4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜNDE ÇOCUKLARLA BULUŞTUK
 4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜNDE ÇOCUKLARLA BULUŞTUK

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında fakültemiz İç Hastalıkları AD. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meriç Kocatürk Bursa Özel Girne Koleji ve Bursa ERA Kolejlerinde öğrenciler ile buluşarak günün anlam ve önemini vurgulamak amacıyla sunumlarda bulunmuştur. Sunumlar çerçevesince, ilköğretim öğrencilerini hayvan hakları konusunda bilgilendirerek, ‘Satın Alma, Sahiplen’ sloganına vurguda bulunmuştur.

Bugünün Anlam ve Önemi

Hayvan severler 1822 yılında ilk kez İngiltere’de; hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını, daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla Hayvanları Koruma Birliği’ni kurmuşlardır.

1931 yılında Floransa’da toplanan bu kuruluş dünya üzerinde yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerine dikkat çekmek üzere 4 Ekim’i Hayvanları Koruma Günü ilan etmiştir.  

Ülkemize bakıldığında, Osmanlı Devleti’nde XIX. yüzyılın son çeyreğinde gelişen yeni şehircilik anlayışı, sokak hayvanlarına yönelik ilk itlaf politikasını da beraberinde getirmiş; II. Meşrutiyet’in ilandan sonra İstanbul sokaklarından toplatılan sahipsiz köpeklerin Sivri Ada’ya gönderilerek ölüme terk edilmesi ülkede hayvanları korumaya yönelik ilk sivil toplum örgütlerinin kuruluş fikrini gündeme getirmiştir. 

Türkiye’de hayvanların korunmasına yönelik ilk dernek olan “İstanbul Himâye-i Hayvânât Cemiyeti”, 1912 yılında kurulmuştur. Ancak I. Dünya Savaşı sonrasında (1914) Derneğin faaliyetlerine zorunlu olarak son bulmuştur.Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde  1923 yılında yapılanma kararı alınan dernek, “Türkiye Hayvanları Koruma Derneği” adı altında 6 Mart 1924 tarihinde resmi olarak başladığı faaliyetlerini bugüne dek sürdürmüştür.

15 Ekim 1978’de Paris UNESCO evinde ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesinde yer alan 14 ana madde ve alt maddeler ile evrende insanlardan başka canlılar olduğu vurgulanarak, onların yaşam alanlarına müdahale etme hakkımızın olmadığı ve yaşama haklarına saygı duyulmasının önemi vurgulanmıştır.

 

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [05-Eki-2023]

Haber Görüntüleme : [700]