Tanıtım

T.C.
Bursa Uludağ Üniversitesi
İznik Meslek Yüksekokulu
Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü
Turist Rehberliği Programı
Genel Bilgi 
Turist Rehberliği Programı İznik Meslek Yüksekokulu bünyesinde Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü altında bulunmaktadır. Turist Rehberliği Programı’nda 2006-2007 eğitim-öğretim yılından bu yana eğitim verilmektedir. Programın ilk mezunları 2008 yılında verilmiştir. 2023- 2024 eğitim öğretim yılında Turist Rehberliği 1. Sınıfa kayıtlı 44; 2. Sınıfa kayıtlı 122 Öğrenci mevcuttur. Açıldığı günden bugüne 330 mezun verilmiştir. Programda kayıtlı alanında uzman 3 öğretim elemanı bulunmaktadır.
Verilen Derece
Seyahat Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü Turist Rehberliği Programı yükseköğretimde ön lisans alanında 120 AKTS kredilik beşinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında “Turist Rehberliği” Ön Lisans diploması verilir.
Kabul ve Kayıt Koşulları
 Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir.
Turist Rehberliği Programı’ndan ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir.
Bu programda 30 işgünü süreli staj yapma zorunluluğu bulunmaktadır.
Program Yeterlilikleri
1.Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olma
2. İngilizce dilini mesleki anlamda rahat kullanabiliyor olma
3. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihini öğrenme, temel değerlerinin kavranması ve bunların güncel olaylarla ilişkilendirilmesini sağlama
4. Ekonominin temel prensiplerini kavrama ve bunların turizmle ilişkilerini kurma
5. Türkiye’nin Coğrafik değerlerini, sorunlarını ve bunların güncel olaylarla ilişkilendirilmesini sağlamak
6. Bir turu planlama, uygulama ve denetleme
7. Turizm alanı ve turist rehberliği ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilme ve uygulama
8. Farklı kültürleri tanıma, anlama ve farklı kültürlerle iletişim kurma
9. Türkiye’nin sahip olduğu somut ve somut olmayan kültürel mirası koruma bilincini oluşturabilme ve müzecilik konusundaki olumlu ve olumsuz örnekleri fark edebilme.
10. Türkiye’de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatları hakkında detaylı bilgiye sahip olma, analiz etme ve yorumlama
11. Türkiye’nin Arkeolojik değerlerini, sorunlarını ve bunların güncel olaylarla ilişkilendirilmesini sağlamak
12. Türkiye’nin Sanat Tarihi açısından önem taşıyan değerlerini, sorunlarını ve bunların güncel olaylarla ilişkilendirilmesini sağlamak
13. Türkiye ve dünya coğrafyasında yaşayan farklı dinlerin temel prensiplerini kavrama ve anlatabilme yeteneği kazanma
14. Türkiye ve çevresinin mitolojik değerlerini bilmek ve bunları aktarma kabiliyeti kazanma
15. Eğitim dili olan Türkçede kendini doğru ifade edebilme ve bilgilerini aktarma
16. Anadolu coğrafyasının fauna ve florası hakkında bilgi edinme ve bu konulardaki duyarlılığı artırarak farkındalık kazanma
Programın Amacı
Bilimsel ve kaliteli bir eğitim öğretim sağlamak suretiyle turizm sektörü için nitelikli turist rehberleri, iş görenler, orta ve üst kademe yönetici adayları yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda iyi derecede yabancı dil bilen, Türkiye’yi tarihi, kültürü ve coğrafyasıyla en iyi şekilde tanıyan, iyi insan ilişkileri kurabilen, analitik düşünebilen, sorun çözme, yönetim ve organizasyon bilgisi ve yeteneği gelişmiş, hoşgörü, nezaket, saygı, dürüstlük gibi temel sosyal değerlere sahip, liderlik ve temsil yeteneği olan nitelikli turist rehberleri ve yönetici adayları yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla, iş dünyasından uzman ve yöneticilerin bilgi ve deneyimlerini aktardığı çeşitli seminerler düzenlenmektedir. Türkiye’nin tarihi ve turistik yerlerini yerinde görmek ve öğrenmek amacıyla teknik geziler de yapılmaktadır.
Program Öğrenim Amaçları
1. Turizm sektörü için nitelikli turist rehberleri, iş görenler, orta ve üst kademe yönetici adayları yetiştirmek
2: Türkiye’yi tarihi, kültürü ve coğrafyasıyla en iyi şekilde tanıyan turist rehberleri ve yönetici adayları yetiştirmek
3: İyi derecede yabancı dil bilen turist rehberleri ve yönetici adayları yetiştirmek
4: İyi insan ilişkileri kurabilen, analitik düşünebilen, sorun çözme, yönetim ve organizasyon bilgisi ve yeteneği gelişmiş turist rehberleri ve yönetici adayları yetiştirmek
5: Hoşgörü, nezaket, saygı, dürüstlük gibi temel sosyal değerlere sahip turist rehberleri ve yönetici adayları yetiştirmek
Mezunların İstihdam Profilleri
Turist Rehberliği Bölümü mezunlarının, Türkiye’de rehberlik yapabilmek için, mevzuatta (6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu) belirtilen TUREB bölge gezilerini ve dil şartlarını tamamlayarak, ruhsatlı turist rehberi olmak üzere başvurmaları gerekmektedir. Mesleğin gerektirdiği yeterlikleri kazanan mezunlarımız turizm sektöründe; müzelerde, turizm bürolarında, seyahat acentelerinde veya serbest olarak turist rehberliği yapabilirler.
DGS sınavı sonrası Lisans ve Lisansüstü eğitimlerine devam edebilen öğrencilerimiz akademik olarak da alanlarına hizmet edebilmektedirler.
Dikey Geçiş Yapabileceği Programlar
Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavından geçerli not almaları ve YÖK’ün çerçeve yönetmeliği-Fakülte/Yüksekokulların belirlemiş olduğu kontenjanlar dâhilinde Seyahat İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği, Turist Rehberliği, Turizm İşletmeciliği lisans programlarına geçiş yapılabilmektedirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.

