BUÜ’den Elektrikli Araç Sanayine Önemli Destek
 BUÜ’den Elektrikli Araç Sanayine Önemli Destek

BUÜ’den Elektrikli Araç Sanayine Önemli Destek

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), bir TÜBİTAK-1501 projesi kapsamında elektrikli araçlar için batarya kutusu geliştirme ve imalat faaliyeti yürütecek olan HÜNER ALÜMİNYUM firmasına mühendislik ve Ar-Ge desteği verecek.

BUÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. A. Alper ÖZALP HÜNER ALÜMİNYUM ar-ge ekibi ile birlikte 2023-Temmuz ayında çalışmaya başlamıştı. TÜBİTAK’ın 2023 yılı II. Dönem çağrısında öncelikli alanlar arasında yer alan “Enerji Yoğunluğu Yüksek Batarya Hücre Teknolojileri (Katı Hal, Li-Metal, Li-Sülfür, Li-Hava, Lityum Sonrası Bataryalar, vb), Yüksek Verimli Batarya Üretimi-Yönetimi” başlığı altında tanımlanan “Yüksek verimli çevreye duyarlı batarya üretim süreçlerinin geliştirilmesi” ve “Enerjiyi daha verimli kullanma imkanı sağlayacak yüksek verimli batarya yönetim sistemlerinin geliştirilmesi” hedefleri ile uyumlu olacak şekilde 2023-Ekim ayında TÜBİTAK’a sunulan projenin geçtiğimiz günlerde desteklendiği bilgisi alındı.

ULUSAL ve GLOBAL PAZARDA BATARYA KUTUSU TALEBİ ARTIYOR

2023 Yılında Dünya genelinde elektrikli ve hibrit otomobil yıllık üretim rakamı 10.6 milyon mertebesinde idi. Bu rakamın 2028 yılında 17 milyonu geçmesi beklenmektedir. Ulusal zeminde ise yıllık üretim hedefi 175.000 adettir. Şu anda iç piyasada devam eden batarya kutusu üretimi oluşacak bu talebin ancak %2.3’ünü karşılayabilmektedir. Bu nedenlerle gerek ulusal zeminde gerekse de global OEM’ler çerçevesinde yeni batarya kutusu üreticilerinin oluşturulmasına yönelik bir çalışma yürütülmektedir. HÜNER ALÜMİNYUM firmasının elektrikli araçlara yönelik batarya kutusu odaklı bir TÜBİTAK projesi ile yola çıkma kararının arkasında firmaya ulusal ve uluslararası üreticilerden gelen talepler bulunuyor.

PROJENİN ÖNEMİ

HÜNER ALÜMİNYUM bu TÜBİTAK projesi ile global otomotiv sektörünün gündeminde olan batarya kutusunu mekanik dayanım, enerji verimliliği ve ısıl yönetim kriterleri çerçevesinde tasarlamayı ve üretimini gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Projenin başlangıç noktası her ne kadar ulusal elektrikli araç sektörü ile bağlantı olsa da projede kazanılacak bilgi birikimi ve tecrübe ile uluslararası pazarlara da ürün verilmesi hedeflenmektedir. Bir başka ifade ile HÜNER ALÜMİNYUM bu proje ile elde edilecek teknik/teknolojik bilgi birikimi ile global elektrikli araç firmalarına yönelik batarya kutularının imalatını yaparak ihraç etme potansiyelini kazanacaktır.

Proje kapsamında yürütülecek tüm imalat çalışmaları HÜNER ALÜMİNYUM firmasında gerçekleştirilecektir. Ayrıca proje kapsamında firmada batarya kutusu testlerine yönelik kapsamlı bir test laboratuvarı da kurulacaktır. Proje hedefindeki batarya kutusu ile batarya kutusu üretimine yönelik imalat yönteminin hayata geçirilmesi ile hem HÜNER ALÜMİNYUM’un ihracat kulvarındaki büyümesine destek verilecek, hem de firmanın uluslararası markalaşma hedeflerine katkı koyulacaktır.

BUÜ, bu TÜBİTAK-1501 projesinde Prof. Dr. A. Alper ÖZALP’in danışmanlığında HÜNER ALÜMİNYUM’a batarya kutusunun yapısal tasarımı, mekanik dayanım ve pil soğutma sistemi geliştirilmesi başlıkları kapsamında destek verecektir.

Hocamıza ve HÜNER ALÜMİNYUM proje ekibine çalışmalarında kolaylıklar ve başarılar diliyoruz.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [14-May-2024]

Haber Görüntüleme : [278]