meslek Yüksekokul Kuruludur (Kanıt 1). Ayrıca programlar, meslek yüksekokulu koordinatörlüğü (MEYOK) tarafından da izlenmektedir (Kanıt 2) ve tüm değerlendirmeler Bölüm kurulları tarafınca kararlaştırılmaktadır. Bölümlerden gelen kararlar Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu ve Meslek Yüksekokul Kuruluna sunulmaktadır. Kurullar tarafından alınan kararlar Bölüm Başkanlıklarınca uygulanmaktadır. Program yeterlilikleri, program amaçları, ders kazanımları ve etkinlik planlamaları yoluyla program tasarımlarına yönelik alınan paydaş görüşleri (Kanıt 3) , akademik ve idari personel ile öğrenci memnuniyet anket sonuçları, birimde dönemsel olarak raporlaştırılmaktadır (Kanıt 4).
Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan tüm öğretim programlarının amaçları, kazanımları ve ders bilgi paketleri hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılmaktadır. Birim web sayfasında “öğrenci” sekmesi başlığı altında ders bilgi paketleri paylaşılmakta olup, erişime açıktır (Kanıt 5).
Ders bilgi paketlerinde tüm derslerin AKTS kredileri, öğrenci iş yükleri, değerlendirme süreçleri ve bunlarla ilgili bilgiler yer almaktadır (Kanıt 5). Ayrıca birim ana web sayfası ile bölümlerin web sayfasında ders programları ve içerikleri yer almaktadır (Kanıt 2). Eğitim Öğretim Sürecine ait Süreç gözden geçirme ve iyileştirmeleri Öğrenci İşleri ve Eğitimi Yürütme Kurulu’nda (ÖYÜK) yapılmaktadır (Kanıt 6). Eğitim öğretimin gerçekleştirilmesi süreci hazırlanan Akademik Takvim doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Eğitim öğretimleri gereği farklı bir takvim uygulayan birimler için de Akademik Takvim ilan edilmektedir. Akademik Takvim; Yeni kayıt, kayıt yenileme, harç yatırma, mazeret kayıtları, derslerinbaşlama ve bitişi, sınav tarihi aralıkları, sınav not girişi tarihleri gibi bilgileri içermektedir (Kanıt 7).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Yüksekokul Kurulu-Kanıt 2: Meslek Yüksekokulu Koordinatörlüğü (MEYOK) ve Ders Programları- http://uu.edu.tr/meyok/duyuru/view?id=31632&title=2023-2024-ders-planlari
Kanıt 3: Dış Paydaş Görüşü- https://uludag.edu.tr/karacabey/haber/view?id=20063&title=karacabey- myo-da-program-danisma-komiteleri-yapiliyor
Kanıt 4: Memnuniyet Anketleri- https://drive.google.com/file/d/1dD5eSkjKnWUhY-RUn7B4PdQ- osnJfkbX/view
Kanıt 5: Ders Bilgi Paketi- https://bilgipaketi.uludag.edu.tr/Programlar/Index/2 Kanıt 6: Öğrenci İşleri ve Eğitimi Yürütme Kurulu- https://www.uludag.edu.tr/dosyalar/anasayfa/komisyonlar/komisyon_06.pdf
Kanıt 7: Akademik Takvim- https://www.uludag.edu.tr/oidb/konu/view?id=716&alias=akademik-takvim
Programlarda ders dağılım dengesi izlenmekte ve iyileştirilmektedir.
Yüksekokulunda yer alan tüm programlara ait ders dağılımı dengesini gösteren veriler Bursa Uludağ Üniversitesi Bilgi paketi web sayfasında yer almakta olup; ayrıca birim ana web sayfasında dönemsel olarak derslerin bilgi paketleri öğrenci menüsü altında paylaşılmaktadır. Programlarda yer alan dersler; zorunlu ve seçmeli olarak ayrılmakta ve öğrencilerin istedikleri alanlarda yetkinliğini arttırmalarına imkân verilmektedir. Programın Öğretim Planı başlığı altında yer alan dağılımlarında, zorunlu dersler ile birlikte bölüm içi ve bölüm dışı seçmeli dersler AKTS’leri ile birlikte aynı tabloda görülecek şekilde verilmiştir (Kanıt 1).
Üniversite genelinde öğrencilerin bölüm dışı seçmeli dersler sayesinde farklı disiplinleri tanımaları amaçlanmaktadır (Kanıt 2).
Ders sayısı ve haftalık ders saati öğrencilerin akademik olmayan etkinliklere de zaman ayırabileceği şekilde düzenlenmektedir. Öğrencilerin bireysel, sosyal ve kültürel gelişimlerine yönelik çevrimiçi etkinliklere (eğitsel kulüp faaliyetleri, söyleşi, toplantı, yarışma, seminer, tartışma, tanıtım vs.) katılmaktadırlar (Kanıt 3,4,5). Ders sayısı ve haftalık ders saatini gösteren ders programları tüm bölümler için web sitesinde duyurulmaktadır (Kanıt 6).
Kanıt 2: Bölüm Dışı Dersler Havuzu- https://bilgipaketi.uludag.edu.tr/Programlar/Index/2
Kanıt 3: Etkinlikler-
Kanıt 4: Kongre- http://www.yoremgazete.com/7-kmyo-ogrenci-kongresinde-ogrenciler-onurlandirildi- 89293.html,
Kanıt 5: Kongre yazısı
Kanıt 6: Ders Programları- https://uludag.edu.tr/karacabey
Ders kazanımlarının program çıktılarıyla uyumu izlenmekte ve iyileştirilmektedir.
Birimde yer alan her bölüm, bölüm başkanlığı koordinasyonu ile kendi eğitim‐öğretim programını temel alan yeterlilikleri kapsamında değerlendirmiş ve bunlara uygun program yeterlilikleri geliştirmiştir. Oluşturulan ders programları ve içerikleri Bologna ders bilgi paketi web sayfasında bulunmaktadır (Kanıt 1). Ders bilgi paketlerinde; tüm programlara ait bu yeterlilikler ve her bir program yeterliliğinin temel alan yeterliliğini gösteren matrisler yer almaktadır (Kanıt 1).
Ders dosyaları web sayfalarında duyurulmaktadır (Kanıt 1).
İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır.
Kanıt 4: Memnuniyet Anketleri- https://drive.google.com/file/d/1dD5eSkjKnWUhY-RUn7B4PdQ- osnJfkbX/view
Kanıt 5: Ders Bilgi Paketi- https://bilgipaketi.uludag.edu.tr/Programlar/Index/2 Kanıt 6: Öğrenci İşleri ve Eğitimi Yürütme Kurulu- https://www.uludag.edu.tr/dosyalar/anasayfa/komisyonlar/komisyon_06.pdf
Kanıt 7: Akademik Takvim- https://www.uludag.edu.tr/oidb/konu/view?id=716&alias=akademik-takvim
-
-
-
- Programın Ders Dağılım Dengesi
-
-
Programlarda ders dağılım dengesi izlenmekte ve iyileştirilmektedir.
Yüksekokulunda yer alan tüm programlara ait ders dağılımı dengesini gösteren veriler Bursa Uludağ Üniversitesi Bilgi paketi web sayfasında yer almakta olup; ayrıca birim ana web sayfasında dönemsel olarak derslerin bilgi paketleri öğrenci menüsü altında paylaşılmaktadır. Programlarda yer alan dersler; zorunlu ve seçmeli olarak ayrılmakta ve öğrencilerin istedikleri alanlarda yetkinliğini arttırmalarına imkân verilmektedir. Programın Öğretim Planı başlığı altında yer alan dağılımlarında, zorunlu dersler ile birlikte bölüm içi ve bölüm dışı seçmeli dersler AKTS’leri ile birlikte aynı tabloda görülecek şekilde verilmiştir (Kanıt 1).
Üniversite genelinde öğrencilerin bölüm dışı seçmeli dersler sayesinde farklı disiplinleri tanımaları amaçlanmaktadır (Kanıt 2).
Ders sayısı ve haftalık ders saati öğrencilerin akademik olmayan etkinliklere de zaman ayırabileceği şekilde düzenlenmektedir. Öğrencilerin bireysel, sosyal ve kültürel gelişimlerine yönelik çevrimiçi etkinliklere (eğitsel kulüp faaliyetleri, söyleşi, toplantı, yarışma, seminer, tartışma, tanıtım vs.) katılmaktadırlar (Kanıt 3,4,5). Ders sayısı ve haftalık ders saatini gösteren ders programları tüm bölümler için web sitesinde duyurulmaktadır (Kanıt 6).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Meslek Yüksekokulu Ders Bilgi Paketleri- https://bilgipaketi.uludag.edu.tr/Programlar/Index/2Kanıt 2: Bölüm Dışı Dersler Havuzu- https://bilgipaketi.uludag.edu.tr/Programlar/Index/2
Kanıt 3: Etkinlikler-
Kanıt 4: Kongre- http://www.yoremgazete.com/7-kmyo-ogrenci-kongresinde-ogrenciler-onurlandirildi- 89293.html,
Kanıt 5: Kongre yazısı
Kanıt 6: Ders Programları- https://uludag.edu.tr/karacabey
-
-
-
- Ders Kazanımlarının Program Çıktılarıyla Uyumu
-
-
Ders kazanımlarının program çıktılarıyla uyumu izlenmekte ve iyileştirilmektedir.
Birimde yer alan her bölüm, bölüm başkanlığı koordinasyonu ile kendi eğitim‐öğretim programını temel alan yeterlilikleri kapsamında değerlendirmiş ve bunlara uygun program yeterlilikleri geliştirmiştir. Oluşturulan ders programları ve içerikleri Bologna ders bilgi paketi web sayfasında bulunmaktadır (Kanıt 1). Ders bilgi paketlerinde; tüm programlara ait bu yeterlilikler ve her bir program yeterliliğinin temel alan yeterliliğini gösteren matrisler yer almaktadır (Kanıt 1).
Ders dosyaları web sayfalarında duyurulmaktadır (Kanıt 1).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Meslek Yüksekokulu Ders Bilgi Paketleri- https://bilgipaketi.uludag.edu.tr/Programlar/Index/2-
-
-
- Öğrenci İş Yüküne Dayalı Ders Tasarımı
-
-
İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır.
Bursa Uludağ Üniversitesi Bilgi paketi web sayfasında yer alan eğitim kataloğunda her seviyedeki programda öğrenci iş yükü kredileri tanımlanmıştır (Kanıt 1). Ders kredilerinin hesaplanmasında, program bazında öngörülen bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılmasına dayalı öğrenci iş yükü esas alınmaktadır. Öğrencilerin işyeri uygulama eğitimi iş yükü programın toplam iş yüküne dâhil edilmektedir (Kanıt 2). Öğrencilerin işyeri uygulama eğitimi ve uygulamalı aldıkları tüm dersler diploma ekinde AKTS iş yükü ile yer almaktadır (Kanıt 3, 4).
Kanıt 2: Yüksekokulları İşyeri Uygulama Eğitimi Yönergesi- https://uludag.edu.tr/dosyalar/meyok/y%C3%B6nergeler/uygulamali_egitimler_yonergesi.pdf
Kanıt 3: Diploma Örneği-
Kanıt 4: Transkript Örneği-
Program çıktıları bu mekanizmalar ile izlenmekte ve ilgili paydaşların görüşleri de alınarak güncellenmektedir.
