Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ), egitim ögretim faaliyetlerinin yani sira Ar-Ge konularinda da bilimsel çalismalarini araliksiz sürdürüyor. Kendi alaninda Türkiye’nin önde gelen egitim kurumlarindan birisi olan BUÜ Ziraat Fakültesi, üretimini yaptigi 120 seftali çesidi ile hem ögrencilerine nitelikli egitim veriyor hem de arastirma projeleri konusundaki deneyimini gelistiriyor.
Türkiye’nin en genis kampüs alanlarindan birine sahip olan BUÜ’de farkli meyve ve sebzelerin üretimi yapiliyor. Bunlarin basinda gelen seftali üretimi de her geçen yil kapasite artisi ile önemli bir yere sahip olmaya basladi. BUÜ Ziraat Fakültesi bünyesinde üretimi yapilan 120 çesit seftali, ögrenciler ve akademisyenler için son derece nitelikli bir görevi de yerine getiriyor. Yaklasik 10 dekarlik bir alanda sürdürülen üretimde bir taraftan bilimsel projeler yürütülüyor bir taraftan da ögrencilere mesleki egitim veriliyor.
BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Adem Dogangün ve Prof. Dr. Zekeriyya Ari, Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ilhan Turgut ve Üniversite Genel Sekreteri Osman Dikmen ile birlikte çalismalarin yürütüldügü seftali bahçelerini ziyaret etti.
Üniversite heyetini agirlayan Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Baskani Prof. Dr. Ümran Ertürk, seftali bahçesinde yürütülen bilimsel ve akademik çalismalarin yani sira üretimi yapilan çesitler hakkinda bilgi verdi. Prof. Dr. Ümran Ertürk; “2015 yilinda 10 dekarlik alanda kurulan bahçede seftali, nektarin, basik seftali ve sanayiye yönelik 120 seftali çesidimiz bulunuyor. Bu çesitler genel olarak Ispanya’dan getirildi. Ürünler arasinda bulunan basik ve sanayi tipi seftali, ülkemizde yeni yeni yetistirilmeye baslandi. Buradaki temel amaç; farkli seftali çesitlerinin üreticilere tanitilmasini saglamak ve yeni bahçelerin bu çesitler ile kurulmasina yardimci olmaktir” dedi.
ALTERNATIF TERBIYE SISTEMLERI UYGULANABILECEK
Ayni arazide bulunan TÜBITAK 1001 destekli ‘Seftalide Modern Terbiye Sistemlerinin Ülkemiz Sartlarinda Uygulanabilirligi’ konulu doktora projesinin tamamlandigini bilgisini de veren Prof. Dr. Ümran Ertürk; “Proje kapsaminda üç farkli seftali çesidinde, sekiz farkli terbiye sisteminin Bursa kosullarinda uygulanabilirligini arastirdik. Terbiye sistemlerinin vejetatif gelisim, verim, meyve kalite parametreleri ve üretim maliyetleri üzerine etkilerini arastirdik. Çalisma sonunda elde edilen verilere göre terbiye sistemlerinin agaçlarin vejetatif gelisim, verim, meyve kalitesi ve isçilik üzerine etkilerinin farkli oldugunu gördük. Bu sistemlerden bazilarinin erken ve yüksek verim ile düsük isçilik maliyetleri, yönetim kolayligi ve nispeten mekanizasyona uygunlugu bakimindan klasik sistem olan Vazo sistemine üstünlük gösterdigini belirledik” açiklamasinda bulundu.
ARASTIRMA ÜNIVERSITESI VASFINA KATKI SAGLAYACAK
Sürdürülen çalismalar hakkinda bilgi alan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yilmaz da bilimsel ve akademik anlamda hedeflenen seviyeye ulasabilmek için proje sayisini yükseltmeleri gerektigini vurguladi. Ziraat Fakültesi’nin Türkiye genelinde önemli bir konumda bulundugunu söyleyen Prof. Dr. Ferudun Yilmaz; “Fakültemiz, köklü geçmisi ve deneyimli akademik kadrosu ile ülkemizdeki yüksekögretim kurumlari arasinda özel bir yere sahip. Üniversitemizin de köklü kurumlari arasinda yer aliyor. Burada yürütülen çalismalar, Arastirma Üniversitesi vasfimiza degerli katkilar veriyor. Bu katkilarin artmasi ve proje sayisinin yükseltilmesi için ciddi bir destek veriyoruz, bundan sonra da vermeye devam edecegiz. Dekanligimizi ve proje üreterek bizlere katki saglayan tüm ögretim üyelerimizi gönülden tebrik ediyor, basarilarinin devamini diliyoruz” dedi.
ÜRÜNLER SATIS MAGAZALARINDA TÜKETICIYLE BULUSUYOR
Fakülte Dekani Prof. Dr. Ilhan Turgut ise 10 dekarlik alanda üretilen seftalilerin döner sermaye üzerinden satisinin yapildigini açikladi. Elde edilen tonlarca ürünün kampüs içerisindeki magazalarda tüketicinin begenisine sunuldugunu kaydeden Dekan Turgut, satis gelirlerinin çalismalarin sürdürülmesi ve yeni projelere kaynak olmasi açisindan önem tasidiginin altini çizdi.