Lisans Programı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bursa Uludag Üniversitesi Lisans Programi Hakkinda Sikça Sorulan Sorular (SSS)

 

*Bu SSS sayfasindaki Yönetmelik ifadesi Resmi Gazete’de yayinlanan 20 Eylül 2020 tarihli ve 31250 sayili Bursa Uludag Üniversitesi Önlisans ve Lisans Egitim Ögretim Yönetmeligi’ni ifade etmektedir.

 

 

1) Psikoloji Bölümü, Fen-Edebiyat Fakültesi’nin hangi binasinda bulunmaktadir?

 

Bölümümüz, Uludag Üniversitesi Görükle Kampüsü'nde yer alan Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bölümler Binasi (E Blok) Giris katinda faaliyet göstermektedir.

 

2) Ögrenci Isleri birimine nereden ulasabilirim/ nasil gidebilirim?

 

Fen- Edebiyat Fakültesindeki tüm bölümlerin ögrenci isleri, Fen Bölümlerinin de oldugu Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlik binasinin (yeni bina) 1. katinda (zemin katin üstü) bulunmaktadir.

 

3) Bölümümüzde zorunlu hazirlik uygulamasi var mi?

            Evet, iki dönem süren hazirlik egitimini basariyla tamamlayan veya yabanci dil muafiyet sinavina girip en az %60 oraninda basari saglayan ögrenciler dogrudan 1. siniftan lisans egitimine baslayabilirler. Muafiyet sinavina ve hazirlik sinifina iliskin detayli bilgiler Yabanci Diller Yüksekokulu sayfasinda mevcuttur. (https://uludag.edu.tr/ydyo)

 

4) AKTS ve Diploma Eki nedir?

AKTS, Avrupa Kredi Transfer Sistemi’nin kisaltmasidir. Bir dersin sahip oldugu is yükü AKTS degeri ile tanimlanir. Bir dersi tamamlamak için ögrenciye yüklenen ödev, çalisma, sinav hazirligi, sorumluluk miktari vs. AKTS degerinin kaç olacagini belirlemektedir. Psikoloji Bölümü lisans programi ögrencilerinin egitim hayatlari boyunca toplam 240 AKTS kredisi degerinde dersi tamamlamalari mezuniyet için ön-sarttir. Bu da dönem basi ortalama 30 AKTS kredisi degerinde ders alinmasini zorunlu kilmaktadir.

Diploma Eki (DE), Yüksekögretim Kurumlari tarafindan diplomanin yani sira verilen tamamlayici ve açiklayici bir belgedir. Sadece verildigi ülkede ne anlama geldigi bilinen diplomanin baska ülkeler tarafindan da anlasilmasina yardimci olur. Bu belge dolduruldugunda, alinan dereceye iliskin dogru degerlendirme yapilabilmesi için her türlü bilgiyi saglamaktadir. Diploma Eki , Uludag Üniversitesinden mezun olan tüm ögrencimize otomatik ve ücretsiz olarak, yaygin kullanilan bir Avrupa Dilinde (Ingilizce) verilmektedir. Yüksekögretim Kurumlari, diploma ekinin amaç ve içerigini kendi ögrencilerine, yerel kurumlari, isverenlere ve diger ilgililere yaygin bir sekilde duyurmakla yükümlüdür. (http://bilgipaketi.uludag.edu.tr/Sayfalar/DiplomaEki)

Avrupa Komisyonu farkli seffaflik ve taninirlik araçlarini, diploma eki de dahil olmak üzere birlestirmeyi istemektedir. Bu nedenle diploma eki önümüzdeki yil EUROPASS içinde yer alacaktir.

 

5) Derslerin ne kadari Ingilizce isleniyor?

            Derslerimizin %30’u Ingilizce islenmektedir. Yani ögrenci mezun olana kadar ögrencinin kayit oldugu senenin ders planindaki derslerden en az 80 AKTS kredisi degerinde Ingilizce dersi basariyla tamamlamakla mükelleftir. Ingilizce derslerin kaynaklari, ders materyalleri ve sinavlari dâhil tüm islenis süreci Ingilizce gerçeklesmektedir.

 

6) Devam zorunlulugu var mi?

            Yönetmelige göre teorik derslere %70 devam zorunlulugu bulunmaktadir. Devam sartini yerine getirmeyen ögrenciler sinav hakkindan faydalanamazlar.

 

7) Danismanimin kim oldugunu nereden/nasil ögrenebilirim?