Programların eğitim amaçlarının belirlenmesinde yetkili birim Yüksekokul Kuruludur. Ayrıca programlar, ilgili bölümler tarafından izlenmekte ve tüm değerlendirmeler Bölüm kurulları tarafınca yapılmaktadır. Bölümlerden gelen kararlar Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu ve Yüksekokul Kuruluna sunulmaktadır. Kurullar tarafından alınan kararlar Bölüm Başkanlıklarınca uygulanmaktadır (Kanıt 1). Bursa Uludağ Üniversitesi Bilgi paketi web sayfasında yer alandığı gibi her program iş yükü kredileri tanımlanmıştır (Kanıt 2).
Her akademik yılsonunda gerçekleştirilen bölüm kurulları ile iç ve dış paydaşların gerekli görülmesi durumunda programlarda güncellemeler yapılmaktadır (Kanıt 1).
Ayrıca dönem içinde öğrencilere duyuru yapabilmek için sosyal medya hesapları, e-ders platformu ve yüksekokul web siteleri kullanılmaktadır. Birim tarafından derslerin yanı sıra, yüz yüze mesleki becerileri geliştirmeye yönelik etkinlikler düzenlenmiştir (Kanıt 3,4,5).
Kanıt 2: Ders Bilgi Paketi Örneği- https://bilgipaketi.uludag.edu.tr/Ders/Index/1331029
Kanıt 3: Mesleki Söyleşiler 1 Görseli-
Kanıt 4: Mesleki Söyleşiler 2 Görseli-
Kanıt 5: Mesleki Söyleşiler 3 Görseli-
Kurumda eğitim ve öğretim yönetim sistemine ilişkin uygulamalar izlenmekte ve izlem sonuçlarına göre iyileştirme yapılmaktadır.
Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilere eğitim sürecine katılım döneminde oryantasyon eitimi verilmektedir (Kanıt 1). Eğitimler Yüksekokulu ana web sayfasında da duyurular yapılmaktadır. Ayrıca birim ana web sayfasında tüm programlar tarafından belirlenen İşyeri Uygulama Eğitimine ait bilgiler verilmektedir (Kanıt 2).
Öğrenci merkezliliği odak noktasına alan tüm uygulama, çalışma, toplantı ve etkinlikler hakkında birim öğrencilerine ve eğiticilere düzenli duyurular gerçekleştirilmekte ve katılım teşvik edilmektedir (Kanıt 3). Yüksekokulunda ders bilgi paketleri web sayfasında görünür haldedir (Kanıt 4). Birimin tüm programlarında zorunlu ve seçmeli derslerin yanı sıra bölüm dışı seçmeli derslere yer verilmiş bu sayede öğrencilerin farklı disiplinleri tanımaları ve sağlanmaktadır.
Sektör temsilcileri ve kamu kurumları ile eğitimler düzenlenmiştir (Kanıt 5). Öğrenci kulüp çalışmaları yapılmakta, mesleki söyleşiler düzenlenmekte (Kanıt 6).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Ders Bilgi Paketi Örneği- https://bilgipaketi.uludag.edu.tr/Ders/Index/1333687Kanıt 2: Yüksekokulları İşyeri Uygulama Eğitimi Yönergesi- https://uludag.edu.tr/dosyalar/meyok/y%C3%B6nergeler/uygulamali_egitimler_yonergesi.pdf
Kanıt 3: Diploma Örneği-
Kanıt 4: Transkript Örneği-
-
-
-
- Programların İzlenmesi ve Güncellenmesi
-
-
Program çıktıları bu mekanizmalar ile izlenmekte ve ilgili paydaşların görüşleri de alınarak güncellenmektedir.
Programların eğitim amaçlarının belirlenmesinde yetkili birim Yüksekokul Kuruludur. Ayrıca programlar, ilgili bölümler tarafından izlenmekte ve tüm değerlendirmeler Bölüm kurulları tarafınca yapılmaktadır. Bölümlerden gelen kararlar Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu ve Yüksekokul Kuruluna sunulmaktadır. Kurullar tarafından alınan kararlar Bölüm Başkanlıklarınca uygulanmaktadır (Kanıt 1). Bursa Uludağ Üniversitesi Bilgi paketi web sayfasında yer alandığı gibi her program iş yükü kredileri tanımlanmıştır (Kanıt 2).
Her akademik yılsonunda gerçekleştirilen bölüm kurulları ile iç ve dış paydaşların gerekli görülmesi durumunda programlarda güncellemeler yapılmaktadır (Kanıt 1).
Ayrıca dönem içinde öğrencilere duyuru yapabilmek için sosyal medya hesapları, e-ders platformu ve yüksekokul web siteleri kullanılmaktadır. Birim tarafından derslerin yanı sıra, yüz yüze mesleki becerileri geliştirmeye yönelik etkinlikler düzenlenmiştir (Kanıt 3,4,5).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Ders Değişikliğine İlişkin Paydaş GörüşüKanıt 2: Ders Bilgi Paketi Örneği- https://bilgipaketi.uludag.edu.tr/Ders/Index/1331029
Kanıt 3: Mesleki Söyleşiler 1 Görseli-
Kanıt 4: Mesleki Söyleşiler 2 Görseli-
Kanıt 5: Mesleki Söyleşiler 3 Görseli-
-
-
-
- Eğitim ve Öğretim Süreçlerinin Yönetimi
-
-
Kurumda eğitim ve öğretim yönetim sistemine ilişkin uygulamalar izlenmekte ve izlem sonuçlarına göre iyileştirme yapılmaktadır.
Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilere eğitim sürecine katılım döneminde oryantasyon eitimi verilmektedir (Kanıt 1). Eğitimler Yüksekokulu ana web sayfasında da duyurular yapılmaktadır. Ayrıca birim ana web sayfasında tüm programlar tarafından belirlenen İşyeri Uygulama Eğitimine ait bilgiler verilmektedir (Kanıt 2).
Öğrenci merkezliliği odak noktasına alan tüm uygulama, çalışma, toplantı ve etkinlikler hakkında birim öğrencilerine ve eğiticilere düzenli duyurular gerçekleştirilmekte ve katılım teşvik edilmektedir (Kanıt 3). Yüksekokulunda ders bilgi paketleri web sayfasında görünür haldedir (Kanıt 4). Birimin tüm programlarında zorunlu ve seçmeli derslerin yanı sıra bölüm dışı seçmeli derslere yer verilmiş bu sayede öğrencilerin farklı disiplinleri tanımaları ve sağlanmaktadır.
Sektör temsilcileri ve kamu kurumları ile eğitimler düzenlenmiştir (Kanıt 5). Öğrenci kulüp çalışmaları yapılmakta, mesleki söyleşiler düzenlenmekte (Kanıt 6).
Yüksekokulunda öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 171 ve öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısı 29’dur.
Yüksekokulunda özelinde tüm ders içerikleri AKTS prensiplerine uygun olarak yapılandırılmış ve öğrenci merkezli öğretim yöntemlerine göre yürütülmektedir. Birim ders sorumluları tarafından ölçme değerlendirme, öğretim yöntem ve teknikleri ile eğitim öğretim süreçleri gerçekleştirilmektedir.
Kanıtlar:
Kanıt 1: Oryantasyon Eğitimi-
Kanıt 2: İşyeri Uygulama Eğitimi Web Sayfası- https://uludag.edu.tr/karacabey/konu/view?id=5882&title=isyeri-egitimi Kanıt 3: Öğrenci Katılımlı Toplantı Tutanağı Örneği-
Kanıt 4: Yüksekokul Ders Bilgi Paketi- https://bilgipaketi.uludag.edu.tr/Programlar/Index/21
Kanıt 5: Sektör ve Kamu Eğitim Toplantıları-
Kanıt 6: Öğrenci Topluluğu Metkinliği-
Programların genelinde öğrenci merkezli öğretim yöntem teknikleri tanımlı süreçler doğrultusunda uygulanmaktadır.
Üniversite ve Yüksekokulunda öğretim yöntemi, öğrenci etkileşimli öğrenme odaklıdır. Tüm eğitim türleri içerisinde (örgün, uzaktan, karma) o eğitim türünün doğasına uygun; çağdaş, milli ve kültürel değerlere saygılı, öğrenci merkezli, sorgulayıcı, teknolojik gelişmelere açık, birlikte iş yapmayı teşvik eden eğitim- öğretim faaliyetlerinde bulunan bir yaklaşıma yer verilmektedir (Kanıt 1). Yüksekokulunda örgün eğitim önlisans öğrencilerini kapsayıp, teknolojinin sunduğu olanaklar ve proje temelli öğrenme gibi yaklaşımlarla zenginleştirilmektedir (Kanıt 2).
Kanıt 2: Projeler-
Öğrenci merkezli ölçme ve değerlendirme uygulamaları izlenmekte ve ilgili iç paydaşların katılımıyla iyileştirilmektedir.
Yüksekokulunda ölçme ve değerlendirme etkinlikleri Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirlenen tanımlı süreçler esas alınarak Yüksekokulu Ölçme ve Değerlendirme yapılmaktadır (Kanıt 1). Dersler otomasyon sistemi kullnılarak değerlendirlmektedir (Kanırt 2). Öğrencilerin Staj ve işyeri eitimleri bölüm komisyonları tarafından değerlendilmekte ve sonuçlandırılmaktadır (Kanıt 3). Birim içinde ölçme ve değerlendirmeye yönelik ödev, kısa sınav, sınav, derste soru-cevap, tartışma, sunum yapma gibi yöntemler kullanılmaktadır.
Kanıt 2: Ders Değerlendirme Otomasyonu- https://unisis.uludag.edu.tr/
Kanıt 3: Staj Dersi Değerlendirmesi-
Yüksekokulunda özelinde tüm ders içerikleri AKTS prensiplerine uygun olarak yapılandırılmış ve öğrenci merkezli öğretim yöntemlerine göre yürütülmektedir. Birim ders sorumluları tarafından ölçme değerlendirme, öğretim yöntem ve teknikleri ile eğitim öğretim süreçleri gerçekleştirilmektedir.
Kanıtlar:
Kanıt 1: Oryantasyon Eğitimi-
Kanıt 2: İşyeri Uygulama Eğitimi Web Sayfası- https://uludag.edu.tr/karacabey/konu/view?id=5882&title=isyeri-egitimi Kanıt 3: Öğrenci Katılımlı Toplantı Tutanağı Örneği-
Kanıt 4: Yüksekokul Ders Bilgi Paketi- https://bilgipaketi.uludag.edu.tr/Programlar/Index/21
Kanıt 5: Sektör ve Kamu Eğitim Toplantıları-
Kanıt 6: Öğrenci Topluluğu Metkinliği-
-
-
- Programların Yürütülmesi
-
-
-
-
- Öğretim Yöntem ve Teknikleri
-
-
Programların genelinde öğrenci merkezli öğretim yöntem teknikleri tanımlı süreçler doğrultusunda uygulanmaktadır.