Mezuniyet Koşulları
Ülkemizdeki tarihi-kültürü ve doğal güzellikleri yerli ve yabancı turistlere aktaracak rehber adayları yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Turist Rehberliği Programı bilgi paketinde yer alan dersleri alan öğrenciler mezun olmaktadırlar. Turist Rehberliği Programı’ndan ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir. Mezun olabilmek için ayrıca 30 günlük staj yapma şartı da mevcuttur. 2 yıllık eğitim planında yer alan bütün dersleri başarıyla tamamlayan en az 120 AKTS' ye sahip öğrencilere Turist Rehberliği Ön lisans diploması verilmektedir.
Derslikler
Yüksekokulumuz da teknolojik donanımlı sınıflar (projeksiyonlu, internet bağlantılı), internet bağlantılı bilgisayar laboratuvarı, kütüphane ve konferans salonu yer almaktadır.

DERS PLANI İÇİN https://bilgipaketi.uludag.edu.tr/Programlar/Detay/1003?AyID=32 TIKLAYINIZ.

 

Adres İletişim Bilgileri
Selçuk Mahallesi Üyücek Mevkii Hastane Caddesi İznik-Bursa
Tel: 0224 294 26 68
E-mail: iznogis@uludag.edu.tr
Doç. Dr. Ayşen Acun Köksalanlar (Program Başkanı)
Bursa Uludağ Üniversitesi
İznik Meslek Yüksekokulu
Turist Rehberliği Programı
İznik /BURSA
Telefon: 0224 757 61 63 (618 15)
E-mail: aysenacun@uludag.edu.tr

Öğr. Gör. Betül Demir Akgül
Bursa Uludağ Üniversitesi
İznik Meslek Yüksekokulu
Turist Rehberliği Programı
İznik /BURSA
Telefon: 0224 757 61 63 (618 30)
E-mail: betuldemir@uludag.edu.tr

Doç.Dr. Emel Adamış
Bursa Uludağ Üniversitesi
İznik Meslek Yüksekokulu
Turist Rehberliği Programı
İznik /BURSA
Telefon: 0224 757 61 63 (618 30)
E-mail: emeladamis@uludag.edu.tr

 
 


Bilgi

Okunma Sayısı: 102
Eklenme Tarihi: 13.03.2025 11:30:07
Güncelleme Tarihi: 13.03.2025 11:30:14

Paylaş