"Milletlerin Oluşma Süreçleri Penceresinden Güncel Ortadoğu Olayları" Semineri Gerçekleştirildi

       Türk Ocakları Derneği Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kırlı 17 Ekim 2016 tarihinde Uludağ Üniversitesi Türk Dünyası ve Kültürü Topluluğu’na ‘Milletlerin Oluşma Süreçleri Penceresinden Güncel Ortadoğu Olayları konulu konferans gerçekleştirdi. 
       Konferans, Ortadoğu coğrafyası üzerinde yapılan planların neticesi olan haritaları ve bunların amaçlarını, nedenlerine yönelik anlatımla başladı. Milletlerin oluşum süreçlerinin temelinde yatan ve çevresinde gelişen unsurlara açıklık getirildi. Bu unsurların oluşum süreçlerinde birleştirici etkisini açıklığa kavuşturuldu. 


       Günümüz konjonktüründe Büyük Ortadoğu Projesi ‘ne dahil edilmiş ve edilmek istenmiş devletleri , projeyi kuran devletlere göre nasıl sınır değişikliğine uğradığına ve ne gibi menfaatlerin ön planda olduğuna değinildi. Dinamik dünyanın bu koşullara ne kadar imkan sağlayıp sağlamadığına ve şartların hangi koşullarda değişeceğine parmak basıldı. 
      Sık şekilde dile getirilen Büyük Ortadoğu Projesi ‘nin parçası olan ve Türkiye’yi de yakından ilgilendiren sınırdaki çatışmalarda devletimizin takındığı tavra, devletimizi bekleyen tehdit unsurlarına ve bu unsurlara yönelik alınması gereken tedbirlere değinildi. Nedene yönelik analizleri sonucunda Prof. Dr. Selçuk Kırlı, dünya dinamiklerinin yıllar öncesinden planlanan bu projede sınırların istendiği şekline şu anki şartlarda ulaşamayacağı kanısına varmamızı sağladı

 

            Sık şekilde dile getirilen Büyük Ortadoğu Projesi ‘nin parçası olan ve Türkiye’yi de yakından ilgilendiren sınırdaki çatışmalarda devletimizin takındığı tavra, devletimizi bekleyen tehdit unsurlarına ve bu unsurlara yönelik alınması gereken tedbirlere değindi. Nedene yönelik analizleri sonucunda, dünya dinamiklerinin yıllar öncesinden planlanan bu projede sınırların istendiği şekline şu anki şartlarda ulaşamayacağı kanısına varmamızı sağladı. 

     

     Sonucu değil nedeni düşünülerek yapılan eylemlerin geleceği değerlendirmekte yapılması gereken hamle olarak değerlendiren Prof. Dr. Selçuk Kırlı, tek bir pencereden değerlendirmenin sağlıklı olmayacağını fakat yapılan planın bu çerçeveden görünen kısmına değinerek ufuk açıcı bir konuşma yapmıştır.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [17-Eki-2016]

Haber Görüntüleme : [1.657]