Uludag Üniversitesi tarafindan ilkokul ve ortaokullarda gürültü kirliligini önlemeye yönelik baslatilan TÜBITAK projesi, yeni ögretim döneminde de genisleyerek devam ediyor. Bursa’da yürütülen proje, Antalya’ya da örnek oldu.
UÜ Egitim Fakültesi tarafindan yürütülmekte olan TÜBITAK 114K738 nolu “Okulda Gürültü Kirliligi: Nedenleri, Etkileri ve Kontrol Edilmesi” adli proje ilkokul ve ortaokullarda bu egitim ögretim döneminde de sürecek.
Proje yürütücüsü Egitim Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mizrap Bulunuz, projede yer alan Mustafa Münevver Olaganer Ilkokulu, ÇEK Özel 3 Mart Ilkokulu, Saadettin Türkün Ortaokulu ve Dilek Özer Ortaokulu’nun yönetici ve ögretmenlerinden olusan yaklasik 200 kisiye, 2016-2017 egitim ögretim döneminde yapilacaklari anlatan bir seminer verdi.
GÜRÜLTÜSÜZ OKUL HER ÇOCUGUN HAKKI
Seminerde, gürültü kirliliginin kontrol edilmesine iliskin hazirlanan kilavuz kitabi tanitan Doç. Dr. Bulunuz, sükûnetli okul iklimi ve ögrenme ortaminin her çocugun en dogal hakki oldugunu vurgulayarak, ses ve gürültüyü anlamaya yönelik egitim faaliyetlerinin Türkçe, fen, matematik, müzik, resim ve drama dersleriyle bütünlestirilerek nasil anlatilacagini ögretmenlere anlatti.
Çocuklarin henüz gelisimini tamamlamamis bireyler olduklari için hiçbir sekilde okulda meydana gelen gürültü kirliliginden sorumlu tutulamayacaklarini dile getiren Doç. Dr. Bulunuz, çocuklarin gürültüye maruz kalmanin tehlikelerinin farkinda olmadigini ve hatta bu tehlikeyi küçümseme egiliminde olduklarini hatirlatarak “Çocuklar, tehlikeli gürültü kaynaklarinin farkinda olmadiklari gibi gürültüden kendilerini nasil koruyacaklarini da bilmezler. Bu çerçevede gelecegimiz olan çocuklarin okulda gürültü kirliliginden korunmasinin öncelikle ögretmen ve idarecilerin görevidir. Bunun için yapilacak ilk is, çocuklarin daha anasinifindan itibaren okulda gürültü kirliliginin boyutlari ve tehlikeler konusunda egitilmesine ihtiyaç vardir” dedi.
Proje yürütücüsü Doç. Dr. Bulunuz, seminerde, kilavuz kitaplarinda yil boyunca yürütülecek faaliyetleri destekleyici materyal olarak video, animasyon, sunumlar, çalisma formlari ve karikatürleri içeren bir CD’yi ögretmenlere dagitti.
VELILERDEN OLUMLU YAKLASIM
Sükûnetli okul iklimi ve ögrenme ortaminin gerçeklestirilebilmesi için ailelerle isbirligi yapmanin çok önemli yer tuttugunun vurguladigi toplantida ayrica, veliler için hazirlanmis olan, okulda gürültü konulu brosürün tanitimi yapildi.
Geçen yil velilerden projeye yönelik oldukça olumlu geri dönüsler alindigi ve ögrencilerin bu konu ile ilgili olarak ögretmenlerine “Brosürü okuduktan sonra babam artik ben ders çalisirken TV’yi kapatiyor veya iyice sesini kisiyor ögretmenim!” dedikleri aktarildi ve sözkonusu brosürün, veli toplantilarinda dagitilmasi kararlastirildi.
ANTALYA’DAN TALEP
Uludag Üniversitesi’nin okullarda gürültü kirliligini önlemeye yönelik baslattigi proje, Antalya’ya da örnek oldu. Antalya’daki okullardan bazilari Uludag Üniversitesi’nden bu konuda destek istedi.