Haber

6.10.2016 15:06:43

Türkiye’nin de artik “kurdesen kilavuzu” var

 

-Halk arasinda “kurdesen” olarak bilinen ve kasindikça kizarik, kabartili bir görünüm alan “ürtiker” hastaligi, birçok kisinin korkulu rüyasi haline dönüstü. 

-En az 6 hafta süren ve tamamen yok olmasi bazen  25 yili bulan ürtiker (kurdesen), ne zaman ve nerede ortaya çikacagi belli olmadigi için birçok hastayi is ve günlük hayatinda büyük strese sokuyor.

-Kolay teshis edilmesine karsin, hekimler tarafindan farkli yaklasimlar uygulanmasi nedeniyle birçok hastanin sabretmeyerek süreçten yilmasi, Türk dermatologlarini harekete geçirdi.

Türk Dermatoloji Dernegi ve Dermatoimmunoloji ve Allerji Dernegi çesitli üniversitelerdeki dermatologlari bir araya getirerek, kurdesene dogru tani ve tedavinin uygulanmasini saglamak amaciyla “Türkiye Ürtiker Tani ve Tedavi Kilavuzu”nu yayinladi.

Uludag Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastaliklar Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Emel Bülbül Baskan’in da yazarlari arasinda bulundugu kilavuz, kurdesenle ilgili Medline veriler ve 2000-2016 yillari arasinda yayimlanan tüm kurdesen tani ve tedavi kilavuzlari ve uzman görüsleri incelenerek hazirlandi.

Kanita dayali verilerden ve kisisel deneyimlerden yola çikarak hazirlanan kilavuz, kurdesen hastalarinda tani ve tedavi yaklasimlarini yönlendirerek, hem hekimlerin hem de hastalarin isini kolaylastirmayi amaçliyor.

ÜRTIKERE DIKKAT

Uludag Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastaliklar Anabilim Dali ögretim üyeleri, “1 Ekim Dünya Ürtiker Günü” dolayisiyla, kurdesen hastalarini bir araya getirerek, hastalikla ilgili son gelismeleri anlatti.

UÜ Tip Fakültesi Deri ve Zührevi Hastaliklar Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Emel Bülbül Baskan, hastaligin stres ve toplumsal travmalara bagli olarak ortaya çikabildigi veya alevlendigini, tedavisinin de sabir gerektirdigini söyledi. Tanisi zor olmamasina ragmen bazen hekimlerin farkli yaklasimlar uygulamasi nedeniyle hastalarin yilginlik gösterdigini vurgulayan Prof. Dr. Emel Bülbül Baskan, bu sorunu çözmek amaciyla TÜRKDERM dergisinde ulusal bir kilavuz yayinladigini, kurdesenin tani ve tedavisinde bu rehberin dermatologlara yol gösterecegini söyledi.

“1 Ekim Dünya Ürtiker Günü” nedeniyle kurdesen (ürtiker) hastalarina verilen seminerde konusan Deri ve Zührevi Hastaliklar Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hayriye Saricaoglu, bazi gida maddelerinin, ilaçlarin ve enfeksiyonlarin ürtikere yol açabildigini, bunlarin da kisiye göre degisebildigini, bazi ürtikerlerin ise sogukla temas, agir bir esya tasima, sicakla temas, vücut isisinin herhangi bir nedenle (örnegin eklem agrilari) artmasi, günese çikma, suyla temas gibi fiziksel nedenlere dayandigini, bunlarin çesitli testlerle ortaya çikarilabildigini kaydetti.

Deri ve Zührevi Hastaliklar Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Aydogan da, üst solunum yolu enfeksiyonlari, ilaçlar, aspirin, dis çürükleri, hasere isiriklari, lastik, gida katki maddeleri, kolali içecekler, meyve sulari ve eldivenlerin de bazi kisilerde kurdesene yol açabildigini hatirlatarak, diyet uygulamalari tedavi süreciyle ilgili bilgiler verdi.



Bilgi

Okunma Sayısı: 5242
Eklenme Tarihi: 6.10.2016 15:06:43
Güncelleme Tarihi: -

Paylaş