--Uludag Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisligi Bölümü ögrencileri, ögretim üyelerinin danismanliginda hazirladiklari projelerle endüstrinin sorunlarina çözüm üretip, ödül üstüne ödül aliyor.
--Bir grup ögrenci, Bosch Rexroth AS’de montaj hattini dengelemeye yönelik hazirladiklari projeyle ITÜ’de düzenlenen Uluslararasi Katilimli 16. Üretim Arastirmalari Sempozyumu (ÜAS 2016) Ögrenci Proje Yarismasinda birinci seçildi.
--Bir baska ögrenci grubu ise, Yöneylem Arastirmasi ve Endüstri Mühendisligi 36. Ulusal Kongresi kapsaminda yapilan proje yarismasinda ERMETAL AS’de yaptiklari “Ambar Depolama Maksimizasyonu” adli proje ile üçüncülük ödülü aldi.
Geçtigimiz haftalarda bir ögrenci proje grubunun sanayiye yönelik hazirladiklari projeyle TÜBITAK’tan üçüncülük ödülü almalarinin ardindan simdi de bir baska proje grubu, ITÜ’de gerçeklestirilen Uluslararasi Katilimli 16. Üretim Arastirmalari Sempozyumu Ögrenci Proje Yarismasinda birincilige layik görüldü.
Üniversite-sanayi isbirligini içeren “Bir Otomotiv Yan Sanayi Tedarikçisinde Standart Zaman Hesaplama ve Montaj Hatti Dengeleme” baslikli Bütünlesik Sistem Tasarimi Projesiyle birinci seçilen Ali Atahan, Mertcan Kapuagasi ve Nur Koç’tan olusan ekip, 5 bin TL’lik ödülün de sahibi oldu. Ögrencilerin, Endüstri Mühendisligi Bölümü ögretim elemanlari Yrd. Doç. Dr. Tülin Inkaya ve Dr. Burcu Çaglar Gençosman’in akademik danismanliginda, Gökhan Bakadur’un sanayi danismanliginda hazirladiklari proje kapsaminda, Bosch Rexroth AS’deki iki montaj hatti ele alinarak ürünlerin standart zamanlarini otomatik olarak hesaplayan ve montaj hattini dengeleyen bütünlesik bir yazilim gelistirildi.
Yazilimin ilk modülü, MTM-UAS analizi ile ürünlere ait standart zamanlari hesaplayarak is talimatlari üretiyor. Yazilimin ikinci modülü ise sezgisel bir algoritma ile montaj hattinda isgücünü dengeliyor.
Projenin birinci ve ikinci modüllerinin Bosch Rexroth AS’de pilot bir montaj hattinda uygulamaya geçirilmesi sonucu yüzde 6.5 oranindaki verimlilik ve kapasite artisi görüldü. Bunun firma geneline yayginlastirilmasi ile firmanin rekabet gücünün artabilecegi de kanitlandi.
AMBAR DEPOLAMA PROJESI ÜÇÜNCÜ
Yöneylem Arastirmasi Dernegi tarafindan Izmir Yasar Üniversitesi’nin evsahipliginde düzenlenen Yöneylem Arastirmasi ve Endüstri Mühendisligi 36. Ulusal Kongresi (YAEM 2016) kapsaminda, ülkemizdeki Endüstri Mühendisligi Bölümleri ögrencilerinin katilimiyla yapilan Ögrenci Proje Yarismasindan da bir ödül geldi.
Uludag Üniversitesi Endüstri Mühendisligi Bölümü ögrencileri Gizem Gül, Begüm Erol, Gözde Öngelen’den olusan proje ekibi, Prof.Dr. Cenk Özmutlu ve Prof. Dr. Seda Özmutlu’nun akademik danismanliginda ERMETAL Otomotiv ve Esya Sanayi Ticaret AS’de yaptiklari “Ambar Depolama Maksimizasyonu” adli proje ile üçüncülük ödülü aldi.
Etkin depo yönetimi, gelisen teknoloji ve artan rekabet ortaminda isletmelerin önemsenen problemlerinden biri olarak karsimiza çikiyor. Müsteri ihtiyaçlarinin tam zamaninda dogru bir sekilde karsilanmasi, operasyonlarin hizlandirilmasi, maliyetlerin düsürülmesi amaciyla depolama alanlarinin etkin bir sekilde kullanilmasi gerekiyor.
ERKEN UYARI SISTEMINE TÜBITAK’TAN ÖDÜL
Endüstri Mühendisligi Bölümü ögrencilerinden Osman Ramazanoglu, Dilara Sürbahan, Elif Balli’dan olusan bir baska proje ekibi de, geçtigimiz günlerde TÜBITAK’tan ödül almisti. Ögrenciler, “Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarismasi”nda “Otomotiv Endüstrisinde Montaj Hattinda Esnek Üretim Için Kural Tabanli Erken Uyari Sistemi Tasarimi” adli proje ile Süreç Gelistirme Kategorisinde üçüncülük elde etmisti.
“ÜSTÜN NITELIKLI MÜHENDIS YETISTIRIYORUZ”
Endüstri Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Erdal Emel, lisans son sinif ögrencileri ve danisman ögretim üyelerinin katkilari ile her yil düzenli olarak 20’den fazla proje ile Bursa’da yaklasik 15-20 firmanin endüstriyel üretkenlik artis sorununa çözüm ürettiklerini, böylelikle de ülkemizin rekabet üstünlügüne katki saglayacak üstün nitelikli endüstri mühendislerinin yetismesine öncülük ettiklerini söyledi.