Web otomasyon sistemine giris yaptiktan sonra sirasiyla ögrenim bilgileri-dönem dersleri kismina tiklayin. Açilan sayfanin sol alt kisminda danismaninizin ismini görebilirsiniz. Ayrica bölümümüzün web sayfasinda Lisans sekmesi altindaki Danisman Listesi sekmesinden de danismaninizin kim oldugunu ögrenebilir, danismaniniza hangi zaman dilimlerinde danisabileceginizi ise yine Lisans sekmesi altindaki Ögrenci Danisma Saatleri sekmesine tiklayarak görebilirsiniz. (Bölümümüzün web sayfasi için tiklayiniz.)

 

8) Hangi derslerin açilacagini nereden görebilirim?

Web otomasyon sistemine giris yaptiktan sonra sirasiyla ögrenim bilgileri-ders alma kismina tiklayin. Açilan sayfadan dersin ait oldugu dönem, dersin kodu, adi ve diger bilgilere ulasabilirsiniz.

 

9) Ne zaman ders seçmem, ne zaman harç yatirmam vs. gerektigini nereden ögrenebilirim?

            https://www.uludag.edu.tr/oidb/konu/view?id=716 adresinden ulasabileceginiz akademik takvim; ders seçme, katki payi yatirma, alinan dersi birakma gibi konularda önceden belirlenmis tarihleri görüntüleyebileceginiz bir rehberdir. Bu tarihler esnetilmedigi için akademik takvimi düzenli olarak takip etmeniz sizin faydaniza olacaktir.

 

10) Derslerimi seçmeden önce ders saatlerine ve dersi hangi ögretim elemaninin verecegine nereden/nasil ulasabilirim?

Web otomasyon sistemine giris yaptiktan sonra sirasiyla ögrenim bilgileri-ders alma kismini seçiniz. Hangi ders ile ilgili bilgileri ögrenmek istiyorsaniz o dersin ismine tiklayiniz. Açilan sayfadan dersin detaylarina (dersin amaci, içerigi, görevli ögretim elemani, ders programi vb.) ulasabilirsiniz. Ayrica ders kayit dönemlerinde bölümümüz web sayfasinin Duyurular kisminda ve ayrica Lisans sekmesi altinda da mevcut dönemin ders programi ilan edilmis olacaktir.

 

11) Ders içerikleri ve ögrenme kazanimlarini nereden görebilirim?

Ders içerikleri, ögrenme kazanimlari ve bölümümüzle ilgili diger bilgilere “Bilgi Paketi & Ders Katalogu” sayfasindan ulasabilirsiniz. Ilgili sayfaya ulasmak için buraya tiklayiniz.

http://bilgipaketi.uludag.edu.tr/Programlar/Detay/226?AyID=29

 

12)  Bu dönem hangi dersleri alabilecegimi veya maksimum kaç AKTS kredisi degerinde ders alabilecegimi nereden ögrenebilirim?

            Bu konuda basvurabileceginiz üç önemli kaynak vardir. Birincisi, bölümümüz web sayfasinda Lisans sekmesine tiklayarak ulasabileceginiz Ders Plani sekmesidir. Bu sayfada üniversiteye giris yiliniza uygun olan ders planina tiklayarak almaniz gereken zorunlu ve seçmeli ders sayisi ile almaniz gereken minimum sayida Ingilizce ders sayisini ögrenebilirsiniz. Ikinci önemli materyal, Bursa Uludag Üniversitesi Önlisans ve Lisans Egitim Ögretim Yönetmeligi’dir. Bu yönetmeligin özellikle “Ders yükü ve ders alma” baslikli 27. maddesi ders seçim sürecinde yeterince bilgilendiricidir. Basvurabileceginiz üçüncü kaynak ise danismaniniz olan ögretim üyesidir. Ders plani ve lisans yönetmeligini incelemeniz halinde hala yanitini bulamadiginiz sorular olmasi halinde e-posta adresi üzerinden danismaniniz ile irtibat kurabilirsiniz. Elbette bu sorular “Otomasyon sifremi unuttum, ne yapmaliyim?” gibi teknik detaya sahip sorular degil, ders plani ve yönetmeligi okuduktan sonra bile yanit bulamadiginiz ve almaniz gereken derslere ve AKTS yüküne iliskin sorular olmalidir.

 

13) Aldigim ve geçtigim dersi not yükseltmek için yeniden alabilir miyim?

Evet, herhangi bir sebeple aldiginiz ve geçtiginiz dersi sonraki dönemlerde yeniden alabilirsiniz.

 

14) Üstten/fazladan ders alabilir miyim?

            Yönetmelik geregi genel agirlikli not ortalamaniz nispetinde üstten veya fazladan ders almaniz mümkündür. Ancak bunun bazi ön sartlari vardir. Eger önceki yariyillardaki zorunlu dersleri tekrarlama veya bir dersi ilk defa alma durumundaysaniz, yani daha önce alip basarisiz oldugunuz bir ders varsa ve kendi döneminizden henüz almadiginiz bir ders varsa ÖNCE bu derslere kaydolmak zorundasiniz. Alttan ve mevcut döneminizden almaniz gereken bir ders kalmadiysa ve genel agirlikli not ortalamaniz üstten ders almaya müsaade ediyorsa (bkz. Yönetmelik Md. 27/5) üstten ders alabilirsiniz. Ancak üstten ders almanin baslica üç sakincasi bulunmaktadir. Birincisi, üstten alinan dersler mevcut dönemdeki ders yüklerini artirarak basari düzeyini düsürebilmektedir. Ikincisi, ve daha kritik olani, otomasyon sistemi alinan ve basarili olunan dersleri harf notu düzeyine göre siralayarak mezuniyet transkriptinize islemektedir. Bu durumda, örnegin 2 Ingilizce 1 Türkçe ders almaniz gerektigini, danismaninizin ikazina ragmen çesitli sebeplerle üstten veya fazladan ders almayi tercih ettiginizi ve 2 Ingilizce 2 Türkçe ders aldiginizi düsünelim. Aldiginiz bu derslerin hepsini basariyla tamamlarsaniz ve en basarili dersleriniz Türkçe olanlar olursa mezuniyet transkriptinize 2 Türkçe ve 1 Ingilizce ders otomatik olarak islenecek, yönetmelik geregi basariyla tamamlamis olmaniz gereken 1 Ingilizce ders transkript disi kalarak mezuniyetinize engel olabilecektir. Üstten ders almanin üçüncü sakincasi ise kontenjan ile ilgilidir. Ders kontenjanlari derslerin saglikli islenebilmesi gerekliligi gözetilerek belirlenmekte ve istisnai durumlar disinda artirilmamaktadir. Bu durumda üstten ders almaniz, üst dönemdeki ögrencilerin kendi dönemlerindeki dersi seçmelerine engel olacak ve dersin islenmesi konusunda sorun yasanmasina sebebiyet verebilecektir. Bu sebeplerden ötürü tüm ögrencilerimizin lisans egitimlerini basariyla tamamlayabilmeleri açisindan, enerjilerini kendi dönemlerindeki dersleri basariyla tamamlamaya harcamalari faydali olacaktir.

 

15) Kaldigim bir dersin yerine bir sonraki sene baska bir ders alabilir miyim?

            Söz konusu ders bir zorunlu ders ise, hayir. Ancak alan içi veya alan disi bir seçmeli derste basarisiz olduysaniz, onun yerine ayni AKTS yüküne sahip bir baska seçmeli dersi ilerleyen senelerde almaniz mümkündür.

 

16) Daha önce kaldigim bir dersin yerine yaz okulunda baska bir ders alabilir miyim?

            Seçmeli ders oldugu ve ayni AKTS kredisi yüküne sahip oldugu müddetçe daha önce alinip basarisiz olunan bir dersin yerine yaz okulunda denkligi uygun olan baska bir ders alabilirsiniz.

 

17) Yaz okulunda üst dönemden ders alabilir miyim?

            Yaz okulunda en fazla iki üst yariyila ait bir dersi veya dersleri alabilirsiniz.

 

18) Yapmamiz gereken bir ödev var ancak uymamiz gereken akademik yazim kurallari hakkinda kaynagi nereden bulabilirim?

            Bölümümüz web sayfasinda hem Duyurular bölümü içerisinde hem de Lisans sekmesi altinda “Akademik Yazim Ilkeleri” adli bir sekme bulunmaktadir. Bu sekmede tez, ödev vb. etkinliklerdeki akademik yazim sürecinde izlemeniz gereken etik kurallarin yani sira rapor hazirlama ve kaynak gösterme kurallari ile asirmaciliktan kaçinmaya iliskin ilkeleri içeren, bölümümüz tarafindan hazirlanan detayli ve kapsamli rehberler bulunmaktadir. Ödevinizi hazirlamaya baslamadan önce bu rehberi incelemenizi önermekteyiz.

 

19) Mazeret sinavina girmek için ne yapmaliyim?

            Mazeret sinavi hakki yalnizca ara sinavlar için verilmektedir ve belirli kosullara tâbîdir. Eger ciddi bir saglik sorunu nedeniyle ara sinava katilamadiysaniz bunu tam tesekküllü bir saglik kurumu/kurulusu tarafindan düzenlenen saglik kurulu raporu ile belgeleyerek mazeret sinavi basvurusu yapabilirsiniz. Aile hekimligi vb. birimlerden alinan raporlar mazeret sinavi basvurularinda kabul edilmemektedir. Mazeret sinavina girebilmek için diger kosullari Yönetmeligin 30. Maddesinden görebilirsiniz.

