TANITIM

Türkiye’nin ihracat ve istihdam açısından önde gelen sektörlerinden Tekstil ve Hazır Giyim sektörlerinin ihtiyacı olan Tekstil Mühendisi açığının kapatılması için Türkiye’de 1975 yılından beri Tekstil Mühendisliği eğitimi verilmektedir. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü, 1976-1977 Eğitim-Öğretim yılında Türkiye'nin ikinci Tekstil Mühendisliği Bölümü olarak eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamış, bu güne dek 3500'ün üzerinde lisans, 250'ün üzeirinde yüksek lisans ve doktora öğrencisini mezun vermiştir. Bölümümüz mezunlarının başlıca çalışma alanları üretim sektörü, danışmanlık şirketleri, firma temsilcilikleri, çeşitli kamu kurumları olarak sıralanabilir.

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü 14 Profesör, 7 Doçent, 5 Dr. Öğretim Üyesi, 1 Dr. Araştırma Görevlisi, 8 Araştırma Görevlisi, 1 Tekstil Yüksek Mühendisi ile 2 Tekstil Mühendisi uzmandan oluşan kadro ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bölümümüz, üniversite seçme yerleştirme sınavında Sayısal-2 puan türünde öğrenci almaktadır. Öğrenim süresi 4 yıl olup öğretim dili Türkçe ve İngilizcedir.

Üniversitemizin temel amacı, Atatürk İlke ve Devrimlerini benimseyen, çağdaş bilgilerle donatılmış, yeni bilgilere açık, araştırıcı, yaratıcı, kendini geliştirebilen, sorgulayan bireyler yetiştirmektir. 21. yüzyıla girerken kaliteyi artırma ve akreditasyon çalışmaları Fakültemizde de devam etmektedir. Bölümümüz, Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından 30.09.2019 tarihine kadar akredite edilmiştir.Öğrenci, işveren ve mezunlardan alınan geri bildirim yanında dünyadaki gelişmeler doğrultusunda eğitim öğretim faaliyetleri sürekli iyileştirilmektedir. Bu kapsamda Bölümümüz Lisans ve Lisansüstü ders programları da yenilenmiştir.

Üniversitemizin Görükle yerleşkesinde yer alan bölümümüz, derslikler ve ofislerin yer aldığı Mühendislik Fakültesi Binası ve Tekstil laboratuarı binasında çalışmalarını sürdürmekte olup akreditasyon çalışmaları çerçevesinde fiziki imkanlar iyileştirilmekte ve teknolojik olarak yenilenmektedir. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü, mevcut analiz ve test laboratuarlarının olanakları kapsamında sanayiye ve kamu kurum ve kuruluşlarına analiz ve test hizmetleri sunmaktadır.

Bölümümüzde gerçekleştirilen Yüksek Lisans ve Doktora Tez çalışmalarında Tekstil sektörünün güncel sorunlarına çözüm sağlayabilecek konular seçilmekte özellikle Bursa’da mevcut Tekstil İşletmeleriyle işbirlikleri ile tezler hazırlanmakta, Üniversitemiz, Tübitak, Sanayi Bakanlığı, Bor Enstitüsü vb çeşitli kuruşların desteklediği projeler yapmaktadır. Üniversite sanayi işbirliğine güzel bir örnek olarak bölümümüz öğretim üyeleri çeşitli kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yaparak Tekstil Sektörüne raporlar sunmaktadır. Dört yılda bir düzenlenen ITMA Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarlarına katılan öğretim üyelerince yazılan Teknolojik değerlendirme raporları, Uludağ İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen Tekstil Teknoloji Platformu çalışmaları örnek verilebilir.

Üniversitemiz Avrupa Üniversiteleri Birliği’nin üyesidir. Uludağ Üniversitesi Bologna Kararları gereği 2005-2006 eğitim-öğretim yılından başlamak üzere mezunlarına diplomaları ile birlikte diploma eki vermeye başlamıştır. Avrupa Birliği ülkeleri ile Erasmus programı çerçevesinde öğrenci ve öğretim üyesi değişimi başlamıştır. Bölümümüz Araştırma Görevlileri ve Öğretim Elemanları da çeşitli burs olanaklarından yararlanarak Doktora ve doktora sonrası ileri çalışmalar yapmak üzere yurtdışına gitmektedirler. Bölümümüz 1994 yılında kurulmuş olan Avrupa “Tekstil Eğitimi Veren Üniversiteler Birliği” Autex’in üyesidir. Her yıl kongre düzenleyen Autex’in 2014 Kongresi bölümümüz tarafından Bursa’da gerçekleştirilmiştir.

Ülkemizin geleceği olan gençlerimizi tüm dünyada gittikçe zorlaşan ekonomik koşullarda dahi başarılı olabilecekleri bilgilerle donatarak mezun etmeyi planlayan bölümümüz, Ülkemizin yıllarca lokomotif sektörü olarak öncülük yapan Tekstil-Konfeksiyon İşletmelerinin de desteği ile daha büyük başarılara imza atacağına inanmaktadır.

 


U.Ü. Mühendislik Fakültesi
Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanlığı

Anasayfaya Dön

İçerik Oluşturma Tarihi : [07-Eki-2019 20:35]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [07-Şub-2020 13:12]

İçerik Görüntüleme : [10.320]