Bursa Akademi Fikir Zanaatkarları Atölyesi bu haftaki konuğu Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şener Aktürk’ü ağırladı. Aktürk, sunumuna öncelikle fikri olarak hazırlıklarının nasıl olduğunu ve bu zamana gelene kadar ne tür yollardan geçtiğinden bahsederek başladı. Sonrasında uzmanlık alanı olan etnisite rejimleri ve milliyetçilik üzerine yapmış olduğu konuşmasında önemli noktalara değindi. Aktürk, çalışmasında temel olarak yapmak istediğinin, etnisiteye yönelik devlet politikalarındaki devamlılık ve değişimleri açıklamak olduğunu belirtti.
Devletlerin etnisite rejimleri “tek etnili”, “çok etnili” ve “anti etnik” olarak isimlendiren Aktürk, anti etnik rejimlerinin “asimilasyonalist” bir politika güttüklerini ifade etti. Aktürk, genel olarak çalışmasında etnik yapıyı incelerken 3 bağımsız ülke veya herhangi bir sömürüye maruz kalmamış 3 ülke açısından incelediğini belirtti. Bunlar Almanya , Rusya ve Türkiye. Sunum boyunca daha çok Türkiye üzerinde duran Aktürk, Türkiye’nin tarihsel olarak geçirmiş olduğu etnisite politikasını ayrıntılı olarak yer vererek anlattı.
Türkiye’nin uzun ve meşakkatli bir sürecin sonunda anti etnik bir rejimden çokkültürcü uyuşmacılığa dayanan bir rejime yöneldiğini ifade ederek, bunun bir çok siyasi yapı tarafında yapılmaya çalışıldığını fakat hepsinini bileşkesi olan bu düzeyin ancak 2004’ten bu yana sağlandığını belirtti. Aktürk üç ülkenin etnisite rejimleri üzerine yaptığı inceleme neticesinde, ulus-devletlerin etnisite politikalarının ne kadar zor ve nadiren olsa da değiştirilebilir olduğu sonucuna vardığını ifade etti, ve temel olarak eserinden yola çıkarak ortaya koyduğu bir başka düşüncede ise, bütün mağduriyetleri ortadan kaldıran bir etnisite temelli politikanın imkansız olduğunun altını çizdi.
Bursa Akademi Fikir Zanaatkarları atölyesi, çalışmalarına 16 mart 2016 saat 16:00 İ.İ.B.F Bordo salonda Prof. Dr. Veysel Bozkurt’u konuk ederek devam edecektir.
Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv