ULUSLARARASI KÜMES HAYVANLARI KONGRESİ
 ULUSLARARASI KÜMES HAYVANLARI KONGRESİ

 Uluslararası Kümes Hayvanları Kongresi WPSA (World’s Poultry Science Association) Dünya Bilimsel Tavukçuluk Federasyonun Türkiye Şubesi olan Bilimsel Tavukçuluk Derneği ve Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünün işbirliğinde, 08-11.Mayıs.2024 tarihlerinde 4 gün süre ile Bursa Uludağ Üniversitesi kampüsündeki Prof.Dr.Mete Cengiz Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlendi. Kongreye BUÜ Rektör Vekili Prof.Dr.İrfan Kırıştıoğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.İlhan Turgut, Bursa Tarım ve Orman Müdürü İsmail ACAR başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyenler, kamu ve özel sektör temsilcileri, sivil toplum örgütleri, ulusal ve uluslararası basın ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi Kongrenin ilk gün saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrası katılımcılara Bursa şehri ve Bursa Uludağ Üniversitesinin tanıtımına ilişkin 2 video izlettirildi. Bursa ve üniversite tanıtım filmlerinin izlenmesiyle başlayan kongrede BUÜ Halk Oyunları Topluluğu da bir gösteri ile kongreye kültürel zenginlik kattı. Daha sonra Türkiye Bilimsel Tavukçuluk Derneği ve Kongre Başkanı Prof.Dr.Rüveyde Akbay’ın kongre açılış konuşması sonrası sırasıyla; Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.İlhan Turgut Ziraat Fakültesi hakkında bilgiler verdi. WPSA Avrupa Federasyonu Başkanı Estella PRUCKNER RADOVCIC Avrupa’da tavukçuluk sektörünün genel durumu, WPSA Dünya Başkanı Michele TIXIER-BOICHARD ise Dünya’da tavukçuluk sektörünün genel durumu ve geleciğine ilişkin görüşlerini iletti.

Açılış konuşmaları sonrası Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof.Dr.İbrahim Ak başkanlığında “Sürdürülebilir Kanatlı Eti ve Yumurta Üretimi İçin Stratejik Yaklaşımlar” konulu panelle kongre açılışı devam etti. Kongre Fuaye alanında Süs Tavukları Federasyonun farklı tavuk ırkları ile kongreye katılımı etkinliğe renk katmıştır. Kongre fuaye alanında kanatlı sektörü ile ilişkili bir çok firma stantlarla katılım sağladı. Kongrenin 2. ve 3 günü kümes hayvanlarının ıslahı, bakımı, beslenmesi, hastalıkları, kümes hayvanları yetiştiriciliğinde teknolojik gelişmeler konusunda uzman yerli ve yabancı davetli konuşmacılar, yerli ve yabancı akademisyenler ve sektör paydaşları tarafından sözlü ve poster bildiriler sunuldu.

Kongreye Türkiye ve 9 farklı ülkeden toplam 338 kişi katılım sağladı. Kongrede 20 davetli konuşmacı, 26 sözlü sunum ve 35 poster bildiri olmak üzere toplam 81 bildiri sunuldu. Kongreye ünlü kalp cerrahı Prof.Dr.Bingür Sönmez “Yumurtanın Kalp Serüveni” konulu bir sunumla kongre renk ve zenginlik kattı. Lisans ve lisansüstü öğrencilerin sunduğu bildiriler kongre bilim kurulu tarafından değerlendirilerek en başarılı 3 bildiriye ödül verildi. Kongre sonunda kongre gala yemeği düzenlendi. Kongrenin son günü ise Bursa’nın şehir merkezindeki tarihi ve turistik yerlerine rehber eşliğinde kültürel bir gezi düzenlendi.

Bursa’da Ziraat Fakültesi eğitiminin başladığı 133 yıllık bir eğitim kurumu olan Hamidiye Tarım Meslek Lisesinde Kongre Başkanı Prof.Dr.Rüveyde Akbay, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof.Dr.İbrahim Ak ve Dünya Bilimsel Tavukçuluk Derneği Üyesi Prof.Dr.Mohammed Hafez’in katıldığı toplantıda kongrenin genel bir değerlendirmesi yapıldı.

 Kongrenin dünya ve ülkemiz tavukçuluk sektörüne yararlı olmasını dileriz.

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [20-May-2024]

Haber Görüntüleme : [281]