Haber

18.03.2024 08:29:51

Çanakkale Destani’nin 109. yildönümü BUÜ’de anildi

 

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ile Türk Ocaklari Bursa Subesi ortakliginda Çanakkale Zaferi’nin 109. yildönümü dolayisiyla “Çanakkale Bir Dirilis Destani” isimli bir konferans gerçeklestirildi.

Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Bilgen Osman, Türk Ocaklari Bursa Subesi Baskani Prof. Dr. Selçuk Kirli, Isiklar Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu Müdürü Albay Recep Karabulut, akademik ve idari personel ile çok sayida ögrenci katildi.

ZAFER GÜNÜMÜZE DE ISIK TUTUYOR

Açilis töreninde konusan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, Çanakkale’de sehadetin neredeyse somut olarak dile geldigine söyledi. Halen o bölgeye yapilan ziyaretlerde ayni hissiyatin yasandigina isaret eden Prof. Dr. Ferudun Yilmaz; “Milletlerin tarihinde böylesi tecrübeler son derece yön vericidir. Bu topraklari vatan olarak muhafaza etmemizin en saglam reaksiyonu Çanakkale’de gösterilmistir. Içinde sehadetin oldugu tecrübeye iliskin ne kadar söz ederseniz edin kafi gelmeyecektir. Nitekim bu bilinç tam anlamiyla içimize islemis, sairlerimiz ve yazarlarimiz söz konusu destan üzerine çokça yazmislardir. Çanakkale destani, bu milletin o dönemin süper gücü karsisinda vatanini muhafaza için neleri gerçeklestirebilecegini gösterdigi gibi ayni zamanda günümüze isik tutmasi açisindan da önem arz etmektedir. Aradaki güç asimetrisine ragmen Türk milletinin hiçbir sekilde yenilemeyecegini kanitlamistir. Allah, devletimize ve milletimize zeval vermesin. Bir daha böylesi durumlar yasatmasin” diye konustu.

IKINCI DIRILIS ÇANAKKALE’DE YASANDI

Türk Ocaklari Bursa Subesi Baskani Prof. Dr. Selçuk Kirli ise Çanakkale zaferinin gerçek anlamda mübarek bir konu oldugunu vurgulayarak; “Yüzyillarca geri çekilen Türk’ün tekrar ayaga kalkarak üzerine gelenleri durdurdugu yer Çanakkale’dir. Bu toplantinin adinin dirilis destani olmasi çok önemlidir. Ilk dirilisi Ergenekon’da yasadiysak, ikinci dirilisi Çanakkale’de yasadik. Benim için Istiklal Savasi’nin da baslangicidir. Türk Ocaklari için Çanakkale çok mühimdir. Üstünde kan olmayan toprak bes para etmez. Burasi bizim vatanimiz, Çanakkale bu vatanin bizim olmasinin baslangicidir” açiklamasinda bulundu.

TÜRK TARIHININ EN SANLI OLAYLARINDAN BIRISIDIR

Çanakkale Bir Dirilis Destani konferansinda konusmaci olarak yer alan Prof. Dr. Cemalettin Taskiran da; “Çanakkale, Türk tarihinin sanli bir sayfasidir. Bunu bir kere en bastan söylemek gerekiyor. Gerçek bir ölüm kalim savasidir. Karsi taraf bizim kazanmamiza sans vermiyordu. Ancak Türk insaninin kanaatkarligi, vatanseverligi ve imani Çanakkale zaferini bize kazandirmistir. Onun için diyorum ki bu zafer, Türk tarihinin en sanli olaylarindan birisidir. Zaferlerimiz kadar maglubiyetlerimizi de unutmamak gerekiyor. Buralardan ders çikarmak ve ülkemizi gelistirmeyi sürdürmeliyiz” seklinde konustu.

Konferansin sonunda Prof. Dr. Cemalettin Taskiran’a katilimlari ve sunumlarindan ötürü tesekkür plaketi takdim edildi.



Bilgi

Okunma Sayısı: 2430
Eklenme Tarihi: 18.03.2024 08:29:51
Güncelleme Tarihi: 18.03.2024 12:43:40

Paylaş