Eğitim Fakültesi Hocalarından Rusya Federasyonu'na Bilimsel Bakış Katkısı

Rusya'nın Tartışıldığı Bir Dönemde Eğitim Fakültesi Öğretim Üyelerinden Rusya Coğrafyasına İki Değerli Eser

Eğitim Fakültesi, Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Atasoy, Belarus, Bulgaristan ve Polonya’dan sonra Rusya Federasyonu’nu ile ilgili bilimsel araştırmalarını kitaplaştırarak hem Bursa Uludağ Üniversitesi’ne hem de Türk bilim camiası ve coğrafya camiasına katkıda bulunmuştur. Rusya – Ukrayna savaşının yaşandığı bu günlerde Rusya Federasyonu ile ilgili bu denli kapsamlı iki önemli eserin ortaya çıkmış olması hem fakültemiz hem de üniversitemiz adına gurur kaynağı olmuştur. Prof. Dr. Emin Atasoy ve Doç. Dr. Erol Kapluhan tarafından kaleme alınan “Coğrafya ve Jeopolitik Perspektifinden Rusya Federasyonu”, isimli kitap Şubat 2022’de Sentez Yayınevi tarafından yayımlanmıştır. 544 sayfa ve 10 bölümden oluşan bu eser Türkiye’de ilk kez Rusya’daki tüm federal bölgeler detaylı bir şekilde inceleyen bir kitap olma özelliği ile Türkiye’de kaleme alınan ilk detaylı Rusya bölgesel coğrafya araştırması olmasıyla dikkat çekmekte. Bunun yanı sıra Damanski sınır savaşının, Buryatya Cumhuriyeti’nin, Saha Cumhuriyeti’nin, Rusya-Türkiye Enerji Ticaretinin ve Baykal-Amur Demiryolu güzergâhının aynı eserde incelendiği ilk Türkçe yazılmış kitap olarak karşımıza çıkmaktadır.  Rusya’yı bölgesel coğrafya, siyasi coğrafya, enerji coğrafyası, turizm coğrafyası, nüfus coğrafyası ve jeopolitik penceresinden ele alan eser Rusya’nın iktisadi, turizm, enerji ve coğrafya potansiyelini öğrenmek isteyen meraklı okuyuculara sunulmuştur.

Prof. Dr. Emin Atasoy’un editörlüğünde kaleme alınan “Gelibolu – 1921. Türk-Rus Gelibolu Kardeşliği 100 Yaşında” başlıklı kitap, Gelibolu Belediyesi’nin ve ÇOMÜ – Türkiye Rusya İş birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin ortak yayını olarak 2021 yılının aralık ayında Çanakkale’de yayımlanmıştır. Prof. Dr. Vedat Çalışkan ve Prof. Dr. Aydın İbrahinov’un yazar olarak yer aldıkları eserin Rusça tercümeleri ve kitap editörlüğü fakültemizin öğretim üyesi Prof. Dr. Emin Atasoy tarafından gerçekleştirilmiştir. Renkli basılan eserde, Bolşevik Kızıl Ordu’dan kaçan ve Gelibolu’ya sığınan 30 000 civarındaki Beyaz Rus’un Türklerle olan sosyal ve kültürel etkileşimleri gözler önüne serildiği gibi bu etkileşimi belgeleyen yüzlerce fotoğrafa da yer verilmiştir. Beyaz Rusların uluslararası göçünü, tarihsel gelişimini, Türkiye’deki faaliyetlerini, Anadolu topraklarında yaşadıkları sevinçli ve hüzünlü günleri irdeleyen kitap “Gelibolu Kardeşliğinin 100. Yıldönümü anısına “Tam Pozitif Reklam Matbaa” tarafından basılmıştır.

Haber Tarihi : [02-Mar-2022]

Haber Görüntüleme : [1.315]