 

20) Bir konuda dilekçe ile bölümüme basvurmak istiyorum ama standart bir dilekçe formati olup olmadigini bilmiyorum. Ne yapmaliyim?

            Bursa Uludag Üniversitesi kalite prosedürleri kapsaminda son yillarda hemen her türden ögrenci basvurusu için standart formlar olusturmustur. Asagidaki baglantiya tikladiktan sonra karsiniza çikan ekrandaki arama motorunu kullanarak veya ilgili kategoriyi seçerek basvurunuz için uygun bir form olup olmadigini ögrenebilirsiniz. Böyle bir forma ulasamamaniz durumunda Ögrenci Isleri Daire Baskanligi’na da danisabilirsiniz.

https://unikys.uludag.edu.tr/tr/document_categories

 

21) Staj zorunlu mu?

            Bölümümüzde zorunlu degil istege bagli staj bulunmaktadir. Staj süreciyle ilgili sikça sorulan sorulara ve gerekli evraklara ise Lisans sekmesi altindaki Staj sekmesinden rahatlikla ulasabilirsiniz.

 

22) Stajimi egitim-ögretim dönemleri içinde yapabilir miyim?

Hayir, derslere kayitli oldugunuz dönem ve yaz ögretimi sürecinde staj yapamazsiniz. Bu ve benzeri sorularin cevabini içeren Bursa Uludag Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Ögrenci Staj Yönergesi’ne, stas basvuru süreci akis semasina ve gerekli evraklara buradan ulasabilirsiniz.

 

23) Fazla kredi almam mezuniyet asamasinda bir problem yaratir mi?

 

Hayir. Diger tüm mezuniyet gereklerini yerine getirdiginiz takdirde bu durum mezuniyetiniz için bir engel olusturmaz. Bununla birlikte %30 Ingilizce dersten basarili olma kosulunu saglamaniz gerektigini hatirlatmak isteriz.

 

24) Degisim programi ile yurt içinde veya yurt disinda bir üniversiteye gitmek istiyorum. Kosullar ve basvuru tarihlerini nereden ögrenebilirim?

            Bölümümüzün katildigi Erasmus, Farabi ve Mevlana degisim programlari bulunmaktadir. Bu degisim programlarina iliskin tüm bilgilere asagidaki baglantilardan ulasabilirsiniz. Ayrica bölümümüz web sayfasinda Lisans sekmesi altinda bu programlarin koordinatör ve koordinatör yardimcilarina iliskin bilgi de yer almaktadir.

Erasmus programi için: https://uludag.edu.tr/erasmus

Farabi programi için: https://uludag.edu.tr/farabi

Mevlana programi için: https://uludag.edu.tr/mevlana

 

25) Çift anadal ve yandal ögrenci olarak, mezun olmam için kaç AKTS dersten basarili olmam gerekir?

Psikoloji lisans egitimini tamamlamak için 240 AKTS lik dersten basarili olmaniz gerekmektedir.  Ilgili yönetmelige göre çift anadal ögrencilerinin 240 AKTS ve yandal ögrencilerinin ise en az 30 AKTS’lik dersi basariyla tamamlamalari gerekir. Yandal Programi’ni yürüten bölüm tarafindan gerekli görüldügünde ögrenciye staj ve benzeri uygulamalar yaptirilabilir. Ders planlarini inceleyebileceginiz baglanti: https://uludag.edu.tr/psikoloji/konu/view?id=2292&title=yatay-gecis-cift-anadal-ve-yan-dal-

 

26) Çift anadal / yandal ögrencisiyim, mezuniyet derecelerine girebilir miyim?

Hayir. Ilgili yönetmelige göre çift anadal ve yandal ögrencileri, ikinci anadal veya yandal programinda basari siralamasina katilmaz. https://uludag.edu.tr/dosyalar/oidb/brosurlar/cift_anadal_ve_yan_dal_yapilmasina_iliskin_yonerge.pdf

 

27) Çift anadal programina basvurabilmek için kaçinci sinifta olmaliyim?

Ilgili yönetmelige göre, çift anadal programina en erken anadal programinizdaki üçüncü yariyilin basinda; en geç anadal programinizdaki besinci yariyilin basinda basvurabilirsiniz.

 

28) Yandal programina basvurabilmek için kaçinci sinifta olmaliyim?

Ilgili yönetmelige göre, yandal programina en erken anadal programinizdaki üçüncü yariyilin basinda; en geç anadal programinizdaki altinci yariyilin basinda basvurabilirsiniz.



Bilgi

Okunma Sayısı: 5074
Eklenme Tarihi: 7.09.2022 14:02:10
Güncelleme Tarihi: 11.02.2025 14:23:11

Paylaş