Üniversite ve Yüksekokulunda öğretim yöntemi, öğrenci etkileşimli öğrenme odaklıdır. Tüm eğitim türleri içerisinde (örgün, uzaktan, karma) o eğitim türünün doğasına uygun; çağdaş, milli ve kültürel değerlere saygılı, öğrenci merkezli, sorgulayıcı, teknolojik gelişmelere açık, birlikte iş yapmayı teşvik eden eğitim- öğretim faaliyetlerinde bulunan bir yaklaşıma yer verilmektedir (Kanıt 1). Yüksekokulunda örgün eğitim önlisans öğrencilerini kapsayıp, teknolojinin sunduğu olanaklar ve proje temelli öğrenme gibi yaklaşımlarla zenginleştirilmektedir (Kanıt 2).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Kalite Koordinatörlüğü Web Sayfası- https://uludag.edu.tr/kaliteKanıt 2: Projeler-
-
-
-
- Ölçme ve Değerlendirme Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
-
-
Öğrenci merkezli ölçme ve değerlendirme uygulamaları izlenmekte ve ilgili iç paydaşların katılımıyla iyileştirilmektedir.
Yüksekokulunda ölçme ve değerlendirme etkinlikleri Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirlenen tanımlı süreçler esas alınarak Yüksekokulu Ölçme ve Değerlendirme yapılmaktadır (Kanıt 1). Dersler otomasyon sistemi kullnılarak değerlendirlmektedir (Kanırt 2). Öğrencilerin Staj ve işyeri eitimleri bölüm komisyonları tarafından değerlendilmekte ve sonuçlandırılmaktadır (Kanıt 3). Birim içinde ölçme ve değerlendirmeye yönelik ödev, kısa sınav, sınav, derste soru-cevap, tartışma, sunum yapma gibi yöntemler kullanılmaktadır.
Kanıtlar:
Kanıt 1: Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği- https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/167318Kanıt 2: Ders Değerlendirme Otomasyonu- https://unisis.uludag.edu.tr/
Kanıt 3: Staj Dersi Değerlendirmesi-
-
-
-
- Öğrenci Kabulü, Önceki Öğrenmenin Tanınması ve Kredilendirilmesi
-
-
Öğrenci merkezli uygulamalar izlenmekte ve ilgili iç paydaşların katılımıyla iyileştirilmektedir.
Yüksekokulu ÖSYM tarafından her yıl uygulanan merkezi sınav ve ardından uygulanan öğrenci tercihleri sonucunda merkezi yerleştirme işlemi ile gerçekleştirilmektedir. Öğrenci kabulünde ÖSYM tarafından yapılan yerleştirmeler, birimin herhangi bir katkısı olmadan öğrencilerin tercihleri doğrultusunda yapılmaktadır.
Yüksekokulunda, Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği kapsamında eğitim öğretimin düzenlenmesini, yürütülmesini sağlamak ve değerlendirmek amacıyla Eğitim ve İntibak Komisyonu oluşturulmuştur (Kanıt 1). Birimde yer alan programlar için kontenjanlar bölüm başkanlıkları tarafından teklif edilerek (Kanıt 2) birimde üniversite senatosu tarafından onaylanmaktadır. Yüksekokuluna giriş taban puanları ortalaması 261’dir (Kanıt 3). 2023 yılı itibariyle birim bünyesinde 8 kayıtlı uluslararası öğrenci bulunmaktadır (Kanıt 4).
Yüksekokulunda program bazında öngörülen bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılmasına dayalı öğrenci iş yükü esas alınmaktadır. Öğrencilerin yurt içi ve/veya yurt dışındaki işyeri ortamlarında gerçekleştirecekleri işyeri uygulama eğitimi iş yükü programın toplam iş yüküne dâhil edilmektedir (Kanıt 5).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Yüksekokul Eğitim ve İntibak Komisyonu-Kanıt 2: Kontenjan Teklif Yazıları-
Kanıt 3: ÖSYM Taban Puan Ortalaması- https://yokatlas.yok.gov.tr/onlisans.php?y=109752061
Kanıt 4: Uluslararası Öğrenci Sayıları- https://uludag.edu.tr/karacabey
Kanıt 5: İşyeri Uygulama Eğitimi Yönergesi- https://uludag.edu.tr/dosyalar/meyok/y%C3%B6nergeler/uygulamali_egitimler_yonergesi.pdf
-
-
-
- Yeterliliklerin Sertifikalandırması ve Diploma
-
-
Olgunluk Düzeyi: 4
Uygulamalar izlenmekte ve tanımlı süreçler iyileştirilmektedir.
Öğrencinin akademik ve kariyer gelişimini izleme, diploma onayı, mezuniyet koşulları, mezuniyet karar süreçleri açık, anlaşılır, kapsamlı ve tutarlı şekilde tanımlanmış ve kamuoyu ile paylaşılmıştır. Eğitim öğretim önlisans ve lisans yönetmeliğinde mezuniyet ve diploma ile ilgili gerekli bilgiler yer almaktadır (Kanıt 1). Öğrenci diploma örneği (Kanıt 2).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Yönetmeliği- https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/167318Kanıt 2: Diploma Örneği-
-
-
- Öğrenme Kaynakları ve Akademik Destek Hizmetleri
- Öğrenme Ortam ve Kaynakları
- Öğrenme Kaynakları ve Akademik Destek Hizmetleri
-
Öğrenme kaynaklarının geliştirilmesine ve kullanımına yönelik izleme ve iyileştirilme yapılmaktadır.
Üniversite eğitim öğretim etkinliğini arttırabilecek öğrenme ortamlarını her biriminde olduğu gibi Yüksekokulu bünyesinde de yeterli ve uygun donanıma sahip olacak şekilde temin etmektedir.
Birimin sınıf, laboratuvar, kütüphane, salonlar ile ders kitapları, çevrimiçi kitaplar, belgeler, videolar vb. kaynaklar uygun nitelik ve nicelikte, erişilebilirdir ve öğrencilerin bilgisine, kullanımına sunulmuştur. Öğrenme ortamı ve kaynaklarının kullanımı izlenmesi ve iyileştirilmesi gelişmeye açık bir yöndür. Birimde
10 derslik, 3 bilgisayar, 2 gıda laboratuvarı, 1 seminer salonu, 1 adet kütüphane, 1 adet kantin, 1 adet sosyal oda bulunmaktadır (Kanıt 1).
Yüksekokulu öğrencilerinin genel memnuniyet düzeyi, Üniversite birimleri arasında yüksek orana sahiptir
Kanıt 2: Memnuniyet Anketi- https://drive.google.com/file/d/1dD5eSkjKnWUhY-RUn7B4PdQ- osnJfkbX/view
Birimde öğrencilerin akademik gelişimi ve kariyer planlamasına ilişkin uygulamalar izlenmekte ve öğrencilerin katılımıyla iyileştirilmektedir.
“Bursa Uludağ Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Akademik Danışmanlık Yönergesi” gereğince oluşturulan Akademik Danışmalık Faaliyetleri yürütülmektedir (Kanıt 1). Yüksekokulunu tercih ederek yerleşimlerinin yapıldığı süreçten itibaren her bir öğrenciye akademik danışman atanmakta ve Üniversite tarafından oluşturulan iletişim kanallarıyla öğrenciler ile aktif etkileşim sağlanmaktadır (Kanıt 2).
Kanıt 2: Akademik Danışmanlık Formu - https://unikys.uludag.edu.tr/tr/document_categories/12?page=2&items=20
Birimin genelinde tesis ve altyapı erişilebilirdir ve bunlardan fırsat eşitliğine dayalı olarak yararlanılmaktadır.
Yüksekokulu Karacabey Meslek Yüksekokulu Bursa ili Karacabey ilçesi Esentepe mevkiinde 6000 m2 kapalı alana sahip binasında eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Mevcut kapalı alan içinde; 12 derslik, 2 Bilgisayar laboratuvarı, 1 E-Ticaret uygulama laboratuvarı, 1 Gıda analiz laboratuvarı, 1 Mikrobiyoloji laboratuvarı, 9 İdari büro, 15 Öğretim elemanı odası, 1 Konferans Salonu, 1 Toplantı Salonu, 1 Kütüphane, 1 Yemekhane, 1 Sosyal Aktiviteler Odası, 1 Öğrenci Topluluk Odası ve 1 Kantin ve okuma salonu alanı yer almaktadır Karacabey MYO Sadık Yılmaz Yerleşkesi 33.752,00 m2, Sadık Yılmaz Öğrenci Yurdu binası 3680 m² kapalı alana sahip olup, 192 öğrenciye barınma imkanı sağlamaktadır. (Kanıt 1).
Yüksekokulu bilgi ve teknoloji kaynakları olarak; 73 adet bilgisayar, 10 adet projeksiyon, 10 adet yazıcı, 2 adet fotokopi makinesi, 13 adet kamera, 1 adet televizyon, 1 adet tarayıcı bulunmaktadır. Ayrıca yurt olanağı bulunmaktasır (Kanıt 2).
Kanıt 2: Diğer Alatyapı Olanakları- https://uludag.edu.tr/saglikkultur/konu/view?id=820&title=ogrenci- yurtlarimiz-sosyal-tesisler
Dezavantajlı grupların eğitim olanaklarına nitelikli ve adil erişimine ilişkin planlamalar bulunmaktadır.
Yüksekokulu öğrencilerinin genel memnuniyet düzeyi, Üniversite birimleri arasında yüksek orana sahiptir
(Kanıt 2).
Yüksekokulunun sahip olduğu öğrenme ortam ve kaynaklarına ait veriler her yıl düzenli olarak kamuoyu ile birim faaliyet raporu vasıtası ile paylaşılmaktadır (Kanıt 1).Kanıtlar:
Kanıt 1: 2023 Yılı Birim Faaliyet Raporu-Kanıt 2: Memnuniyet Anketi- https://drive.google.com/file/d/1dD5eSkjKnWUhY-RUn7B4PdQ- osnJfkbX/view
-
-
-
- Akademik Destek Hizmetleri
-
-
Birimde öğrencilerin akademik gelişimi ve kariyer planlamasına ilişkin uygulamalar izlenmekte ve öğrencilerin katılımıyla iyileştirilmektedir.
“Bursa Uludağ Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Akademik Danışmanlık Yönergesi” gereğince oluşturulan Akademik Danışmalık Faaliyetleri yürütülmektedir (Kanıt 1). Yüksekokulunu tercih ederek yerleşimlerinin yapıldığı süreçten itibaren her bir öğrenciye akademik danışman atanmakta ve Üniversite tarafından oluşturulan iletişim kanallarıyla öğrenciler ile aktif etkileşim sağlanmaktadır (Kanıt 2).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Bursa Uludağ Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Akademik Danışmanlık Yönergesi- https://uludag.edu.tr/dosyalar/ilahiyat/_Haber%20Dosyalari/2023/bursa_uludag_danyonergesi_senatoona ylinusha.pdfKanıt 2: Akademik Danışmanlık Formu - https://unikys.uludag.edu.tr/tr/document_categories/12?page=2&items=20
-
-
-
- Tesis ve Altyapılar
-
-
Birimin genelinde tesis ve altyapı erişilebilirdir ve bunlardan fırsat eşitliğine dayalı olarak yararlanılmaktadır.
Yüksekokulu Karacabey Meslek Yüksekokulu Bursa ili Karacabey ilçesi Esentepe mevkiinde 6000 m2 kapalı alana sahip binasında eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Mevcut kapalı alan içinde; 12 derslik, 2 Bilgisayar laboratuvarı, 1 E-Ticaret uygulama laboratuvarı, 1 Gıda analiz laboratuvarı, 1 Mikrobiyoloji laboratuvarı, 9 İdari büro, 15 Öğretim elemanı odası, 1 Konferans Salonu, 1 Toplantı Salonu, 1 Kütüphane, 1 Yemekhane, 1 Sosyal Aktiviteler Odası, 1 Öğrenci Topluluk Odası ve 1 Kantin ve okuma salonu alanı yer almaktadır Karacabey MYO Sadık Yılmaz Yerleşkesi 33.752,00 m2, Sadık Yılmaz Öğrenci Yurdu binası 3680 m² kapalı alana sahip olup, 192 öğrenciye barınma imkanı sağlamaktadır. (Kanıt 1).
