Sivil Hava Ulastirma İsletmeciligi programı MEDEK Bilgileri

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Program Tarihçesi
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Havacılıkta Yer Hizmetleri ismiyle YÖK’ten onay alınarak açılmıştır. 2015 yılında programın Havacılıkta Yer Hizmetleri olan adı Yükseköğretim Yürütme Kurulu Toplantısında alınan kararla Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği olarak değiştirilmiştir. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programı öğrenci alımına 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında başlamıştır. Programın dili Türkçedir.  Programda kadrolu üç akademisyen bulunmaktadır. Ayrıca programda bazı uzmanlık gerektiren derslerde (İlk yardım, Temel bilgi teknolojileri gibi) alanında uzman akademisyenler de görev yapmaktadır. Programdaki derslerin ölçme ve değerlendirmesi yazılı sınavlar, ödev vb. uygulamalarla yapılmaktadır. Öte yandan derslerin dışında öğrencinin mesleki ve kişisel yaşamını olumlu etkileyebileceği düşünülen teknik geziler, konferanslar vb. aktiviteler hem MYO kapsamında hem de üniversitemizin ana kampüsünde gerçekleştirilmektedir.
      Programımıza kayıtlı öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS’lik ders yükünü başarıyla geçmesi ve 30 günlük zorunlu işyeri stajını da başarıyla tamamlaması gerekmektedir. Programa kayıtlı öğrencilerin derse katılımı zorunludur ve öğrencilerin derse katılımı, dönemdeki her bir ders için yüzde 70’tir. Her ders için uygulanan yazılı sınavların başarı notuna etkisinde vize sınavları yüzde 40, final sınavları ise yüzde 60 oranında etkilemektedir.
      Programda çeşitli senelerde başta sektör paydaşlarının önerilerini dikkate alarak bazı dersler kaldırılıp bunların yerine başka dersler konulmuştur. Bunun yapılmasındaki amaç öğrencilerin ve sektörün ihtiyaçlarının gözetilmesidir. Bu ders değişiklikleriyle eğitim öğretim faaliyetlerinin daha nitelikli hale geldiği düşünülmektedir. Bölüm akademisyenleri tarafından planlanan ders değişikleri Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Komisyonunda incelenip senatoda onaylandıktan sonra yürürlüğe girmiştir.
      Bursa Uludağ Üniversitesinde Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programında sektörün ve öğrencilerin ihtiyaçlarını gözeterek modern bir eğitim ve öğretimin sürdürülmesi programın ana hedeflerinden birisidir. Bu hedef doğrultusunda hem sektördeki gelişmeler hem de yükseköğrenimdeki gelişmeler yakından takip edilmekte ve ilgili paydaşların önerileri dikkate alınmaktadır. Bu doğrultuda ilerleyen yıllarda ihtiyaç duyulması halinde ders değişikliği veya derslerin içeriğinin değiştirilmesi gibi konularda düzenlemeler yapılacaktır.

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programının Eğitim Amaçları
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programının Eğitim Amaçları  aşağıdaki gibi tanımlanmıştır:
EA1- Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ile ilgili genel kavramları tanımlayabilen, yasal mevzuat, iş etiği, çevre, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bilgilere hâkim, temel işletme fonksiyonlarını bilen ve diğer disiplinlerle ilişkilendirebilen, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olan,
EA2- Sivil havacılıkta gerçekleşen operasyonlar hakkında bilgi vermek, bu operasyonel süreçlerde meteorolojik hadiselerin operasyonel süreçlerini nasıl etkilediğini ve bu operasyonel süreçlerde havacılık emniyeti ve güvenliği kavramlarının önemi hakkında bilgi sahibi olan,
EA3- Çalışma arkadaşlarıyla iletişim kurabilen, takım çalışmasına yatkın, bilişim teknolojisine hakim ve sosyal hayatlarında kullanabileceği bilgilere sahip olan,
EA4- Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerine Türk dilini kullanarak, yazılı ve sözlü iletişim yoluyla etkin şekilde sunabilen, bir yabancı dili kullanarak alanındaki dokümanları takip edebilen, kariyer ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahip bireyler yetiştirmektir.
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programının Misyonu
Sivil havacılık sektörünün gereksinim duyduğu bilgi, beceri ve donanıma sahip, etik değerlere sahip, mesleki yaşamı için gerekli olan teknolojiyi kullanabilen, yaşam boyu öğrenme ilkesini benimseyerek değişim ve yeniliğe açık nitelikte insan kaynağını yetiştirmektir.
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programının Vizyonu:
Sivil havacılık eğitimi alanında ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan ve mezunlarının sektör paydaşları tarafından tercih edildiği bir program olmaktır.
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programının Misyonu ve Vizyonu Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu web sitesinde yer alan MEDEK menüsü altında kamuoyu ile paylaşılmaktadır.
 
MEDEK Program Çıktıları
PÇ1. Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
PÇ2. İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
PÇ3. Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.
PÇ4. Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program vb.) etkin kullanır.
PÇ5. Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
PÇ6. Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini Türk dilini kullanarak yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.
PÇ7. Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
PÇ8. Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
PÇ9. Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.
PÇ10. Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.
MEDEK Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Program Çıktıları
SHUİ PÇ1. Sivil havacılıkla ilgili temel kavramlarını açıklar.
SHUİ PÇ2. Ulusal ve uluslararası havacılık kurallarını açıklar.
SHUİ PÇ3. Atmosferde oluşan meteorolojik durumları tanımlar, uçuş için tehlikeli meteorolojik
hadiseleri sıralar, havacılıkta kullanılan meteorolojik rapor ve dokümanları yorumlar.
SHUİ PÇ4. Havalimanlarında oluşabilecek güvenlik problemlerine yönelik ulusal ve uluslararası
mevzuat ve yönetmelikleri açıklar.

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı Bilgi Paketi
 




 


Bilgi

Okunma Sayısı: 188
Eklenme Tarihi: 16.06.2025 14:16:39
Güncelleme Tarihi: 23.06.2025 09:28:07

Paylaş