Ilkögretim okullarinin 4, 5, 6, 7 ve 8. siniflarinda okutulmasi zorunlu olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin ögretmenlerinin yetistirilmesi için bazi Ilâhiyat Fakülteleri bünyesinde 1998-1999 ögretim yilindan itibaren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ögretmenligi Bölümü kurulmustur. Bu programda Temel Islâm Bilimleri (Tefsir, Hadis, Islâm Hukuku, Kelam, Tasavvuf vb.), Felsefe ve Din Bilimleri (Din Egitimi, Dinler Tarihi, Din Sosyolojisi, Din Psikolojisi, Din Felsefesi, Islâm Felsefesi vb.), Islâm Tarihi ve Sanatlari (Islâm Tarihi, Dinî Musikî, Türk-Islâm Edebiyati vb.) ve ögretmenlik meslegi için gerekli olan Pedagojik Formasyon Dersleri (Ögretmenlik Meslegine Giris, Gelisim ve Ögrenme, Özel Ögretim Yöntemleri, Rehberlik, Ögretim Teknolojileri ve Materyal Gelistirme, Çocuk ve Ergen Psikolojisi, Ögretmenlik Uygulamasi vb.) okutulmaktadir.
Bu programda ögrenciler, Bilgi Toplumu ve Din, Çocuk Edebiyati, Türk Tarih ve Kültürü, Felsefe Tarihi, Güzel Konusma, Bilgisayar ve Internet gibi kültür dersleri yaninda ihtiyaç oldugunda Ilkögretim okullarindaki ilgili dersleri okutmalari için, bazi yan alan derslerini de seçebilmektedirler. Buna göre ilk yariyildan itibaren ögrenciler Türkçe ve Sosyal Bilimler yan alan ders gruplarindan birini seçerek Ilkögretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ögretmenligi diplomasinin yaninda bu yan alanlarin sertifikalarina da sahip olarak mezun olmaktadirlar.
IDÖB Programindan mezuniyet için gerekli kredi alt siniri 150 kredi-saattir.
Programin Amaci (Misyonu)
Din egitimi-ögretimi ve diger ilgili bilimsel alanlarda donanimli, Islâm dini ve diger dinler hakkinda yeterli bilgiyi elde etmis, mesleginin gerektirdigi kisilik ve formasyona sahip, bu çerçevede egitim ve ögretimle ilgili yeni bilgi ve gelismeleri takip ederek uygulamaya dönüstürebilen, özverili, toplumu ile bütünlesmis ögretmenler yetistirmektir.
Program Hedefleri
Din egitimi ve ögretiminde gerekli temel formasyonu kazandirmak ve alaniyla ilgili problemleri kavrama ve çözmeye yönelik pedagojik donanima sahip kilmak.
Din egitimi ve ögretiminde egitici, rehberlik edici temel formasyonu vermek; arastirma, iletisim, bilgi sunumu yöntem ve teknikleri konusunda bilgilendirmek; ahlâkî olgunluk, güvenilirlik, diyalog, empati gibi niteliklerin gelisimini saglamak.
Ögrencilerin yetenek, bilgi, beceri vb. bireysel farkliliklarini dikkate alan; bilimsel arastirmalarda sistematik ve objektif bir yaklasima sahip ögretmen adaylari yetistirmek.
Islâmi Ilimler (Tefsir, Hadis, Kelâm, Fikih, Tasavvuf, Mezhepler Tarihi, Islâm Felsefesi), Islâm tarihi ve uygarligi alaninda temel bilgiler vermek, kavram, görüs ve tarihsel süreçleri tanitmak; Islâm sanatlari alaninda potansiyel yeteneklerin gelismesine imkân hazirlamak.
Din-sosyal bilimler iliskisini kavratmak ve bu baglamda, Dinler Tarihi, Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Din Egitimi ve Din Felsefesi gibi din bilimleri alaninda bilgi sahibi kilmak.
Arapça, Osmanlica, Ingilizce vb. dillerdeki klasik ve modern dinî metinleri asgari düzeyde okuyup anlayabilme yetenegini kazandirmak.
Programin Ögrenim Kazanimlari
Din egitimi ve ögretimi alaninda gerekli formasyonu kazanir, ilgili problemleri kavrama ve çözüm üretme becerisini elde eder.
Egitimini aldigi dini bilimler alaninda temel kaynaklari tanir; bu kaynaklari anlama ve yorumlama yöntemleri hakkinda bilgi edinir.
Çagdas toplumda, insanî ve evrensel degerler ile dinî düsünce, birey ve toplum iliskilerini felsefi, sosyolojik ve psikolojik boyutlariyla kavrama düzeyine erisir.
Ögrencilerin yetenek, bilgi, beceri vb. bireysel farkliliklarini dikkate alan bir yaklasima sahip olur.
Islâmi ilimler, Islâm tarihi ve uygarligi alanlarinda temel bilgiler alir, kavram, görüs ve tarihsel süreçleri tanir; Islâm sanatlari alaninda potansiyel yeteneklerini gelistirir.
Sosyal bilimlerin kazandirdigi bilgi ve anlama yöntemleri ile din bilimleri (Dinler Tarihi, Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Din Egitimi, Din Felsefesi vb.) alaninin bilgilerini karsilastirir ve bunu egitim-ögretim alaninda kullanma becerisi kazanir.
Arapça, Osmanlica, Ingilizce vb. dillerdeki klâsik ve modern dinî metinleri asgari düzeyde okuyup anlayabilir.
Tarihi süreç içerisinde Türk ve Müslüman bilim adamlari ve düsünürlerinin yaklasimlarini degerlendirir, güncel dinî konular üzerinde fikir yürütebilir.