Yüksekokulu bilgi ve teknoloji kaynakları olarak; 73 adet bilgisayar, 10 adet projeksiyon, 10 adet yazıcı, 2 adet fotokopi makinesi, 13 adet kamera, 1 adet televizyon, 1 adet tarayıcı bulunmaktadır. Ayrıca yurt olanağı bulunmaktasır (Kanıt 2).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Yüksekokulu 2023 Yılı Birim Faaliyet Raporu-Kanıt 2: Diğer Alatyapı Olanakları- https://uludag.edu.tr/saglikkultur/konu/view?id=820&title=ogrenci- yurtlarimiz-sosyal-tesisler
-
-
-
- Dezavantajlı Gruplar
-
-
Dezavantajlı grupların eğitim olanaklarına nitelikli ve adil erişimine ilişkin planlamalar bulunmaktadır.
Engelli öğrencilerin fiziksel olarak erişilebilirliğini artırmak için bina girişlerinde engel olan noktaara rampa ve bina içinde asansör bulunmamaktadır. Bu konuda girişmlerde bulunulacaktır. Özel yaklaşım gerektiren öğrencilerin akademik performanslarını artırmaya ve sosyal ortamlarını zenginleştirmeye yönelik iyileştirmeler Üniversite genelinde yapılmaktadır (Kanıt 1).
Kurumun genelinde sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler erişilebilirdir ve bunlardan fırsat eşitliğine dayalı olarak yararlanılmaktadır.
Yüksekokulu yerleşkesinin ana kampüslerden farklı bir konumda yer alması nedeni ile Üniversite genelinde gerçekleşen sosyal, kültürel ve sportif faaliyet ve imkânlardan öğrencilerin faydalanması adına katılım talepleri (Kanıt 1). Halk oyunları etkinlğine katılım (Kanıt 2).
Birimin sosyo-kültürel faaliyetleri eylem planına uygun olarak Birim Kariyer Planlama ve Mezunlarla İletişim Komisyonu tarafından dönemlik olarak planlanarak sürdürülebilirliği Sosyo-kültürel veya mesleki söyleşiler yapılmıştır (Kanıt 3,4). Kamu kurumu ziyareti yapılmıştır (Kanıt 5).
Kanıt 2: Halk Oyunları Etkinlik Yazısı-
Kanıt 3: Mesleki Söyleşiler Etkinliği Örneği-1
Kanıt 4: Mesleki Söyleşiler Etkinliği Örneği-2
Kanıt 5: Kamu Kurumu Ziyaret- https://uludag.edu.tr/karacabey/haber/view?id=20025&title=gida- ve-yem-kontrol-merkez-arastirma-enstitusu-mudurlugu-teknik-gezisi
Atama, yükseltme ve görevlendirme uygulamalarının sonuçları izlenmekte ve izlem sonuçları değerlendirilerek önlemler alınmaktadır.
Üniversitede öğretim elemanı alımı Yükseköğretim Kurumunun belirlediği mevzuat çerçevesinde yapılmaktadır. Bu kapsamda birim Bursa Uludağ Üniversitesi Personel Dairesi Başkanlığı’nın belirlediği mevzuat çerçevesinde personel tayin, terfi ve görevlendirme işlemleri gerçekleştirmektedir. Meslek Yüksekokulu kadrolarına atanmalarda programa uygun nitelik ve alanla ilgili öğretim elemanı alımında ilgili yönergeye uygun şekilde yüksekokulunda personel alımı gerçekleşmektedir. Personelin görev süreçlerinin sağlıklı ve öngörülebilir şekilde işlemesi amacıyla bilgilendirme metni üniversite web sayfasında yer almaktadır (Kanıt 1). Yüksekokulunda öğretim elemanlarının işe alınması, atanması ve görevde yükseltilmeleri, ilgili mevzuat uyarınca öğretim üyeleri için gazetelerde ve Resmî Gazetede yayımlanan ilanlar yoluyla olmaktadır. Birime atama işlemlerinin şeffaflığını sağlamak amacıyla Personel Dairesi Başkanlığı tarafından elektronik ortamda bilgiler paylaşılmaktadır (Kanıt 2,3,4).
Yüksekokulunda ders içerikleri ile öğretim elemanlarının yetkinliklerinin denkleştirilmesi için birimler arası ders görevlendirmeleri, çalıştığı birimin onayı alınarak yapılmakta ve eğitim-öğretim başlamadan önce bu tür işlemler tamamlanmaktadır (Kanıt 5).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü- https://uludag.edu.tr/engelsiz-
-
-
- Sosyal, Kültürel, Sportif Faaliyetler
-
-
Kurumun genelinde sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler erişilebilirdir ve bunlardan fırsat eşitliğine dayalı olarak yararlanılmaktadır.
Yüksekokulu yerleşkesinin ana kampüslerden farklı bir konumda yer alması nedeni ile Üniversite genelinde gerçekleşen sosyal, kültürel ve sportif faaliyet ve imkânlardan öğrencilerin faydalanması adına katılım talepleri (Kanıt 1). Halk oyunları etkinlğine katılım (Kanıt 2).
Birimin sosyo-kültürel faaliyetleri eylem planına uygun olarak Birim Kariyer Planlama ve Mezunlarla İletişim Komisyonu tarafından dönemlik olarak planlanarak sürdürülebilirliği Sosyo-kültürel veya mesleki söyleşiler yapılmıştır (Kanıt 3,4). Kamu kurumu ziyareti yapılmıştır (Kanıt 5).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Yurt Spor Yazısı-Kanıt 2: Halk Oyunları Etkinlik Yazısı-
Kanıt 3: Mesleki Söyleşiler Etkinliği Örneği-1
Kanıt 4: Mesleki Söyleşiler Etkinliği Örneği-2
Kanıt 5: Kamu Kurumu Ziyaret- https://uludag.edu.tr/karacabey/haber/view?id=20025&title=gida- ve-yem-kontrol-merkez-arastirma-enstitusu-mudurlugu-teknik-gezisi
-
-
- Öğretim Kadrosu
-
-
-
-
- Atama, Yükseltme ve Görevlendirme Kriterleri
-
-
Atama, yükseltme ve görevlendirme uygulamalarının sonuçları izlenmekte ve izlem sonuçları değerlendirilerek önlemler alınmaktadır.
Üniversitede öğretim elemanı alımı Yükseköğretim Kurumunun belirlediği mevzuat çerçevesinde yapılmaktadır. Bu kapsamda birim Bursa Uludağ Üniversitesi Personel Dairesi Başkanlığı’nın belirlediği mevzuat çerçevesinde personel tayin, terfi ve görevlendirme işlemleri gerçekleştirmektedir. Meslek Yüksekokulu kadrolarına atanmalarda programa uygun nitelik ve alanla ilgili öğretim elemanı alımında ilgili yönergeye uygun şekilde yüksekokulunda personel alımı gerçekleşmektedir. Personelin görev süreçlerinin sağlıklı ve öngörülebilir şekilde işlemesi amacıyla bilgilendirme metni üniversite web sayfasında yer almaktadır (Kanıt 1). Yüksekokulunda öğretim elemanlarının işe alınması, atanması ve görevde yükseltilmeleri, ilgili mevzuat uyarınca öğretim üyeleri için gazetelerde ve Resmî Gazetede yayımlanan ilanlar yoluyla olmaktadır. Birime atama işlemlerinin şeffaflığını sağlamak amacıyla Personel Dairesi Başkanlığı tarafından elektronik ortamda bilgiler paylaşılmaktadır (Kanıt 2,3,4).
Yüksekokulunda ders içerikleri ile öğretim elemanlarının yetkinliklerinin denkleştirilmesi için birimler arası ders görevlendirmeleri, çalıştığı birimin onayı alınarak yapılmakta ve eğitim-öğretim başlamadan önce bu tür işlemler tamamlanmaktadır (Kanıt 5).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Bursa Uludağ Üniversitesi Web Sayfası- https://uludag.edu.tr/Kanıt 2: Personel Daire Başkanlığı Web Sayfası- https://uludag.edu.tr/personel
Kanıt 3: BUAKBİS Kadro İşleri-
Kanıt 4: BUAKBİS Kadro Linki- http://buakbis.uludag.edu.tr/Kullanici/KullaniciGiris
Kanıt 5: Ders Görevlendirmeleri-
Kurumun genelinde öğretim elemanlarının öğretim yetkinliğini geliştirmek üzere uygulamalar vardır.
Yüksekokulunda, öğretim üyelerinin ve öğretim elemanlarının yurt içi ve yurt dışı araştırma ve bilimsel etkinlik faaliyetlerini teşvik etmekte, akademik kariyerlerinin gelişimine destek vermektedir. Yüksekokulunda doktora eğitimine devam eden öğretim görevlileri olup, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine zaman ayrılması için iş yükü dağılımı buna göre yapılmaktadır (Kanıt 1). Yüksekokulunda tarafından TUBİTAK, BAP, OGM düzeyinde proje önermeleri teşvik edilmektedir (Kanıt 2, 3, 4). Bununla birlikte Öğretim elemanlarının alanlarıyla ilgili kongre, konferans gibi programlara katılımları sağlanmakta ve teşvik edilmektedir (Kanıt 5, 6, 7). Birim, öğretim elemanları öğretim yetkinlikleri ve gelişimi açısından kurum içi ve kurum dışında gerçekleştirilen farklı eğitimlere katılmaktadır (Kanıt 8).
Kanıt 2: Proje-1-
Kanıt 3: Proje-2-
Kanıt 4: Proje-3-
Kanıt 5: Kongre Katılım-1- Kanıt 6: Kongre Katılım-2- Kanıt 7: Kongre Katılım-3-
Kanıt 8: B.U.Ü. Kalite ve Risk Değerlendirme Koordinatörü- https://uludag.edu.tr/konu/view/19/koordinatorlukler
Teşvik ve ödüllendirme uygulamaları birim geneline yayılmıştır.
Yüksekokulunda 2023 yılı akademik çalışmalarında dolayı üç akademik personel akademik teşvik başvurusunda bulunmuştur (Kanıt 1). Birim TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında 2023 yılı içerisinde proje sunan akademik danışmana teşekkür belgeleri takdim edilmiştir (Kanıt 2). Yüksekokulunda SCI kapsamında yayın yapan akademik persenellere başarı ve teşekkür belgesi sunulmuştur (Kanıt 3). Üniversite genelinde araştırma bilimsel araştırma projeleri birimi (BAP) tarafından destek sağlanmaktadır (Kanıt 4).
Kanıt 2: TÜBİTAK 2209-A Proje Başvurusu-
Kanıt 3: SCI Yayın-
Kanıt 4: BAP Web Sayfası- https://uludag.edu.tr/bap
Kurumda araştırma süreçlerinin yönetimi ve organizasyonel yapısının işlerliği ile ilişkili sonuçlar izlenmekte ve önlemler alınmaktadır.
