İSGDİEM, TÜRKİYE’YE VE AVRUPA’YA ÖRNEK OLACAK
 İSGDİEM, TÜRKİYE’YE VE AVRUPA’YA ÖRNEK OLACAK

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü ile İnşaat Müteahhitleri ve Sanayicileri İş İnsanları Derneği (İMSİAD) ortaklığında yürütülen AB projesi kapsamında yapımı tamamlanan Dijital İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Merkezi (İSGDİEM) hizmete açıldı.

İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi (IOHS) Hibe Programı bünyesinde BUÜ ve İMSİAD ortaklığında yürütülen AB projesinde sona gelindi. BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Süleyman Çelik, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Sedat Yenidünya, Rektör Yardımcıları, BUÜ İSG Koordinatörü Prof. Dr. Nurettin Yamankaradeniz, İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alpaslan Şenocak, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve davetlilerin katıldığı programda proje kapsamında hayata geçirilen İSGDİEM’in açılışı gerçekleştirildi. Etkinlik, Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde yapılan belge takdim töreni ile devam etti.

REKTÖR KILAVUZ; “BU MERKEZ, TOPLUMA HİZMET HEDEFİNİN VÜCUT BULMUŞ HALİDİR”

Törende konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, göreve geldiklerinde öğrenci memnuniyeti ve toplumla bütünleşmiş üniversite modellerine odaklandıklarını vurguladı. Üniversitelerin eğitim-öğretim faaliyetlerine odaklanmak, bilimsel ve teknolojik araştırmalarla refah düzeyinin yükseltilmesine vesile olmak ve topluma hizmet etmek gibi görevlerinin bulunduğunu aktaran Prof. Dr. A. Saim Kılavuz; “Üniversitelerin asli görevlerinden olan topluma hizmet konusunda hassasiyetle çalışmaya devam ediyoruz. Bilim üretiyor, öğrencilere en iyi eğitimi vermeye gayret ediyoruz. Tüm bunları bir arada yürütmeye gayret gösteriyoruz. İşte bugün açılışı yapılan Dijital İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Merkezi de tam da bu anlamda yapılan faaliyetlerin vücut bulmuş halidir. Toplumun her katmanına hitap eden bir projedir. Rektörlük olarak oluşturduğumuz İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğümüzün başlattığı ve sonuçlandırdığı bir projedir. Göreve geldiğimizde bu alanda yapılan envanter çalışmaları yok denecek kadar azdı. Bugün gelinen noktada her anlamda iş sağlığı ve güvenliği konusunda detaylı bir çalışma yaptık. Elimizde bilgiler mevcut” diye konuştu.

Hedeflerinin insan sağlığı ve refahını yükseltmek olduğuna işaret eden Rektör Kılavuz; “Biz yaptığımız tüm bu çalışmalarla bir tek insanın hayatını kaybetmesine engel olursak veya onların sağlıklı bir şekilde çalışmasına vesile olursak işte o zaman görevimizi layıkıyla yerine getirmiş oluruz. İnsanımıza değer verirsek, onun hayatta kalmasına ve sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam etmesine öncülük edebilirsek faydalı bir iş yapmış olacağımıza inanıyoruz. Projede emeği geçen herkese gönülden saygılarımı iletiyorum. Merkezimizin; Üniversitemize, Bursa’mıza, Türkiye’ye ve insanımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

MESLEKİ BİLİNÇLENDİRME SAĞLAYACAK

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Süleyman Çelik ise projenin son derece duyarlı ve örnek teşkil edecek bir çalışmanın ürünü olduğunu vurguladı. İş hayatı boyunca karşılaştığı meslek kazalarından örnekler veren Başkan Vekili Süleyman Çelik; “İşveren ve çalışanlar açısından mesleki kazaların önlenmesine yönelik bilinçlendirme faaliyetlerinin arttırılması gerekiyor. Bu kapsamda da açılışı yapılan merkezin sektör temsilcilerine çok kıymetli faydalar sağlayacağına inanıyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak bu anlamda yapılan her çalışmaya destek olduk, olmaya da devam edeceğiz. Hayırlı ve uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANI ERDEM’DEN ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNE TEŞEKKÜR

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de konuşmasına Bursa Uludağ Üniversitesi yönetimine teşekkür ederek başladı. Üniversitenin yıllardır kente karşı kapalı bir vaziyette olduğunu vurgulayan Başkan Turgay Erdem; “Görüyorum ki artık üniversitemiz halkla, sivil toplumla, kamu kurumlarıyla ve sanayicilerle birlikte ortak projeler üretiyor. Olması gereken de budur. Bundan dolayı da Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’u ve tüm yöneticileri tebrik ediyorum. Bizler de belediye dönemi öncesinde mimar olarak inşaat sektöründe çalışmalar yapıyorduk. İş sağlığı ve güvenliği konusunda çok sayıda kazaya veya ihmale şahit olduk. Sektörde böylesi merkezlerin açılmasını büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Nilüfer Belediyesi olarak küçük de olsa projeye katkıda bulunduk. Projenin asıl yürütücülerini gönülden tebrik ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Programda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Sedat Yenidünya, son derece başarılı ve örnek gösterilecek bir projenin hayata geçirildiğini belirtti. Merkezin yoğun bir talep göreceğine inandığını söyleyen Genel Müdür Yardımcısı Sedat Yenidünya, bundan sonraki süreçte de kurum olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarının altını çizdi.

FARKLI SEKTÖRLERE DE HİZMET VERECEK

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç ise projenin paydaşı olmaktan dolayı büyük bir memnuiyet duyduklarını aktardı. Dernek olarak ilk hedefleri olan iş güvenliği ve sanayi-üniversite işbirliği kavramlarını proje sayesinde hayata geçirdiklerini vurgulayan Mustafa Andıç; “Bu merkez, bize göre her yere her ülkeye örnek olacak bir projedir. Bizler önce kendi personelimizi ve yöneticilerimizi buraya getirecek ve bilinçlendirme yapacağız. Ayrıca bu merkez sadece inşaat sektörü için değil, farklı çok sayıda sektörün de yararlanabileceği bir yer olacak. Sektörümüzde yaşanan iş kazalarını en aza indirmek için çalışıyoruz. Merkezimizin bu konuda çok büyük katkılarının olacağına inanıyoruz” dedi.

“AVRUPA’DA BİLE BU LİTERATÜR YOKTU”

BUÜ İSG Koordinatörü Prof. Dr. Nurettin Yamankaradeniz de; "2019 yılında hibe programı çerçevesinde, Bursa Uludağ Üniversitesi olarak projeye başvurduk. Proje kabul edildikten sonra kalıcı hale getirmek için üniversite içerisinde bir tesis inşa ettik. Projeye baktığımız zaman, yöneticileri hedef alıyor. Bu zamana kadar 6331 sayılı iş kanunu çıktıktan sonra devamlı çalışanlar hedef alındı. Ama bu proje üzerinde yöneticiler hedef alındı. Özellikle inşaat sektörüne baktığınız zaman işverenler, şantiye şefleri, ustabaşıları hedef grup olarak seçtik. Avrupa'da bile bu literatür yoktu. Bir diğeri de kalıcı eğitim merkezi kurmaktı. Ancak klasikleşen iş güvenliği eğitimlerin dışında teknolojik tabanlı simülasyon odalarının olduğu ve patentli olan 5 duyu sınıfının olduğu merkez oluşturduk. Buraya gelenlerin keyifli, öğretici ve farklı eğitim almasını istedik. Proje bazında inşaat sektörünü hedef aldık. Ancak proje bitiminde ise otomotiv, kimya ve tekstil sektörü gibi farklı sektörlere de hizmet edecek merkez olacaktır” dedi.

Programın son kısmında ise Güvenli İnşaat İçin Bilinçli Kadro Projesi’ne ait eğitim programını başarıyla tamamlayan kursiyerlere ve projeye destek veren firma temsilcilerine belgeleri takdim edildi.

   

     

     

     

     

    

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [28-Tem-2022]

Haber Görüntüleme : [1.249]