STAJ İLKELERİ
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Staj Yönetmeliği’nde belirtilen koşullara ek olarak bölümümüzde yaptırılan stajlara yönelik ilkeler bu bölümde açıklanmıştır.
Staj Süreleri
Peyzaj mimarlığı bölümü öğrencileri, mezuniyet hakkı kazanabilmek için toplam 45 iş günü staj yapmak zorundadır. Peyzaj Mimarlığı bölümü öğrencileri;
- Dördüncü yarıyıldan sonra 5 iş günü TUAM stajı,
- Dördüncü yarıyıldan sonra 20 iş günü fidanlık stajı,
- Altıncı yarıyıldan sonra 20 iş günü büro stajı olarak ilgili bölüm staj komisyonu ve fakülte tarafından uygun görülen kurum, kuruluş ve bölümlerde yaparlar.
Genel İlkeler
Yurtiçi ve/veya yurtdışında;
- Peyzaj mimarlığı büroları
- Fidanlık işletmeleri
- Peyzaj mimarlığı ile ilgili çalışma alanı bulunan bürolar
- Peyzaj mimarlığı ile ilgili çalışma alanı bulunan inşaat firmaları
- Peyzaj mimarlığı ile ilgili araştırma çalışmaları yürütülen üniversiteler ve diğer kurum ve kuruluşlarda yapılabilir.
Staj yapılacak kurum veya kuruluşlarda öğrencilerin stajını denetleyecek staj amiri mesleğinde deneyimli olmak üzere peyzaj mimarı, mimar, ziraat mühendisi, orman mühendisi, inşaat mühendisi veya şehir ve bölge plancısı olabilir.
Stajer öğrenci, yaptığı stajlar için Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Staj Yönergesi’ne uygun biçimde staj defteri hazırlamak zorundadır. Peyzaj mimarlığı bölümü öğrencileri bu defteri, metin ile birlikte, çizim, şekil, fotoğraf, grafikler gibi görsel açıklayıcılarla hazırlamalıdırlar. Stajın kabul edilebilmesi için, stajın tamamlanmasını takip eden dönem içinde yapılacak olan staj sınavından başarılı olma zorunluluğu bulunmaktadır.
Stajların İzlenmesi ve Değerlendirilmesi
Fakülte ve Bölüm Staj Komisyonu, stajın amacına ve kurallarına uygun yürütülmesi için birlikte ya da ayrı ayrı gerekli izlemeyi yerinde yapabilir ve/veya gerekli gördüğü durumlarda stajın yapıldığı kurum ile iletişime geçerek, staj yapan öğrenci hakkında bilgi alabilir. Genel staj ilkelerine aykırı hareket ettiği tespit edilen öğrenciler hakkında Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre disiplin soruşturması açılır. Dördüncü yarıyıl TUAM stajını tamamlayan öğrenci TUAM sorumlusu tarafından “BAŞARILI” ya da “BAŞARISIZ” şeklinde değerlendirmeye tabi tutulur. Aksi durumda staj tekrarlanır.
Dördüncü ve altıncı yarıyıl sonlarında, yirmişer günlük fidanlık ve büro stajları süresince tuttukları Staj Defterlerini, stajlarını takip eden dönem başında Bölüm Staj Komisyonu’na teslim ettikten sonra en geç 2 hafta içinde staj sınavına alınırlar. Dördüncü ve altıncı yarıyıl stajlarını tamamlayan öğrencinin staj amiri tarafından verilen Staj İşyeri Belgesi’ndeki notunun en az 60 olması gerekir. 60 ve üzerinde not alan öğrenciler staj sınavına girebilir. 60 altında not alan öğrenciler staj sınavına giremez, staj tekrarı gerekir.
Bölüm Staj Komisyonu, dördüncü ve altıncı yarıyılda tutulan Staj Defterleri ve ilgili belgeleri bu Yönerge çerçevesinde inceler. Öğrencinin staj genel başarı durumu; Staj İşyeri Belgesindeki notun %30’u, Staj Defteri notunun %30’u ve zorunlu staj sınavı notunun %40’ı dikkate alınarak Bölüm Staj Komisyonu tarafından belirlenir. Değerlendirme sonucunda 60 notunu geçen öğrenciler “BAŞARILI”, bu notu geçemeyen öğrenciler “BAŞARISIZ” olarak değerlendirilir.
- Staj sonucu “BAŞARISIZ” olarak değerlendirilen öğrenciler, başarısız olduğu döneme ait (dördüncü yarıyıl/altıncı yarıyıl) stajının tamamını tekrar yapmak zorundadır.
- Staj süresi veya staj evrakları eksik olanların sınav sonucu “EKSİK” olarak ilan edilir. Bu öğrenciler eksikliklerini tamamlamaları ve mazeretlerini belgelemeleri durumunda ilan edilecek bir tarihte tekrar sınava alınırlar.
- Staj sonuçları Bölüm Staj Komisyonu tarafından Başarılı/Başarısız/ Eksik olarak ilan edilir.
Bilgi
Okunma Sayısı: 55
Eklenme Tarihi: 29.01.2025 12:55:24
Güncelleme Tarihi: 29.01.2025 13:04:46