Haber

7.02.2024 10:22:41

BUU'NÜN PATENTLERI EKONOMIK DEGERE DÖNÜSÜYOR

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ), akademisyenlerin ürettigi projeleri is dünyasinin hizmetine sunmaya devam ediyor. Bilimsel çalismalardan elde edilen çiktilar, farkli sektörlerde degerlendirilerek ekonomik olarak da katma degere dönüstürülüyor.

BUÜ Yönetimi, Teknoloji ve Transfer Ofisi vasitasiyla elinde bulundurdugu patentleri is dünyasina devretmeyi sürdürüyor. Bugüne kadar onlarca patentini özel sektör ve kamu kuruluslarina devreden ve bu yöntemle ciddi bir maliyet girdisi saglayan üniversite yönetimi, son olarak Fakültemiz Dekani Prof. Dr. Bilgen Osman, Prof. Dr. Elif Tümay Özer ve Prof. Dr. Adil Denizli’nin ürettigi “Kati Faz Ekstraksiyon Kolonu” isimli patentin kullanim haklarini Kromo-Gen Biyoteknoloji isimli firmaya devretti.

“CIDDI BIR BILGI BIRIKIMINE SAHIBIZ”

Noter huzurunda yapilan devir teslim töreninde konusan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, göreve geldikleri ilk andan itibaren Arastirma Üniversitesi vizyonunu en iyi sekilde sürdürmek ve bu kategoride üst seviyelere yükselebilmek için çalismalar yaptiklarini vurguladi. Bu anlamda patent ve patent ticarilestirme konularina büyük bir önem verdiklerinin altini çizen Prof. Dr. Ferudun Yilmaz; “Proje üretilmesi ve bu yolla patent elde edilmesi noktasinda üniversite olarak ciddi bir bilgi birikimine sahibiz. Akademisyenlerimizin nitelikli projelerinden elde ettikleri çok sayida patentimiz var. Bunlari Teknoloji Transfer Ofisimiz vasitasiyla is dünyasinin begenisine sunuyoruz. Farkli sektörlerde degerlendirilmek üzere bugüne kadar onlarca patentimizin kullanim haklarini devrettik. Bugün yeni bir devir-teslim için buradayiz. Iki tarafa da hayirli olmasini diliyorum. Proje ortagimiz Hacettepe Üniversitesine, hocalarimiza ve firma yöneticilerine tesekkür ediyorum. Yeni baslangiçlara vesile olmasini da temenni ediyorum” diye konustu.

YENI KAPILAR AÇACAK

Kromo-Gen Biyoteknoloji Genel Müdürü Murat Yazici ise üniversite ile isbirliklerinin uzun yillara dayandigina isaret etti. Laboratuvar teknolojileri üzerine 40 yildir çalisma yürüttüklerini söyleyen Murat Yazici; “Sadece Türkiye’de degil, yurt disinda da faaliyetlerimiz var. Buradaki asil hedefimiz, üretilen bilgi ve yeniligi ticari bir ürün haline getirerek ülkemiz adina hem ticari hem de bilimsel fayda saglamaktir. Üniversite ile isbirligimiz ilk degil, bundan sonra da insallah son olmayacaktir. Çok daha nitelikli çalismalara birlikte imza atmaya devam edecegimize inaniyorum. Patent devrinin hepimize hayirli olmasini diliyorum” seklinde konustu.

Patentin yüzde 80 BUÜ, yüzde 20’de Hacette Üniversitesi’ne ait oldugunu aktaran Prof. Dr. Bilgen Osman da ürünün içerigi hakkinda bilgi verdi.

PATENT GIRISIMLERININ SAYISINI ARTIRMAK ZORUNDAYIZ!

Programda hazir bulunan Türk Marka ve Patent Kurumu Baskani Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak da Bursa’da ve üniversitede olmanin kendisi için ayri bir mutluluk vesilesi oldugunu aktardi. Patentlerin ülke ekonomisi açisindan öneminin daha iyi anlatilmasi gerektigini belirten Prof. Dr. M. Zeki Durak; “Türkiye’de patent girisimlerinin sayisini artirmak zorundayiz. Yeni basari hikayeleri yazmaliyiz. Katma degerli ürünlerle ilgili çok daha fazla çalismamiz gerekiyor. Göreve geleli kisa bir dönem oldu. Bu süreç zarfinda hizlica aksiyon planlari olusturmaya basladik. Marka konusunda sorun yasamiyoruz ancak patent alaninda durum hiç iç açici degil. Acil olarak bu konuya agirlik vermeli ve patent veya faydali model girisimlerimizin sayisini yükseltmeliyiz. Çin’de yillik patent basvuru sayisi 1,5 milyonu buldu. Bizde ise bu sayi yillik 9 bine ancak ulasti. Üniversitelerimizde de bu sayilar maalesef istedigimiz seviyelerde degil. Basari hikâyelerini ön plana çikarmak ve yeni örneklere vesile olmak istiyoruz. Bursa, bu konuda son derece yetkin bir sehir. Hep birlikte çalisarak ülkemiz için çok daha iyisini yapabiliriz” açiklamasinda bulundu.



Bilgi

Okunma Sayısı: 826
Eklenme Tarihi: 7.02.2024 10:22:41
Güncelleme Tarihi: 7.02.2024 10:22:41

Paylaş