Dresden-Bursa Müzik Öğretmen Adayları Buluşması
 Dresden-Bursa Müzik Öğretmen Adayları Buluşması

Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı ve Dresden Carl Maria von Weber Müzik Üniversitesi (Die Hochschule für Musik Carl Maria von Weber Dresden) Müzik Pedagojisi Bölümü arasındaki işbirliği sonucunda koordinatörlüğünü Prof. Dr. Alexis KİVİ ve Prof. Dr. Sezen ÖZEKE’nin üstlendiği “Musikunterricht im Dialog” (Müzik Dersi Dialogları) başlıklı uluslararası proje başarıyla tamamlandı. Türkiye ile Almanya arasındaki okul ve gençlik değişimleri yoluyla bu iki ülkeden gençlerin karşılaşması, güçlendirilmesi ve sosyal katılımını hedefleyen proje Gençlik Köprüsü Türkiye-Almanya (Die Deutsch-Türkische Jugendbrücke) programı kapsamında destek görmeyi hak ederek 7 Şubat – 13 Mart 2022 tarihleri arasında gerçekleşen çalışma ziyaretleri (study visit) ile tamamlandı.  Yürütülen bu proje kapsamında Almanya’nın Saksonya eyaletinin merkezinde bulunan Dresden şehrindeki Carl Maria von Weber Müzik Üniversitesi (Die Hochschule für Musik Carl Maria von Weber Dresden) Müzik Pedagojisi Bölümü ve Bursa Uludağ Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı arasında karşılıklı öğrenci değişimi yapılması amaçlandı ve program kapsamında Almanya ve Türkiye’deki Müzik Öğretmen adaylarının buluşmaları sağlandı. Bu sayede öğrencilerin Türkiye’yi ve Almanya’yı ve Türk-Alman müzik eğitim sistemlerini daha yakından tanıyarak okullardaki müzik dersleri hakkında kapsamlı bilgi sahibi olmaları ve müzik yoluyla Türk-Alman kültürünü tanıma fırsatı yakalamaları hedeflendi.

Proje 07-15 Şubat 2022 tarihleri arasında BUÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalından 7 öğrencimizin Prof. Dr. Sezen ÖZEKE rehberliğinde Almanya’nın Dresden (ve Berlin) şehirlerine ziyaretiyle başladı. Devamında da 02-13 Mart 2022 tarihleri arasında Dresden’den Prof. Dr. Alexis KİVİ rehberliğinde 5 müzik eğitimi öğrencisinin Bursa’ya (ve İstanbul’a) gelerek üniversitemizi ve okulları ziyaretiyle tamamlandı. Projeye katılan Türk ve Alman öğrenciler, gerek sınıf içinde gerekse sınıf dışında birlikte yaptıkları etkinlikler ve paylaşımlara yönelik olumlu geribildirimlerle ayrıldılar. Öğrenciler kazanımlarının çok büyük olduğunu, önyargılarının kırıldığını, proje aracılığıyla kısa sürede yoğun bir bilgi alışverişinin yaşandığını, müzik öğretmenliğine yönelik uygulamalarının daha da anlam kazandığını ve öğretmenlik mesleğine bakış açılarının değiştiğini ve en önemlisi derin arkadaşlık bağlarının oluştuğunu dile getirerek, projenin hayatları boyunca unutamayacakları bir deneyim olarak hafızalarında yer edeceğini belirttiler.

Okul ziyaretlerinin yanı sıra BUÜ Sürdürülebilir Kampüs Koordinatörlüğünün düzenlediği “Sürdürülebilirlikle Tanışıyoruz” etkinliğinde Müzik Eğitiminde Sürdürülebilirlik kavramını ve bu konuda Almanya’da yapılan çalışmaları paylaşan Prof. Dr. Alexis KİVİ, proje ekibine katılan öğretmen adaylarıyla yaptığı sürpriz uygulama örnekleriyle dikkat çekti.  

Projenin Türkiye ayağında Eğitim Fakültesi Dekanlığını da ziyaret eden Türk ve Alman öğrenciler Dekan Prof. Dr. Salih ÇEPNİ ev sahipliğinde çok özel ve verimli bir diyalog gerçekleştirdiler. Öğrencilerin bireysel alanlarından öğretmenlik mesleğine ve müzik eğitim sisteminden öğretmen yetiştirmeye kadar yapılan uygulamaların derinlemesine konuşulduğu bu ziyaret öğrenciler için ders niteliğinde bir görüşme oldu. Eğitimin böyle kısa dönem projelerle desteklenmesinin önemine dikkat çeken Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih ÇEPNİ ise bu tür projelerdeki çabaların öğrencilerimize kültürel işbirlikleri yoluyla deneyimli, açık görüşlü ve empati duygusu yüksek birer öğretmen ve en önemlisi dünya görüşüne sahip bir “insan” olarak yetiştirilmesi konusunda farkındalık kazandırmak olduğunu belirtti

Bu projenin önemli kazanımlarından bir diğeri de 1936 yılında ülkemize gelerek ikinci vatanı olan Türkiye’de Cumhuriyet dönemi müzik eğitimine ve müzik öğretmeni yetiştirilmesine önemli katkı sağlayan eğitimci, besteci, orkestra şefi, konser piyanisti Eduard Zuckmayer’in anılması idi. Türkiye ile Almanya arasında müzik yoluyla oluşturmak istenilen bu köprüde bu iki ülke için de çok önemli ve değerli bir müzik insanı Prof. Eduard Zuckmayer’ın Türkçe’ye uyarladığı Alman halk şarkısı “Dostluk” (Freundschaft) parçası tüm değişim boyunca hem Türkçe hem de Almanca olarak çeşitli platformlarda birlikte seslendirildi.

Projenin Türkiye ayağındaki koordinatörü Prof. Dr. Sezen ÖZEKE, desteklerinden ötürü Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörlüğüne, Eğitim Fakültesi Dekanlığına ve tüm Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı öğrenci ve öğretim elemanlarına ve proje ortak kurumu Dresden Carl Maria von Weber Müzik Üniversitesi yönetimine ve projeye destek veren Türkiye-Almanya Gençlik Köprüsü yetkililerine teşekkürlerini iletti.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [08-Nis-2022]

Haber Görüntüleme : [1.558]