Kanıt 3: BUAKBİS Kadro İşleri-
Kanıt 4: BUAKBİS Kadro Linki- http://buakbis.uludag.edu.tr/Kullanici/KullaniciGiris
Kanıt 5: Ders Görevlendirmeleri-
-
-
-
- Öğretim Yetkinlikleri ve Gelişimi
-
-
Kurumun genelinde öğretim elemanlarının öğretim yetkinliğini geliştirmek üzere uygulamalar vardır.
Yüksekokulunda, öğretim üyelerinin ve öğretim elemanlarının yurt içi ve yurt dışı araştırma ve bilimsel etkinlik faaliyetlerini teşvik etmekte, akademik kariyerlerinin gelişimine destek vermektedir. Yüksekokulunda doktora eğitimine devam eden öğretim görevlileri olup, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine zaman ayrılması için iş yükü dağılımı buna göre yapılmaktadır (Kanıt 1). Yüksekokulunda tarafından TUBİTAK, BAP, OGM düzeyinde proje önermeleri teşvik edilmektedir (Kanıt 2, 3, 4). Bununla birlikte Öğretim elemanlarının alanlarıyla ilgili kongre, konferans gibi programlara katılımları sağlanmakta ve teşvik edilmektedir (Kanıt 5, 6, 7). Birim, öğretim elemanları öğretim yetkinlikleri ve gelişimi açısından kurum içi ve kurum dışında gerçekleştirilen farklı eğitimlere katılmaktadır (Kanıt 8).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Doktora Yapma-Kanıt 2: Proje-1-
Kanıt 3: Proje-2-
Kanıt 4: Proje-3-
Kanıt 5: Kongre Katılım-1- Kanıt 6: Kongre Katılım-2- Kanıt 7: Kongre Katılım-3-
Kanıt 8: B.U.Ü. Kalite ve Risk Değerlendirme Koordinatörü- https://uludag.edu.tr/konu/view/19/koordinatorlukler
-
-
-
- Eğitim Faaliyetlerine Yönelik Teşvik ve Ödüllendirme
-
-
Teşvik ve ödüllendirme uygulamaları birim geneline yayılmıştır.
Yüksekokulunda 2023 yılı akademik çalışmalarında dolayı üç akademik personel akademik teşvik başvurusunda bulunmuştur (Kanıt 1). Birim TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında 2023 yılı içerisinde proje sunan akademik danışmana teşekkür belgeleri takdim edilmiştir (Kanıt 2). Yüksekokulunda SCI kapsamında yayın yapan akademik persenellere başarı ve teşekkür belgesi sunulmuştur (Kanıt 3). Üniversite genelinde araştırma bilimsel araştırma projeleri birimi (BAP) tarafından destek sağlanmaktadır (Kanıt 4).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Akademik Teşvik Başvurusu-Kanıt 2: TÜBİTAK 2209-A Proje Başvurusu-
Kanıt 3: SCI Yayın-
Kanıt 4: BAP Web Sayfası- https://uludag.edu.tr/bap
-
- ARAŞTIRMA ve GELİŞTİRME
-
-
- Araştırma Süreçlerinin Yönetimi ve Araştırma Kaynakları
- Araştırma Süreçlerinin Yönetimi
- Araştırma Süreçlerinin Yönetimi ve Araştırma Kaynakları
-
Kurumda araştırma süreçlerinin yönetimi ve organizasyonel yapısının işlerliği ile ilişkili sonuçlar izlenmekte ve önlemler alınmaktadır.
Birim araştırma politikası, hedefleri, stratejisi ve öncelikli araştırma alanlarının paydaşlarıyla birlikte belirlenmesi açısından gelişmeye açıktır. Yüksekokulu bir meslek yüksekokulundan beklenen eğitim, girişimcilik, topluma hizmet ve ekonomiye katkı işlevlerinin hemen hepsinde nitelikli ve tercih edilen bir meslek yüksekokulu olmayı hedeflerken, kendisini ağırlıklı olarak eğitim odaklı bir meslek yüksekokulu olarak konumlamaktadır.
Yüksekokulunda sürdürülen tüm araştırma süreçleri Üniversite Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörü çatısı altında toplanmıştır (Kanıt 1). Yüksekokulunda proje yazma kültürünün yerleşmesine yönelik eğitimler düzenlenmektedir (Kanıt 2).
Araştırma faaliyetleri yüksekokulunda bulunan eğitim ve araştırma laboratuvarlarında (Bilgisayar Laboratuvarı, Teknik Resim Salonu, Bitki Materyalleri Laboratuvarı, Büro Yönetimi Uygulama Atölyesi, Ölçme Laboratuvarı, Kimya Laboratuvarı, Ormancılık Malzeme Laboratuvarı ve Tekstil ve Konfeksiyon Uygulama Atölyesi) sürdürülmektedir (Kanıt 3).
Yüksekokulunda proje ve araştırma komisyonu kurulmuştur (Kanıt 4).
Kanıt 2: Proje Yazma Eğitimi-
Kanıt 3: Birim Laboratuvarları-
Kanıt 4: Proje ve Araştırma Komisyonu-
Kurumda araştırma kaynaklarının yeterliliği ve çeşitliliği izlenmekte ve iyileştirilmektedir.
Kaynakların çeşitliliği ve yeterliliğinin izlenmesi ve iyileştirilmesi birimin gelişmeye açık yönüdür. Birimde kaynak araştırması için Prof. Dr. Fuat Sezgin Merke Kütüphane bulunmaktadır (Kanıt 1). Merkez Kütüphanesi’nin tüm kaynak ve veri tabanlarından yararlanılabilmaktdir.
Birimde öğretim elemanlarının araştırma ve geliştirme için yurtiçi ve yurtdışı kongre, seminer ve panel görevlendirmeleri yevmiye ve yollukları birim tarafından karşılanması gelişmeye açık bir yöndür. Bilimsel Araştırma Projeleri BAP birimi tarafından desteklenebilmektedir. Ayrıca AB, TÜBİTAK ve diğer kamu kuruluşları tarafından araştırmalar destek bulabilmektedir (Kanıt 2, 3).
Kanıt 2: BAP Projesi-
Kanıt 3: AB Projesi-
Olgunluk Düzeyi: 4
Kurumda, öğretim elemanlarının araştırma yetkinliğinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar izlenmekte ve izlem sonuçları öğretim elemanları ile birlikte değerlendirilerek önlemler alınmaktadır.
Yüksekokulunda işe alınan /atanan akademik personelin gerekli yetkinliği; yükseköğretim kurulunca belirlenen kriterlere, üniversitenin öğretim üyeliğine yükseltilme ve atanma ölçütleri yönergesi ve yine yükseköğretim kurulunca belirlenen öğretim üyesi dışındaki kadrolara atanacak diğer öğretim elemanları hakkındaki yönetmelikle tanımlanmaktadır (Kanıt 1).
Yüksekokulu akademik kadrosunda yer alan akademisyenlerimiz alanında uzman olup 25 öğretim elemanı bulunmaktadır. 25 akademik personelden 2’si “Profesör”, 2’i “Doçent” 4’i “Dr. Öğretim Üyesi”, 8’sı “Doktoralı” 9 Öğr. Gör. unvanındadır (Kanıt 2).
Yüksekokulundaki akademik insan kaynağınn araştırma yetkinliğini geliştirmek ile üniversite içi ve dışı çalışmalara akademik insan kaynağını yönlendirmektedir (Kanıt 3, 4, 5).
Yüksekokulunda sürdürülen tüm araştırma süreçleri Üniversite Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörü çatısı altında toplanmıştır (Kanıt 1). Yüksekokulunda proje yazma kültürünün yerleşmesine yönelik eğitimler düzenlenmektedir (Kanıt 2).
Araştırma faaliyetleri yüksekokulunda bulunan eğitim ve araştırma laboratuvarlarında (Bilgisayar Laboratuvarı, Teknik Resim Salonu, Bitki Materyalleri Laboratuvarı, Büro Yönetimi Uygulama Atölyesi, Ölçme Laboratuvarı, Kimya Laboratuvarı, Ormancılık Malzeme Laboratuvarı ve Tekstil ve Konfeksiyon Uygulama Atölyesi) sürdürülmektedir (Kanıt 3).
Yüksekokulunda proje ve araştırma komisyonu kurulmuştur (Kanıt 4).
Kanıtlar:
Kanıt 1: BAP Modülü- https://bapsis.uludag.edu.tr/Default2.aspxKanıt 2: Proje Yazma Eğitimi-
Kanıt 3: Birim Laboratuvarları-
Kanıt 4: Proje ve Araştırma Komisyonu-
-
-
-
- İç ve Dış Kaynaklar
-
-
Kurumda araştırma kaynaklarının yeterliliği ve çeşitliliği izlenmekte ve iyileştirilmektedir.
Kaynakların çeşitliliği ve yeterliliğinin izlenmesi ve iyileştirilmesi birimin gelişmeye açık yönüdür. Birimde kaynak araştırması için Prof. Dr. Fuat Sezgin Merke Kütüphane bulunmaktadır (Kanıt 1). Merkez Kütüphanesi’nin tüm kaynak ve veri tabanlarından yararlanılabilmaktdir.
Birimde öğretim elemanlarının araştırma ve geliştirme için yurtiçi ve yurtdışı kongre, seminer ve panel görevlendirmeleri yevmiye ve yollukları birim tarafından karşılanması gelişmeye açık bir yöndür. Bilimsel Araştırma Projeleri BAP birimi tarafından desteklenebilmektedir. Ayrıca AB, TÜBİTAK ve diğer kamu kuruluşları tarafından araştırmalar destek bulabilmektedir (Kanıt 2, 3).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Prof. Dr. Fuat Sezgin Merke Kütüphane- https://uludag.edu.tr/kutuphaneKanıt 2: BAP Projesi-
Kanıt 3: AB Projesi-
-
-
- Araştırma Yetkinliği, İş birlikleri ve Destekler
- Araştırma Yetkinlikleri ve Gelişimi
- Araştırma Yetkinliği, İş birlikleri ve Destekler
-
Olgunluk Düzeyi: 4
Kurumda, öğretim elemanlarının araştırma yetkinliğinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar izlenmekte ve izlem sonuçları öğretim elemanları ile birlikte değerlendirilerek önlemler alınmaktadır.
Yüksekokulunda işe alınan /atanan akademik personelin gerekli yetkinliği; yükseköğretim kurulunca belirlenen kriterlere, üniversitenin öğretim üyeliğine yükseltilme ve atanma ölçütleri yönergesi ve yine yükseköğretim kurulunca belirlenen öğretim üyesi dışındaki kadrolara atanacak diğer öğretim elemanları hakkındaki yönetmelikle tanımlanmaktadır (Kanıt 1).
Yüksekokulu akademik kadrosunda yer alan akademisyenlerimiz alanında uzman olup 25 öğretim elemanı bulunmaktadır. 25 akademik personelden 2’si “Profesör”, 2’i “Doçent” 4’i “Dr. Öğretim Üyesi”, 8’sı “Doktoralı” 9 Öğr. Gör. unvanındadır (Kanıt 2).
Yüksekokulundaki akademik insan kaynağınn araştırma yetkinliğini geliştirmek ile üniversite içi ve dışı çalışmalara akademik insan kaynağını yönlendirmektedir (Kanıt 3, 4, 5).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Ölçütleri Yönergesi- https://uludag.edu.tr/personel/duyuru/view?id=33641&title=buu-ogretim-uyeligine-yukseltilme-ve- atanma-kriterleri-2023
Kanıt 2: 2023 Yılı Birim Faaliyet Raporu-
Kanıt 3: Araştırma Yürütme- 1
Kanıt 4: Araştırma Yürütme- 2
Kanıt 5: Araştırma Yürütme- 3
Kurumda ulusal ve uluslararası düzeyde kurum içi ve kurumlar arası ortak programlar ve ortak araştırma faaliyetleri izlenmekte ve ilgili paydaşlarla değerlendirilerek iyileştirilmektedir.
