Dış Ticaret Programi

Ithalat-Ihracat programinin temel amaci; Türk ekonomisinin can damari olan dis ticaret alaninda donanimli, konusunda uzman ve deneyimli isgücü ihtiyacini karsilamaktir. Dis ticaret departmanlari isletmelerin sürekli gelisen ve gelecek vaat eden birimlerdendir. Bu birimlerde istihdam edilecek elemanlarin konusunda uzman ve egitimli olmasi, isletmelerin disa açilmalarini kolaylastirici bir faktördür.

Yenisehir Ilçesinin ekonomisi tarima dayali oldugundan ticareti de tarim ile ilgili olarak gelismistir. Ilçenin sebze üretiminde birinci ürün olan biberin bulunmasi ve diger yas sebze ve meyve ürünlerinin üretildigi bölgelere yakinligi sebebiyle her yil 40-50 kadar yas sebze ve meyve ihracati yapan firma faaliyet göstermektedir. Firmalar ilçede paketleme tesisleri de kurarak, ilçeyi yas meyve ve sebze ihracat merkezi haline getirmeye baslamislardir. Yenisehir Havaalaninin programli olarak kargo uçak seferlerinin baslamasiyla da Yenisehir' in tarim ürünleri ihracatinda bir merkez olmasi beklenmektedir. Bu baglamda Bursa'nin da bir sanayi sehri olmasi ve sanayiinin de Ithalat ve Ihracata yönelik faaliyetlerinin agirlikta oldugunu vurgulamak gerekir.

Ülkemiz, AB ile yaptigi Gümrük Birligi anlasmasi ve Birlige üyelik çabalari çerçevesinde Birlik Yasalarina uyum çalismalari sonucu yaptigi düzenlemelerle; ürünlerin insan sagligi ve güvenligine uygunlugunu saglayacak çesitli kurallar getirmistir. Bu standartlar özellikle AB tarafindan dis ticareti yönlendirici bir unsur olarak uygulanmaktadir. AB'ye ihraç edilecek ürünlerde bu standartlarin varliginin sart kosulmasi , tarim üreticilerinin de ancak birlik araciligiyla ihracat yapabilecekleri gibi kurallar; üreticilerin ve ihracatçilarin bilinçlenmesi geregini ve üniversiteyle özellikle de dis ticaret programiyla Isbirligini gerekli kilmaktadir.

Meslek yüksek okullarinin amaci Dis Ticaret departmanlarina vasifli ara eleman yetistirmektir. Ögrencilerin mesleki uygulama yapabilmelerine imkan saglamak üzere isletmeler ile uygulama protokolleri yapilarak, egitim altyapisi güçlü, performansi yüksek ve bilgili ögrenciler yetistirilmesi ve ekonomiye katkida bulunmalari hedeflenmektedir.

Mezun olan ögrenciler ; dis ticaretle ugrasan isletmelerde, bankalarin kambiyo bölümlerinde, gümrük komisyoncularinin yaninda, nakliye firmalarinda ve sinavlarda basarili olduklari takdirde B Karnesi alarak Gümrük Müsavir Yardimcisi ünvani ile çalisabilmektedirler.



Bilgi

Okunma Sayısı: 9852
Eklenme Tarihi: 7.10.2019 23:29:47
Güncelleme Tarihi: 10.02.2025 09:50:42

Paylaş