"Ahıska Sürgünü 72.Yılı Konferansı" tamamlandı
Ahıska Sürgünü 72.Yılı Konferansı
 
Uludağ Üniversitesi Avrasya Bilimsel Araştırmalar ve Kültür Topluluğu ile Bursa Ahıska Türkleri Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Ahıska Sürgünü 72.Yılı Konferansı" gerçekleştirildi.
 
Çeşitli parti ve  STK’ların  katılım gösterdiği etkinlikte Ahıskalı soydaşlarımızın 1944 yılında yaşadığı sorunlar ele alınarak; Ahıska Türkleri'nin, dünü,bugünü ve yarını konuşuldu.
 
Prof. Dr. Mete Cengiz Konferans Salonunda gerçekleştirdiğimiz konferansımıza katılım gösteren protokol tarafından Ahıska Türkleri'nin günümüzdeki sorunlarına değinildi ve resmi makamlara bu yönde harekete geçilmesi için çağrıda bulunuldu.
 
    
 
    
Konferans öncesi, salon girişinde Sürgün zamanında görüntülenmiş Fotoğraf Sergisi ve Ahıska Türkleri'nin sürgün edilişini konu alan kitap sergisi açıldı. Anma Programı Şehitlerin Anısına bir dakika Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın seslendirilmesiyle başladı.
 
    
Sürgün tanıkların da katılımıyla gerçekleşen anma programında, Ahıska Türklerini konu alan belgesel film gösterildi. Ahıska sürgünü Belgeseli katılımcıların duygusal anlar yaşamasına neden oldu.
Daha sonrasında sürgün tanıklardan İlimdar ABDULLAOĞLU ve Köşeli RESUL" söz aldı. Sürgün zamanı, yaşadıkları anıları bizlerle paylaşarak, gençliğe Vatana, toprağa, ay yıldızlı bayrağa ve Türk"lüğüne sahip çıkması vurgusu yapıldı. Üniversitemiz öğrencilerden Selvi Deveci, Mircevat Ahıskalı"nın yazmış olduğu "Ancak Vatandır Vatan" şiirini okudu. Üniversite öğrencilerimizden Mevlütcan Kaplan"ında saz eşliğinde "Çırpınırdın Karadeniz, Yollar" yorumunu bizlerle paylaştı. Mevlütcan Kaplan, sahnesinin sonunda Sürgüne uğrayan dedelerimizin kendisini duygulandırdığını belirtti. Onların, gençlikten beklentilerini karşılayacaklarına vurgu yapan Mevlütcan "Biz Türklüğün yarıyız, Türkçülük te bize yar" sözleriyle sahnesini bitirdi.
Ardından Arzugül ZİLODZE ve Okan AÇIKEL sunduğu program akışından oturum konuşmalarına geçildi.
 
  
Oturum Başkanlığını GÖÇ-TÜRK FEDERASYON Başkanvekili Alaaddin İsmailoğlu’nun yaptığı, üniversitemizin Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden olan ve aynı zamanda topluluğumuzun Danışmanı, Ahıska Türkleri Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Uzm.Dr. Seyfeddin BUNTÜRK “Ahıska'dan Ahıska'ya Göç ve Sürgünler” konusunu, Azerbaycan’dan Ahıskalı Yazarlar Birliği Başkanı Cabir HALİDOV “Sürgün Sonrası yaşanan Trajik Hatıralar” konusunu, Kocaeli Üniversitesinden Orhan FAİK (Doktora Öğrencisi) ise Ahıska Türkeri’nin Günümüzdeki Sorunları ele aldı. Konferansımıza konuşmacı olarak katılanların ortak vurgu yaptığı konuda ülkemizde Ahıska Türkleri ‘ne vatandaşlık hakkı verilmemesi konusuydu. Kendilerini ayrı bir millet olarak saymayan, her defasında Türk olduklarını belirten  ve Türk oldukları için dünyanın dört bir yanına sürgün edilen Ahıska Türkleri'nin, Ülkemizde, Türk yurdunda vatandaşlık sorunu yaşaması sorunu dile getirildi…
 
Etkinliğimiz Katılım Belgesi Takdimi ve Toplu Fotoğraf çekiminden sonra sonlandırıldı.
 
   
 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Duyurular

İçerik Ekleme Tarihi : [29-Kas-2016 22:00]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [(Veri Yok)]

Duyuru Görüntüleme : [2.716]