Yüksekokulunda kurumlar arası iş birlikleri kapsamında, disiplinlerarası girişimleri destekleyici, araştırma projeleri sürdürülmektedir. Diğer kamu kurumlarınca düzenlenen araştırma faaliyetlerinin ortak araştırma ağlarına katılım, ulusal ve uluslararası iş birlikleri gibi çoklu araştırma faaliyetleri ve bilimsel çalışmalar yapılmaktadır (Kanıt 1).
Yüksekokulu tarafından proje kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda, TÜBİTAK-2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Desteği Programına 2023 yılında
1 adet proje başvurusu olmuştur (Kanıt 2). AB projeleri yürütülmektedir (Kanıt 3). BAP projesi yürütülmektedir (Kanıt 4). Ayrıca hem öğrencilere hem de akademik personele yönelik yapılan Proje eğitimlerinin düzenlenmesi araştırma faaliyeti ve performansının iyileştirilmesine katkı sağlamaktadır (Kanıt 5).
Kanıt 2: TÜBİTAK–2209-A Öğrencileri Araştırma Projeleri Başvurusu-
Kanıt 3: UNEC Projesi-
Kanıt 4: BAP Projesi-
Kanıt 5: Proje Yazma Eğitimi- https://uludag.edu.tr/bap/duyuru/view?id=33315&title=proje-yazma- egitimi%C2%A0
Kurumun genelinde araştırma performansını izlenmek ve değerlendirmek üzere oluşturulan mekanizmalar kullanılmaktadır.
Yüksekokulunda araştırma faaliyetleri 1 yıllık periyotlarda izlenmektedir (Kanıt 1). 2023 yılında yapılan toplam yayın sayısı 26’dir. Uluslararası dizinlerde taranan yayın performansı açısından makale ve inceleme sayılarına bakıldığında ise; 2023 yılına ait Web of Science’ta taranan 5 makale yer almaktadır yayınlara rakamsal bildirile 2023 faaliyet raporunda yer almaktadır (Kanıt 1).
Kurumun genelinde öğretim elemanlarının araştırma-geliştirme performansını izlemek ve değerlendirmek üzere oluşturulan mekanizmalar kullanılmaktadır.
Yüksek okulumuzda öğretim elemanlarının yıl içerisinde yapmış olduğu çalışmalarda Akademik Teşvik Yönetmeliğine göre gerekli koşulları yerine getirenler, araştırma-geliştirme performansını takdir-tanıma ve
Kanıt 2: 2023 Yılı Birim Faaliyet Raporu-
Kanıt 3: Araştırma Yürütme- 1
Kanıt 4: Araştırma Yürütme- 2
Kanıt 5: Araştırma Yürütme- 3
-
-
-
- Ulusal ve Uluslararası Ortak Programlar ve Ortak Araştırma Birimleri
-
-
Kurumda ulusal ve uluslararası düzeyde kurum içi ve kurumlar arası ortak programlar ve ortak araştırma faaliyetleri izlenmekte ve ilgili paydaşlarla değerlendirilerek iyileştirilmektedir.
Yüksekokulunda kurumlar arası iş birlikleri kapsamında, disiplinlerarası girişimleri destekleyici, araştırma projeleri sürdürülmektedir. Diğer kamu kurumlarınca düzenlenen araştırma faaliyetlerinin ortak araştırma ağlarına katılım, ulusal ve uluslararası iş birlikleri gibi çoklu araştırma faaliyetleri ve bilimsel çalışmalar yapılmaktadır (Kanıt 1).
Yüksekokulu tarafından proje kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda, TÜBİTAK-2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Desteği Programına 2023 yılında
1 adet proje başvurusu olmuştur (Kanıt 2). AB projeleri yürütülmektedir (Kanıt 3). BAP projesi yürütülmektedir (Kanıt 4). Ayrıca hem öğrencilere hem de akademik personele yönelik yapılan Proje eğitimlerinin düzenlenmesi araştırma faaliyeti ve performansının iyileştirilmesine katkı sağlamaktadır (Kanıt 5).
Kanıtlar:
Kanıt 1: ERASMUS Projesi-Kanıt 2: TÜBİTAK–2209-A Öğrencileri Araştırma Projeleri Başvurusu-
Kanıt 3: UNEC Projesi-
Kanıt 4: BAP Projesi-
Kanıt 5: Proje Yazma Eğitimi- https://uludag.edu.tr/bap/duyuru/view?id=33315&title=proje-yazma- egitimi%C2%A0
-
-
- Araştırma Performansı
- Araştırma Performansının İzlenmesi ve Değerlendirilmesi
- Araştırma Performansı
-
Kurumun genelinde araştırma performansını izlenmek ve değerlendirmek üzere oluşturulan mekanizmalar kullanılmaktadır.
Yüksekokulunda araştırma faaliyetleri 1 yıllık periyotlarda izlenmektedir (Kanıt 1). 2023 yılında yapılan toplam yayın sayısı 26’dir. Uluslararası dizinlerde taranan yayın performansı açısından makale ve inceleme sayılarına bakıldığında ise; 2023 yılına ait Web of Science’ta taranan 5 makale yer almaktadır yayınlara rakamsal bildirile 2023 faaliyet raporunda yer almaktadır (Kanıt 1).
Kanıtlar:
Kanıt 1: 2023 Faaliyet Raporu--
-
-
- Öğretim Elemanı/Araştırmacı Performansının Değerlendirilmesi
-
-
Kurumun genelinde öğretim elemanlarının araştırma-geliştirme performansını izlemek ve değerlendirmek üzere oluşturulan mekanizmalar kullanılmaktadır.
Yüksek okulumuzda öğretim elemanlarının yıl içerisinde yapmış olduğu çalışmalarda Akademik Teşvik Yönetmeliğine göre gerekli koşulları yerine getirenler, araştırma-geliştirme performansını takdir-tanıma ve
ödüllendirmek yapmak üzere yapılan bu teşvikten yararlanmaktadır. Yüksekokulunda yapılan çalışmaları değerlendirmek amacı ile Birim Akademik Teşvik Başvuru ve İnceleme Komisyonu kurulmuştur (Kanıt 1).
Kurumun genelinde toplumsal katkı süreçlerinin yönetimi ve organizasyonel yapısı kurumsal tercihler yönünde uygulanmaktadır.
Yüksekokulunda 2024 yılında Sosyal İlişkiler ve Etkinlikler Konisyonu kurulmuştur (Kanıt 1). Yüksekokulunda 2023 yılı içerisinde sosyal ve kültürel faaliyetleri kapsamında Karacabey Meslek Yüksekokulu Öğrenci kongresi düzenlenmiştir (Kanıt 2,3). Ayrıca öğrencilere yönelik olarak etkinlikler düzenlenmiştir (Kanıt 4,5,6). 2024 yılı etkinlik programı ve düzenlenmesine yönelik çalışma yapılacaktır. Kanıtlar:
Kanıt 1: Sosyal İlişkiler ve Etkinlikler Konisyonu-
Kanıt 2: Konger Yazısı- Konger başvuru yazısı
Kanıt 3: Kongre Web Adresi- https://uludag.edu.tr/kmyokongre, http://www.yoremgazete.com/7-kmyo- ogrenci-kongresinde-ogrenciler-onurlandirildi-89293.html
Kanıt 4: Etkinlik-1-
Kanıt 5: Etkinlik-2-
Kanıt 6: Etkinlik-3-
Kurum toplumsal katkı kaynaklarını toplumsal katkı stratejisi ve birimler arası dengeyi gözeterek yönetmektedir.
Yüksekokulunda bulunan Sosyal, Kültür ve Spor Faaliyetleri Komisyonu ve görevi yerine (Kanıt 1)), 2024 yılında Sosyal İlişkiler ve Etkinlikler konisyonu kurulmuştur (Kanıt 2). 2023 Eylem planında Sosyal, Kültür ve Spor Faaliyetleri Komisyonu kongere (Kanıt 3) ve ağaç dikim etkinliği (Kanıt 4) düzenlenmiştir. Kanıtlar:
Kanıt 1: Sosyal, Kültür ve Spor Faaliyetleri Komisyonu- https://uludag.edu.tr/karacabey/konu/view?id=10841&title=karacabey-myo-kultur-sanat-bilim-mesleki- ve-spor-toplulugu
Kanıt 2: Sosyal İlişkiler ve Etkinlikler Konisyonu-
Kanıt 3: Kongre Web Adresi- https://uludag.edu.tr/kmyokongre
Kanıt 4: Ağaç Dikme Etkinliğ- http://www.yoremgazete.com/kmyodan-anlamli-fidan-dikim-etkinligi- 88270.html
Kurumun genelinde toplumsal katkı performansını izlenmek ve değerlendirmek üzere oluşturulan mekanizmalar kullanılmaktadır.
Kanıtlar:
Kanıt 1: Akademik Teşvik Başvuru ve İnceleme Komisyonu Faaliyetleri--
- TOPLUMSAL KATKI
- Toplumsal Katkı Süreçlerinin Yönetimi ve Toplumsal Katkı Kaynakları
- Toplumsal Katkı Süreçlerinin Yönetimi
- Toplumsal Katkı Süreçlerinin Yönetimi ve Toplumsal Katkı Kaynakları
- TOPLUMSAL KATKI
Kurumun genelinde toplumsal katkı süreçlerinin yönetimi ve organizasyonel yapısı kurumsal tercihler yönünde uygulanmaktadır.
Yüksekokulunda 2024 yılında Sosyal İlişkiler ve Etkinlikler Konisyonu kurulmuştur (Kanıt 1). Yüksekokulunda 2023 yılı içerisinde sosyal ve kültürel faaliyetleri kapsamında Karacabey Meslek Yüksekokulu Öğrenci kongresi düzenlenmiştir (Kanıt 2,3). Ayrıca öğrencilere yönelik olarak etkinlikler düzenlenmiştir (Kanıt 4,5,6). 2024 yılı etkinlik programı ve düzenlenmesine yönelik çalışma yapılacaktır. Kanıtlar:
Kanıt 1: Sosyal İlişkiler ve Etkinlikler Konisyonu-
Kanıt 2: Konger Yazısı- Konger başvuru yazısı
Kanıt 3: Kongre Web Adresi- https://uludag.edu.tr/kmyokongre, http://www.yoremgazete.com/7-kmyo- ogrenci-kongresinde-ogrenciler-onurlandirildi-89293.html
Kanıt 4: Etkinlik-1-
Kanıt 5: Etkinlik-2-
Kanıt 6: Etkinlik-3-
-
-
-
- Kaynaklar
-
-
Kurum toplumsal katkı kaynaklarını toplumsal katkı stratejisi ve birimler arası dengeyi gözeterek yönetmektedir.
