Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde Uluslararası Gürültü Farkındalık Günü Etkinlikleri Yapıldı
 Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde Uluslararası Gürültü Farkındalık Günü Etkinlikleri Yapıldı

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde Uluslararası Gürültü Farkındalık Günü Etkinlikleri Yapıldı

 

Dünyada 22. si kutlanan Uluslararası Gürültü Farkındalık Günü kapsamında Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde çok çeşitli etkinlikler yapıldı. “Okulda Gürültü Kirliliği, Nedenleri, Etkileri ve Kontrol Edilmesi” adlı TÜBİTAK 1001 AR-GE projesi kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler, ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde de faaliyet gösteren Presmetal Firması’na bağlı PechoM Markası’nın etkinliğe katılımıyla bu yıl daha da renkli geçti. Etkinliğe Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muammer Demirel, proje yürütücüsü Doç. Dr. Mızrap Bulunuz, yardımcı araştırmacılar Doç. Dr. A. Yurdun Orbak, Doç. Dr. Nermin Bulunuz, Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri ve öğretim elemanları, Presmetal Firması’nın Endüstriyel Sessizleştirme konusunda faaliyet gösteren PechoM Markası yetkilileri, bursiyerler Jonida Kelmendi, Nihal Coşkun, F. Umut Aydın ile bu dönem Topluma Hizmet Uygulamaları kapsamında projede görev almış olan öğretmen adayları katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Fakülte Dekanı Prof. Dr. Muammer Demirel yürütülen projenin önemini yaşadığı deneyimlerden örnekler vererek katılımcılara açıkladı. Gerek fakültede gerekse okullarda gürültü farkındalığının oluşturulması ve gürültünün azaltılması için akustik iyileştirme yapılmasının gerekliliğini vurguladı. Bu çerçevede Presmetal Firması’na bağlı PechoM Markası’ndan konu ile ilgili yürütülecek çalışmalara destek beklediğini belirtti.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Mızrap Bulunuz okulda gürültü kirliliğinin nedeni olarak çoğunlukla çocukların gösterildiğini ancak çocukların henüz gelişimini tamamlamamış bireyler olduğunun göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Dr. Bulunuz, çocukların: 1)Tehlikeli gürültü kaynaklarını bilemedikleri, 2)Gürültünün tehlikelerinin farkında olmadıkları ve 3) Bunlardan kendilerini nasıl koruyacaklarını bilmedikleri için mutlaka yetişkinler tarafından korunmaya ihtiyaçları olduğunun altını çizdi. Çocuklar ne dil ne de işitsel gelişimlerini tamamlamamış oldukları için gürültünün her ikisi için de tehdit oluşturduğuna değinildi. Gürültünün 35 olumsuz etkisinin kısaca vurgulanmasının ardından  Presmetal İş Geliştirme Bölümü’nde Endüstriyel Tasarım Mühendisi olarak görev yapmakta olan Ece Akbarut ve Ar-Ge Mühendisi olarak görev yapmakta olan Erdem Dombaylı tarafından yapılan  gösteri deneyleri katılımcılarla paylaşıldı. Presmetal Firması Genel Müdürü Serkan Atay ve İş Geliştirme Müdürü Ozan Eryılmaz’ın da katılımıyla gerçekleşen gürültü farkındalık günü eğitimcilerle bu alanda uzman mühendis ve yetkilileri bir araya getirdi. Ece Akbarut’un sesin ne olduğu ve nasıl yayıldığı ile ilgili sunumudan sonra müzik kutusu ile gerçekleştirdiği eğlenceli ve öğretici gösteri katılımcılar ile paylaşıldı. Gerçekleştirilen gösteride üzerinde durulan konu sesin farklı maddeler üzerindeki yayılımının farklı geri dönüşler göstermesiydi, bu da ses ile etkileşime geçecek malzemenin önemini ve bu işin profesyonel bir şekilde yapılması gerektiğini gösteriyordu.  Daha sonra akustik kamera ile gürültüye sebep olan ses kaynaklarının nasıl tespit edildiği projeksiyondan uygulamalı olarak gösterildi. Son olarak kapalı bir ortamda meydana gelen sesin nasıl yayıldığı, çınlanım ve yankı yaptığı animasyon videolarla katılımcılarla paylaşıldı.

Presmetal Firma sunum ve gösterilerinin ardından proje bursiyeri Jonida Kelmendi öğrencilerin seslerini doğru kullanımına yönelik hazırlanan afiş ve videoyu katılımcılarla paylaştı. Ses Seviyeleri adlı videoda öğrencilere dört ses düzeyi tanıtıldı. Dördüncü ve en yüksek seviye okul bahçesi veya spor salonu için; üçüncü seviye sınıfta ya da bir topluluğa konuşurken; ikinci seviye grup sesi; birinci seviye ise fısıltı sıra arkadaşı ya da yakında bulunan kişilerle kullanılması gereken düzey, son olarak da sıfır yani hiç konuşulmaması gereken durumlarla ilgili örneğin okul koridorunda yürürken, öğretmen ders anlatırken/birisi konuşurken sessiz olunması gerektiği gösterildi. Topluma hizmet uygulamaları dersi kapsamında çeşitli okullarda  “Gürültü Farkındalık” eğitimleri ve etkinliklerini gerçekleştiren öğretmen adayları adına Kader Dönmez ve Zeliha Eren adlı öğretmen adayları söz aldı. Öğretmen adaylarının paylaşımları büyük ilgi görürken, proje okullarındaki öğrencilerin “Gürültü” konulu şiirleri ve çizdikleri resimler katılımcılar ile paylaşıldı. Bursiyerler ve projede görev almış bazı öğretmen adaylarının özenle hazırlamış olduğu sergi A blok zemin katta katılımcıların görüşüne açıldı. Etkinliğin sonunda davetliler bu sergi alanına yönlendirildi. Etkinliklere ve sergiye bölümün öğretim üyeleri, Presmetal Firma yetkilileri ve projede bu dönem görev almış olan öğretmen adayları tarafından da büyük ilgi gösterildi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [05-Haz-2017]

Haber Görüntüleme : [1.516]