Gıda Teknolojisi Programı Tanıtımı


T.C.
Bursa Uludağ Üniversitesi

İznik Meslek Yüksekokulu
Gıda İşleme Bölümü
Gıda Teknolojisi Programı
Genel Bilgi 
2006-2007 Eğitim-Öğretim yılında açılmış olan İznik Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı; gıdaların sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması ile gıdalar üzerinde duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrol analizlerinin yapılmasında ve sonuçlarının yorumlanmasında ara eleman olarak görev üstlenebilecek, geniş bir yelpazede gerekli bilgi ve beceriye sahip “Gıda Teknikeri” unvanı ile çalışabilecek insan gücünü yetiştiren uygulama ağırlıklı bir eğitim programıdır. Programda kayıtlı alanında uzman 2 öğretim elemanı bulunmaktadır.

Verilen DereceGıda Teknolojisi Programı yükseköğretimde ön lisans alanında 120 AKTS kredilik beşinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında “Gıda Teknikeri” Ön Lisans diploması verilir.

Kabul ve Kayıt KoşullarıAdayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması gerekmekle birlikte tüm kabul ve kayıt koşulları YÖK´ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.

Program Yeterlilikleri
1. Bakış açısı ve ufku geniş, yaratıcılığı ortaya çıkmış, bilimsel ve teknik alanlarda üretken ve güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak
2. Gıda ürünlerinin üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
3. Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlayabilme yeteneği kazanmak
4. Bireysel olarak çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olmak
5. Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretebilme ve AR-GE yapabilecek yetenek ve gayrete sahip olmak
6. Ekonomik, fonksiyonel ve piyasada rekabet edebilir ürün üretme konusunda bilgi ve beceri kazanmak
7. Gıda işleme ilkeleri ve gıda endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak
8. Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği analizleri ve kalite-kontrol için gerekli cihazları kullanabilmek
9. Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak
10. Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak
11. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak
12. Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek
Programın Amacı
Programda farklı temel disiplinlerin gücünü bünyesinde barındıran eğitim sisteminin uygulanması ile öğrenciye inovatif yaklaşımlar kazandırılarak küçük, orta ve büyük ölçekte gıda üretimi yapan işletmelerde mühendislerden daha fazla uygulama becerisine sahip gelişen teknolojilere uyum sağlayabilen bilimsel ve etik değerlere sahip nitelikli ara elemanların yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda gıda programından mezun olan öğrencilerin her an gelişmekte olan gıda sektörüne önemli katkılarının olabileceği düşünülmektedir.
Program Öğrenim Amaçları
  1. Gıda Teknolojisi Alanında Temel Bilgi ve Becerileri Kazandırmak: Öğrencilere gıda üretimi, muhafazası, analizi ve kalite kontrolü konularında temel bilgiler ve uygulama becerileri kazandırmak
  2. Gıda Güvenliği ve Hijyen Standartlarını Öğretmek: Gıda güvenliği, hijyen ve sanitasyon kurallarını benimseterek, sağlık açısından güvenli ürünler üretmelerini sağlamak.
  3. Yasal ve Mevzuat Bilincini Geliştirmek: Gıda ile ilgili yasal düzenlemeleri ve mevzuatı öğretmek, uyum sağlayabilme yeteneği kazandırmak.
  4. Yenilikçi ve Ar-Ge Yeteneklerini Geliştirmek: Yeni ürün geliştirme, mevcut ürünleri iyileştirme ve yenilikçi çözümler üretebilme becerilerini kazandırmak.
  5. Analitik ve Deneysel Çalışma Yeteneklerini Artırmak: Gıda analizleri ve testleri yapabilme, problem çözme ve araştırma yapabilme yeteneklerini geliştirmek.
  6. Takım Çalışması ve İletişim Becerilerini Güçlendirmek: Çok disiplinli çalışmalarda etkin iletişim ve takım çalışması becerilerini kazandırmak.
  7. Mesleki ve Etik Değerlere Sahip Bireyler Yetiştirmek: Mesleki etik, sorumluluk ve sürdürülebilirlik ilkelerine uygun davranışlar kazandırmak.
  8. Gıda Sektöründe İstihdam Edilebilirliği Artırmak: Mezunların sektörde istihdam edilebilirliğini sağlayacak bilgi ve pratik becerilerle donatmak.
  9. Teknolojik Gelişmeleri Takip ve Uygulama: Güncel teknolojileri ve yenilikleri takip ederek uygulama becerisi geliştirmek.
Mezunların İstihdam Profilleri
Gıda Teknolojisi Programı mezunları, gıda sanayi ile ilgili kamu (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda, Hıfzısıhha Enstitüsünde, Belediyelerde, İl Sağlık Müdürlüklerinde vb.) ve özel sektör kuruluşlarında (meyve ve sebze ürünleri, et ve süt ürünleri, bitkisel yağ ve tahıl ürünleri ve fermente ürünlerin üretildiği işletmelerde, hazır yemek sanayinde ve özel laboratuvarlarında ve bunların AR-GE ve kalite kontrol laboratuvarlarında) “Gıda Teknikeri” olarak çalışabilmektedirler.

Dikey Geçiş Yapabileceği Programlar
Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavından geçerli not almaları ve YÖK’ün çerçeve yönetmeliği Fakültelerde belirlemiş olduğu kontenjanlar dâhilinde Gıda Mühendisliği, Beslenme ve Diyetetik, Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü ve Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümlerine geçiş yapılabilmektedirler.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %50, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 30 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.

Mezuniyet Koşulları

Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.

Derslikler
Yüksekokulumuz da teknolojik donanımlı sınıflar (projeksiyonlu, internet bağlantılı), internet bağlantılı, kütüphane ve konferans salonu yer almaktadır. Ayrıca öğrencilerin gıdalarda yapılması gerekli olan temel mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri geçekleştirebilecekleri donanımlı gıda laboratuvarına sahibiz.

DERS PLANI İÇİN  TIKLAYINIZ.
https://bilgipaketi.uludag.edu.tr/Programlar/Detay/504?AyID=32

Adres İletişim Bilgileri
Selçuk Mahallesi Üyücek Mevkii Hastane Caddesi İznik-Bursa
Tel: 0224 294 26 68
E-mail: iznogis@uludag.edu.tr
Öğr. Gör. Dr. Barış SÖNMEZ (Program Başkanı)
Bursa Uludağ Üniversitesi
İznik Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi Programı
İznik /BURSA
Telefon: 0224 757 61 63 (61831)
E-mail: bariss@uludag.edu.tr


Öğr. Gör. Dr. Berrak DELİKANLI KIYAK

Bursa Uludağ Üniversitesi
İznik Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi Program
İznik /BURSA
Telefon: 0224 757 61 63 (61810)
E-mail: bdelikanli@uludag.edu.tr
 


Bilgi

Okunma Sayısı: 18
Eklenme Tarihi: 14.08.2025 15:32:02
Güncelleme Tarihi: 14.08.2025 15:32:07

Paylaş