Makine Mühendisliği Bölümümüz Türkiye ve Avrupa Yeterlilik Çerçevesi Onayı Aldı
 Makine Mühendisliği Bölümümüz Türkiye ve Avrupa Yeterlilik Çerçevesi Onayı Aldı

Bursa Uludağ Üniversitesi’nin (BUÜ) 1 fakülte ile 5 program diploması, YÖK tarafından ilk kez bu yıl hayata geçirilen Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Kurulu tarafından onay almayı başardı. Bu programlardan mezun olan öğrencilerin ‘yurtdışında diplomaları daha hızlı tanınacak, istihdam edilme imkânı artacak, yatay ve dikey öğrenci hareketliliğinde’ kolaylık sağlanacak.

BUÜ’nün Tıp Fakültesi ile Mühendislik Fakültesi’ndeki Çevre Mühendisliği, Makina Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Tekstil Mühendisliği programları, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) kapsamında onaylandı. Türk yükseköğretim tarihinde ilk kez Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Kurulu tarafından 39 Türk üniversitesindeki 129 lisans programının yeterlilikleri, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) veri tabanına yerleştirildi. Böylelikle 129 lisans programı, diplomalarında Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) logolarının yer alması hakkını kazandı.

REKTÖR’DEN FAKÜLTE VE BÖLÜM YÖNETİCİLERİNE TEŞEKKÜR

BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, TYÇ ve AYÇ kapsamında kabul almayı başaran fakülte ve program yöneticilerini ağırladı. Üniversitenin genelinde başlattıkları kalite sürecinin, gelecek yıllarda yeterliliği kabul edilen fakülte sayısını arttıracağına inandıklarını vurgulayan Rektör Prof. Dr. A. Saim Kılavuz; “Meşakkatli bir yol yürüyoruz. Bu seviyeye çıktıktan sonra, geldiğimiz yeri korumak durumundayız. Ancak üniversitemizin 2000’li yıllarda başlayan bir kalite süreci var. Burada da çok ciddi bir deneyim elde edildi. İşte bu noktadan hareketle yönetim olarak bizler de başarılarımızı arttırmak, üniversitemizin konumunu yükseltmek ve topyekün bir başarının elde edilmesi için çalışıyoruz. Bu deneyime sahip olduğumuza inanıyoruz. Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ve Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi belgelerinin alınmasında emeği bulunan tüm yöneticilerimize ve akademisyenlerimize teşekkür ediyoruz. Bu başarının üniversitemizdeki tüm fakülte, bölüm ve programlara örnek teşkil etmesini de gönülden arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

TÜRK YÜKSEKÖĞRETİMİNDE BİR İLK

YÖK’ten açılan açıklamaya göre; TYÇ Kurulu, 21 Aralık 2021'de ilk kez 39 üniversitedeki 129 lisans programının yeterliliklerinin TYÇ'ye yerleştirilmesine karar verdi. TYÇ'ye yerleştirilen 129 yükseköğretim programının öğrenme kazanımlarının kalite güvencesini sağladıkları YÖKAK tarafından onaylandı ve Yükseköğretim Kuruluna sunuldu. YÖK kararıyla TYÇ Kuruluna gönderilen 129 diploma programının TYÇ kurulunun uygun görüşü ile TYÇ veri tabanına işlenmesi neticesinde bu programlar diplomalarında TYÇ ve AYÇ logosunu kullanmaya hak kazandı.

TYÇ ile AYÇ LOGOLU DİPLOMALAR ÇEŞİTLİ İMTİYAZLARA SAHİP OLACAK

Türkiye'deki 129 diploma programı mezunları, yükseköğretim ve üst ortaöğretim ile staj yeterliliklerinin ve yurt dışında geçirilen öğrenim dönemlerinin kazanımlarının karşılıklı olarak otomatik tanınmasını sağlayacak. AB'de mesleki yeterliliklerin tanınmasına ilişkin direktif gereği, profesyonellerin sınır ötesi hareketini mümkün kılarak yurt dışında mesleklerini icra etmelerini ya da istihdam olmalarını sağlayacak. Lizbon antlaşması gereği akademik yeterliliklerin Avrupa'da ve Avrupa dışında tanınmasına imkân sağlayacak.

AYÇ'YE DAHİL OLAN ÜLKELER

Avrupa Yeterlilikler Çe​rçevesi (AYÇ), her tür yeterlilik için farklı ulusal yeterlilik çerçeveleri arasında bir tür çeviri aracı işlevi gören, sekiz seviyeli ve öğrenme kazanımlarına dayalı bir çerçeve olarak tanımlanıyor. Bu çerçeve, kişilerin diploma ve sertifikalarının şeffaflığını, karşılaştırılabilirliğini ve taşınabilirliğini arttırmaya yardımcı oluyor ve farklı ülke ve kurumların yeterliliklerinin karşılaştırılabilmesini sağlıyor.

AB üye devletlerinin yanı sıra, İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç (Avrupa Ekonomik Alanı ülkeleri), Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Türkiye (aday ülkeler), Bosna Hersek, Kosova (potansiyel adaylar) ve İsviçre olmak üzere 11 ülke AYÇ'nin uygulanmasına yönelik olarak çalışıyor.

AYÇ ile uyum sürecini tamamlamış olan TYÇ Kurulu tarafından akreditasyon çalışmaları tamamlanan diploma veren programlar, TYÇ Veri Tabanına işlenerek TYÇ ile AYÇ logosu kullanma hakkı kazanıyor.

Yeterlilikleri TYÇ’ye yerleştirilen üniversite ve program bilgileri için tıklayınız.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [28-Ara-2021]

Haber Görüntüleme : [3.048]