Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ali Riza Yildiz, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) asli üyeligine seçildi.
Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) 60. Genel Kurulu'nda Akademi üyelerinin oylamasi sonucu; 5 Konsey Üyesi ve 19 yeni Akademi Üyesi seçildi. 113’ü Asli Üye, 20 Asosiye üye, 72 Seref Üyesi olmak üzere 203 seçkin bilim insanindan olusan TÜBA Genel Kurul toplantisinda akademi üyelerinin katilimiyla gerçeklesen oylama sonucu BUÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisligi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ali Riza Yildiz TÜBA Asli Üyeligi’ne seçildi. 2015 yilinda TÜBA GEBIP(Üstün Basarili Genç Bilim Insani) Ödülü’nü alan ve 3 yil TÜBA-GEBIP üyesi olan Prof. Dr. Ali Riza Yildiz, 2020 Yilinda TÜBA Asosiye üyeligine ve 2 Aralik 2023 tarihinde de TÜBA Asli üyeligine seçilmeyi basardi.
“ÜNIVERSITEMIZ IÇIN AZIMLE ÇALISMAYA DEVAM EDECEGIM”
Konu hakkinda açiklamada bulunan Prof. Dr. Ali Riza Yildiz; “Karsilastigim birçok zorluklara karsin yurt içi ve yurt disi üniversitelerde sabir, azim ve kararlilikla sürdürdügüm akademik çalismalarimin takdir görmesi neticesinde Türkiye’nin alaninda en seçkin bilim insanlarindan olusan TÜBA’ya Asli üye olmaktan çok mutlu oldum. Bu benim için büyük onurdur. Hayata geçirecegim yeni projeler ile mezunu ve mensubu oldugum Bursa Uludag Üniversitesi’nin marka degerinin arttirilmasi için elinden gelen gayreti göstermeye devam edecegim” dedi.
REKTÖR YILMAZ’DAN TEBRIK
BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yilmaz da yayimladigi mesaj ile TÜBA Asli Üyeligine seçilen Prof. Dr. Ali Riza Yildiz’i tebrik ederek, arastirma faaliyetlerini sürdürmesi konusunda her türlü destegi vermeye devam edeceklerini vurguladi.
TÜBA HAKKINDA BILGI;
TÜBA; Türkiye’de, bilim alanlarinda arastirmalari, bilimci kisiligini, arastiriciligi özendirmek, bu alanlarda emegi geçenleri onurlandirmak, gençleri, bilim ve arastirma alanina yöneltmek, ülkemizdeki bilim insanlarinin ve arastirmacilarin toplumsal statülerinin yükseltilmesi ve korunmasina çalismak, bilim ve arastirma standartlarinin uluslararasi düzeye çikartilmasina yardim etmek amacini tasiyor. Akademide; asli üye, asosye üye ve seref üyesi olmak üzere üç tür üye bulunuyor. Asli üye; “Ulusal veya uluslararasi saygin kuruluslardan ödül veya madalya almis olmak. Kendi adiyla anilan kesif, icat, teori ve modellere sahip olmak ve/veya adi klasik kitaplara veya derleme makalelere geçmis olmak. Uluslararasi bilim atiflari kataloglarinda genel kabul görmüs yüksek sayida atif almis olmak” sartlarini tasiyan seçkin bilim insanlari arasindan seçiliyor.
PROF. DR. ALI RIZA YILDIZ’IN ÖZGEÇMISI;
Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini Bursa Uludag Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisligi Bölümü’nden aldi. Amerika Birlesik Devletlerinde bulunan Michigan Üniversitesi ve Mississippi State Üniversitelerinde Makine Mühendisligi ve Havacilik Mühendisligi Bölümlerinde doktora sonrasi arastirmaci olarak çalisti.
2015 ve 2017 yillarinda TÜBITAK Bilim Tesvik ödülü, TÜBA-GEBIP (Üstün Basarili Genç Bilim Adami Ödülü) ve Orta Dogu Teknik Üniversitesi(ODTÜ) Prof. Dr. Mustafa Parlar Bilim Tesvik ödülüne layik görülmüstür. Web of Science H-indeks degeri 62, güncel atif sayisi 7362’dir. Google Scholar atif sayisi 10445, H-indeks’i 65’dir.
2023 yilinda yayinlanan ve Amerika Birlesik Devletleri ve Hollanda’dan bilim insanlarinin yer aldigi bir ekip tarafindan hazirlanan dünyanin en etkili bilim insanlari listesinde Bursa Uludag Üniversitesinde 1. sirada Türkiye deki tüm akademisyenler içerisinde 33. sirada yer almistir.
Prof. Yildiz, Bursa Uludag üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisligi Bölümünde ögretim üyesi olarak çalismakta ve Makine Mühendisligi Bölüm Baskanligi’ni yürütmektedir. 2020-2022 yillari arasinda TUSAS-TAI(Türk Havacilik ve Uzay Sanayi A.S.) Bursa Uludag Üniversitesi Ar-Ge Merkezinde, Ar-Ge Merkezi Müdürü olarak görev yapti ve yerli hava araçlarinin gelistirilmesine yönelik farkli projelerde görev aldi.
TÜBITAK-ARDEB, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanligi destekli San-Tez projelerinde yürütücü olarak görev yapmistir. Oyak-Renault Otomobil Fabrikalari Ar-ge Merkezi, Yesilova Holding Ar-Ge Merkezi, Coskunöz Holding Ar-ge Merkezi, Toksan Ar-Ge Merkezi gibi çesitli firmalarin çok sayida TÜBITAK TEYDEB destekli Ar-Ge projelerinde optimum ürün gelistirmeden sorumlu danisman olarak görev alarak Bursa Sanayi kuruluslarinin ürün gelistirme süreçlerine katkida bulunmustur.
Prof. Yildiz, Ar-Ge ve Sanayi Iliskilerinden sorumlu Rektör Danismanligi, TÜBITAK TEYDEB yürütme komitesi üyeligi, Üniversite Senatörlügü, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardimciligi, Makine Mühendisligi, Endüstri Mühendisligi, Mimarlik ve Matematik Bölüm Baskanliklari, YÖK-ÜAK Üniversiteler Arasi Kurul Üyeligi, Fakülte Kurulu Üyeligi, Fakülte Yönetim Kurulu Üyeligi, Yüksek Okul Müdürlügü gibi çok sayida idari görevde bulunmustur.