Haber

26.10.2022 09:35:15

Sultan Yildirim Bayezid ve Emir Timur Uluslararasi Sempozyumu’nun Bursa ayagi basariyla tamamlandi

 

Baslangici Özbekistan'in Semerkant sehrinde 17 Ekim'de yapilan "Sultan Yildirim Bayezid ve Emir Timur Uluslararasi Sempozyumu"nun Bursa'da gerçeklestirilen 2. kismi basariyla tamamlandi.

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) ev sahipliginde, Bursa Büyüksehir Belediyesi ve Yildirim Belediyesi’nin destekleriyle Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapilan programa Bursa Valisi Yakup Canbolat, Milletvekili Osman Mesten, Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Murat Demir, BUÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, Ankara Yildirim Beyazit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ibrahim Aydinli, Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati (TÜRKSOY) Genel Sekreter Yardimcisi Doç. Dr. Bilal Çakici, Sempozyumun Düzenleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan, akademisyenler ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri katildi.

Açilis programinda konusan Bursa Valisi Yakup Canbolat; “Bu önemli etkinligin paydaslarina tesekkür eden Canbolat, "Sempozyum üç ayakli olarak, önce Emir Timur'un göz bebegi Semerkant'ta Semerkant Devlet Üniversitesi himayesinde baslamis. Simdi de yaptirdigi eserleriyle Bursa'yi dantel zarafetiyle nakis nakis isleyen Yildirim Bayezid Han'in sevdasi Bursa'da Uludag Üniversitesinin himayelerinde gerçeklesmektedir. Bunun son ayagi ise 1402'de iki hakani bir araya getiren Ankara'da Yildirim Beyazit Üniversitesinin himayelerinde gerçeklesecektir" dedi. Canbolat, Bursa adina gururlu ve heyecanli olduklarini belirterek, "Semerkant, Bursa ve Ankara sehirlerini, Sultan Yildirim Bayezid ve Emir Timur çerçevesinde merkeze alarak, Türkiye ve Özbekistan'da olusturulmak istenen farkindaligin 2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti Bursa'da daha da artacagini ümit ediyoruz. Farkindalik iki kardes ülke olan Türkiye ve Özbekistan arasindaki iliskilerin gelisimine katki saglayacak. Kültür, tarih, edebiyat, sanat, ekonomi ve felsefe alanindaki is birligi ve dayanisma daha da saglam zeminlere oturacaktir" diye konustu.

IKI HAKANIN DA MÜSLÜMAN TÜRK KÜLTÜRÜNDEKI YERI ASIKARDIR         

Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz ise sempozyumun iki ülkeye de hayirlar getirmesini temenni etti. Anadolu'da Emir Buhari'nin yarenliginde Yildirim Bayezid'i yetistiren Müslüman Türk kültürünün, Özbekistan topraklarinda Ubeydullah Ahrar'in himmetinde Emir Timur'u yetistirdigini ifade eden Yilmaz, sunlari kaydetti: "Sultan Bayezid, Avrupa'nin en güçlü Haçli ordusunu, Nigbolu Zaferi'nde yerle bir etmis, Toroslar'dan Tuna'ya uzanan görkemli bir devleti idare etmis ve Müslümanlarin üzerinde büyük itibar kazanmistir. Osmanli topraklari tarih boyunca her milletten insanin huzur buldugu bir belde olmustur. Bu sebepledir ki bir uçtan bir uca memleketi, camiler, hanlar ve çesmelerle donatmistir. Padisahin dinleyici olarak bulundugu huzur dersleri tertip edilmis, ilmi münazaralar yapilmistir. Emir Timur, Orta Asya ve Iran topraklari boyunca uzanan hakimiyetinde ilme ve alime son derece hürmet göstermis, mimaride ve sanatta essiz çalismalar yapilmasina gerekli zemini hazirlamistir. Görüyoruz ki iki hakanin da Müslüman Türk kültüründeki yeri asikardir. Huzurlarinda bulundugumuz kiymetli ilim adamlarimizin vesilesiyle bizler de kültürümüzün ihtisamina sahitlik ediyoruz. Yakindan taniyoruz."

TÜRKIYE-ÖZBEKISTAN ILISKILERI MEMNUNIYET VERICI BIR SEKILDE ILERLIYOR

Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati (TÜRKSOY) Genel Sekreter Yardimcisi Doç. Dr. Bilal Çakici da Türkiye ile Özbekistan arasindaki diplomatik iliskilerin otuzuncu yilinin idrak edildigini ve sempozyumun da bu açidan önemli oldugunu vurguladi. Türkiye ile Özbekistan arasindaki iliskilerin son birkaç yilda çok güzel gelismelere sahne olduguna deginen Çakici, "Türkiye-Özbekistan iliskileri çok memnuniyet verici bir sekilde gelisiyor. Bunun tabii ki kültürel, sanatsal, bilimsel açilardan çok yönlü olarak gelisiyor oldugunu idrak etmek, buna sahit olmak da bizleri çok memnun ediyor. TÜRKSOY 1991'de bagimsizligini ilan eden Türk cumhuriyetlerinin hemen ardindan ilk is birligi teskilati olarak kuruldu. Bu kültür sanat, dil, tarih ortakligina dayali bir teskilatti. Yani kültürle baslamak, tarihle baslamak, dille baslamak çok isabetli. Çünkü bizi bir arada tutan ve hiçbir menfaat iliskisine dayali olmayan kadim beraberligimiz ancak bu kökler üzerine kurulabilirdi" diye konustu.

Sempozyumun Düzenleme Kurulu Üyesi Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan ise geçen hafta Semerkant'ta Ulug Bey Medresesi'nde açilisi yapilan sempozyumun ikinci ayaginin bugün Bursa'da basladigini, 26 Ekim'de ise Ankara'da son asamasinin gerçeklestirilecegini belirtti.

Konusmalarinin ardindan Ankara Yildirim Beyazit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ibrahim Aydinli, Vali Canbolat ile Yildirim Belediye Baskani Yilmaz'a hat tablosu takdim etti.

Sempozyumun Bursa etabi,  Yildirim Medresesi'nde gerçeklestirilen oturumlarin ardindan sona erdi. Program, Ankara Üniversitesi’nde gerçeklestirilecek 3. kisim etkinlikler ile tamamlanmis olacak.



Bilgi

Okunma Sayısı: 1770
Eklenme Tarihi: 26.10.2022 09:35:15
Güncelleme Tarihi: 26.10.2022 09:35:15

Paylaş