Uludag Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Organik Tarim Birimi Baskani Prof. Dr. Ibrahim Ak, bir ürünün organik olup olmadiginin bakarak ya da tadarak anlasilamayacagini vurguladi. Prof. Dr. Ibrahim Ak, “Bu konuda mutlaka yeterli denetim yapilmali, sertifikasi olmayan ürünlerin organik olarak satisi engellenmelidir” diye konustu.
UÜ Ziraat Fakültesi, organik tarim konusunda egitim alan lisans ve yüksek lisans ögrencilerine yaklasik 65 dekarlik bir arazi üzerinde uygulamali egitim imkâni sagliyor. Yaz ve kis mevsimlerinde farkli ürünlerin ekildigi alanlarda elde edilen ürünler, üniversitelerdeki satis merkezleri vasitasiyla vatandaslara uygun fiyatlarla satiliyor.
Organik tarim alanlari hakkinda bilgi veren UÜ Ziraat Fakültesi Organik Tarim Birimi Baskani Prof. Dr. Ibrahim Ak, 2009 yilindan itibaren üniversite bünyesinde olusturulan toplam 65 dekarlik arazilerde tamamen organik kosullarda üretim gerçeklestirildigini söyledi. Herhangi bir kimyasal ilaç ve gübre kullanmaksizin yapilan üretim faaliyetlerinde insan sagligini korumayi ve güvenli gidalar yetistirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Birim Baskani Prof. Dr. Ibrahim Ak; “Üretim faaliyetlerimizde ne kimyasal ilaç ne de gübre kullaniyoruz. Burada ögrencilerin egitimi ve stajlarinin yani sira organik tarima ihtiyaç duyan vatandaslarimiza da uygulamali organik tarim egitimleri veriyoruz. Yaz mevsiminde domates, biber, patlican ve salatalik üretiyoruz. Kis mevsiminde ise lahana, pirasa ve brokoli gibi ürünler yetistiriyoruz. Üretirken çevreyi koruyoruz, tüketirken de insan sagligini koruyoruz” diye konustu.
ORGANIK ÜRÜNLER SERTIFIKALANDIRILMALI
Bir ürünün organik olup olmadiginin bakarak ya da tadarak kolay kolay anlasilamayacaginin altini çizen Prof. Dr. Ak; “Bir ürünün organik ürün oldugundan emin olabilmemiz için, Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi tarafindan yetkilendirilen ve Uluslararasi akredite kuruluslar olan Kontrol ve Sertifikasyon kuruluslari tarafindan üretimin bastan sona denetlenmesi, organik tarima geçis sürecinin tamamlanmasi, organik ürün sertifikasinin alinmis ve etiketinde mutlaka ‘Organik Ürün’ logosunun bulunmasi gerekiyor. Organik ürünlerle diger ürünler arasindaki en önemli farklilik; organik ürünlerde insan sagligini tehdit eden kimyasal ilaç ve kalinti riskinin bulunmamasidir. Bir ürünün içerisindeki kimyasal kalinti düzeyini ise duyu organlarimizla degil, ancak ileri teknoloji laboratuvar analizleri ile belirlenebilir. Bu nedenle, bir ürünün organik ürün sayilabilmesi için mutlaka Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi tarafindan verilen ‘Organik Ürün Logosu’nun bulunmasi gerekmektedir. Bu tarz sertifikasi veya logosu olmayan ürünlerin organik olarak satisi engellenmelidir” seklinde konustu.
ORGANIK TARIMA ILGI ÇOK FAZLA
Lisans ögrencilerinin stajlari sirasinda organik tarim parsellerinde hem egitim verildigini hem de üretim gerçeklestirildigini söyleyen UÜ Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ugur Bilgili ise; “Yüksek lisans ögrencilerimizin de organik tarimla ilgili tezlerini bu alanda yürütme sansimiz var. Ayrica farkli zamanlarda organik tarimla ilgili kurslar açiyoruz. Yogun bir basvuru oluyor. Organik tarimla ilgilenen çok sayida vatandasimiz var. Insanlar nasil organik üretim yapilacagini merak ediyor. Bizler de imkânlarimiz dogrultusunda kurslar açiyoruz ve burada vatandaslara organik tarim konusunda uygulamali egitimler veriyoruz. Gelecege yönelik üniversitemizde bu uygulamanin daha da yayginlastirilmasi, bitkisel ve hayvansal üretimin birlikte ve daha büyük çapta yapilabilmesi adina bizler de çalismalarimizi devam ettiriyoruz. Yakin zamanda hazirladigimiz projelerimizi hayata geçirmeyi planliyoruz” dedi.