11. Kalkınma Planı’nda, yerel, bölgesel ve geleneksel düzeyde üretimi yapılan tarımsal ürünlerin hak ettiği katma değere eriştirecek mekanizmaların oluşturulması, yöresel ürünler ile coğrafi işaretli tarım ürünlerinin tanıtım, pazarlama ve markalaşmaya yönelik iyileştirmelerle ürün değerinin artırılması, ulusal/uluslararası ticarete konu olmaları ve uluslararası ölçekte rekabet gücünün artırılmasının desteklenmesi planlanmıştır. Bu bağlamda, ekonomik değeri yüksek tarımsal ürünlerimizin üretim ve ihracat potansiyelini artıracak şekilde karakterize edilmeleri önceliklendirilmelidir.
Üzümsü meyveler, zengin biyoaktif bileşenlere sahip olmalarından dolayı son yıllarda dünyada ve ülkemizde çokça talep gören katma değeri ve ekonomik değeri yüksek ürünlerdir. Bursa’nın coğrafi yapısı, uygun iklim koşulları, toprak yapısı ve verimli arazileri tarım ürünlerinin kalite, miktar ve çeşit yönünden zenginlik göstermesine imkan sağlamaktadır. Türkiye’nin dördüncü büyük ili olan Bursa yaş meyve-sebze üretiminde ve ihracatında ön plana çıkmaktadır. Üzümsü meyveler gıda sanayiinde önemli hammaddelerdir ve ülke ekonomisindeki önemi her gün daha da artmaktadır. Bursa ili üzümsü meyvelerden özellikle çilek, ahududu, böğürtlen ve mavi yemiş üretimi ile önemli bir paya sahiptir.
Prof. Dr. Ömer Utku ÇOPUR yürütücülüğünde BİTUAM, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliği ile Bursa Uludağ Üniversitesi BAP birimi tarafından üniversitemizin “Sürdürülebilir Tarım” konusunda öncelikli alan projesi (ÖNAP) olarak desteklenen “Bursa İlinde Yetiştirilen Bazı Üzümsü Meyvelerin Kemometrik Metotlarla Karakterizasyonu, Sınıflandırılması ve Kimliğinin Doğrulanması” projesi gerçekleştirilmektedir
Bu proje kapsamında Bursa ilinde yetiştirilen çeşitli üzümsü meyvelerin pomolojik ve fizikokimyasal özelliklerinin belirlenmesi ve kanitatif tanımlayıcı analiz tekniği (QDA) ile duyusal özelliklerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Biyoaktif bileşenlerini içerecek şekilde kapsamlı diğer özelliklerin ise gelişmiş analitik metotlar kullanılarak karakterize edilmesi hedeflenmektedir (LC-MS/MS, ICP-MS, FT-IR ve Raman Spektrofotometresi).
Projects entitled as "Characterization, Classification and Authentication of Berries Cultivated in Bursa Province by Chemometric Methods“ is carried out by Prof. Dr. Ömer Utku ÇOPUR at Bursa Uludag University Science and Technology Application and Research Center (BITUAM) in cooperation with İzmir Institute of Technology and Yıldız Technical University. Within the scope of this project, pomological and physicochemical properties of various berry fruits grown in Bursa province will be determined and their sensory properties will be revealed by quantitative descriptive analysis (QDA) technique. Other significant functional features, including bioactive components, will be characterized using advanced analytical methods (LC-MS/MS, ICP-MS, FT-IR and Raman Spectrophotometer).
Prof. Dr. Ömer Utku ÇOPUR
Prof. Dr. Osman SAĞDIÇ
Prof. Dr. Durmuş ÖZDEMİR
Doç. Dr. Arzu AKPINAR BAYİZİT
Doç. Dr. Senem KAMİLOĞLU BEŞTEPE
Doç. Dr. Perihan YOLCİ ÖMEROĞLU
Doç. Dr. Nur ÇEBİ
Araş. Gör. Ertürk BEKAR
Araş. Gör. Taha Turgut ÜNAL
Elif KOÇ ALİBAŞOĞLU
Muhammet Alpgiray ÇELİK
Büşra ACOĞLU ÇELİK
Bursa Uludağ Üniversitesi
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE)
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)
Bursa Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği
Kaledonya Dış Ticaret Ltd. Şti. – Dr. Murat BAYİZİT
Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv