Proje Dersleri Hakkında Duyuru

Bildiğiniz gibi dört yıllık öğretim programı boyunca özellikle ikinci yıldan itibaren Makina Mühendisliğinin temel kavramları farklı derslerde detaylı olarak verilmektedir. Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi  Mühendislik Sistem Tasarımı, Machine Design ve Bitirme Projesi dersleriyle kazandırılmaktadır.  Bu becerinin tüm öğrencilere kazandırılması için mevcut ders içeriklerinin doğru bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Bu nedenle proje derslerinde aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilmesini rica ederim.

1- Öğrencilerimiz proje dersleri için en geç  10 MART 2023 tarihine kadar danışman öğretim elemanı bulmakla yükümlüdür. Bu nedenle aşağıda verilen linkler yardımıyla başvuru formlarının öğrencilerimizce doldurulması gerekmektedir. 

Bu döneme ait proje dersleri için başvuru formları:

MAK4402 MACHİNE DESIGN / MAKİNE TASARIMI

https://forms.gle/joppYTzyjUcC9PRV9

MAK4004 BİTİRME PROJESİ

https://forms.gle/fXtwfG5XoR6nuiaP8

2- Danışman olarak belirlenen öğretim elemanlarımızca belirlenen proje konularının ve içeriklerinin her bir öğrencinin karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi koşullar ve kısıtlar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisini kazandırabilmesini sağlayacak şekilde olması beklenmelidir.

3- Tüm projelerde "bir konu araştırılmasının veya incelenmesinin" proje konusu olarak kesinlikle verilmemesi ve tasarım niteliğinin yeteri düzeyde olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Proje ödevlerinin içinde gerçekleştirilen hesaplamaların proje raporlarında mutlaka sunulması gerekmektedir.

4- Mümkün olduğunca tüm projeler maliyet hesabı ve analizi içermelidir. Özellikle Bitirme Projesi dersi projelerinin her biri maliyet hesabı ve analizini mutlaka içermelidir.

5- MAK4001 Mühendislik Sistem Tasarımı, Mak4402 Machine Design,  Mak4433 Proje Hazırlık, Mak4004 Bitirme Projesi Derslerinde konuların öğrenci gruplarına verilmesi esastır. Anabilim dallarına proje sayılarının dengeli bir dağılımının sağlanabilmesi için her öğretim elemanlarına her bir ders için en fazla 3 grupla çalışma hakkı tanınmıştır. Bunun üstünde talep edilen grup sayısı için bölüm yönetimine gerekçeli olarak başvurulması gerekmektedir. Öğrencilerin gerekli anabilim dalından proje konusu alamadığı durumlarda bu sayılarda artış sağlanabilecektir.

6- Öğrencilerimizin hem ısıl  hem de mekanik sistemler alanlarında çalışabilme becerisini kazanması  amacıyla öğrencilerimizin Mak4001 Mühendislik Sistem Tasarımı, Mak4402 Machine Design ve Mak4004 Bitirme Projesi proje derslerindeki proje konularını mutlaka aşağıda verilen her bir gruptan en az bir tane olmak üzere seçmesi gerekmektedir.  

1. Grup: Konstrüksiyon ve İmalat Ana Bilim Dalı, Mekanik Anabilim Dalı, Makine Teorisi ve Dinamiği Anabilim Dalı

2. Grup: Termodinamik Anabilim Dalı, Enerji Anabilim Dalı

7. Yukarıda belirtilen hususların takibi bölüm kontrol komisyonunca yapılacaktır. Her bir öğrencimizin derslerle ilgili başarısızlık nedeni oluşmaması için belirlenmiş uygulama esaslarına uygun hareket etmesi önem arz etmektedir. 

Proje derslerinin amaçları:

Mühendislik Sistem Tasarımı; öğrencinin temel derslerden aldığı kuramsal bilgileri kullanarak karmaşık bir sistemi/bileşeni/süreci gerçekçi kısıtlar altında tasarlama için gerekli teorik hesapları yapma ve teknik resmini çizerek imalata hazır hale getirme becerisi kazandırmak. 

Machine Design/Makine Tasarımı; öğrencinin temel derslerden aldığı kuramsal bilgileri kullanarak bir sistem, makine, cihazın tamamını ya da bir kısmını tasarlamak için gerekli teorik hesapları yapma, parametrelerin etkilerini analiz etme, en iyi çözüme ulaşma, sonuçları yorumlama, üretilebilirlik, maliyet değerlendirmesi yapma ve teknik resmini çizerek imalata hazır hale getirme becerisi kazandırmak. 

Proje Hazırlık; Bitirme projesi konusuna bağlı olarak tasarıma başlanmadan önce yürütülmesi gereken hazırlık faaliyetlerinin (Literatür çalışması, patent araştırması, rakip analizi, deney tasarlama, yöntem belirleme, takım çalışması vb.) yürütülerek öğrencinin projelere hazırlık yapma becerisinin kazandırdırmak.

Bitirme Projesi; öğrencinin temel derslerden aldığı kuramsal bilgileri kullanarak  karmaşık bir sistemi/bileşeni/süreci  tasarlamak için gerekli teorik hesapları yapma, parametrelerin etkilerini analiz etme, en iyi çözüme ulaşma, maliyet analizi yapma, çevre ve sürdürülebilirliğe etkileri değerlendirebilme, üretilebilirlik, etik, sağlık, güvenlik ve sosyal konuları göz önünde tutarak yorumlama becerisi kazandırmak.

Prof.Dr. Fatih Karpat

Bölüm Başkanı

 

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Duyurular

İçerik Ekleme Tarihi : [27-Şub-2023 17:51]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [27-Şub-2023 18:02]

Duyuru Görüntüleme : [1.742]