Yüksekokulunda bulunan Sosyal, Kültür ve Spor Faaliyetleri Komisyonu ve görevi yerine (Kanıt 1)), 2024 yılında Sosyal İlişkiler ve Etkinlikler konisyonu kurulmuştur (Kanıt 2). 2023 Eylem planında Sosyal, Kültür ve Spor Faaliyetleri Komisyonu kongere (Kanıt 3) ve ağaç dikim etkinliği (Kanıt 4) düzenlenmiştir. Kanıtlar:
Kanıt 1: Sosyal, Kültür ve Spor Faaliyetleri Komisyonu- https://uludag.edu.tr/karacabey/konu/view?id=10841&title=karacabey-myo-kultur-sanat-bilim-mesleki- ve-spor-toplulugu
Kanıt 2: Sosyal İlişkiler ve Etkinlikler Konisyonu-
Kanıt 3: Kongre Web Adresi- https://uludag.edu.tr/kmyokongre
Kanıt 4: Ağaç Dikme Etkinliğ- http://www.yoremgazete.com/kmyodan-anlamli-fidan-dikim-etkinligi- 88270.html
-
-
- Toplumsal Katkı Performansı
- Toplumsal katkı performansının izlenmesi ve değerlendirilmesi
- Toplumsal Katkı Performansı
-
Kurumun genelinde toplumsal katkı performansını izlenmek ve değerlendirmek üzere oluşturulan mekanizmalar kullanılmaktadır.
Yüksekokul sosyal ve kültürel faaliyetleri arttırılacaktır. 2023 yılı içerisinde topluma katkı amaçlı düzenlenen etkinlik sayısı 2 adet olarak ortaya çıkmıştır (Kanıt 1,2). Ayrıca 2023 yılında Karacebey Halk Eğitim Merkezi tarafından tüm öğrencilere “Psikolojik Dayanıklılık” eğitim verilmiştir (Kanıt 3). Emniyet Müdürlüğü desteği ile öğrencilere madde bağımlılığı konulu eğitim verilmiştir (Kanıt 4). Öğrencilere akıllı tarım ve yapay zeka uygulamaları semineri (Kanıt 5), duayen hocalardan dersler seminerleri düzenlenmiştir (Kanıt 6). Ayrıca halk oyunları eğitimi verilmektedir (Kanıt 7). Buna ek olarak TV programı ile jüri görevleri bulunmaktadır (Kanıt 8).
Ancak topluma katkı seviyesi yeterli seviyede olmadığından dolayı yüksekokulu gelişmeye açık olarak tespit edilmiştir. Yüksekokulda yapılan etkinlikler toplu olarak verilmiştir (Kanıt 9). Bu yönü güçlü yöne çevrilmesi hususunda 2024 Yılı Birim Eylem Planı hazırlanması planlanmaktadır (Kanıt 10).
Kanıt 2: Ağaç Dikme Etkinliğ- http://www.yoremgazete.com/kmyodan-anlamli-fidan-dikim-etkinligi- 88270.html, https://uludag.edu.tr/dosyalar/meyok/E- B%C3%9CLTEN/5%2C%20sayi/5_sayimiz_kitapcik.pdf
Kanıt 3: Karacabey ilçe Sağlık Müdürlüğü -
Kanıt 4: Emniyet Müdürlüğü Madde Bağımlılığı Semineri- https://uludag.edu.tr/dosyalar/meyok/E- B%C3%9CLTEN/6.%20sayi/e_bulten_2023_6sayi.pdf
Kanıt 5: Akıllı Tarım ve Yapay Zeka Uygulamaları Semineri- https://uludag.edu.tr/dosyalar/meyok/E- B%C3%9CLTEN/6.%20sayi/e_bulten_2023_6sayi.pdf
Kanıt 6: Duayen Hocalarımızdan Dersler Seminerleri- https://uludag.edu.tr/dosyalar/meyok/E- B%C3%9CLTEN/6.%20sayi/e_bulten_2023_6sayi.pdf
Kanıt 7: Halk Oynları Etkinliği-
Kanıt 8: TV programı ile jüri görevleri
Kanıt 9: Yüksekokulda yapılan etkinlikler toplu -
Kanıt 10: 2024 Yılı Birim Eylem Planı-
Ancak topluma katkı seviyesi yeterli seviyede olmadığından dolayı yüksekokulu gelişmeye açık olarak tespit edilmiştir. Yüksekokulda yapılan etkinlikler toplu olarak verilmiştir (Kanıt 9). Bu yönü güçlü yöne çevrilmesi hususunda 2024 Yılı Birim Eylem Planı hazırlanması planlanmaktadır (Kanıt 10).
Kanıtlar:
Kanıt 1: Kongre Web Adresi- https://uludag.edu.tr/kmyokongre, https://uludag.edu.tr/dosyalar/meyok/E- B%C3%9CLTEN/5%2C%20sayi/5_sayimiz_kitapcik.pdf, Kongre YazısıKanıt 2: Ağaç Dikme Etkinliğ- http://www.yoremgazete.com/kmyodan-anlamli-fidan-dikim-etkinligi- 88270.html, https://uludag.edu.tr/dosyalar/meyok/E- B%C3%9CLTEN/5%2C%20sayi/5_sayimiz_kitapcik.pdf
Kanıt 3: Karacabey ilçe Sağlık Müdürlüğü -
Kanıt 4: Emniyet Müdürlüğü Madde Bağımlılığı Semineri- https://uludag.edu.tr/dosyalar/meyok/E- B%C3%9CLTEN/6.%20sayi/e_bulten_2023_6sayi.pdf
Kanıt 5: Akıllı Tarım ve Yapay Zeka Uygulamaları Semineri- https://uludag.edu.tr/dosyalar/meyok/E- B%C3%9CLTEN/6.%20sayi/e_bulten_2023_6sayi.pdf
Kanıt 6: Duayen Hocalarımızdan Dersler Seminerleri- https://uludag.edu.tr/dosyalar/meyok/E- B%C3%9CLTEN/6.%20sayi/e_bulten_2023_6sayi.pdf
Kanıt 7: Halk Oynları Etkinliği-
Kanıt 8: TV programı ile jüri görevleri
Kanıt 9: Yüksekokulda yapılan etkinlikler toplu -
Kanıt 10: 2024 Yılı Birim Eylem Planı-
SONUÇ ve DEĞERLENDİRME
Yüksekokulunun güçlü yönleri ile gelişmeye açık yönleri Liderlik, Yönetişim ve Kalite, Eğitim ve Öğretim, Araştırma ve Geliştirme ve Toplumsal Katkı başlıkları altında özet olarak sunulmuştur. 2023 yılı içerisinde birimin kalite süreçleri ile ilişkili gösterdiği bazı temel durum ve gelişmeler ile güçlü ve gelişmeye açık yönleri özetlenmiştir.Genel bir durum değerlendirmesi yapıldığında;
- Yüksekokuda kalite kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla üniversite ve yüksekolunda çalışmalar yapılmış olup birim genelinde bu kültüre yönelik bilinç oluşturulmakta ve bu alanda eğitimler verilmeye devam edilmektedir.
- Yüksekokulu bünyesinde bulunan programlarda alanında uzman akademik personel mevcuttur.
- Yüksekokulu bünyesinde yer alan tüm öğretim programlarının ders bilgi paketlerinin içerisinde yer alan amaçlar, kazanımlar vb. hususların %100 dolu olması sağlanmakta ve bu bilgiler Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanarak birim ana web sayfasında kamuoyu ile paylaşılmaktadır.
- Yüksekokulu öğrencileri tarafından proje kültürünün yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılmış olup 2023 yılı içerisinde TÜBİTAK 2209-A kapsamında 1 adet öğrenci projesi başvurusu yapılmıştır. Ayrıca öğretim elemanları TÜBİTAK, AB ve BAP projelerinde görev almakta ve katılımcı projelerle kaynak aktarımı sağlanmaktadır.
- Yüksekokulu tarafından geleneksel hale getirilen öğrenciler ile meslek uzmanlarının buluşmasını sağlayan “Mesleki Söyleşiler” etkinliklerinin 2023 yılı içerisinde de sürdürülebilirliği devam ettirilmiştir.
- Yüksekokulunda karar mekanizmasına tüm paydaşların aktif katılımını sağlamak için alt danışma komiteleri oluşturulmuştur. Yüksekokulunda faaliyetlerin yürütülmesi için komisyonlar oluşturulmuştur.
- Anlık sorunlara hızlıca çözüm üretebilmek için her bölümde öğrenci temsilcisi seçilmekte ve iletişimde kalınmaktadır.
- Yüksekokulundan mezun olan öğrencilerin hem kamu hem de özel sektördeki istihdam oranlarında artış söz konusu ve bu alanda protekoller yapılmıştır.
- Yüksekokulunda toplumsal ve kültürel faaliyetler kapsamında eğitimler ve uygulamalar yapılmıştır. Bu bağlamda toplumsal ve kültürel faaliyetler konusunda girişimde bulunan diğer kurum ve kuruluşlarla etkili iletişim ve iş birlikleri kurulmaktadır.
- Akademik danışmanlık faaliyetleri takip edilerek öğrenciler bilgilendirilmekte ve dönemsel olarak öğrencilere uygulanan anketler ile değerlendirilmesi yapılmaktadır. Bununla birlikte çift anadal, dikey geçiş olanakları gibi Üniversitenin öğrencilere sunduğu imkânlar paylaşılarak öğrencilerin bu olanaklardan yararlanılması sağlanmaktadır.
- Öğrencilere ait bilgiler yüksekokul web ve MRYOK web saysasında duyurulmaktadır.
- Sosyal plakformlar kullanılarak öğrenciler bilgilendirilmektedir.
- GÜÇLÜ YÖNLER
- Liderlik, Yönetişim ve Kalite
- Birim üst yönetimi tarafından kalite yönetim anlayışının sahiplenilmesi ve ilgili farkındalığın tabana yayılmış olması,
- Birim yönetimi tarafından kalite yönetim anlayışının içselleştirilmesi ve birim personellerine aktarılmasında öncü olması,
- Yüksekokulu akademik ve idari insan kaynağı ile öğrencilerinin memnuniyet düzeylerinin yüksek ve sürdürülebilir olması,
- 2022-2026 Birim Stratejik Planı’nın kalite güvence sistemi ile uyumlu hale getirilmiş olması,
- Birim özelinde hazırlanan tüm dönemsel raporların kamuoyu ile düzenli olarak hesap verilebilirlik ve şeffaflık ilkesi doğrultusunda birim web ana sayfasında paylaşılıyor olması,
- Kalite kültürünü kurum kültürüne yaygınlaştırmak amacıyla kalite ile ilgili eğitim faaliyetlerinin tüm birim insan kaynağı tarafından takip edilmesi,
- Birim akademik ve idari insan kaynağı ile paydaşların, eğitim öğretim ve yönetimsel oluşturulan tüm birim alt komisyonlarında yer alması ve toplantılar gerçekleştirilmesi,
- Birim, öğrenci ve paydaşların geri bildirimlerini takip edebilmek, bilgi yönetim sistemini ve iletişim kanallarını geliştirmek amacıyla sosyal medya hesaplarını aktif olarak kullanması,
- İşyeri uygulama eğitim modelinin öğrenciler tarafından etkin ve verimli şekilde yararlanmaları amacıyla birimle ilgili özel kurum ve kuruluşları ile protokoller yapması,
- Yüksekokulu web sayfasının Birim Bilgi İşlem ve Web Komisyonu tarafından aktif ve güncel tutuluyor olması,
- Yüksekokulunda kurum içi kalite kültürünün geliştirilmesi amacıyla birim Kalite Komisyonunun kalite süreçlerinde aktif rol oynaması,
- Eğitim ve kalite süreçlerinin iyileştirilmesi açısından paydaş görüşlerinin yer aldığı anketlerin belirli aralıklarla yapılması ve değerlendirmelerin uygulamaya konması üzere raporlaştırılmasıdır.
