Yenisehir


Yenisehir, Bursa ilinin bir ilçesidir. Sehir Merkezinin dogusunda ve merkeze uzakligi 61 Km.dir. Bursa'nin Ilk havaalanina sahiptir. Ilçe ekonomisi tarim ve hayvanciliga dayanmaktadir. Özellikle tarimsal ürün ihracatinda Bursa'nin ilk sirada gelen ilçesidir. Domates ve biberi dünyaca ünlüdür. Bölgede iliman Marmara iklimi görülür.

Tarihçe

Bizanslilar tarafindan kurulan Yenisehir, sulak alani ve Iznik'e yakinligi dolayisiyla Bizans Ordusu'nun Anadolu seferlerinde kullandigi bir üs olmustur. Osman Gazi, Koyunhisar savasiyla sehri ele geçirmistir. Ardindan kisa bir süre için baskent olmustur ve Bursa'nin alinmasiyla bu görevi anakente devretmistir. Bursa ilinin gelismekte olan ilçelerinin basinda gelmektedir.

Osmanli Devleti'nin ilk baskenti

Yenisehir’ in bilinen tarihi 14. yüzyil’ in baslarina kadar uzanir. Her ne kadar daha önceki yüzyillarda bu yörede “NEOPOLIS” adinda Bizans sehrinin varligindan bahsedilse de, bu konuda ciddi bir belgeye rastlanamamistir.

Osmanlinin beylikten devlet haline geçtigi yillarda Köprühisar ve Yarhisar’in zapt edilmesinden sonra Yenisehir ovasina da topraklarina katan Osman Bey bu bölgeyi gazilerine kiliç hakki olarak yurt edinmeleri için vermistir. Yenisehir ilk defa o zaman iskana açildigi için bu isim ile bilinir olmustur. Ismail Hakki UZUNÇARSILI’nin Osmanli Tarihi adli kitabinda da “Ovada bir Türk sehri kurulmus ve harp sahasina yakin olmasi dolayisiyla karargah yapilmistir” ifadesine yer verilmistir.

Bu bilgiler isiginda Yenisehir’ in bir Türk sehri olarak kuruldugu ve ikamete açildigi anlasilmaktadir. 680 yillik bir Türk sehri olan Yenisehir 27 Ekim 1920 ile 6 Eylül 1921 tarihleri arasinda Yunan isgaline ugramis, 6 Eylül 1921 tarihin de isgalden kurtarilmistir. Köylerin kurulusu ise daha eskiye dayanmaktadir, örnegin Yarhisar köyünün Bizans döneminde Tekfur Kislasi oldugu bilinmektedir. Ayni sekilde Akbiyik ve Süleymaniye köylerinde Bizans döneminden kalma tarihi kalintilara ( Kale ) rastlanmistir. Osmanlilar sehirde birçok tarihi eser insa etmislerdir. Günümüze kadar gelen eserlerden ilçe merkezinde ki 17 camiden 10 tanesi Osmanli dönemine aittir. Yine köylerde de yapilan camilerin ve hamamlarin bir kismi Osmanli döneminde yapilmistir. Ilçedeki diger tarihi eserler Babasultan Zaviyesi, Sinanpasa Camii ve Kervansarayi, Çiftehamamlar, Süleymanpasa Camii ve Türbesi, Saray Hamami, Semaki Evi.

Yenisehir tarihi anlatilirken Osmanli Imparatorlugunun kurucusu Osman Bey’ in çocuklugunun Yarhisar köyünde geçtigi, Koyunhisar ovasinda Bizanslilara karsi büyük zaferler kazandigi, Osmanlilarin batiya dogru ilerlemelerini kolaylastirmistir. Yapilan bu savaslarda Osman Bey’ in kardesi Aydogdu Bey sehit düsmüstür, mezari halen Koyunhisar Köyünde bulunmaktadir. Kurtulus savasinda da ilçemiz çete savaslarina sahne olmus, Marmaracik ve Derbent köylerinde yasayan Rum ve Ermeniler yöre halkina çok zarar vermislerdir. Çanakkale savasinda sehit olan ve Ingiliz muhribinin batmasina sebep olan top mermisini topa yerlestiren asker oldugu söylenen Çanakkale zaferinde büyük payi olan Müstecip Onbasi ilçemiz Orhaniye köyünden olup, mezari da ayni köyde bulunmaktadir.

