Üniversite-Sanayi işbirliği projesine TÜBİTAK onayı
 Üniversite-Sanayi işbirliği projesine TÜBİTAK onayı

Üniversite-Sanayi işbirliğinin geliştirilmesi ve iş dünyasıyla ortak projeler üretilmesi için özel çalışmalar yürüten Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), bu kapsamda elde ettiği başarılara bir yenisini daha ekledi.

Sektörünün öncü firmalarından olan Kaplanlar Soğutma Ar-Ge Merkezi ile BUÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhsin Kılıç tarafından geliştirilen “Soğutucu akışkan olarak karbondioksit kullanılan kapalı sistem soğutma çevrimine sahip tak fişe çalıştır tip teşhir dolabı geliştirilmesi” başlıklı proje TÜBİTAK 1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

KARBON AYAK İZİ AZALTILACAK

Çalışmaya dair bilgilendirme yapan BUÜ Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. D.r Muhsin Kılıç; “Projenin temel amacı mevcut teknikte bulunmayan; CO2 (karbon dioksit) soğutucu akışkanı kullanan, dikey tip içten motorlu soğutuculu teşhir dolaplarının üretimini gerçekleştirmektir. Bu amaç doğrultusunda, sektöre enerji verimliliğini yüksek ve çevresel etkileri düşük sürdürülebilir yeni bir ürün sunulacaktır. Soğutucu akışkan olarak karbon dioksit, sentetik soğutuculara kıyasla, olası sızıntı durumlarında çevreye zarar vermeyen ve küresel ısınma potansiyeli bulunmayan doğal bir gazdır. Başka bir deyişle, soğutma ve ısıtma sektöründe soğutucu akışkan olarak karbondioksit gazı kullanımı şuanda bilinen en güvenli ve en çevre dostu seçeneklerden biridir. Bu nedenle proje sonucunda, çevrenin korunması ve hem ulusal hem de uluslararası düzeyde karbon ayak izinin azaltılmasına katkı sağlanacaktır” diye konuştu.

Makine Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ömer Kaynaklı’nın araştırmacı unvanıyla yer aldığı projede iki yüksek lisans öğrencisi de bursiyer olarak çalışacak.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [02-May-2024]

Haber Görüntüleme : [1.052]