- Eğitim ve Öğretim
- Bursa Uludağ Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Akademik Danışmanlık Yönergesi ile akademik danışmanlık faaliyetlerinin birim genelinde yürütülüyor olması,
- Üniversite tarafından düzenlenen eğiticilerin eğitimi çalışmalarına yüksekokulunda yer alan akademik insan kaynağı tarafından katılım gösterilmesi,
- Bölüm dışı seçmeli dersler uygulaması kurum içinde öğrenci hareketliliğini sağlayan uygulamaların Yüksekokulunun tümüne yaygınlaştırılmış olması
- Yüksekokulu bünyesinde yer alan tüm öğretim programlarının amaçları, kazanımları ile ders bilgi paketlerinin Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmış olması, birim ve üniversite web sayfasında kamuoyu ile paylaşılması,
- Yüksekokulu bünyesindeki tüm öğretim programlarında yer alan derslerin zorunlu ve seçmeli ders olarak ayrılması ile öğrencilere istedikleri alanda yetkinliklerini artırma fırsatı sunması,
- Ders programlarının öğrencilerin akademik olmayan etkinliklere de (eğitsel kulüp faaliyetleri, söyleşi, toplantı, yarışma, seminer, tartışma, tanıtım vs.) zaman ayırabileceği şekilde düzenlenmesi,
- Üniversitenin ihtisas alanıyla ilgili yüksekokulunda yer alan bölümde ders bulunması,
- Yüksekokulunda yer alan her programın dönemsel açılan derslerine ait ders bilgilerinin web sayfasında duyurulması,
- Yüksekokulunda bulunan programların işyeri uygulama eğitimi modeline dâhil olması ve sürecin verimlikle yürütülmesi,
- İşyeri uygulama eğitimi kapsamında birimde yer alan programları kapsayacak şekilde yapılmış protokollerin varlığı,
- Öğrenci merkezli olma anlayışı çerçevesinde gerçekleştirilen öğrenci memnuniyet anketleri yapılması,
- Birim tarafından öğrencilerin mesleki becerilerini geliştirmeye yönelik söyleşiler ve kongre düzenlenmesi,
- Öğrenci ve mezunlar ile birimin iletişimin yüksek olması, anlık talep, öneri ve değerlendirmeler hakkında kısa sürede geri dönüş mekanizmasının varlığı,
- Yüksekokuluna yeni başlayan öğrencilere tüm bölümler tarafından oryantasyon eğitimleri yapılması,
- Etkin eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yürütülmesi adına çeşitlendirilmiş ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin uygulanması ve sürdürülebilir olması,
- Araştırma ve Geliştirme
- Yüksekokulunda 2024 yılı itibariyle proje ve araştırma kültürünün yaygınlaştırılması amacı ile kurulmuş Proje ve Araştırma Komisyonun varlığı,
- Üniversite kütüphanesi araştırma kaynaklarının yüksek olması ve Yüksekokulu yerleşkesinden onlin ulaşılabilir olması,
- Nitelikli araştırmacıların Yüksekokulunda bulunası,
- Mevcut araştırma personelinin iç ve dış kaynaklı proje destekleri ile desteklenmesi,
- Birim ulusal ve uluslararası düzeyde ortak araştırmacılarla çalışmaların yürütülüyor olması,
- Yüksekokulu akademik insan kaynağı tarafından gerçekleştirilen araştırma ve yayın performansının nicelik ve nitelik olarak sürdürülebilirliğinin sağlanması,
- Araştırma ve geliştirme çalışmaları kapsamında yürütülen projelerde başarı gösterenlere teşvik ve ödüllendiriliyor olması,
- Toplumsal Katkı
- Yüksekokulu 2024 Yılında sosyal ilişkiler ve etkinlikler komisyonunun kurulması,
- Sosyal İlişkiler ve Etkinlikler Komisyonunun yıllık etkinlik planlaması, ve yürütmesi,
- Sosyal İlişkiler ve Etkinlikler Komisyonu üyesi olarak öğrenci temsilcilerinin bulunması,
- Yüksekokulu akademik insan kaynağının bilgi ve tecrübelerini topluma katkı sağlamak amacıyla paylaşıyor olması,
- Toplumsal ve kültürel faaliyetler konusunda girişimde bulunan diğer kurum ve kuruluşlarla etkili iletişim ve iş birliklerinin kurulmasıdır.
GELİŞMEYE AÇIK YÖNLER
- Liderlik, Yönetişim ve Kalite
- Birimde yürütülen faaliyetler ve eğitim öğretim faaliyetlerinin değerlendirilmesinde dış paydaşların yeterince aktif hale getirilmemiş olması,
- Birimde danışma kurulları yapısının güncellenmesine rağmen sürdürülebilir olarak toplantıların yeterince etkin yapılmaması,
- Mezunlara yönelik iletişim mekanizmasının ve etkinliklerinin sınırlı ve çeşitliliğinin az olması,
- Birimde kalite kültürünün iyileştirilmesi ve sürdürülebilirliği ile ilgili birime özgü örnek uygulamaların yetersiz olması,
- Birimde akademik ve idari insan kaynağının birden fazla idari görevi yürütüyor olması,
- Eğitim ve Öğretim
- Erasmus, Mevlana gibi hareketlilik programlarına dâhil olan öğretim elemanı ve öğrenci sayısının yetersiz düzeyde olması,
- Birimde eğitim öğretim altyapısı, araç gereç ve uygulama alanlarının artırılmasına rağmen yeterli seviyeye olmamsı,
- İşyeri uygulama eğitim modeli kapsamında öğrencilerin işyerlerinin kırsalda olması nedeniye zorluk yaşaması,
- Karacabey ilçesinin öğrencilerin sosyal ve kültürel beklentilerinin altında kalması,
- Karacbey yerleşkesinde öğrencilere yönelik sosyal yaşam alanlarının yeterli düzeyde olmamasıdır.
- Araştırma ve Geliştirme
- Yüksekokulu genelinde iş birliğine dayalı ve paylaşımcı akademik çalışma yapma kültürünün yeterli düzeyde olmaması,
- Birim özelinde araştırma ve yayın faaliyetlerinin öğretim elemanları arasında homojen dağılmaması,
- İhtisaslaşma alanına yönelik düzenlenen faaliyetlerin yeterli düzeyde olmaması,
- Araştırma geliştirmeye yönelik mevcut laboratuvarların yeterli donanımda olmaması,
- Toplumsal Katkı
- Topluma katkı amaçlı düzenlenen etkinliklerde iş birliklerinin yeterli düzeyde olmaması,
- Sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamaların yeterli olmaması.
Birimin güçlü yönleri ile iyileşmeye açık yönlerinin yukarıda yer alan Liderlik, Yönetişim ve Kalite, Eğitim ve Öğretim, Araştırma ve Geliştirme ve Toplumsal Katkı başlıkları altındaki her bir ölçüt (Örn. A.1., A.2., B.1. vb.) ile ilgili özet olarak bilgi sunulması beklenmektedir. Metin olarak doldurulacak kısmın (Sonuç ve Değerlendirme) sonunda aşağıdaki tablo doldurularak bu rapor sonuçlandırılacaktır. Aşağıdaki tablonun her bir alt ölçütü için Yükseköğretim Kalite Kurulu-Kurum İç Değerlendirme Raporu Hazırlama Kılavuzu (Sürüm 3.1- 14/12/2022) içindeki rubrik açısından değerlendirilecek;
-
-
- Mevcut değerlendirmeye karşılık gelen olgunluk düzeyi-puanı altındaki hücreye “X” işareti konulacak,
- Her bir ölçüte ait alt ölçütlerin olgunluk düzeyi-puanlarının aritmetik ortalama puanları hesaplanarak “Ort.” yazan sütundaki hücreye yazılacak;
- Oluşan ölçüt ortalama puanlarının aritmetik ortalaması alınarak (Liderlik, Yönetişim ve Kalite / Eğitim ve Öğretim / Araştırma ve Geliştirme / Toplumsal Katkı) grup ortalama puanı hesaplanacak, “3,43 Ölçütleri Genel” kısmına yazılacak
- Tüm grup ölçütlerinin aritmetik ortalaması alınarak Birim ortalaması hesaplanacak ve “Birim Genel” hücresi doldurulacaktır.
-
BİRİM DEĞERLENDİRME TABLOSU | |||||||
A. LİDERLİK, YÖNETİM ve KALİTE | |||||||
Ölçüt | Alt Ölçüt | Olgunluk Düzeyi | Ort. | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
A.1. |
A.1.1. | X | 4 | ||||
A.1.2. | X | ||||||
A.1.3. | X | ||||||
A.1.4. | X | ||||||
A.1.5. | X | ||||||
A.2. |
A.2.1. | X | 3,7 | ||||
A.2.2. | X | ||||||
A.2.3. | X | ||||||
A.3. |
A.3.1. | X | 3,25 | ||||
A.3.2. | X | ||||||
A.3.3. | X | ||||||
A.3.4. | X | ||||||
A.4. |
A.4.1. | X | 3,3 | ||||
A.4.2. | X | ||||||
A.4.3. | X | ||||||
A.5. |
A.5.1 | X | 2,3 | ||||
A.5.2. | X | ||||||
A.5.3. | X | ||||||
Liderlik, Yönetim ve Kalite Ölçütleri Genel | 3,31 |
B. EĞİTİM VE ÖĞRETİM | |||||||
Ölçüt | Alt Ölçüt | Olgunluk Düzeyi | Ort. | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
B.1. |
B.1.1. | X | 4,2 | ||||
B.1.2. | X | ||||||
B.1.3. | X | ||||||
B.1.4. | X | ||||||
B.1.5. | X | ||||||
B.1.6. | X | ||||||
B.2. |
B.2.1. | X | 3,8 | ||||
B.2.2. | X | ||||||
B.2.3. | X | ||||||
B.2.4. | X | ||||||
B.3. |
B.3.1. | X | 3,2 | ||||
B.3.2. | X | ||||||
B.3.3. | X | ||||||
B.3.4. | X | ||||||
B.3.5. | X | ||||||
B.4. |
B.4.1. | X | 3,3 | ||||
B.4.2. | X | ||||||
B.4.3. | X | ||||||
Eğitim ve Öğretim Ölçütleri Genel | 3,7 | ||||||
C. ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME | |||||||
Ölçüt | Alt Ölçüt | Olgunluk Düzeyi | Ort. | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
C.1. |
C.1.1. | X | 4 | ||||
C.1.2. | X | ||||||
C.1.3. | -- | 4 | |||||
C.2. |
C.2.1. | X | |||||
C.2.2. | X | ||||||
C.3. |
C.3.1. | X | 3 | ||||
C.3.2. | X | ||||||
Araştırma ve Geliştirme Ölçütleri Genel | 3,7 | ||||||
D. TOPLUMSAL KATKI | |||||||
Ölçüt | Alt Ölçüt | Olgunluk Düzeyi | Ort. | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
D.1. |
D.1.1. | X | 3 | ||||
D.1.2. | X | ||||||
D.2. | D.2.1. | X | 3 | ||||
Toplumsal Katkı Ölçütleri Genel | 3 | ||||||
Birim Genel | 3,43 |