Kültür ve Turizm


Bursa'nin 45 km dogusunda yer alan Yenisehir antik çagda Neopolis olarak taniniyordu. Osman Gazi döneminde Osmanli topraklarina katilan ilçe, Osman Gazi tarafindan gazilerine kiliç hakki adiyla yurtluk olarak verilmistir. Iskana açilan yerde kurulan kent Yenisehir adini almistir.

Osmanli döneminden kalan zengin tarihi eserlere sahip Yenisehir'de Osman Gazi' nin yaptirdigi saraydan arda kalan Saray Hamami, I. Murad döneminden kalma Postinpus Baba Zaviyesi, XIV. yüzyilda insa edilen Voyvoda Cami (Çinarli Cami), XVI. yüzyilda yapilmis olan Koca Sinan Pasa Külliyesi, Bali Bey Cami, Orhan Bey tarafindan yaptirilan Ulu Cami, Süleyman Pasa Külliyesi, 1645'de Yenisehirli Deli Hüseyin Pasanin yaptirdigi Çifte Hamam, Yarhisar Köyü Orhan Cami ve Saat Kulesi görülmeye deger tarihi yapilardir.


Yenisehir Semaki Evi Müzesi


Bursa'ya 55 km. uzakliktaki Yenisehir Ilçesi merkezinde bulunmaktadir.
Iran'in Semah kasabasindan Anadolu'ya gelerek Yenisehir'e yerlesen Semaki ailesi tarafindan tahminen 18.yüzyilda yapilmistir. Iki katli evin zemin katinda taslik, saginda mutfak ve kiler, solunda iki kislik oda bulunmaktadir.Mutfak duvarina bitisik ahsap merdivenlerle üst kata çikilir. Bahçeye bakan ön cephe revak seklinde kemerli bölümlerle disa açilmaktadir. Solda eyvanli sofaya açilan bir bas oda, sagda biri büyük, digeri küçük iki oda bulunmaktadir. Evi süsleyen nebati motifli ve manzara dekorlu kalem isleri 19.yüzyila aittir.
Bahçede bulundugu söylenen hamam kismi bugün yoktur.
Yenisehir Semaki Evi Müzesi Pazartesi disinda her gün mesai saatlerinde ziyarete açiktir.


Nüfus

  • Köylerde yasayan nüfusumuzun sehir merkezinde yasayan nüfusa orani % 52,4 dür.

  • Ilçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayimina göre 54 835'dir. Bunun 26 068'si ilçe merkezinde, 28 767'i ise kasaba ve köylerde yasamaktadir.

  • Ilçe baglisi olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bagli; 61 köy ve 10 mahalleden olusmaktadir.

  • Ilçenin ana gelir kaynagi tarimdir. Toplam nüfusumuzun %78,7 si tarim ile geçinmektedir. Tüm köylerimiz tarimsal üretim ile geçimini saglamakta olup bunun yaninda ilçe merkezi nüfusunun da 14.380 kisisi tarimsal üretim ile geçimini saglamaktadir.

  • Nüfus Yogunlugu: 71 /km2

  • Nüfus Artis Orani: % 3,45

  • Yenisehir Nüfusunun Bursa Nüfusuna Orani: % 2,6

  • Köylerin Nüfusunun Yenisehir Nüfusuna Orani: % 52,4  

Karayolu Ulasimi
Yenisehir, kuzeyindeki Iznik ilçesinden 25 km ,güneyindeki Inegöl ilçesinden 27 km , batisindaki Bilecik ilinden 40 km ve dogusundaki Bursa ilinden 55 km mesafe uzakliktadir. Her dört sehirden de Yenisehir'e tarifeli otobüs seferleri yapilmaktadir. 
Havayolu Ulasimi
Yenisehir Uluslararasi Havaalani'ndan dünyanin heryerine sivil havacilik ve kargo tasimaciligi yapilmaktadir. Bununla birlikte Ankara, Istanbul, Izmir ve Trabzon'a tarifeli seferler mevcuttur.



Bilgi

Okunma Sayısı: 19023
Eklenme Tarihi: 7.10.2019 23:29:47
Güncelleme Tarihi: -

Paylaş